» »

Kakšne vrste datotek pozna UNIX in njihove značilnosti?

Kakšne vrste datotek pozna UNIX in njihove značilnosti?

||_^_|| ::

Mi lahko kdo pove?

DMouse ::

Linux (v konzoli) ne klasificira datotek glede na končnico kot to počnejo M$ operacijski sistemi, ampak s pomočjo atributa ugotovi, ali je datoteka executable, ali ni. Če je, jo lahko poženeš, sicer pa moraš ugotoviti kateri program jo lahko odpre (pomagaš si lahko z ukazom file ime_datoteke). Upam da te je to zanimal :)

Gandalfar ::

wow..

'man file'

dejansko to zlo dobr razlozi :)

Dost zanimivo branje.. :))

V bistvu je to vprašanje za ustni del poklicne mature, tko da nevem točno kakšen bi mogu bit odgovor.

wind ::

ce bi jaz to imel na maturi bi bil vesel :>

Taras_Bulba ::

Pol bi mogu tud povedat, da je vse na UNIX-u datoteka ali proces. Tudi strojna oprema. Na naprave potem gledaš kot na datoteke in tako tudi delaš z njimi (pišeš na njih, bereš). Nej kdo pove če je narobe, da ne bom pol jaz kriv...

zdej pa nč več ne kaperam:)

DMouse ::

Jp, to sm pozabu. Na linuxu maš v root (/) filesystem vključenih veliko navideznih datotek, najdeš jih v direktorijih kot so npr. /proc ali /dev. To niso prave datoteke in jih na disku ni, so nekakšen vmesnik do strojne opreme in pomnilnika. Primer: če hočeš nekaj sprintat, napelješ "vodovodno inštalacijo" preko /dev/lp0 ki simbolizira LPT1 port (nanj je pa ponavadi priključen tiskalnik).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

Oddelek: Operacijski sistemi
479614 (8826) Icematxyz
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

1093167723 (125316) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

981177747 (150394) Icematxyz
»

Skripte (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
508706 (6569) Microsoft
»

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi] (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

190297250 (24907) Skrat

Več podobnih tem