» »

photoshop in brskalniki - problemi z barvami

photoshop in brskalniki - problemi z barvami

mte ::

Danes sem že par ur zabil s poskušanjem različnih nastavitev. Problem je sledeč:

V Photoshop CS na OS X naredim testno sliko (recimo 300x300px) in jo pobarvam v sivo (#cccccc). Nato dam dvakrat Save for web - enkrat png, drugič jpg. Potem v html fajlu nastavim ozadje za referenco (spet #cccccc) ter vključim ti dve sliki. Pogledam v browser in zadeva deluje. Pogledam na PCju (winxp), ena slika (mislim da jpg) je ok - torej se ne loči od ozadja, druga je bolj svetla.

Poskušam v Photoshopu na pcju isto in problem se obrne (na pcju ok, na macu pač ne).
Poskušal sem že razno razne barvne profile in nastavitve, poskušal komplet odstraniti color management in podobno, a nikakor mi ne uspe. Kakor da se pri jpg odstranijo vsi podatki o barvnih profilih, v png se pa ohranijo, kljub temu, da je povsod obkljukano "do not manage colors".

Zanimivo se mi zdi, da GIMP deluje povsod brez problemov. Kaj mi je storiti?
hvala
lp matej

BluPhenix ::

Hm, mogoče mac kaj drugače shranjuje jpgje kot PC, oz ima kakšen drugačen header ali kaj podobnega. Čeprav se zadeva sliši, kot bi embeddal color space v samo sliko. Lahko da deluje po principu, imaš nek color space, dolčiš sivo barvo, on nato namesto prave sive barve zapiše noter sivo+corrected color space.

Sem videl, da si napisal, da si poizkušal z različnimi color spacei, ampak se mi še vedno problem zdi tukaj. Poglej tudi kako photoshop manegira barve, ne samo sistem.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

[X] ::

IE ima težave s pngji (probaj pogledati s FF). Sem pa že naletel na delno rešitev za IE z javascriptom (če že moraš uporabiti png), pogooglaj malo.
Nikol ga ni dovol, piva...

#000000 ::

Znana fora, rešitev mislim da je tukaj. http://homepage.ntlworld.com ali vsaj razlaga, za kaj do tega pride. LP

mte ::

Ne ne, ta bug tukaj nima veze. IE ima težave samo pri pravi transparenci, kar pa recimo gif itak niti nima. V tem mojem problemu ni nobene transparence, temveč izgleda, kot je že BluPhenix rekel, da photoshop nabaše še neke dodatne (ali pa napačne) informacije noter.
lp

#000000 ::

Ja pol je neki narobe z izvažanjem, verjetno ? LP

Opkow ::

Sicer ni lih mac > PC...
Vendar sem pred casom za foro probaval z png slikami na PC-ju v IE in FF. In je IE za odtenek drugace prikazoval barve, kot bi mogel.. Medtem ko je FF kazal tocno tako, kot sem dolocil v PS-u.

R33D3M33R ::

Ne vem kaj je z današnjimi brskalniki oz. s programi za slike. Če pogledaš stran našega razreda so se včasih v vseh brskalnikih obrobe ujemale z barvo ozadja. V FF 2.0 in Operi 9 se pa barve naenkrat ne ujemajo več 8-O . Barva obrobe je bolj rdečkasta kot pa barva ozadja v obeh primerih. Čudno :\
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

mte ::

hja.. kasneje sem nastavil v photoshopu emulacijo photohopa 4 - sem mislil da bo zadeva rešena, ker je pač bolj primitivna (gimp dvomim da je toliko sofisticiran glede teh profilov), pa je bilo samo še slabše - niti jpg ni bil več ok.
Spet poudarjam, GIMP naredi stvar univerzalno. Pa kje zaboga je razlika?
lp

#000000 ::

Sej teb samo v IE dela. LP

opera


Firefox


IE

celk ::

Morda pomaga tudi takle nasvet: za barve vedno uporabljam samo datoteke. Nič vtipkavanja kod. Tudi ozadje strani preberem iz npr. ozadje.gif (jpg, png). Vse slikce za na web pa vedno iz enega programa.

jernejl ::

S tem orodjem lahko na nizkem nivoju pregledaš, katere bloke vsebuje tvoja PNG datoteka (in lahko si pogledaš, kaj v png datoteko "nameče" photoshop ter kaj gimp). Poskusi zbrisat gama blok iz png datoteke in potem preveri, če bo kaj boljše.

Na žalost pa pri brisanju gama bloka izgubiš možnost nastavitve gama, kar pomeni, da se bo slika na različnih platformah različno prikazovala (bi se pa naj vsaj ujemala z ostalimi barvami).

Še eno dobro rešitev mislim da je že predhodnik predlagal, namesto da za barvo ozadja določiš #cccccc, napraviš eno majhno png sličico z ustreznim ozadjem in jo potem uporabiš za ozadje. Tako se bo barva ozadja ujemala z barvo ostalih slik.

LP

Vice ::

Nimaš pravilno nastavljen color management, najprej probej če ti dela OK pri izklopljenem, drugače pa si namesti pravega oz. si optimiziraj svojega. To je vse.

R33D3M33R ::

#000000: Niti nisem mislil tega kar si ti mislil. Ti misliš okvirčke s tekstom? Včasih je bila zadeva prozorna v vseh brskalnikih, sedaj vem da dela le v IE 6 (uporabljam en hack).

Jaz sem mislil skrajne robove - tisto teksturo, ki se bi morala zlivati z ozadjem. Saj nekoč se je zlivala. Sem skoraj gotov, da se je, ker sem hotel narediti pravo stran in ne neke polovičarske. Sedaj se ne več. Zanimivo je to, da se pri tebi vidi razlika pri vseh brskalnikih, medtem ko se meni v IE6 lepo ujema. Nič mi več ni jasno. Ali imajo pri tem kaj nastavitve monitorja? Kaki barvni profili? 8-O

/popravek: evo sliko:

Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

mte ::

jernejl: hvala, to mi je rabilo! Sicer ne konkretno tweakPNG ker je windows-only, ampak me je napeljalo na podobne stvari.

Če bo še kdo imel isti problem:
Za maca obstajata dva command-line programa, ki optimizirata PNG datoteke - novejši optipng (ki sicer ne more odstraniti game in drugih stvari) in starejši pngcrush (ki ima slabšo optimizacijo, vendar lahko odstrani vse nepotrebne stvari). Potem je tu PNGCrusher, ki je drag&drop frontend za original optipng in Ping, ki je frontend za še bolj optimiziran (in Universal Binary) optipng.

Noben od teh ne uporablja pngcrush-a. Damn. Ampak - PNGCrusher vsebuje skripto, ki kliče command-line program. Torej skopiram pngcrush v PNGCrusher in spremenim skripto tako, da kliče pngcrush namesto optipng-ja in to z ustreznimi parametri za izbris game in stvar dela.

Rezultat? Barve lepo usklajene povsod, vendar zanimivo, Ping stisne slike boljše od "moje kreacije", torej dejansko pngcrusha. Kljub temu, da ne odstrani navlake, kot je npr. gama. Nič lažjega, v skripti najprej peljem sliko skozi pngcrusher, nato pa skozi optipng (ki je že bil vključen v PNGCrusher). Velikost je malo boljša, vendar še vedno ni taka kot s Pingom. Hja - zakaj pa ne bi vzel kar optipngja iz Pinga? Na koncu se je to izkazalo za dobro idejo, kar je prineslo odličen rezultat. Majhne PNG datoteke in barve, usklajene s css barvami povsod.

Se mi zdi da sem zgornje povedal na malo nerazumljiv način. Če kdo rabi dodatno pojasnjevanje, sem na voljo.

lp

opeter ::

OK, jaz zadeve rešujem na dugačen način - sploh ne uporabljam PNG-je ampka dobri stari GIF format. Ta preverjeno deluje, do zdaj nisem imel večjih težav. In vseeno je, če shranim (Save for Web) na Mac-u ali PC-ju. V obeh Photoshopih CS1 dobim isti rezultat.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CPU burn in test programi

Oddelek: Navijanje
151789 (1583) Xserces
»

stojalo za lcd

Oddelek: Zvok in slika
51553 (1372) Avian
»

Utorrent 1.8.1 disk overloaded 100%

Oddelek: Pomoč in nasveti
92925 (2671) Sami
»

Problem z transparentnostjo slik v IE

Oddelek: Pomoč in nasveti
251710 (1517) Anton013
»

GA-K8NS Pro BIOS problem.

Oddelek: Strojna oprema
91229 (1075) Highlag

Več podobnih tem