» »

SŠOM Medijski tehnik

SŠOM Medijski tehnik

grašek ::

Pozdrav.

Vpisal se bom v SŠOM program Medijski tehnik.
Je kdo hodil (hodi) tja, mnenja?
Kako težka se vam zdi?
Ali imajo opremo za sposodit ali moreš imeti sam (fotoaparat itd.)?
Kaj se sploh tam uporablja? Adobe ali konkurenca?
Trenutno uporablam crackane Adobe CC programe (Photoshop, Illustrator, AE). Kaj hočeš, sem amater in je malo predrago kupit, celo za plačilo na mesec! Verjetno tam ne smem uporabljati piratskih verzij?
Zanima, če tam dobiš legit študentske programe ali pa jih moreš sam kupit?


Hvala za vnaprej!

pixelzgaming ::

Sem hodil tja.

Je bilo za preživet, zdaj so se sicer menjale ravnateljice in baje so še večji problemi z urniki, kot so bili. Velikokrat je pouk do poznejših ur, npr. do 5 ali 6 popoldan.

Opremo si lahko sposodiš, ampak ko sem jaz hodil so bili na voljo 3 DSLR-ji od tega sta bila uporabna dva. (oz. se bolj snema/slika tako, da nardiš to v sklopu pouka; na koncu moraš naredit en malo večji projekt) Si dosti na boljšem, če imaš svojega ali si izposodiš od sošolca. Za delo je drugače čisto dovolj katerikoli DSLR z možnostjo snemanja, npr. Nikon D3100 je več kot dovolj (pred kratkim sem ga prodal za 180EUR rabljenega). Če greš v to smer šolanja pa da se resnično kaj naučiš moraš zraven kaj delat še sam, saj je med poukom preveč ljudi na enem fotoaparatu in potem itak en nastavi, vsi ostali stisnejo in to je to.

Tam se uporabljajo Adobe programi (Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere, Flash, Encore) okoli 3-6 ur celo v After Effects. Ko sem hodil tja smo uporabljali CS4 in kasneje mislim da že CS6. Vse kar se dela se lahko dela na šolskih računalnikih, torej vbistvu sploh ne potrebuješ svojih programov za delo (oz. ti tako vsaj rečejo, da ti ne rabijo dati 'zastonj' licenc) Delo s piratskimi programi ni problem, lahko uporabljaš brez problema, le uporabljaj iste verzije, da ne bo problemov s kompatibilnostjo (odpiranjem kasneje v šoli, če delaš doma).

Zraven Adobe suita se uporablja tudi Rhinoceros (mogoče so sedaj prešli na blender, nisem 100%) in Sketchup.

Torej programov ne dobiš. Ampak si jih ne rabiš kupit, ker jih imaš v šoli.

Zdaj nevem če so že posodobili ali ne, ampak ko sem hodil tja smo za montažo uporabljali Core2Duo mašine in pri montaži ni šlo nikamor (Nekaj takega kot imaš v podpisu). Za InDesign pa smo uporabljali i7 4770. Briljantno :D. Ampak sem skoraj gotov, da so do sedaj že zamenjali tudi tiste računalnike.

Po tvojih vprašanjih se mi zdi, da misliš, da je to vbistvu šola kjer se boš naučil samo slikat in snemat. Ne veseli se preveč, saj se kaj zanimivega začne šele v 3. in 4. letniku. In pa dosti več se dela na pripravi za tisk in tem zadevam (Tipografija) - torej izdelava časopisnih stavkov, cenikov, etiket, plakatov, vstopnic, zgibank,... Nekaj malega je animacije v Flashu (zdaj nevem če se še vedno dela to ali ne).

Drugače pa je na koncu ta šola kar dobra izbira saj imaš poklic in s petim predmetom prosto pot dalje na faks, npr. FERI-MK, če želiš.. Kjer se vbistvu ponovno učiš vse kar se tista 4 leta na srednji in še kje kaj zraven.

Drugače pa če se boš odločil za to šolo mi pošlji PM in ti lahko pošljem datoteke.
Komp: 2600X | 16GB DDR4 | 500GB NVMe | 10 + 10 + 6 + 4 TB HDD | GTX 1060 6GB
Telefon: S23 Ultra
Avto: Megane MK4 GTLine

Zgodovina sprememb…

grašek ::

^^
Hvala za odgovor.
Saj drugače mi je vse zanimivo v okviru te šole, ne samo snemanje in montaža.
Za to šolo sem ene 90%, ker drugo me sploh ne zanima. Bom ti poslal PM.

The Player ::

grašek je izjavil:

Pozdrav.

Vpisal se bom v SŠOM program Medijski tehnik.
Je kdo hodil (hodi) tja, mnenja?



Sam sem hodil na isto smer, ampak v Ljubljano v SMGŠ.

Sklepam, da je predmetnik zelo podoben, mogoče celo boljši kot v Ljubljani po prebranem.

Ne se ustrašiti, ampak lahko ti dam samo en nasvet:
Če imaš res strast do grafike se tega drži in delaj čimveč doma na svojih individualnih projektih in se uči, ker v šoli boš dobil samo osnovo, ki služi kot odskočna deska. Glede na to, da že imaš paket Adobe CS-a sklepam, da nekatere stvari že znaš in boš imel lažji začetek. Če temu ni tako pa začni z delom že sedaj. Seveda pa ne pozabi tudi na socialno življenje ;)

Glede na to, da si omenjal DSLR kamerce sklepam, da je tvoja želja fotografija/film. Priporočam ti, da probaš obvladat vse smeri multimedije, saj so časi, ko si dobil službo zgolj iz ene specializacije mimo, danes moraš biti multipraktit.

In ko smo že pri službah...jih ni oz. je konkurenca tako huda, da se ti ne splača sploh tega študrat. Tu seveda pride notri prvi del, kjer omenjam, da moraš začeti z delom že sedaj, da boš imel čimveč izkušenj in izdelkov za pokazati, ko boš končal šolo, poleg tega pa tudi vztrajati v primeru, če je multimedia/graf. oblikovanje res tvoja strast.

V primeru, če to ni tvoja strast, je bolje, da vložiš svojo energijo kam drugam, po možnosti nekam, kjer je več denarja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako preživeti na faksu brez "powerhousa"

Oddelek: Pomoč in nasveti
426810 (4875) ST-777
»

Klasična Škofijska gimnazija - Šentvid

Oddelek: Šola
155270 (4742) Phantomeye
»

fotografski tehnik?

Oddelek: Šola
91663 (1430) pozitron
»

RAČUNALNIK RoLAN EXTREME CORE 2 DUO E6600 2,4 GHz/2GB/320GB/DVD-RW/8800GTS 320MB???

Oddelek: Kaj kupiti
132142 (1772) opeter
»

Izdelava letaka / časopisa / dnevnika?

Oddelek: Pomoč in nasveti
82798 (2677) kuglvinkl

Več podobnih tem