» »

Kaj dejansko pomaga proti prahu ???

Kaj dejansko pomaga proti prahu ???

«
1
2

Netrunner ::

Prah v stanovanju je itak vedno prisoten neglede na to koliko čistiš. Sam sesam stanovanje vsak drugi dan in praha ni nič manj.... ne morem posvečati vsega časa čiščenju pa me zanima če dejansko kaj obstaja, kar pomaga zmanjšati ali kako drugače omejit prah ??

Največji izvor so verjetno oblačila in vse tkanine katere so narejene nekje na kitajskem, kar pa je neizogibno saj danes je težko dobiti kaj bolj kvalitetnega. Kakorkoli... zanima me sledeče, če mi zna kdo kaj iz prakse potrditi ali svetovati.

1. Prodajajo žarnice katere oddajajo negativne nabite delce in posledično kao prah ne toliko leti. => negativni delci vsekakor pomagajo, vendar dvomim da ena žarnica kaj bistveno pripomore k temu.
2. Ionizatorji zraka => če se ne motim le ti spuščajo večje količine negativnih ionov kar načeloma povzroči da prah ne leti po zraku, tako da ko čistiš je precej bolj efektivno ?
3. Čistilci zraka. => če prav razumem to sesa zrak noter skozi filtre keteri zadržijo prah in ostalo. Sliši se učinkovito ... pa cenovno so kot kakšne prenosne klime.
4. Rastline ? ... so kakšne rasline ki naredijo nevem kaj proti prahu?
5. ... ??

Utk ::

Zakaj tocno te pa prah moti? Mislim, razumem da noces imet centi prahu, ampak ce vsak drug dan sesas, ga kaj dost ne mores imet.

Qcube ::

Velik ventilator s HEPA filtrom naj bi pomagal. Je nekaj posnetkov na youtube kako sam narediš.

Netrunner ::

@Mehmed => no comment
@Utk => Kaj tebe praj ne moti ?? ... saj ne pričakujem 100% čistoče, vendar to da kljub sesanju ga je še vedno preveč je kaj moteče. Sploh pa zako ker ko sesaš se ful praha dvigne in le ta ostane. Površine so nekaj časa čiste dokler se ne usede in si po par urah skoraj na istem kot prej.
@Qcube => nisem ravno domači mojster da bi sam kaj zlagal skupaj. Načeloma že mokra brisača za ventilatorjem pomaga da se prah prime gor.

#000000 ::

Nahaj sesat ampak ribaj, si v bolnicah ipd kje videl da sesajo ? vedno laufa mokra krpa in se prah ne dviguje.

mailer ::

Ne sesaj drugega kot tepihov pa še to moraš uporabiti sesalec za alergike (ali vodni sesalec), ki v zrak spusti zelo malo prahu. Po uri ali dveh po sesanju z vlažno krpo prebriši celotna tla.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Utk ::

Prah je in bo, lahko naredis samo to, da te ne moti. Dokler je v mejah normale seveda. In da zmanjsas cunje na prostem.
A bos vsak dan ribal tla in vse police al kaj.

DarwiN ::

S tem ne mislim nič slabega, ampak najbrž te daje obsesivno-kompulzivna motnja.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Netrunner ::

@DarwiN => :) me ne daje nobena motnja, ampak samo iščem če obstaja kakšna opcija za zmanjšanje praha z čim manj mojega posredovanja. Z sesalcem še letim smozi, vendar da bi zdaj z mokro krpo brisal vsakokrat pa nekako ne gre skozi :)

No .. mi zna kdo povedati ali čistilci zraka dejansko pomagajo ?

čuhalev ::

Nadtlak potrebuješ v sobi.

Netrunner ::

čuhalev je izjavil:

Nadtlak potrebuješ v sobi.


Kdor nima kaj pametnega za povedat lahko prosim se vzdrži neodraslih izjav. ... če je to sploh mogoče

eko_2k4 ::

Jaz sem imel fiter od http://www.bionaire.com/air-purifiers/ , sicer starejši model. Se je kar nabralo prahu na filtrih, ampak se je še vedno usedal po policah itd. Za ponoči itak preglasen ventilator. Filtri dragi ko žafran, + aktivno oglje....
BTW večina prahu je kar človeška koža (+ od živali, če imaš)
Edino kar menda res pomaga, je centralni sesalni sistem s hepa filtri, tako da zrak skoz kroži. Če delaš novo hišo je to možno, drugače zelo težko izvedljivo.

Netrunner ::

Razmišljal sem o kakšnem čistilcu zraka, kateri bi sesal zdrak in pihal ven čistega + ionizator + seveda redno sesanje kot do sedaj. Dvomim da je koža glavni problem, ampak kot sem že omenil tkanine katere se konstantno razgrajajo. Izvora se praktično ne da izničit... Za centralne sesalne sisteme se nisem nikoli zanimal, saj sem mislil, da tisto je namenjeno industrijski rabi in kvečjemu za kakšne pisarne.

Ima kdo čistilec zraka v cenovnem tanku cca 200€ in je dejanskio zadovoljen z njim oz. lahko reče da pomaga? ...če gledaš reklame jih hvalijo po dolgem in počez :)

e-marko ::

Če sušiš oblačila v sušilnem stroju ne moreš verjeti koliko sranja ostane na filtru. Se mi zdi, da to še najbolj pomaga. Drugače pač brisanje z vlažno krpo.

Lp
...somebody, somewhere...

neznanko ::

Sam imam Daikin MC70LVM. Sicer malo dražja zadeva ampak je vreden vsakega evra. Priporočam.

Netrunner ::

@e-marko => točno .. na to sem pozabil. Sem že večkrat slišal da sušilni stroji pripomorejo k zmanjšanju praha oz. povlečejo ven iz oblačil tisto kar se izloča v prostor.

@neznanko => hja kar lepa cena. Pa to zadevo imaš stalno vklopljeno ?

Vzdevek ::

S čem pa sesaš? Če imaš zanič sesalec je tu tvoj problem. Nabavi nek sesalec ko ima dober filter.

bambam20 ::

Netrunner je izjavil:

Z sesalcem še letim smozi, vendar da bi zdaj z mokro krpo brisal vsakokrat pa nekako ne gre skozi :)




Potem pa itak ne brišeš. Prah se briše na mokro.

grobijan ::

Tako je. Prah se briše na mokro. Drugače ga samo mešaš v zrak, nakar se posede.

Netrunner ::

Se pravi po vaše je sesalec neuporaben ?? .... kaj ni bistvo sesalca, da POSESA prah in filtri poskrbijo da pride ven ... vsaj ta veliki delci ne

Mehmed ::

Lej op, mokro brisanje uporabljamo od nekdaj in ima jebeno dober ucinek glede na vlozen trud. Logicno bi bilo, da clovek poseze po preverjeni zastonj enostavni metodi prvo. Ce ti je pa v veselje sprobavat drazje tehnicne resitve prvo kar izvoli. Brez obcasnega brisanja se vedno ne bos pol kurca dosegel, prej kot se sprijaznis s tem lazje ti bo.

bluefish ::

Netrunner je izjavil:

Največji izvor so verjetno oblačila in vse tkanine katere so narejene nekje na kitajskem, kar pa je neizogibno saj danes je težko dobiti kaj bolj kvalitetnega. Kakorkoli... zanima me sledeče, če mi zna kdo kaj iz prakse potrditi ali svetovati.
Ja, največji izvor so tkanine, vendar ne same po sebi. Del prahu so pravzaprav iztrebki pršic, ki se hranijo z odmrtimi kožnimi celicami.

Če dejansko čistiš na dva dni, imaš bodisi resen problem s prahom ali pa enostavno pretiravaš.
Iz stanovanja vrži preproge, ki so magnet za prah. Če sesaš, si omisli vsaj približno kvaliteten sesalec - HEPA filter in podobno. Alternativa je vodni ali ročno brisanje tal z mokro krpo. Počisti tudi ostale površine, prav tako z mokro krpo in ne s kakimi statičnimi metlicami.

nekikr ::

Am, kakšen robotski sesalec bi te odrešil muk. Naj sesa vsak dan, pa se potem tudi bistveno manj prahu dvigne v zrak, ker ga je že samo po sebi manj, če ga vsak dan odstranjuješ. Vse ostalo razen ribanja je brezveze. Centralni sesalni sistem ni namenjen temu, to je še vedno zgolj sesalec, ki ima motor pač nekje drugje.

nightrage ::

Po moje je največ prahu prisotnega, če ti skozi okno non stop šajna sonček. :)

radmannsdorf ::

Ko jaz sesam, vedno odprem vsa okna na stežaj, da piha skozi stanovanje, je precej boljše, kot če bi sesal v zaprtem prostoru. Je pa res zdaj pozimi včasih po dveh dnevih prašno po kotih. Topel zrak dela svoje in vse še bolj izsušuje in dviguje. V glavnem, odpri okna ko sesaš :)

...:TOMI:... ::

Proti prahu pomaga redno zračenje, mora biti na prepih, da pomaga. Samo tisto, da malomodpreš okno na kip, to ni nič.

Seveda je tvoj sesalec zanič, najbrž samo razpiha nazaj v prostor.
Tomi

Aston_11 ::

Sesalc kot vsak sesalc - izpihani zrak dviguje prah, in praktično nič ne tega ne posesaš, ker si ga pred tem spravil v zrak. Mokra krpa, vendar tega, kot razumem, nočeš.

Netrunner je izjavil:

kaj ni bistvo sesalca, da POSESA prah in filtri poskrbijo da pride ven .
Lahko je bistvo,vendar mora biti izpuh speljan tako, da ti ga pred tem ne dvigne, če ti to naredi, ti 100 bistev popolnoma nič ne pomaga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

N0t0ri0us ::

nosi šuškave trinerke ali pa se ne nahajaj v prostoru, tako prah ne bo mogel nastajati.

Netrunner ::

Na kratko pravite da tehnološko gledano ni neke pomoči ampak je samo bistvo v načinu čiščenja.

bambam20 ::

Neki novega no. Eni bi ves prah sesalcem posesali. Noro no :). POl pa ni čudno OP da skoz neki sesaš ..

Brez veze... Čiščenje ni najbolj priljubljeno z razlogom :). Ampak, po moje je dovolj da nekrat na teden lepo z mokro krpo pobiršeš police in seveda po tleh.

Sesalec, če nima prano čiščenej ti bore malo naredi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bambam20 ()

Alamar ::

Najprej se "iz večjega" pobriše s suho krpo in strese ven čez balkon/vrata, potem pa z mokro. V nasprotnem primeru se ti bo po kotih čez čas verjetno nabila svinjarija. Isto po tleh, naprej posesaš in nato z mokro krpo čez + seveda narediš prepih čez prostor, ko sesaš.

[D]emon ::

Razen ce imas sesalec s HEPA filtrom ali takega z vodnim filtrom, si s sesanjem delas medvedjo uslugo. Zmoci krpo in brisi.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

čuhalev ::

In ni nobenega zagotovila, da se bo prašilo manj.

Sicer pa mokra krpa in spiranje te. Sesalec si lahko predstavljaš kot visokotlačni čistilec za avto. Tudi ta ne očisti do sijaja.

bambam20 ::

Sesalec je dodatna vrednost.

Netrunner ::

Kaj pa tisti parni sesalci oz. sesalci na neko suho paro ipd? ...je tisto kaj vredno ? .. aja parket imam tako da ni fajn da pusti mokro za sabo.

tikitoki ::

Najvecji vir prahu si ti sam. Domnevam, da ti najboljsa resitev, da sebe odstranis s prostora, ne bo vsec. Zato ti priporocam, da se ne obremenjujes prekomerno oz. pac cistis sam za seboj, ce te tako zelo moti.

korenje3 ::

prak je v večini odmrle človeške celice. Nabira se pa po večini na vseh ravnih površinah. pač lahko najameš snažilko da ti pride 1x na teden pucat, če je preveč zate.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

ripmork ::

Sem en tistih, ki ima izrazito alergijo na prah in imam ob vsakem sesanju/ pometanju konkreten kihalni koncert. Totalna zoprnija. Srečneži tisti, ki nimate teh težav.

Rekel bi, da je najboljše preventiva;
- kavč, ki ga lahko obrišeš z mokro krpo
- anti-alergijske jogi prevleke za posteljo
- čim manj preprog po stanovanju, kot je le mogoče
- neuporaba prtov na mizah in podobne dekorativne tkaninske navlake
- dober sesalec in redno menjavanje filtra

prisotnost domačih živali je tudi faktor.
Na kratko pa: tkanine so tvoj sovražnik. Manj jih je, bolje bo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

Highlag ::

Ja sesalci ne naredijo nič. Ne vem zakaj jih potem uporabljajo v čistih sobah?
Seveda pa mora sesalec imeti ustrezne vrečke in izhodni filtre, ki prepreči, da je izpušni zrak umazan.

Prah nastaja z drgnjenjem oblačil, ter odpadanjem mrtvih kožnih celic pa še od česa. Torej več kot imaš tkanin, ki se rade drobijo sem spada tudi bombaž in ostala naravna vlakna v raznih tepihih in podobno. Če tako kor so že napisali tepihe umakneš in zamenjaš oblačila bi ti to veliko pomagalo. Več kot je gibanja slabše je.

Sam recimo uporabim statične krpice za brisanje praha s polic, miz, omar in podobnega, tla pa sesam s sesalcem s hepa 13 filtrom in je zadeva popolnoma zadovoljiva. Pa ne pucam vsak dan.
Never trust a computer you can't throw out a window

[D]emon ::

Clean room sesalci imajo HEPA filtre.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

m0LN4r ::

Netrunner je izjavil:

Na kratko pravite da tehnološko gledano ni neke pomoči ampak je samo bistvo v načinu čiščenja.

Sem prebral, da vsak drug dan sesas pa se ne izboljsuje stranje.

Probaj sledece:
- vsak drug dan pobrisi prah z vlazno krpo, tla pobrisi z krpo, police z krpo, tam kjer pa nesmes s tem pa so tiste druge krpe za prah pobrisat, krpe pa zmeci v pralni stroj
- sesaj 1x na teden
- preluftaj 1x na dan

Sporoci cez 2 tedna ce je kaj boljse.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

SmeskoSnezak ::

čuhalev je izjavil:

Nadtlak potrebuješ v sobi.

To je se najboljsa resitev, sam tehnicna izvedba je zelo tezka. Mogoce lahko kdo drug bolje razlozi, kako to ustvariti.
@ Pusti soncu v srce... @

negotiator ::

Netrunner je izjavil:

Kaj pa tisti parni sesalci oz. sesalci na neko suho paro ipd? ...je tisto kaj vredno ? .. aja parket imam tako da ni fajn da pusti mokro za sabo.


A kaj takega tudi obstaja?

Potem se pa pritožuješ nad nekom, ki naj bi podajal "neodrasle" izjave:

Netrunner je izjavil:

čuhalev je izjavil:

Nadtlak potrebuješ v sobi.


Kdor nima kaj pametnega za povedat lahko prosim se vzdrži neodraslih izjav. ... če je to sploh mogoče


PS: tole mi deluje kot troll tema... Čistiš, ko zmešan, pa imaš kao še zmeraj polno prahu - navadi se nanj, ker ga ne bo zmanjkalo. Te moti izgled prahu ali se bojiš glede zdravja? V slednjem primeru vse tole izpade, kot neka "tin foil hat" fora.
All easy problems have already been solved.

Zgodovina sprememb…

[D]emon ::

Ce nimas ravno parketa iz leta 1965, ne bo konec sveta, ce vzames vlazen djoger in z njim potegnes gor in dol. Sploh ce je bil parket redno brusen in lakiran.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

D3m ::

ripmork je izjavil:

Sem en tistih, ki ima izrazito alergijo na prah in imam ob vsakem sesanju/ pometanju konkreten kihalni koncert. Totalna zoprnija. Srečneži tisti, ki nimate teh težav.

Rekel bi, da je najboljše preventiva;
- kavč, ki ga lahko obrišeš z mokro krpo
- anti-alergijske jogi prevleke za posteljo
- čim manj preprog po stanovanju, kot je le mogoče
- neuporaba prtov na mizah in podobne dekorativne tkaninske navlake
- dober sesalec in redno menjavanje filtra

prisotnost domačih živali je tudi faktor.
Na kratko pa: tkanine so tvoj sovražnik. Manj jih je, bolje bo.


Moja je alergik na cvetni prah in sem ji kupil tole in je bomba po pravici povedano.

http://www.spc.si/cistilec-zraka-wdh-ap...
|HP EliteBook|R5 6650U|

gruntfürmich ::

D3m je izjavil:

Moja je alergik na cvetni prah in sem ji kupil tole in je bomba po pravici povedano.

http://www.spc.si/cistilec-zraka-wdh-ap...

pa tile filtratorji dejansko zmanjšujejo količino prahu, ki se odlaga na površinah?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Da.

Filtrira, kar dvigneš med hojo po prostorih oz. kar je tedaj v prostoru.

Ni bil poceni. Dal sem cca. 240 eur.
|HP EliteBook|R5 6650U|

gruntfürmich ::

to pa je potem tudi zame zanimiva zadeva...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nekikr ::

To je primerno samo za en prostor, pa še to samo za delček prahu, ki je trenutno v zraku.

m0LN4r ::

nekikr je izjavil:

To je primerno samo za en prostor, pa še to samo za delček prahu, ki je trenutno v zraku.

Malo sigurno pomaga, je pa doseg take naprave dokaj majhen. Je treba velik praha dvigovat, da pride do nje.
Je pa verjetno zelo fajn za astmatike, cvetni prah ipd. lazje manjse delce, ki so dlje casa v zraku.

Jaz bi pa rabil napravo, ki bi mi macje dlake polovica po stanovanju.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kateri sesalnik kupiti? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Kaj kupiti
309144036 (63718) perci
»

vodni sesalniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9020466 (10587) AnjaNja
»

Sesalniki z najvišjo stopnjo filtracije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14567562 (32428) LordPero
»

sesalec za prah z vodno filtracijo-kdo ima,pozna? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5425362 (22800) Majmune

Več podobnih tem