» »

Prikaz barv na monitorju Lightroom in ostali programi

Prikaz barv na monitorju Lightroom in ostali programi

NoXy ::

Kalibriral sem monitor sedaj pa mi Photoshop in Lightroom bereta icm kalibriran profil. Medtem ko Windows pregledovalnik fotografij pa prikazuje bolj nasičene barve. Se da kako rešiti problem, da bi tudi Windows pregledovalnik prikazoval enake barve, ali je edina rešitev uporaba druge aplikacije za predogled slik? Slika prikazuje stanje levo Windows pregledovalnik desno Lightroom.
EDIT: sem poskusil namestit tudi program XnView ampak prikazuje enako močno nasičene barve kot Windows pregledovalnik.
Ali prikazujeta napačne barve programa Lightroom in Photoshop ali pa vsi ostali? Kaj je zdaj pravilno in kako urediti da bodo barve povsod enake.

popster ::

Moral bi pogledat kako probram bere ta icm kalibrian profil, in potem instalirat program ki podpira ta "protokol"

Mavrik ::

Hmm, a obstaja opcija da imaš problem v drugo smer - Lightroom ti vgradi profil v slike, potem ti pa tadva programa aplicirata korekcijo dvakrat pri uporabi? Lahko pogledaš v exif?
The truth is rarely pure and never simple.

popster ::

Kalibriral sem monitor sedaj pa mi Photoshop in Lightroom bereta icm kalibriran profil.

Predpostavljam da datoteke niso modified..

NoXy ::

Monitor sem ponovno skalibriral tokrat z icc v2 profilom. Če imam že odprt lightroom in potem vklučim barvni profil mi lightroom prikazuje pravilne barve. Ko pa ga ponovno zaženem pa barve postanejo bolj blede. Torej se more v samem programu(lightroom in photoshop) nekaj spremeniti in potem drugače bere ta barvni profil.
Ker samo ta 2 programa po ponovnem zagonu prikazujeta bolj blede barve. Ostali pregledovalniki slik upoštevajo profil.

Torej kaj je potrebno spremeniti v Adobe Photoshop in Lightroom?

NoXy ::

Kako lahko spremenim working space v Lightroom?
V Photoshopu sem lahko spremenil in mi zdaj bere moj kalibracijski fajl, kako pa se to spremeni v Lightroomu?

opeter ::

Da ti bo spremenilo v vseh (Adobe) programih naenkrat, se uporablja Adobe Bridge.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

NoXy ::

Sem naložil Adobe Bridge in spremenil profil za vse aplikacije. Sedaj pa ne morem odpreti več niti photoshopa niti lightrooma, saj mi takoj javi napako da naj ponovno namestim aplikacijo.

Imam težavo da mi lightroom noče brati barvnih nastavitev po kalibraciji monitorja. Vse ostale aplikacije delujejo z nastavitami po kalibraciji monitorja le Lightroom mi ne uspe nastaviti da bi uporabljal ta barvni profil.
Spodaj je slika, kako sem težavo rešil v Photoshopu, v Lightroomu pa ne najdem načina kako bi mu vsilil, da uporablja ta moj barvni kalibrirani profil.




Ali vsem ostalim uporabnikom ki ste kalibrirali monitorje ni bilo potrebno potem se ubatati s temi profili za phohotshop in lightroom? Vam prikazuje lightrom enake barve kot Windows pregledovalnik slik?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NoXy ()

harvey ::


Install a color profile
Color profiles are often installed when a device is added to your system. The accuracy of these profiles (often called generic profiles or canned profiles) varies from manufacturer to manufacturer. You can also obtain profiles from a custom profile service, download profiles from the web, or create custom profiles using professional profiling equipment.

1. To install a color profile, copy it to one of the following locations:

oWindows 7, 8: \Windows\system32\spool\drivers\color
oMac OS: /Library/ColorSync/Profiles or /Users/[user name]/Library/ColorSync/Profiles
Tip: By default on Mac OS 10.7 (Lion), the user Library folder is hidden. If you don't see it in the Finder, press Option and click the Go menu. Then, choose Library. See Access hidden user library files | Mac OS 10.7 and later.

2. Restart Lightroom.
https://helpx.adobe.com/lightroom/help/...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

fujtajksel ::

S katerim kalibratorjem delaš in kateri softwer zanj uporabljaš (obstajajo tudi neodvisni sw, nor http://displaycal.net/)? Pa kateri Win$?

> Če imam že odprt lightroom in potem vklučim barvni profil ...
Kako ga pa vključiš? Imam kalibracijo z Eye one match 2 na Win7 za oba zaslona in ni treba vsakič extra kej vklapljat oz nalagat. Karkoli sem naredil sem že dolgo nazaj in zdej je.

Generalno, imaš colour managed programe (LR in PS) in non-color-managed programe (večina ostalih). Slednji uporabljajo enostavno look-up tabelo ki se naloži enkrat ob zagonu. CM pa uporabljajo pravi icc barvni profil. Npr enkrat sem gledal da naj bi bil Google Chrome web browser CM, pa se je izkazalo da samo na primarnem monitorju.
http://www.color.org/version4html.xalter
http://www.gballard.net/psd/go_live_pag...

Pa še glede LR (v4), je CM ampak je precej stvari fiksiranih in ne moreš nastavit drugače, tako kot lahko v PS. Če je najdel barvni profil monitorja, mi je obvezno delal CM. To je na laptop zaslonu s 40% sRGB zaslonu lahko nadležno... barve znotraj gamuta je nekako poštimal (včasih sicer grdo opazna posterizacija zaradi ubogih šestih bitov globine ki jih kalibracija še dodatno "zdesetka"), ampak kar je zunaj gamuta gre prec v zasičenje... rezultat je podoben kot da bi imela slika prežgane svetline, čeprav histogram še izgleda čisto ok. Medtem ko imajo non-CM programi skoraj boljši prikaz - barve sicer niso točne, so bolj blede, ker sRGB gamut skomprimira v gamut zaslona, tako da ni problemov z zasičenjem.

Kako je z Adobe Bridge pa nič ne vem.

NoXy ::

harvey: moj kalibracijski profil imam naložen v tej mapi.

fujtajksel: Barvni profiv ključim tak kot lahko vidiš na sliki spodaj:


Torej ali se sploh da prepričati lightroom da uporabi ta moj barvni profil ki sem ga dobil z kalibracijo mojega monitorja? Ker v photoshopu sem nastavil da mi prikazuje barve z mojim kalibracijskim fajlom(razvidno na sliki zgoraj v prejšnjem komentarju).

fujtajksel ::

NoXy je izjavil:

harvey: moj kalibracijski profil imam naložen v tej mapi.

fujtajksel: Barvni profiv ključim tak kot lahko vidiš na sliki spodaj:


Torej ali se sploh da prepričati lightroom da uporabi ta moj barvni profil ki sem ga dobil z kalibracijo mojega monitorja? Ker v photoshopu sem nastavil da mi prikazuje barve z mojim kalibracijskim fajlom(razvidno na sliki zgoraj v prejšnjem komentarju).


Se pravi, profil daš tja kamor sodi v Windowsih.
Če ga vključiš v Windows CM, ga naj bi LR uporabil. Sam LR nima glede tega posebnih nastavitev (za razliko od PS) in ga uporablja po svojih defaultih.
https://helpx.adobe.com/lightroom/help/...
Razlika od non-CM aplikacij je, kot si že sam opazil. Mogoče je štos da imaš bolj švoh monitor in ti non-CM varianta bolj ugaja kot CM? Če je to, kolikor vem LR ne moreš prepričat da bi uporabljal non-CM look-up table kalibracijo - .icc (.icm) profil ali nič.

fujtajksel ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj nadgraditi?

Oddelek: Pomoč in nasveti
191693 (1161) SloBiscuit
»

PhotoShop LightRoom vprašanje?

Oddelek: Programska oprema
215734 (4902) SkyEye90
»

monitor profil in photoshop

Oddelek: Strojna oprema
81468 (1404) bluefish
»

photoshop in brskalniki - problemi z barvami

Oddelek: Izdelava spletišč
151774 (1554) opeter
»

lcd kalibracija

Oddelek: Zvok in slika
81392 (1295) ajagodnik

Več podobnih tem