» »

1GBase-T: distribucijski panel, kabel in vtičnice

1GBase-T: distribucijski panel, kabel in vtičnice

B0rg ::

Kolega ima v novem stanovanju vgrajeno telekomunikacijsko omarico (po meri sodeč gre za 10" oziroma 250mm široko). Želeli bi narediti omrežje ki bo zadoščalo za 1GBase-T z nekaj možnosti razširitve v bodoče, zato bi šli kar na Cat6.

V to omarico bi vgradili tale distribucijski panel: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk...
Je kdo že uporabljal to? Je kaj bolj praktičnega / cenejšega za dobiti pri nas?

Kabel bi uporabili Cat6 recimo tole: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk... ali Cat6+ http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk... morda celo Cat6a tole: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk... Med naštetimi kabli je kar precejšen razpon v ceni, zato me zanima katerega uporabiti za napeljavo? Ne bi radi plačevali nekaj kar ni upravičeno.

Glede na to da je to stanovanjski blok mislimo, da bi FTP kabel bil nepotreben strošek (ker ta oprema se mi zdi kar dražja - vsaj kabel je nekje 3x dražji). Ali pač?

Na kaj naj bomo pozorni pri izbiri vtičnic, kabla in ostale opreme? Kakšen pameten vir za nakup te vrste robe v Kranju?

Invictus ::

Za 1Gb mrežo rabi samo navaden UTP kategorije 5. Dovolj dobro za prihodnost.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Spc ::

5e je čisto dovolj.
 

Poldi112 ::

Je pa cena dovolj podobna, kasnejše razkopavanje stanovanja za vleko novih kablov pa precej draga. Tako da ni nekega smisla v 5e. 5 je pa sploh neprimeren.

Drugače pa vprašanje - kaj sploh je ta panel. Ker izgleda da ni switch, torej kaj ti to koristi v komunikacijski omarici?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

NoName ::

Torej.. imho se za stanovanje splača nabavit tisti taprvi Cat6 kabel, ker po stanovanjih ne gre za neke velike dolžine... panelka bo pa čisto okej, verjetno boš mogu nekje ujagat 'krone' klešče, ki bodo prav prišle pri vtičnici; sicer ne vem, a boš meu nadometne kanale pa nadometno dozo, ali boš vlekel podometno (priporočam, da daš kabl v turboflex in ne direkt v steno), na kar je dobro mislit preden se lotiš kakega pleskanja...

@Poldi112 - patch panel je čisto pasivni element in omogoča... hja... 'patchanje', kaj pa druga - daš 0.5m patch kabel med portom na panelu in switchem, in je to to. seveda na drugi strani potrebuješ spet kak meterski patch kabel, ki ga potegneš med vtičnico in omrežno opremo.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

BlaY0 ::

Patch panel ti služi kot en stran zaključka kablov, ki pridejo od drugod, recimo iz stenskih vtičnic ali iz drugih omar. Torej, namesto da imaš kabel zaključen na obeh straneh s konektorjem (moški), imaš zaključenega z vtičnicami (ženski). Potem pa na obeh straneh naprave povezuješ v patch panele oziroma vtičnice s t.i. patch kabli.

V tem konkretnem primeru je torej računalnik povezan s switchem v bistvu prek treh kablov... računalnik -> parch kabel do vtičnice -> kabel od vtičnice do patch panela -> kabel od patch panela do switcha.

Mogoče je za neko privat bajto ali stanovanje tole vse skupaj en velik overkill, je pa pregledno, če imaš tako urejeno. Ponavadi imaš v novem stanovanju v omarico privlečen kabele od vtičnice, ki so malo daljši in zaključeni s konektorji. Verjetno so še polepljeni da veš kater pride od kod. Potem pa te kable enostavno naheftaš direktno v switch, ki si ga parkiral v omarico. Treba je poudariti, da večkrat ko imaš "štukan" kabel, slabše je, zato je bistveno v tem primeru da imaš dobre ženske konektorje oziroma vtičnice ter dober kabel od vtičnic do panela.

Drugače pa imam sam namesto panela kar eno dozo s šestimi TEM vtičnicami od tam pa patch kable v switch/router. Vse skupaj je pa na najcenejšem možnem 5e kablu. Povsod vse funkcionira na 1Gbit s tem da je najdaljša veja približno 20m.

BlaY0 ::

NoName je izjavil:

Torej.. imho se za stanovanje splača nabavit tisti taprvi Cat6 kabel.

Jah, če hočeš vse postaviti v 6 potem rabiš tudi vse vtičnice 6, ki so tudi dražje. Je pa (če se že greš 6) dosti kabel z drugega linka, kar je več je total overkil za domačo uporabo (že to je). IMHO je pa za stanovanje trd kabel čisto brez veze, samo probleme boš imel ko ga boš vlekel.

edit: Ali pa tudi ne. Jaz bi jih imel. Prednost trdega je da je bolj mehansko odporen kar pomeni, da ga lahko malo bolj grobo vlečeš in se ne bo raztegnil, boš imel pa večje probleme pri vlečenju po kakšnih kotih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

BlaY0 ::

Aja, poglej v Elektronabavi (za vtičnice in kable). Tam imaš dostikrat kakšne popuste na to robo.

Poldi112 ::

Pa ravno trdi je mehansko manj odporen in ga imaš v instalacijah, kjer ga položiš in pozabiš na njega, za razliko od mehkega, ki ga imaš na kratke razdalje (kjer se dostikrat pretika, premika, zvija, kak monitor gor postavi, ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

B0rg ::

Hvala za vsa mnenja.

Kabli bodo peljani podometno (plastične cevi oranžne barve - ne vem kako se jim strokovno reče - je to turboflex?) ima že položene.

Panel smo izbrali ker smo mislil da šop kablov ne bo lepo izpadlo in da bolj urejeno in pregledno s panelom. Po drugi strani - kaj ni tako izvedena (s paneli) inštalacija v firmah? Poleg tega mislimo napeljati več kablov kot jih trenutno rabi (za rezervo) in bi lepše izpadlo če bi jih lepo zaključili v panel. Napisano je bilo, da več prekinitev ni ravno zaželjeno, zato sedaj dvomimo v pravilnost naše odločitev. Je to res toliko slabše?

Sklepam da bo trd kabel težje napeljati, zato se nagibamo k uporabi mehkega. Kaj menite?

So vtičnice za cat6 in cat6a enake? So res toliko dražje od onih za cat 5e?

Pojavilo pa se je še vprašanje: ali so vsi kabli za cat6 enaki (tu mislimo na različne proizvajalce)?

Invictus ::

Z vsako kategorijo so kabli in priključki dražji, ker morajo ustrezat bolj strogim tolerancam. Drugače sploh ne bi delalo.

In ker gre za domačo mrežo, je popolnoma vseeno katere kable vzameš. Pri velikih hitrosti bo kabel še najmanjši problem.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tony1 ::

Za 1000base-t je dovolj cat5e, tako kabli kot patch paneli. Če paneli ne bodo ustrezno ozemljeni, ni treba vzeti STP kabla.

Če misliš delati napeljavo z mislijo na prihodnost, pa razmisli o cat6 kablaži, vtičnice in patch panele pa predlagam, da daš vseeno cat5e, ker jih je enostavno zamenjati (in so tiste za cat6 precej dražje).

Še to: standard za 10gbase-t že obstaja in zahteva cat6 kablažo na razdaljah do 55m in cat6a kablažo za do 100 m. Odvisno od velikosti hiše razmisli, če potrebuješ cat6a ali ne.

an0nimen ::

Če želi človek pripravi za prihodnost pol gre dol iz bakra! Oprema za pasivno optično omrežje je danes že široko dostopna in v nekaterih primerih celo cenejša kot klasična bakrena oprema (beri baker drag šport). Rad bi pa še dodal, da si ne znam predstavljat scenarija v katerem 1gbit ne bi zadostoval povprečnemu uporabniku računalniških storitev ker roko na srce 99% uporabnikov računalnikov niti nima periferije, da bi 1000mbit do konca izkoristili kaj šele 10gbit. Govorim pa iz lastnih izkušen ker delam na ponudniku interneta in imam do doma 1000Mbit optično povezavo, ki jo dostikrat uporabljam za prenašanja gradiva velikosti 50GB+ in še vedno je šibka točka PC in ne sama povezava.

P.S. Sekondarno inštalacijo imam iz navadnega CAT5 kabla in nimam nobenih problemov z povezavo na hitrosti 1000Mbit Full Duplex je pa res, da z bolšim kablom lahko povečaš razdaljo na kateri bi 1000mbit še deloval zanesljivo (govorimo o več 10 ali 100 metrih ne o 5-10m).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika v UTP kablih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14124806 (2029) bbbbbb2015
»

UTP klešče (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7611123 (7889) gumby
»

Internet po hiši (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6813008 (7798) XS!D3
»

Nakup LAN kablov kat. 5 ali 6 ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6615106 (13523) Invictus
»

Konektorji za Cat6 kable

Oddelek: Omrežja in internet
163894 (3428) PaJo

Več podobnih tem