» »

Zaščita pred prenapetostjo

Zaščita pred prenapetostjo

petron ::

Pozdravljeni.
Dve leti nazaj mi je strela nesla matično na PC-ju (pa še modem). Od takrat paranoično izklapljam vse ko zagrmi ali ko grem zdoma.
Zdaj sem začel malo guglat glede zaščite.
Ideja je da bi nabavil wifi adapter za pc (pač fizično prekineš povezavo med modemom in PC-jem).
Problem vidim v tem da mam TV vezan na PC peko HDMI. Se pravi če bi užgalo po modemu bi preko komunikatorja in tv-ja še vedno lahko skurilo PC?
Da ne bo kdo narobe razumel, ne nameravam med nevihto met priklopljeno nič.
Prašujem samo o smiselnosti nakupa wifi adapterja.

smacker ::

Preko HDMI lahko tut udari. Kaj ti bo wifi adapter, če moraš še vedno vse izklopit? Jaz izklapljam elektriko+internet (mam vse na par vtičnicah in enem UTP kablu). Če nujno rabim net v nevihti (telefon, laptop), vklopim ruter in odklopim UTPje ki grejo do TV/PC.

BorutK-73 ::

Te zaščite so bolj blažen žegen. Jaz imam vse za zaščito pa še vseeno vse izklapljam ko sem doma, tudi kabelsko in telefonski kabel (kar je v bistvu oksimoron ker je za modemom;(()

Zgodovina sprememb…

petron ::

Problem je če te preseneti. Greš zdoma ko je lepo vreme itd..
Torej pamentne rešitve za te primere ni?
Ps:
Večina ljudi še vedno ne ve da je večji riziko telekomunikacijska linija kot štrom.

smacker ::

Pred direktnim udarom strele ni nobene zaščite. Razni belkini in podobne zaščite zaležejo zgolj pri kakih napetostnih nihanjih v omrežju in če strela vdari kje v okolici. Poleti preventivno izklapljat ko greš od doma, pa si miren.
Riziko telekomunikacijske linije lahko odpraviš s prehodom na optiko >:D

gumby ::

smacker je izjavil:

Pred direktnim udarom strele ni nobene zaščite.

Je, samo ni poceni.
my brain hurts

...:TOMI:... ::

Blažev žegen je, če nimaš tako, kot je treba, to je, da imaš stopenj. Zadnja, fina stopnja, ti ne zadrži vsega, moraš prej imeti še 2 oz. 3.
Tomi

mirator ::

BorutK-73 je izjavil:

Te zaščite so bolj blažen žegen. Jaz imam vse za zaščito pa še vseeno vse izklapljam ko sem doma, tudi kabelsko in telefonski kabel (kar je v bistvu oksimoron ker je za modemom;(()

Zakaj pa si potem potem sploh investiral v zaščito?:)
Nekdo pred mano je omenil, da pred direktnim udarom strele ni zaščite. 100% zaščite res ni, vendar pa pravilno izveden strelovod in ozemljitev bistveno povečata verjetnost, da udar strele v objekt (oz. strelovod) ne bo povzročil nobene škode.
Druga zadeva pa je zaščita pred indirektnim udarom strele oz. pred atmosferskimi in stikalnimi prenapetostmi s prenapetostnimi odvodniki. Ta zaščita pa je zelo učinkovita, vendar mora biti tudi pravilno izvedena. Kot je že tudi nekdo omenil, mora biti izvedena stopenjsko. Največja napaka, da takšna zaščita ni učinkovita je, da se laiki ravnajo po nasvetih raznih kvazi strokovnjakov in prodajalcev cenene robe.
Takole vsakomur v razmislek. Najslabša začita je tista, za katero misliš, da jo imaš pa je v resnici nimaš. To so nestrokovno narejeni strelovodi, nestrokovno narejene ozemljitve in izenačevanje potencialov ter nestrokovna notranja zaščita pred prenapetostmi.

Spajky ::

Če nimaš ama VSE možne dohode prenapetosti zaščitene (zmeraj kdo kaj pozabi!) po potencialih, si še vedno v nevarnosti! Tipičen primer je optični switch. Če ne ščitiš njegove napajalne linije (adapterja npr.) in vhodov/izhodov LAN/Phone/TV data in elektika vseh priključenih aparatur (skupno 230V~ napajanje etc), nisi naredil kaj dosti.

In prenapetosti ne prihajajo samo ob nevihtah, pa tudi strela lahko udari z jasnega in ni nujno da k tebi !!! Doživel na lastni koži !!! Inducirani tokovi in napetosti v napeljavi lahko komot poškodujejo naprave, ki začnejo zezat šele čez čas in kao neznanega razloga. Jest imam še pralni stroj na prednapetostni (oni za 12€) poleg vsega ostalega ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Cervantes ::

Fact:
Prenapetostna zaščita pomaga.
Preden sem imel optiko, mi je vsako leto skurilo skoraj vse povezave.
Na zavarovalnici me niso mogli več videti.
Potem sem šel na wifi, konec.
Drati so pogreb, period.
Je pa priporočljivo imeti dobro ozemljitev in dober FID, meni vrže ven že, ko se k nevihri pripravlja.
Direkten udar strele... takrat pa lahko samo bog še pomaga.

Zgodovina sprememb…

...:TOMI:... ::

RCCB, ki ven mece ob nevihtah ni ravno ok...

Strelovod, vkopani kabli, vecstopenjske zascite, galvanske locitve, UPS, locilni transformator... Vse to pomaga. Samo eno izmed tega, ne naredi kaj dosti.

Tiste zascite v obliki razdelilcev in njihovo zavarovanje za par 1000 €, ni vredno prav nic, ce ni prej ze grobo sciteno.
Tomi

gumby ::

Dobra in učinkovita zaščita pred strelo se začne pri temeljih z bagerjem.

Tiste zaščite, ko jih porineš v vtičnico so samo zadnja stopnja, ki brez ostalih ne pomaga kaj dosti. Kakšne špice ob prehodnih pojavih po požrla, kaj več pa ne.
my brain hurts


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nevihta skurila HDMI

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101227 (661) Spajky
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Pomoč in nasveti
253966 (3277) shintaro
»

Udar strele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4212132 (10488) revvs
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638606 (7008) AngelOfDeath
»

Surgeprotector - ali varuje pred strelo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
424352 (3744) AngelOfDeath

Več podobnih tem