» »

popravljanje napajalnika

popravljanje napajalnika

Smrkc ::

že dalj časa se mi doma valja nedelujoč modularen napajalnik mushkin xp 650 ap. zanima me, koliko napajalnik izgublja na izkoristku z leti ob neuporabi, torej nepriklopljen na elektriko. gre tu le za staranje kondenzatorjev?

predvsem pa me zanima najverjetnejši vzrok za nedelovanje. napajalnik načeloma dela (vse napetosti prisotne in stabilne), vendar ob priklopu večjega porabnika (grafična), nikakor ne uspe zagotoviti dovolj moči, da bi grafika producirala sliko na ekran. kmečka logika mi veleva, da mora biti nekaj narobe na 12V izhodu za PCIE. kondenzatorji so načeloma dobri, razen morda največji neposredno ob magnetnem jedru (ne vidim točne vrednosti ampak mora biti v mF območju) se mi ne zdi povsem raven - gre vzrok iskati tu?

Brane22 ::

Lahko.

Starajo se feriti in elektroliti. Feriti se v bistvu v nekem smislu "zasvinjajo" in njihovo "čiščenje" zahteva gretje nad cyrijevo temepraturo ali pa razmagnetenje. Starajo se tudi polprevodniki, samo to je vse ponavadi zanemarljivo proti staranju elektrolitov.

Elektroliti se lahko starajo tudi izven dela, vsendar na drugačen način. Pri svojem delu potrebujejo napetost na ploščah, da pomaga kemiji ustvariti potreben oksidni sloj, ki je izolator. Če napetosti ni, se ta sloj sčasoma tanjša.

Bi pa jaz pogledal najprej kondije. Sedaj ravno zbiram naročila za novo pošiljko ravno tega- kondijev za za emnjavo v raznih napravah. Pri elektrolitih so izredno pomembni kompromisi- eni so v parametrih, ki so tebi ključni, lahko tudi 20x in večkrat boljši od drugih. Pri teh namenih, je odvisno od uporabe, pomembna ESR+ESL, ripple current, dovoljena temperatura, življenjska doba. Zaporedje je odvisno od mesta, kjer je kondi uporabljen.

Sedaj se je ravno nabrala nova kvota crknjenih elektrolitov za novo naročilo. Na dveh boardih + enih kartici + neki poceni china wallplug 12V/60W ceglih + 1 WiFi AP + vsaj dva-tri komplete za monitor moram zamenjati elektrolite, pa če še kdo rabi, naj pove. Hočem v imenu delitve poštnine €5 ( naročeno bo iz tujine), pa recimo €3 za mojo zajebancijo. Robe naprej načeloma ne mislim pošiljat, razen če bo kdo izrecno hotel to in bo nosil stroške in rizik sam.

Bom odprl posebno temo za tole.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

220V na tiskanem vezju (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
566060 (5055) krho
»

Preizkus napajalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
373527 (3123) Brane2
»

Kako popraviti mamaplato, kjer so crknili kondenzatorji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10314909 (10589) Pyr0Beast
»

AT napajalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
213409 (3144) aly
»

Dodajanje kondenzatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
596259 (5383) OwcA

Več podobnih tem