» »

FERI RI-T 2.letnik

FERI RI-T 2.letnik

EdHardy ::

Pozdravljeni,

zanima me, kako kaj potekajo stvari v 2. letniku RI-T UN na FERI. V prvem letniku večina programiranja poteka v c++ (programiranje 1, programiranje 2, algoritmi in podatkovne str.) in C# (IČR). Kateri jeziki pa se kaj uporabljajo v 2. letniku ? Nekje sem zasledil da se večinoma "prešalta" na C# ? Se splača morda pred drugim letnikom ponoviti jezike iz predmeta Osnove svetovnega spleta (HTML, php, javascript) ? Zasledil sem tudi da se začenja programirati v low-level jezikih. Trenutno zraven šole veliko programiram v C# (predvsem razvoj iger v Unityju), vendar mi vseeno ostane kar nekaj časa, ki pa bi ga morda rad porabil za pripravo na drugi letnik. Prosil bi za kakšno mnenje oz. nasvet, glede "stvari", ki se mi jih splača pogledati, in ki jih bom potreboval v 2. letniku ali morda celo kasneje v 3. Vesel bi bil vsakega mnenja, predvsem tistih ki ste obiskovali to smer, ali pa jo morda celo še obiskujete :)


Lp

smacker ::

Pri enih predmetih lahko sam izbiraš jezik, večinoma se da dobro shajat s C#. Itak je bolj namen da se naučiš konceptov, kot pa posameznih jezikov. Koncepti spletnega programiranja (javascript, php, ajax) znajo prit prav pri projektnih predmetih (spletno programiranje). Poleg tega se v 2. letniku srečaš z assemblerjem, ampak če že imaš malo prakse iz programiranja s tem ne boš mel težav. Gre zgolj za spoznavanje osnovnih inštrukcij in pisanje enostavnih parvrstičnih programov. Pri operacijskih sistemih in sistemski programski opremi pride malo C-ja (niti, pipe, mutex, pisanje gonilnikov,...). Tudi tam rabiš le osnove jezika, poudarek je na večnitnem izvajanju in medsebojni komunikaciji med nitmi - to je par ukazov, ki jih moraš razumet in pravilno uporabit.

galu ::

Pri RPO se je še delalo s Pythonom, pri PV pa z Lispom. Ampak brezveze, da si to gledaš vnaprej, ker se da čisto v redu delati sproti.

Mel bi samo 2 priporočili:
1.) projekt izberi glede na paket predmetov, ki jih dobiš, ne pa zaradi enega, ki ti je ful všeč, ker si ga v 3. letniku itak lahko vzameš kot izbirnega. Pa Signali in slike še zdaleč niso tako težki, kot boš verjetno slišal od starejših študentov. :D
2.) C# se največ uporablja zato, ker ima z WPF zelo lahek način gradje UI in je tudi v bistvu edini, ki ti ga v sklopu študija predstavijo - zato večina folka takoj ko vidi, da je zahtevan GUI, gre po defaultu delat s C#. My point being... ne se ustreliti v koleno in iti pri (npr.) SiS (kjer si sam izbereš jezik) delat aplikacije v jeziku, ki ga zelo bežno poznaš in v katerem nimaš pojma, kako se dela GUI, ker boš potrošil dosti več časa, kot bi bilo potrebno. To si raje poglej pred začetkom vaj, ali pa izberi C#. protip: včasih je lažje delati backend v C++ (oz. your language of choice) in vključiti to logiko preko DLL wrapperja, kot pa delati vse v C#. ;)
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: galu ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tehnik računalništva

Oddelek: Šola
396408 (4388) janezekk
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21658587 (43263) DaMachk
»

FERI

Oddelek: Šola
53314 (3100) amacar
»

Smeri na FERI

Oddelek: Šola
269206 (7719) LordTado
»

Programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
538255 (7059) hunter01

Več podobnih tem