» »

Odgovornost poslovodne osebe pri delu na črno

Odgovornost poslovodne osebe pri delu na črno

madebenc ::

Kakšna je npr. lahko kazen za poslovodno osebo, ki več mesecev nekoga plačuje na roke, ta sploh nima nobene pogodbe sklenjene s podjetjem in je prejel že več tisoč evrov?

St235 ::

madebenc je izjavil:

Kakšna je npr. lahko kazen za poslovodno osebo, ki več mesecev nekoga plačuje na roke, ta sploh nima nobene pogodbe sklenjene s podjetjem in je prejel že več tisoč evrov?


Odvisno za kaj točno gre. A gre za zaposlovanje na črno? Torej ima odnos med delodajalcem in delavcem znake delovnega razmerja? Al gre samo za to, da je nekdo za nekoga nekaj naredil brez papirjev (v tem primeru govorimo o omogočanju dela na črno).

To namreč vpliva na višino kazni. V grobem se začnejo kazni pri 500 € pa tja do 2500€. Nebuloz kot jih prodaja najnovejši trol ne poslušat. Zaposlovanje oziroma omogočanje dela na črno niti pod razno ni kaznivo dejanje. (obstaja specifična situacija kjer lahko je, ampak nima veze s danim primerom).

solatko ::

23. člen
(globe za kršitev prepovedi zaposlovanja na črno)
(1) Z globo od 5.000 do 26.000 eurov se kaznuje delodajalec, ki ni posameznik, kadar:
- omogoči delo posamezniku, s katerim ni sklenil pogodbe o zaposlitvi, oziroma ki ga ni prijavil v obvezna socialna zavarovanja, ali ga je v času trajanja delovnega razmerja odjavil iz obveznih socialnih zavarovanj (prva alineja prvega odstavka 5. člena);
- omogoči delo posamezniku, s katerim ni sklenil pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, oziroma ki ga ni zavaroval v skladu z zakoni, ki urejajo obvezna socialna zavarovanja, ali z upokojencem ni sklenil pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela v skladu z zakonom, ki ureja trg dela (druga alineja prvega odstavka 5. člena);
- omogoči delo dijaku ali študentu v nasprotju s predpisi, ki urejajo občasno ali začasno delo dijakov in študentov (tretja alineja prvega odstavka 5. člena);
- zaposli tujca ali osebo brez državljanstva v nasprotju s predpisi o zaposlovanju tujcev (četrta alineja prvega odstavka 5. člena);
- nezakonito zaposli državljana tretje države (peta alineja prvega odstavka 5. člena).
(2) Z globo od 500 do 2.500 eurov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tudi odgovorna oseba delodajalca.
(3) Z globo od 500 do 2.500 eurov se kaznuje posameznik, ki mu je delodajalec omogočil delo brez sklenitve pogodbe o zaposlitvi, pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela v skladu z zakonom, ki ureja trg dela, ali mu je omogočil delo v nasprotju s predpisi, ki urejajo občasno ali začasno delo dijakov in študentov (prvi odstavek 5. člena).
(4) Z globo od 100 do 2.500 eurov se kaznuje posameznik, če nima pogodbe civilnega prava ali pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela, na podlagi katere opravlja delo, za čas opravljanja dela ves čas na kraju opravljanja dela (drugi odstavek 5. člena).
(5) Z globo od 1.000 do 5.000 eurov se kaznuje posameznik, kadar v svojem imenu in za svoj račun zaposli posameznika, ki zanj opravlja delo na črno (tretji odstavek 5. člena).
(6) Z globo od 5.000 do 15.600 eurov se kaznuje delodajalec, ki ni posameznik, kadar ni izročil pisne pogodbe o zaposlitvi v roku iz petega odstavka 5. člena tega zakona (peti odstavek 5. člena).
(7) Z globo od 500 do 2.500 eurov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tudi odgovorna oseba delodajalca.
(8) Z globo od 5.000 do 15.000 eurov se kaznuje delodajalec, ki ni posameznik, kadar v 15 dneh od ugotovitve kršitve ne poravna vseh obveznosti iz sedmega in osmega odstavka 5. člena tega zakona ali v osmih dneh od poteka roka za plačilo nadzornemu organu ne predloži dokazila, da je te obveznosti poravnal (sedmi in osmi odstavek 5. člena).
(9) Z globo od 2.500 do 5.000 eurov se kaznuje posameznik, kadar v 15 dneh od ugotovitve kršitve ne poravna vseh obveznosti iz šestega in osmega odstavka 5. člena tega zakona ali v osmih dneh od poteka roka za plačilo nadzornemu organu ne predloži dokazila, da je te obveznosti poravnal.
(10) Z globo od 2.500 do 5.000 eurov se kaznuje delodajalec, kadar pred sklenitvijo delovnega razmerja od državljana tretje države ne zahteva, da mu na podlagi desetega odstavka 5. člena tega zakona predloži dokazilo o zakonitem prebivanju v Republiki Sloveniji (deseti odstavek 5. člena).
(11) Z globo od 1.200 do 2.500 eurov se kaznuje delodajalec, kadar kopije dokazila o zakonitem prebivanju v Republiki Sloveniji ne hrani ves čas zaposlitve državljana tretje države (deseti odstavek 5. člena).
(12) Z globo od 1.200 do 2.500 eurov se za prekršek iz osmega, desetega in enajstega odstavka tega člena zakona kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.
(13) Ne glede na tretji odstavek tega člena se posameznik, ki je zaposlen na črno, za prekršek ne kaznuje, če v času trajanja zaposlitve na črno, še preden je uveden postopek nadzora po tem zakonu, prijavi delodajalca v zvezi s kršenjem določb 5. člena tega zakona.
(14) Z globo od 1.200 do 2.500 eurov se kaznuje delodajalec, ki ne predloži evidence o opravljenem kratkotrajnem delu v podpis osebi, ki opravlja kratkotrajno delo, dnevno ob začetku in zaključku opravljanja kratkotrajnega dela (peti odstavek 17. člena).
Delo krepa človeka

madebenc ::

Gre za primer, ko nekdo dela 40 ur/teden več mesecev. Kako pa tretja oseba dokazuje obstoj dela na črno, če podjetje in tisti, ki dela na črno to zanikata? Priloži tiskano e-pošto, kjer sta se dogovarjala o delu in plačilu?

St235 ::

Kako pa tretja oseba dokazuje obstoj dela na črno, če podjetje in tisti, ki dela na črno to zanikata?

Tretja oseba nikakor, ker se jo to ne tiče. Vse kar tretja oseba lahko naredi je, da sum na kršitev naznani pristojnemu inšpektoratu, ker predloži tudi dokazila, ki jih ima. Pri tem je treba upoštevat, da tretja oseba pri ne sme kršit obstoječih pravnih norm in da lahko posledično odgovarja, če to stori.

madebenc ::

Če priloži tiskano e-pošto, najbrž ne krši obstoječih pravnih norm? Ali kaj točno je s tem mišljeno?

St235 ::

Odvisno kako je prišel do e-pošte.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odgovornost razvijalca (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
517273 (4966) Okapi
»

Delal in ostal brez denarja

Oddelek: Loža
446641 (3882) jalovec09
»

Izguba dokumentov

Oddelek: Loža
309740 (8333) St235
»

Smetenje kot prekršek

Oddelek: Problemi človeštva
132148 (1695) Mesar
»

Rusija prihodnje leto z enotnimi osebnimi izkaznicami

Oddelek: Novice / NWO
3510862 (8150) poweroff

Več podobnih tem