» »

Internet po hiši

Internet po hiši

1
2
»

SeMiNeSanja ::

Poskusi natlačiti 1Gbps preko WiFi, pa ti bo jasno, zakaj je kabel še zmer 'IN'.

Za kakšne nezahtevne zadeve je WiFi čisto ok, čim pa bi rad kopiral datoteke med računalniki, sploh če je teh malo več, ga ni čez kabelsko povezavo. Tudi streaming videa lahko na WiFi nagaja, sploh če je ločljivost malo boljša, itd.

Sploh pa WiFi postane problematičen, če je accesspoint dve sobi naprej, če imaš veliko WiFi odjemalcev, še kup sosedov, ki ti zasvinjajo kanale, ali pa celo kakšno zadevo, ki dela motnje.
Nenazadnje pa tudi moraš nekako pripeljati mrežo di WiFi accesspointa...?

XS!D3 ::

Bellzmet je izjavil:

Lahko prosim kdo razloži v čem je finta napeljevati kable do vsake sobe, ko pa so sedaj že vse zadeve wireless? OK razumem npr. za TV - še kaj drugega?

Luft je deljen medij in ima svoje omejitve. Z ustrezno opremo se da dosečt marsikaj ampak zna biti drago, poleg tega je kabel še vedno bolj zanesljiv in čez spraviš bistveno več. Ko želiš pokrit večji objekt (sploh če je v igri železobeton), spet rabiš več APjev in kable vsaj do APjev.

Za brskanje po slo-techu s tablico je seveda simple WiFi v integriranem routerju več kot dovolj. Ko ti več naprav dela redne backupe na NAS in kopiraš kakšne večje fajle čez mrežo (virtualke, HD video, high res fotke, itd.) postane uporaba WiFija tečna (sploh ker ni full duplex in si bandwidth poleg tega delijo še vse naprave na APju). Za streamat HD/4k video je spet kabel bolj primeren, čeprav se da tudi preko wirelessa. Potem so tu še razne nadzorne kamere, kamor moraš itak pripeljat kabel za napajanje in je najbolj praktično pripeljat kar mrežo+PoE.

Če je možnost napeljat kabel, ko se karkoli rihta, ne vem zakaj ne bi.

Invictus ::

Bellzmet je izjavil:

Lahko prosim kdo razloži v čem je finta napeljevati kable do vsake sobe, ko pa so sedaj že vse zadeve wireless? OK razumem npr. za TV - še kaj drugega?

Še eden, ki ne ve kako dela wireless prenos...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Bellzmet ()

SeMiNeSanja ::

Invictus je izjavil:

Bellzmet je izjavil:

Lahko prosim kdo razloži v čem je finta napeljevati kable do vsake sobe, ko pa so sedaj že vse zadeve wireless? OK razumem npr. za TV - še kaj drugega?

Še eden, ki ne ve kako dela wireless prenos...

Ja kako vendarle? Po luftu!
Pa ja nis mislil, da kdo meni, da se podatke v ajmerjih naokol nosi?;((

Mr_Globus ::

Prenova stanovanje je pri koncu, prosil bi za nasvet glede opreme:

- patch panel 24 portni - raje takega kjer za povezovanje kablov ni potrebno dodatno orodje
- 24 portni gigabit switch - vlanov načeloma ne potrebujem
- zidna omara

Hvala za predloge

Invictus ::

"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

XS!D3 ::

Mr_Globus je izjavil:

Prenova stanovanje je pri koncu, prosil bi za nasvet glede opreme:

- patch panel 24 portni - raje takega kjer za povezovanje kablov ni potrebno dodatno orodje
- 24 portni gigabit switch - vlanov načeloma ne potrebujem
- zidna omara

Hvala za predloge


Jaz sem lani za doma nabavil:
-Zyxel GS1900-24E
-Digitus CAT 6A Patch panel
-takratke patch kable

Switch je managed in je zaenkrat BP, je bil pa takrat celo nekih 10€ ceneje. Bistveno ceneje pomojem tudi dumb switcha ne dobiš, če želiš 24 giga portov. Če bi kupoval danes, bi vrjetno pogledal še za Mikrotik CSS326-24G-2S+RM, ki ima dva 10GbE uplinka.

Omaro imam pa kar tole. Zgolj za mrežno opremo, je tista ta plitka (450 globine) več kot dovolj. Jaz sem vzel globjo (600), ker imam not še strežnik.

TOP ::

Pozdravljeni.Kupujem patch panel in gledam tega https://www.techtradecenter.si/panel-ca...
Sedaj me nekaj zanima ,tukaj piše da je za FTP,kaj je dober tud za UTP kable ali ne.In zanima me eni paneli imajo kao zaščito in eni da nimajo,kaj to je tisto ki ima panel gor nad kabli pokrov,da zgleda kot škatlica.Prosim za pomoč.Hvala

masevc ::

V hiši bi rad uredil mrežne in wifi povezave.
Internet je trenutno 300/10 Telemach in na tem bi rad uredil razdelitev.

Žična povezava 10 priključkov, v vsakem nadstropju 1 wifi točka.
Prosim za specifikacijo vse potrebne opreme, tudi razvodnih kablov po hiši. Namreč sedaj opažam padec hitrosti na kablu na 80/6 iz 300/10.

DeeJay ::

Sam imam po hiši speljane CAT7 kable (future proof). Zidni priključki so CAT6. V kleti, kamor pridejo vsi kabli imam zvezano v CAT 6A patch panel. Iz panela grejo kratki patch kabli v giga switch in iz switcha v router ter nato v modem. To mam vse lepo pospravljeno v mali rack omari.
Router, switch ter access pointe imam od Ubiquiti UniFi.
APje sem moral dat po dva na nadstropje, da sem dobro pokril 5Ghz signal, ker imamo debele zidane stene. Vsi APji majo isti SSID ter pass, tko da naprave same preklaplajo na najboljši signal.
Zadeva dela zelo stabilno in se reboota samo pri updejtih.
Uporabljam Telemach 300/15mbit kabelsko povezavo in dela po celi hiši na polno tako preko wifi (iphone, ipad), kot seveda preko kabla.

macoma ::

če se lahko priklopim debati.
Imam enak problem, urejanje mreže.

Lahko specificiraš konkretno katero opremo si nabavil.

Sem štel kable po hiši in če želim vse urediti (21 mrežnih vtičnic...) bo precej drago.
Razmišljam, da jih vsaj pol ukinem.

Invictus ::

Zaradi 21 vtičnic ne boš finančno propadel.

Dober 24-portni switch stane 200 EUR (nov), patch panel je poceni, kabli tudi.

Ne rabiš CAT 7 :), niti CAT 6. CAT 5e je čez glavo dovolj, ker 10 Gbit portov še dolgo ne bo v računalnikih.

Da ne govorim o napravah, ki bi ti zafilale 10 Gbit mrežo... Razen, če imaš NAS na SSD in furaš virtualke direktno od tam. Ampak za tak NAS nimaš denarja ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

DeeJay ::

Razvodni kabel Draka UC900 kat. 7 S/FTP:
https://www.ezz.si/izdelki_10.asp

Priključke CAT6 sem kupil pri TEM Čatež, ker mam vse vtičnice in stikala po hiši od njih in sm za cel komplet dobil res ugodno ceno (katalog):
https://www.calameo.com/read/0002621948...

Patch Panel CAT 6A
https://edigital.si/omrezni-kabel-prikl...

Switch 24port PoE:
https://www.ui.com/unifi-switching/unif...

Router:
https://www.ui.com/unifi-routing/usg/

AP:
https://www.ui.com/unifi/unifi-ap-ac-li...

@Invictus...
10Gbit se že dobi in je tud že kr neki motherboardov zuni. Mal poguglej. Mogoče trenutno še ni pocen, sam čez par let bo to že kr klasika. Jest sm mnenja, če že vlečeš kable, dej neki za prihodnost, vse ostale naprave se kasneje lažje zamenjajo.

XS!D3 ::

S tem, kar je napisal @DeeJay ne moreš zgrešit.

Kar se mene tiče, je za WiFi Ubiquiti sigurno best buy. Čisto druga zgodba kot razne integrirane consumer grade igrače, sploh če želiš/rabiš več kot 1 AP. Karkoli bolj resnega od tega stane pa bistveno-bistveno več. Je pa potem itak najlažje, če imaš vse skupaj od Ubiquiti-ja, kot je predlagal že @DeeJay.

Sicer je fino nekje imet še njihov UniFi controller. Načeloma ga lahko sicer polaufaš na poljubnem PCju samo za setup, ampak olajša central monitoring/managment iz poljubne naprave in pomaga pri roamingu klientov med APji, če laufa ves čas. Če imaš možnost, ga lahko porineš na poljubno mašino, rPI ali kak NAS, ki je always on, sicer pa prodajajo tudi fizičen cloud key. Jaz ga imam kar na eni Ubuntu virtualki na home serverju, ki itak laufa 24/7 zaradi virtualnega routerja, NASa in ostalih stvari.

Kar se kablov in razvodov tiče, je, kot smo že v večih temah predebatirali, najbolj pomembna stvar to, da imaš potegnjene cevi. Potem tudi kasneje ni problem bilokakšnega kabla zamenjat za CatŽNJ, optiko ali celo nekaj tretjega. Sem pa tudi sam vlekel kar Cat7 SFTP, ker ni bilo bistvene razlikev ceni, če si želel karkoli več kot čisto navaden non shielded Cat 5e.

Edino kar predlagam, da se pri TEMu izogneš Cat5e RJ45 vtičnicam (tistim integriranim, kjer je že skupaj blenda in Cat5e keystone jack), ker so crap. Je boljše od TEMa vzet samo keystone blende in posebaj kupiš RJ45 keystone jacke (na koncu izgleda isto). Jaz imam tele Cat 6a od Digitusa ampak dobiš tudi cenejše. Na drugi strani pa je tudi v mojem primeru Cat6a patch panel, in sicer ravno tako od Digitusa.

Za switch osebno uporabljam kar Mikrotika CRS326-24G-2S+RM, ker v primerjavi z Ubiquitijem relativno poceni prideš tudi do (v tem primeru dveh) 10GbE portov (ampak niso copper). V mojem primeru je na začetku služil tudi kot router (sedaj je za backup), sicer obstaja cenejša switch only verzija CSS326-24G-2S+RM. Nekoliko dražja opcija je še CRS328-24P-4S+RM, ki ima 4 SFP+ (10GbE) porte in na vseh 24 copper portih PoE (802.3af/at). So pa v vsakem primeru Ubiquiti switchi dosti lažji za upravljanje...

TOP ::

Ja res je trenutno je Cat 5e vrh glave,ampak jaz sem dal cat6,ker ni dosti razlike v ceni kabla in vtičnic recimo.Cat7 je pa druga pesem je kabel že precej dražji,lahko daš nič narobe,sam tega prinas realno gledano ne bomo rabli še 20 let minimum,kot se prinas tole razvija,dotakrat bo pa tudi kabel CAT7 cenejši.Za switch lahko daš tam okrog 100e je dovolj,razen če rabiš kak POE,potem boš dal okrog 200e.Tiste AP točke so pa tud poceni kupi nekaj za 40e je dovolj dobro ne pa tista jajčka okrogla os UNIFija,ki stanejo celo premoženje ne lovijo pa nič bolše kot nek AP od D-Linka za 40e imam doma oba in res ni nobene razlike,glede jakosti signala.Vtičnica za CAT 6 je pa 3e ena seveda,odvisno od koga maš po hiši,kak Gewise morda ali Term Čatež.

masevc ::

Naredil sem raziskavo kablovja in prikljuckov po hisi.
Namrec na telemachovemu routerju imam polno hitrost, kot je deklarirana (merjeno s speedtestom).

Nato merim na vticnici eno nadstropje nizje pa se samo 80/6.
Kabli so cat 5e, vticnice v steni od tema (verjetno 5e), konektor na drugi strani (vklop v modem telemach) pa bogsigavedi.
Sedaj pa vprasanje kaj zamenjati, da bo delalo na polno. Kable, vticnice? Vse? Kabli so v ceveh.

Tem catez pa imam linijo pure
Ce bi dal cat 6 bi rabil te
https://www.elektrotrgovina.si/vticnica...
So ok?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: masevc ()

XS!D3 ::

TOP je izjavil:

Tiste AP točke so pa tud poceni kupi nekaj za 40e je dovolj dobro ne pa tista jajčka okrogla os UNIFija,ki stanejo celo premoženje ne lovijo pa nič bolše kot nek AP od D-Linka za 40e imam doma oba in res ni nobene razlike,glede jakosti signala..

UniFi jajčka in celo premoženje? UAP AC-Lite dobiš za cca. 80€, primerljiv D-Link DAP-2660 košta isto ali več, pa rešitev kot celota ni ranvo na istem nivoju. Kater primerljiv model naj bi bil 40€? Sploh pa jakost signala ni nek bistven faktor, ker so itak zakonske omejitve glede oddajanja....

masevc ::

Se eno vprasanje. Lahko je butasto, pac nisem ekspert.

Ali je v konfiguraciji potreben router? https://www.ui.com/unifi-routing/usg/

Ali lahko switch povezes direktno z modemom Telemacha? Tako nekako je ponekod na netu predstavljeno.

XS!D3 ::

masevc je izjavil:


Nato merim na vticnici eno nadstropje nizje pa se samo 80/6.
Kabli so cat 5e, vticnice v steni od tema (verjetno 5e), konektor na drugi strani (vklop v modem telemach) pa bogsigavedi.
Sedaj pa vprasanje kaj zamenjati, da bo delalo na polno. Kable, vticnice? Vse? Kabli so v ceveh.

Cat5e mora zadostovat za gigabit full duplex (1000/1000 oz tam realnih 940Mb/s če upoštevaš TCP/IP overhead), če je oprema na obeh straneh GbE in le ni kje kakšne poškodbe kabla/konektorja ali zelo veliko motenj. Če hočeš samo ta del rešit, bi jaz najprej zamenjal vtičnici/konektorja na obeh straneh in morebitne patch kable. Če to ne pomaga, bo treba vrjetno kabel menjat. Sumljivo je edino, če UL res ne gre več kot 6Mb/s po kablu, more bit nekaj precej narobe...

masevc je izjavil:


Tem catez pa imam linijo pure
Ce bi dal cat 6 bi rabil te
https://www.elektrotrgovina.si/vticnica...
So ok?

Bi rekel, da so teli ok, ker imajo kvalitetnejši keystone od Schracka (poleg tega da so Cat6) za razliko od unih Cat5e od TEM, edino cena se mi zdi kar visoka. Sem prišel ceneje skozi s Cat6a digitusi in in prazno bledno do TEMa (KS adapter). Edino, če so teli črni že v osnovi toliko dražji.

masevc je izjavil:

Se eno vprasanje. Lahko je butasto, pac nisem ekspert.

Ali je v konfiguraciji potreben router? https://www.ui.com/unifi-routing/usg/

Ali lahko switch povezes direktno z modemom Telemacha? Tako nekako je ponekod na netu predstavljeno.

Router rabiš, je pa najverjetneje Telemachov "modem" tudi router (+switch+AP+...), tako da Ubiquitijevega načeloma ne rabiš. Jaz bi sicer pri Telemachu raje prosil za modem only in gor priklopil USG (ali pa kaj drugega), ampak je odvisno čist odvisno od potreb in tega kaj si pripravljen plačat. Delovala bo tudi opcija, ki si jo omenil (Telemachova all-in-one škatla, ki ima vlogo routerja/FW/... direktno v switch).
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika v UTP kablih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14124802 (2025) bbbbbb2015
»

Domače omrežje

Oddelek: Omrežja in internet
403330 (2376) dj_uro
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488616 (6915) SeMiNeSanja
»

Nakup LAN kablov kat. 5 ali 6 ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6615104 (13521) Invictus
»

1GBase-T: distribucijski panel, kabel in vtičnice

Oddelek: Omrežja in internet
122275 (2041) an0nimen

Več podobnih tem