» »

Iskanje službe po zdr. težavah

Iskanje službe po zdr. težavah

gregorinho ::

Zaradi zdravstvenih razlogov sem bil po nekaj letih dela primoran zapustiti službo (tam je zgodba končana). Sedaj vlada stanje, kjer iščem rešitve po zdravstvenih ustanovah, čim preje pa si želim nazaj v službo. Ker so obeti slabi (ali pa kar katastrofalni) in se zdravje skoraj gotovo ne bo izboljšalo, je najbolj pomembno, da preprečim poslabšanje in živim naprej s tem, kar trenutno je. Naše zdravstvo in nasploh ves sistem je res počasen in tako ne gre več. Čas pa (pre)hitro teče....

Poleg poslabšanja ravnotežja, ki (zaenkrat) ne predstavlja problema, je glavna težava slab sluh. Zaradi več kot ~85 % izgube (Fowler) me le-to ovira na vseh področjih, kjer je komunikacija pomembna, nasploh pa se moram izogibati hrupu. Vse skupaj ni na meji, da mi nekdo pove "malo bolj na glas" in je v redu. Ne, pogosto tudi to ni dovolj. Vse gre zelo težko in za vsako stvar rabim 3x več časa kot pa poprej. Po izobrazbi sem diplomirani strojnik, kar mi sedaj hodi narobe. V tej panogi pa je hrupa kolikor ga hočeš. Ne bom opisoval vse situacij, kjer se pojavljajo težave, a vsakomur je jasno, da je 85 % izguba nečesa zelo zelo velika. Pogosto kaj preslišim, pa sploh ne vem.

Kar se tiče zdravstva, bo kar bo. Seveda tudi tu iščem nasvete za naprej. Specialiste doma in morda v tujini, kjer je vse bolj razvito.

Kar pa se tiče službe, bi rad izvedel nasvet, kam naj se usmerim (sem tudi prijavljen na Zavodu za zaposlitev). Dokaj dobro poznam delo s ProE in AutoCAD (2D). Ostale modelirnike sem uporabil morda parkrat. Rad bi imel cilj, v katero smer naj se razvijam/iščem (projektiva?). Ne bi rad zavrgel vsa leta študija in dela, a vem, da bo kar težko. To je dejansko vse, kar lahko rečem, da znam. Pri vsem ostalem bi začel iz ničle. Moje odlike so logično razmišljanje, smisel za oblikovanje tehničnih zadev in natančnost (nekako v tem vrstnem redu).

V tem času bi bil zelo dobrodošel tudi kak zaslužen denar (nekaj 10 €/mesec). Kaj pa vem, spletne ankete in podobno, čeprav se o tem nisem nikoli prav veliko pozanimal. V glavnem, vsak evro je dobrodošel.

Poleg tega pa me še zanima, kaj menite o vplačevanju delovne dobe v tem vmesnem obdobju. Ali naj sedaj pustim, da mi delovna doba ne teče, ali naj si mesečno plačujem (ne vem niti, koliko to stane za sproti ali za nazaj). Poudarjam, da to lahko traja kar dolgo. Bi bila potem to za delodajalca malo večja ovira?

Kakršnikoli nasveti mi bodo prišli prav!

vostok_1 ::

Shitty situation.
Podjetja so danes izredno zbirčna, ker si to lahko privoščijo.
Moral boš bit kar inovativen na svojem področju, da ti dajo šanso. Ali pa pač dovolj ugoden.
Razmišljaj tudi o SP. Če maš veze se morda lahko vštuliš pa delaš zanj.

Tisti časi, ko so bil čist malo nad povprečjem in si že dobil nekaj zadovoljivega so mimo. Danes moraš bit konkretno nad povprečjem, za se met fanj. ...or amazingly "suck dick".
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Scaramouche ::

gregorinho ::

Ključno je, da sem sedaj s "tem stanjem" pri vsakem izboru povsem na zadnjem mestu. Ostalo sploh ni pomembno. Vedno sem posameznik, ki izrazito odstopa, a v napačno smer. Delodajalcu bom nudil ugodnosti šele, ko bom dosegel 95 % izgubo. Trenutno pa (mislm da) nič od nič.

Bolj me zanima področje dela. Da tam lahko "delam" kolikor toliko normalno - sicer slabše od ostalih (kaj čes, ni druge), a ne ogrožam zdravja (glavno). Na tak račun bi že požrl manjšo plačo. Ni važno, le da bi bila.

S.P.? Zna biti dobra ideja. Na to še nisem pomislil. Dober in inovativen pa sigurno ne bom.

Tujina? Morda. To sicer spet prinese celo vrsto težav v novem okolju. Najlažje razumem nekoga, ki sem ga navajen. Recimo tudi angleščino sedaj razumem res težko, ker jo manj uporabljam kot pa slovenščino.

Zgodovina sprememb…

Dieu ::

Projektanti še vedno dobijo šihte pa kolikor vem je okolje kar mirno, je pa vprašanje kako boš v dobro odstopal od ostalih, razen če znaš res noro risat...
I was blind but now I see!

Baja ::

sicer ne vem kaki zdravstveni status imaš, ampak si kaj pogledal v smeri invalidskih podjetij? vem da ima pošta nekaj (ipps).

Machete ::

Kot stojnik z omenjenimi težavami bi komot risal za nekoga. (Kovinarji?) Sediš in riseš izdelke po naročilu. Z delavnico niti nimaš stika, komunikacijo z nekaj dobre volje pa bi hitro pogruntali. Druga pa je kaj takega najti..
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

111111111111 ::

Kaj pa slušni aparat?

lambda ::

Na spletne ankete ipd. pozabi, to je izguba časa.

Ne vem kako imate strojniki, a projektirati bi se menda dalo. Komunikacija lahko poteka pisno (npr. Slack, Skype). Morda poskusiš s kontaktiranjem podjetij kjer bi ti bilo delo zanimivo, jim predstaviš svoja znanja, prednosti in tudi situacijo tako kot je.

Lahko govorim za primer software inženirja računalništva - v tej panogi ne bi imel nekih bistvenih težav zaradi samega sluha. Morda bi lahko računal na do 20 % manjšo produktivnost zaradi ovir v komunikaciji, s tem se pa še vedno da dobiti službo.

So pa že drugi omenili invalidska podjetja. Podrobnosti ne poznam, morda preberi: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr...

rađo ::

Kaj pa programiranje? Kot praviš si strojnik tako, da predvidevam da si se vajen učiti stvari. Če si zagret in resen lahko v 1 letu prideš na tak nivo znanja, da dobiš delo službo z začetniško plačo. Potem pa gre samo navzgor. Sluh ti v 90% dela nebo predstavljal težav.

Invictus ::

Če se boš lotil računalništva, ti bo pomanjkanje sluha prej plus kot minus.

Slišal boš manj neumnosti na sestanku ;).

Ker znaš 3D risanje, se lahko lotiš Blenderja, pa poskušaš kaj najti na tem področju kot freelancer ali pa najdeš kako ekipo.

Samo zbrcaj se in začni iskati. Imaš cel svet na voljo ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

111111111111 ::

Hja, sluh zna biti pri programiranju kar problem, vsaj pri meni praktično ni več specifikacije na papirju, ampak Agile sestanki in brainstormingi.

Jerry000 ::

Invictus je izjavil:

Če se boš lotil računalništva, ti bo pomanjkanje sluha prej plus kot minus.

Slišal boš manj neumnosti na sestanku ;).

Ker znaš 3D risanje, se lahko lotiš Blenderja, pa poskušaš kaj najti na tem področju kot freelancer ali pa najdeš kako ekipo.

Samo zbrcaj se in začni iskati. Imaš cel svet na voljo ;).

Nisem v tej branži a me vseeno firbec. Kje lahko najdeš delo z znanjem blenderja? Tu v sloveniji se mi zdi malo tega, seveda tujina je drugačno, ampak vseeno.

Invictus ::

Nimam pojma.

Blender je pač zastonj 3D program. Ker zna risat, se mogoče najde tukaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

anketar ::

če ti ni bed, vidm velik oglasov za čistilce pisarn, objektov itd.

KraitPay ::

Strinjam se, da je zdravstvo pri nas na dnu.
Za službo se lahko zmeniš z lokalnimi strojnimi podjetji. Spluh je res problem v štancariji/orodjarni itd. Če si konstrukter te to, da ne slišiš "dobro" prav nič nebi oviralo. Specifikacije in komad imaš narisan na listu... Za vse ostalo so tam nadrejeni.

Praviš da nebi rad zavrgel leta študija in dela. Mene zanima, kaj znaš delat? Kaj si delal tekom študija? Katere projekte si izpeljal do konca?
Malo mi je čudno, da bi bil za nezaposltiev kriv sluh. Kvečjemu nisi zanimiv za delodajalca, res pa je da kot orodjar pa spet ne moreš delat (tukaj ima zdravstvo prav). Delodajalci rabijo take. Ne rabijo pa takšnih, ki jih je treba vse od začetka "učit" in tistih, ki so šole prehitro "izdelali" in niso aktivno študirali. Za tekšne bo vedno težje.
Praviš da tujega jezika ne znaš dobro? Ang. ti ne gre. Mogoče je Nem. bolj? Vsak delodajalec zajhteva vsaj en tuji jezik. Težjo je namreč dobiti dokumentacijo v SLO jeziku, kaj šele kakšne specifične strojne zadeve, v kakšnem Nem. katalogu.

Reševanje anket pusti. Tisti čas raje porabi za svojo nadgrajevanje. Knjige, tečaji itd. Šele ko boš imel nekaj znanja, bodo delodajalci spregredali tvojo "hibo". Za zdaj pa bo izgovor samo tvoja "hiba".

Leta po mojem ne rabiš plačevat. Gleda se itak zadnjih ne vem koliko let(boljših).

S.P. je odlična ideja, ampak dvomim da bo "šlo", če že trenutno nisi zadovoljni s tabo. Preden greš na S.P. moraš imeti že svoje "stranke", pa to kar nekaj, da prideš na čisto 0.

Skratka, na začetku sam nebi iskal težave v delodajalcu ampak pri sebi. Probaj preko zavoda narediti čimveč "tečajev", med njimi oba tuja jezika!.

gregorinho ::

Od študija je minilo že kar nekaj let. Nato sem delal dokaj brez problema, tako da ne rabim dokazov, da prej nisem bil dovolj dober. Pri delu v strojnem podjetju moraš nujno slediti celotnemu konceptu. Ne moreš le nekaj risati na računalnik, temveč je ključno sodelovanje tekom celotne linije - orodjarna, tehnologija, konstrukcija, projektni vodja... Glavni problem pri vsem skupaj je, da je velika večina ljudi arogantnih, v smislu "to je tvoj problem". Saj vemo, kako je danes.

Predstavljaj si, da si v pogovoru z nekom, ki ti mora neprestano 2,3-krat ponoviti, da sploh razumeš celoten stavek. Imaš živce za pogovor z nekom takim? Vmes sem npr. na hitro nekaj zapisal na list papirja in pogledal proč od govorca. Ta je nekaj rekel, jaz pa sploh nisem vedel. Tako sem zgrešil podatek, ki bi bil lahko ključen. To je primer, kjer se je govorec z menoj trudil, kar je zgolj njegova dobra volja.
Predstavljaj pa si, da je to sestanek z več ljudmi. Nikoli in nikdar nisem ujel vseh 100 % informacij. To je potem zelo težko. Če ti manjka 10 - 20 % informacij, je delo zelo zelo oteženo ali pa kar nemogoče. V mojem primeru sem lahko preslišal še mnogo več. Ljudje na takem sestanku ne bodo zaradi mene govorili drugače. Nekateri so zelo občutljivi, če ga lepo prosiš, da ti še enkrat ponovi.
Pa seveda tudi pogovor po telefonu. To je tudi težava. Pri tem izgubljam ogromno energije, saj mora biti moja zbranost vseskozi 100 %, pa tudi to ni dovolj.

Glede angleščine me nisi dobro razumel. Nisem rekel, da ne znam jezika. Dejal sem, da težko zastopim angleškega govorca. Branje in pisanje mi ne delata težav, saj angleščino vseskozi uporabljam. Ne znam razložiti, zakaj je temu tako. Primer: nekdo pove par osnovnih stavkov v angleščini (beri - angl. za 5. razred, res osnovni stavki). Če sem prej takoj dojel pomen, sedaj rabim več stavkov, da sploh ugotovim, za kateri jezik gre. Ne vem, sliši se kar nekaj, pa ni.

Morda malo neumen primer, a npr. vzemi za primer tiste brazilske nogometaše, ki so doživeli letalsko nesrečo par mesecev nazaj. Med njimi je bil nekdo, ki je ostal brez noge. To je enako, kot če bi njemu rekel, da naj se bolje nauči igrati nogomet. On še vedno zna, a prejšnjega nivoja ne bo dosegel nikoli, ker je enostavno preveč hendikepiran. Nogometa uspešno ne bo več igral, lahko pa bi si našel službo v tem poslu, saj znanje "iz zelenice" le ima.

Vsaka črka ima drugačno frekvenco in drugačno glasnost (ne glede na govorca). Nekatere črke slišim odlično, druge slabo, tretje (npr. sičniki) pa sploh ne in to ne glede na glasnost govorjenja. Kot bi v stavku odstranil nekaj črk. Kar naenkrat je govor popačen in nerazumljiv.

Vreme bo pre_ežno ja_no, ob pe_i_ popoldne pa _e bodo za_ele pojavlja_i _adavine.
Od Je__e _ez _e__o v __o__e po ro__e. (Od Ježce čez cesto v Stožce po rožce)

Prvi stavek bi še nekako razumel, drugega pa nikoli. To je bolj kot ne groba razlaga. Dejavnikov je ogromno. Ne pa enačiti slušni aparat in očala oz. operacijo vida. SA zgolj malo izboljša stanje.

Rabim delovno mesto, kjer ne bom imel stika s celo kopico ljudmi, temveč zgolj parimi. Čim manj verbalne komunikacije. Vse to bo težko. Na koncu si sicer lahko najdem povsem navadno službo in "nekaj prekladam", a zaenkrat bi rad kaj več.

Sprašujem okrog in okrog, a pri večini dobim odgovor s smislu "to pa mi ne vemo, najbolje da vprašate tam in tam". Invalidska podjetja so zame najbrž najboljša možnost.

korenje3 ::

se že ve za kakšno zdravstveno poslabšanje gre? ker v drugem primeru ne vidim zakaj je potrebna nadaljnja diskusija v tej temi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

KraitPay ::

Oprosti, po napisanem, še vedno mislim, da je problem drugje in ne "sluh". Ne rabiš dokazovati meni, da si dovolj dober, dokaži to potencialnemu delodajalcu.

Za primeravo poglej tole gospo, ki je gluha in igra glasbila kot da nebi bilo nič. Da ponovim, gluha je in igra glasbila... Kaj pa je tvoj izgovor?

gregorinho ::

...da nisem glasbeni genij?

Saj sem vedel, da bo nekdo našel tak ekstremen primer. Tole gre za "one in a billion". Na svetu najdeš morda 5 takih primerov.

Kebo ::

Kolektor ima invalidsko podjetje, kot strojnik bi tam znal imet dobre šanse, da kaj dobiš.

gregorinho ::

Kebo je izjavil:

Kolektor ima invalidsko podjetje, kot strojnik bi tam znal imet dobre šanse, da kaj dobiš.


Super. Bom poskusil.

HighBane ::

Kaj prošnje si sploh pošiljal na podjetja, ker nisem nikjer zasledil? Samo da čutiš, da si težko zaposljiv. Sem delal v "strojniških" podjetjih in so bili tudi gluhi med zaposlenimi. Zdaj pa je res, da je hrup pogost povsod.

jype ::

HighBane> Kaj prošnje si sploh pošiljal na podjetja,

Tako početje je nesmiselno. Veliko bolje je, da odpreš temo na forumu ali kako drugače razvijaš stike z ljudmi, ki poznajo ljudi, ki poznajo ljudi, ki potrebujejo tvoje znanje v tvojih specifičnih okoliščinah.

Jamranje je seveda nekonstruktivno, zgoraj razložen opis težave pa se mi ne zdi jamranje, ampak zgolj predstavitev stanja. Če bi bil jaz iz tega področja, mu bi z veseljem dal kontakte.

šernk ::

koliko od vas tu vas dejansko pozna delo konstrukterja?

sem delal v zadnjem letu in pol ogromno z njimi in ja...osnovna ideja je bila, da gre vse preko vodij projektov na obeh straneh preko maila, kar se je pa hitro izkazalo za problematično in zamudno. najlažje je da se kontrukterja pokliče na telefon in se reši zadevo v roku 5ih minut. Poleg tega je naloga sposobnega konstrukterja izpeljati cel projekt od začetka do konca. To pa pomeni: sestanki...sestanki...sestanki in nato še hitro iskanje rešitev za morebitne napake (ni ga človeka, ki je 100%).

@gregorinho: precej več možnosti boš imel v podjetjih z množično proizvodnjo, ker tam zadeve tečejo počasneje, usklajeno in z manj nereda. Pri firmah, ki se ukvarjajo s konstrukcijami in unikatnimi izdelki, pa ponavadi vedno nate pritiskajo nenormalni roki, precej je tudi direktne komunikacije z naročnikom.

vsem ki pametujete še naprej: meni se zdi, da človek dejansko ima voljo dobiti službo, za razliko od vsaj 70.000 brezposelnih, ki te volje nimajo.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali so v Sloveniji sploh še kakšni developerji? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28057471 (27068) LeQuack
»

Delo v tujini (avstrija, nemčija, severna evropa...) kje najti ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15099228 (21855) NewHope
»

Kolk agresivni ste v spremnih pismih?

Oddelek: Loža
234980 (3387) AndrejO
»

Ali rabim faks ali je dovolj da se sam naucim programirat? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10525063 (20956) NeMeTko

Več podobnih tem