» »

Online računi preminulega sorodnika.

Online računi preminulega sorodnika.

kandelaber ::

Dandanes ima veliko ljudi na online računih neko vsoto denarja. Ali je možno v primeru smrti bližnjega sorodnika dobiti dostop do njihovega npr, gmail računa ali skrill računa v primeru da do njih nimamo dostopa?

RejZoR ::

Verjetno veljajo kakšna pravila o dedovanju in posledično pooblastil, ki jih s tem pridobiš. Kar moraš pol verjetno posredovat omenjenim firmam...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Miha 333 ::

Če dediči vedo za obstoj teh računov, lahko s sklepom o dedovanju to urediš. Problem je, da velikokrat dediči ne vedo za te račune in jih zato tudi ne prijavijo v dedno maso.

Belcebub ::

Po smrti enega od staršev smo šli dediči z mrliškim listom na banko (NLB). Povedali in dokazali smo, da smo edini dediči, da smo vložili predlog za zapuščinsko razpravo in da želimo zapret pokojnikov račun.
Nobenega kompliciranja s strani banke. Dvignili smo preostanek, ki je bil na TRR in zaprli račun.
Enako je bilo tudi po smrti drugega, na drugi banki (NKBM).
Tako je bilo pred desetimi leti. Kako je zdaj, pa ne vem.
Če si srečen, in če srečo rad bi še delil z nekom, če si srečen, brž z dlanjo udari v dlan!

St235 ::

Načeloma veljajo enaka pravila. Računi oziroma imetje na njih je del dediščine, ki se razdeli med dediče.

Težave pa sta dve. In sicer o teh računih ne obstaja uradna evidenca, tako da vprašanje če bodo sploh prišli v dedovanje. Če sodišče za njih ne ve in jih dediči ne priglasijo je to to.

In druga težava je dostop do tega. Če dediči nimajo gesel bo od raznih spletnih servisov težko dobit dostop. Dostop se seveda lahko zahteva na podlagi sklepa o dedovanju in mrliškim listov, vprašanje pa je do kakšne mere potem podjetja to spoštujejo. Še posebej če gre za podjetja izven EU.

Imajo pa večji ponudniki ponavadi to vseeno urejeno. Recimo pri google to ni nikakršen problem. Konkretno ko sem pomagal reševat eno takšno situacijo smo uredili tako, da smo najprej dobili dostop do gmaila in potem na posameznih straneh sprožili password reset. Šlo se je večinoma zato, da se je zaprlo oziroma zbrisalo račune.

Enako se da pri paypal.

Je pa treba upoštevat, da je s tem kar nekaj dela (tudi stroškov - prevodi) in tudi traja par mesecev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Machete ::

To je meni malce nenavadno, da se dediči lahko polastijo gmail računa, če ni zapisan v oporoki ali bil prej ustno posredovan osebi.
Kaj če je pokojnik striktno žele svoj mail račun 'vzeti s sabo'?
Na podlagi česa ste sploh dobili dostop do gmail računa? Kako je to potekalo v praksi?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

St235 ::

Kako pa dediči po smrti pridejo do ostale lastnine pokojnika?

Če si pokojnik želi vzet gmail s sabo je velja enako kot če želi s sabo vzet hišo ali pa pisma ljubice iz vojske. Za to mora poskrbet za časa življenja. Po smrti se vse imetje in pravice (kar vključuje tudi virtualne dobrine) prenese na dediče.

V praksi zadeva poteka tako, da za google preko spletnega obrazca sprožiš postopek v primeru smrti lastnika računa. Tam lahko že v osnovi izbereš ali želiš račun zapreti, dvigniti razpoložljiva denarna sredstva ali pridobiti dostop.
Potem izpolniš obrazec in priložiš relevantne dokumente notarsko prevedene v angleščino. Ključen je sklep o dedovanju, mrtvaški list in pa identifikacijski dokument dediča. Izbereš tudi do katerih vsebin bi rad dostopal.
Temu sledi mesec dva dopisovanja, ker so želeli vedet kdo je prevajal dokumente, kontakt sodnika, ki je odločil o zadevi in še kaj.
Ko je bilo to mimo smo dobili obvestilo, da je naši zahtevi odobreno in da bodo v skladu z ameriško zakonodajo zadevo posredovali sodišču ter naj jim sporočimo kontakt odvetnika v ZDA, ki nas bo zastopal.
Sledi iskanje odvetnika, posredovanje ustreznih pooblastil in seveda sodni postopek v ZDA.
Sodišče nato izda sodbo in google posreduje želene podatke.

Za paypal je bil postopek bolj enostaven, ker ni bilo vmes sodišča. Je pa enako trajalo par mesecev vključno s tem, da so zahtevali pisne izjave ostalih v sodbi navedenih dedičev, da se strinajo, da se denar nakaže.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Aston_11 ::

Kolk pa stane odv v Ameriki?

St235 ::

ne vem točno koliko je bil odvetnik, ampak vsega skupaj je bilo stoškov v zda okrog $500, od tega del odpade na takse večji del pa na samega odvetnika.

Machete ::

Zanimivo. Jaz to rešujem sicer že za časa mojega življenja, ampak to da lahko dediči sforsirajo dostop do mojega maila, pa mi je delno moteče, saj je recimo del tega tudi osebna komunikacija. Nasprotno pa želim vse digitalne dobrine (steam, origin, bandcamp ipd) brez drame predati kot dediščino, saj je v te in podobne račune šlo veliko denarja, pa verjetno legalno ni tako preprosto (če je že zgolj predaja gesla trivilana). Čudna so pota e-imovine.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

St235 ::

V bistvu ni nič drugače kot klasična pisma v škatli za čevlje na podstrešju.

Je pa predaja digitalne imovine kot jo omenjas dejansko trivialna. V oporoko napišeš komu gre kaj in priložis gesla. Enako lahko v oporoko napišeš da želiš od dedičev da zbrisejo tvoj gmail account.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čakanje na zapuščinsko razpravo 28 let?

Oddelek: Loža
175376 (4662) Phantomeye
»

Oporoka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6910701 (8076) Vikking
»

Dedovanje nujnega deleža (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7621330 (18581) Ziga Dolhar
»

Dediščina in izkoriščevalski dedek (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17734369 (29483) erkgheoruugh
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9331324 (29484) Okapi

Več podobnih tem