» »

Študij v tujini

Študij v tujini

Janko97 ::

Živjo!

Imam kdo mogoče kakršne koli informacije v zvezi s študijem v tujini. V mislih ima izmenjavo oz. da doštudiraš v tujini. Za primer vzemimo Nemčijo, ker se mi tudi najbolj dopade, saj je ena izmed vodilnih sil v strojniški panogi (trenutno študent strojništva v LJ). "Težava" je v tem da nemščine ravno ne obvladam -> nikoli se je nism učil paznam par osnovnih fraz itd. Kako je na tujih univerzah s tem? Izvajajo kje predavanja v angleščin? Kaj je po vašem mnenju bolje dopolniti strokovno angleščino ali štartati z nemščino od začetka. Sam sem mnenja da se nemščine dokaj hitro privadiš če si stalno v stiku z nemško govorečim prebivalstvo :D
Prosim za Vaše mnenje oz kakšne nasvete predloge :)

Hvala
  • spremenilo: Janko97 ()

mitoess ::

Jaz imam nekaj izkušenj ravno z izmenjavo v NEM. Kar se jezika tiče, moraš vsaj za osnovno razumevanje vedet nemščino. Lahko pa da ima kakšna univerza tudi predavanja v ANG (univerze se med seboj razlikujejo).
Če te pa kaj specifičnega zanima, vpraši ;)

technolog ::

Moja dva kolega strojnika sta šla najprej dvakrat za en mesec v nečmijo na nek organiziran tečaj nemščine, kasnej sta šla pa še študirat tja. Aja, pa seveda nemščina v gimnaziji.

Nemško se lahko učiš tud z aplikacijo DuoLingo.

onitam ::

Študiram nekaj zelo povezanega s strojništvom v nemško govoreči državi. Bachelor študij po bolojncu je v nemškem jeziku, vendar je delež angleščine zaradi literature in globalizacije nekje 20+ odstotkov. Master študij pa je že v celoti v angleškem jeziku.

Po mojih izkušnjah potrebuješ zelo dobro znanje jezika. Sam imam C1 certifikat, vendar sem se od ostroštva sam naučil neškega jezika, le uporabljal ga nisem. Če se v vsakdanjem življenju ne veš brez večjih težav sporazumevati v jeziku, v katerem je študij, je po mojem mnenju to zapravljanje časa. Med predavanji še lahko slediš ker se sporazumevaš s pomočjo matematike, novi izrai so itak za naučiti. Težava nastane, ko želiš kaj sam prebrati v učbenikih, skriptah ali literaturi, ker strojništvo že samo po sebi ni lahko, zraven pa pride še ''znanstven'' tuji jezik.

Fakulteti za strojništvo v LJ in MB sta iz mojega vidika med boljšimi. Imam profesorja z ''juga'', ki je študiral pri nas in še vedno objavlja znanstvene članke skupaj s kolegi iz Slovenije.

Torej, če oblvadaš jezik in imaš možnost le pojdi. Mogoče pa uspeš obvladat nemščino v nekaj letih in nato pojdeš ali si pa poiščeš program v angleščini.
bleh

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: onitam ()

Janko97 ::

Nekako razmišljam takole, da bi diplomiral v Sloveniji nato pa v tujini -> megisterij. Če pa bi prej kot v 2 letih obladal nemščino potem pa takoj ko je to mogoče. Kakšno je vaše mnenje z študentsko izmenjavo v Nemčiji (je pol leta dovolj da osvojiš neke strokovne faze nemščine, če že obladaš osnove??). Imate še kakšne druge predloge oz. nasvete, ker trenutno vse prav pride :)

trancer01 ::

Če nemščine ne znaš vsaj na B2 nivoju, je po mojem bolje pozabiti na študij na nemški univerzi. Tako in tako je pa, kolikor vem, na večini univerz za tehnične in naravoslovne študije pogoj B2 certifikat, za družboslovne pa C1. Poglej si izpitne pole različnih stopenj na internetu, da vidiš, koliko dejansko znaš. Če je tvoje znanje zelo slabo, boš rabil kar nekaj let, da prilezeš vsaj do B2 nivoja, ki je minimum, da lahko sploh slediš predavanjem in uporabljaš strokovno literaturo. Tvoj načrt, da končaš dodiplomski študij v Sloveniji in se v tem času čim bolje naučiš nemščine, je pravilen. Res je sicer, da se boš v Nemčiji hitreje naučil jezika, vendar boš tudi tam potreboval vsaj dve leti, da pridobiš nujno znanje za študij na univerzi. Ti leti bosta za študij izgubljeni, ker zelo verjetno ne boš uspel izdelati letnikov, dokler ne boš imel zadovoljivega znanja jezika. Sicer pa, odgovori si na vprašanje, kako boš pisal seminarske naloge, izpite itd., če na začetku ne boš skoraj nič razumel niti predavanj niti študijske literature. Z angleščino si lahko na dodiplomskem programu bolj malo pomagaš, ker je skoraj vsa literatura v nemščini in tudi predavanja so praviloma vsa v nemščini.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij: Slovenija vs tujina

Oddelek: Šola
163839 (2230) kuall
»

Znanje tujih jezikov

Oddelek: Loža
314040 (2910) gaspert
»

Francoščina ali Nemščina ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
9214691 (13228) trancer01
»

Študij fizike v Avstraliji

Oddelek: Šola
366047 (4980) mojca
»

studij strojnistva.

Oddelek: Loža
104972 (4786) Mercier

Več podobnih tem