Forum » Na cesti » Uvoz vozila iz tujine
Uvoz vozila iz tujine
chrush ::
Pozdravljeni,
zanima me, če kdo pozna postopek za uvoz vozila iz tujine (Nemčija, Avstrija, Italija), kjer bi kupil avto od fizične osebe. Poznam postopek nakupa od prodajalcev, ne vem pa, kako poteka, če kupiš od fizične osebe. Katere dokumente morava urediti v tujini in kje, kako je s preizkusnimi tablicami (vem, da jih v Italiji in Avstriji ni za tujino), kako se potem pri nas odmeri DMV, ali je potrebno še vseeno plačati ddv in če ja na katero ceno. To je nekako to, kar me zanima.
zanima me, če kdo pozna postopek za uvoz vozila iz tujine (Nemčija, Avstrija, Italija), kjer bi kupil avto od fizične osebe. Poznam postopek nakupa od prodajalcev, ne vem pa, kako poteka, če kupiš od fizične osebe. Katere dokumente morava urediti v tujini in kje, kako je s preizkusnimi tablicami (vem, da jih v Italiji in Avstriji ni za tujino), kako se potem pri nas odmeri DMV, ali je potrebno še vseeno plačati ddv in če ja na katero ceno. To je nekako to, kar me zanima.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
||_^_|| ::
- kupiš avto, vzameš preizkusne tablice, ne vem koliko stanejo
- v nemčiji dobiš račun/pogodbo, malo in veliko odjavljeno prometno dovoljenje
- avto pripelješ v Slo, greš s preizkusnimi tablicami v izbrano ustanovo, kjer delajo homologacije. Tam bodo avto poslikali in ti izdali potrdilo o izpustu CO2.
- greš na FURS in tam vložiš vlogo za plačilo DMV, priložiš vse zgoraj naštete dokumente in kopije vseh dokumentov
- ko FURS obračuna DMV, te obvesti o višini. Ko DMV poravnaš od njih dobiš potrdilo. DMV si lahko informativno izračunaš tu: http://dmvportal.net/Dmv#/CalculatorLite
- s potrdilom FURSA potem tam, kjer si šel po potrdilo o CO2, dobiš homologacijo (cca 100€) in z vsemi prej naštetimi dokumenti avto zavaruješ in registriraš.
- avto pripelješ v Slo, greš s preizkusnimi tablicami v izbrano ustanovo, kjer delajo homologacije. Tam bodo avto poslikali in ti izdali potrdilo o izpustu CO2.
- greš na FURS in tam vložiš vlogo za plačilo DMV, priložiš vse zgoraj naštete dokumente in kopije vseh dokumentov
- ko FURS obračuna DMV, te obvesti o višini. Ko DMV poravnaš od njih dobiš potrdilo. DMV si lahko informativno izračunaš tu: http://dmvportal.net/Dmv#/CalculatorLite
- s potrdilom FURSA potem tam, kjer si šel po potrdilo o CO2, dobiš homologacijo (cca 100€) in z vsemi prej naštetimi dokumenti avto zavaruješ in registriraš.
Ok, kje pa se dobi račun oz pogodbo, ko gre za nakup od fizične osebe?
In še vedno ne vem kako je z ddvjem. Ker pri nakupu od preprodajalca ddv plačaš oz plačaš razliko, če si ga plačal že v tujini. Kako pa se pri nakupu od fizične osebe določi davčna osnova?
In še vedno ne vem kako je z ddvjem. Ker pri nakupu od preprodajalca ddv plačaš oz plačaš razliko, če si ga plačal že v tujini. Kako pa se pri nakupu od fizične osebe določi davčna osnova?
videc ::
Kakšen DDV?
Ti kupuješ motorno vozilo in plačaš tako Davek na Motorna Vozila, na kratko DMV.
Ti kupuješ motorno vozilo in plačaš tako Davek na Motorna Vozila, na kratko DMV.
smacker ::
Za rabljene avte ni DDV. To je plačal kupec, ko je kupil nov avto. Kot rabljeno se po zakonu šteje staro več kot pol leta.
Če kupiš od preprodajalca, tud plačaš vse pri njemu, davke mora on poravnat. Plačaš samo DMV v Sloveniji.
PS: Google je tvoj prijatelj: http://avto.finance.si/8351408
Če kupiš od preprodajalca, tud plačaš vse pri njemu, davke mora on poravnat. Plačaš samo DMV v Sloveniji.
PS: Google je tvoj prijatelj: http://avto.finance.si/8351408
user-pass ::
...
Preizkusne tablice lahko uredis preko neta na licu mesta, placas pa npr s Paypalom. Ena firma od mnogih: https://shop.versicherung-kurzzeitkennz... Na voljo imas 1,3 in pet-dnevne. Ti rabis zraven se zeleno karto, npr. 3 dnevna te pride 35€. No teh 35€je samo zavarovanje za teh 3 dni + zelena karta, same tablice placas posebej.
Preko maila ali pa SMS-a, po zelji, dobis kodo, s katero gres na Zulassungsstelle (upravna enota samo za avtomobilske zadeve :) ), tam ti na podlagi te kode izdajo papirje (Fahrzeugschein I, ta zgleda kot slovenska prometna in pa Fahrzeugschein II, ta je A4 format in ga hranis na varnem mestu, medtem ko je I vedno v avtu), se prej pa moras na avtomat placat, lahko z gotovino. Ta del je mene prisel 48€, samo jaz imam avto normalno zavarovan, ne samo za tri dni, tako da je lahko mogoce kaj ceneje za tri dni. Poleg tega je v teh 48€ se Umweltplakette, tista zelena nalepka za na sipo, za po vecji mestih se vozit, ena pogruntavscina Zelenih pac. Da se vrnem nazaj, ko si placal racun, ti dajo nalog za print tablic, gres s tem papirjem pred to Zullasungsstelle, kjer so vedno in povsod kioski, kjer ti te tablice naprintajo pred tabo. Gres nazaj, ti izdajo tista dva papirja (I in II) in se odpeljes v Slovenijo. Tam pa ne vem vec kako naprej. HTH
Najlepša hvala vsem za odgovore. Zdaj pa ni več nejasnosti, samo še akcija.
zmaugy ::
Super odgovor. Informativna osnova za DMV je približno maloprodajna cena rabljenega vozila?
smacker ::
Osnova za DMV je načeloma znesek, ki si ga plačal za avto (kupoprodajna pogodba). Si pa pridržujejo pravico, da ti sami postavijo ceno, če se jim tista zdi premajhna - pol sklepam da po Eurotaxu ocenijo.
tku009 ::
user-pass ::
... kako poteka, če kupiš od fizične osebe...
Kolikor je meni znano, mora biti pogodba s fizično osebo notarsko overjena, ostalo je pa enako, kot pri nakupu od (pre)prodajalca.
Tukaj zna biti problem, ce v Sloveniji to zahtevajo imeti. V Nemciji te zadeve potekajo, brez da bi notarji svoje pohlepne prste stegovali zraven.
De facto se avto kupi brez notarsko overjene kupoprodajne pogodbe in te bojo 100% cudno gledali, ce bos hotel imeti overjeno.
videc ::
Osnova za DMV je načeloma znesek, ki si ga plačal za avto (kupoprodajna pogodba). Si pa pridržujejo pravico, da ti sami postavijo ceno, če se jim tista zdi premajhna - pol sklepam da po Eurotaxu ocenijo.Ja, ampak če kupiš avto v tujini ne plačaš davka tam, ampak pri nas. Torej plačaš neto ceno, pri nas pa potem DMV na ta znesek.
Ocenjujejo pa res po Eurotaxu. Imajo na vsakem lokalnem FURS uradu dostop do njega (letna pogodba za uporabo z Eurotaxom oziroma tistim podjetjem, ki tržijo to zadevo v Sloveniji).
gegoran ::
Pozdravljeni, ker si ogledujem avto, ki se nahaja v Avstriji, kjer je res visoka cena za preizkusne tablice, okoli 350 €, me zanima naslednje. Ali lahko za avto, ki bi ga z avtovleko pripeljal do Slovenije, prodajalec je blizu meje, dobim slovenske preizkusne tablice, da bi se takoj po meji lahko odpeljal domov. Vleki dam 50 € in drug strošek so naše preizkusne tablice.
Machete ::
Veliko boljše cene.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
se pa tudi ne špara avta .. tako da je dokaj relativno
LeQuack ::
Se prav tam imajo dvakrat večje plače, avti so dvakrat bolj ohranjeni, oprema je dvakrat večja, cene pa dvakrat manjše? To more bit pa res magična dežela.
Quack !
Zakaj si čudak, a misliš da imamo preveč časa in denarja in se zafrkavamo s tabo? Sam sem za dobil primerljiv oz. bolje opremljen model zaskoraj 8k manj, kot so bile ponudbe pri nas, bog si ga vedi od kje privlečeno (italija, španija? kdo ve). Splača pa se generalno za dražje avte. Mlinček do 15k kupiš nov doma.
PALOMINO ::
Če smem še jaz pristaviti pisker...a na FURSU sedaj kaj hitreje pošiljajo koliko je treba plačat DMV-ja? Pred nekaj leti vem da sem čakal 3 tedne.
Ne. 3-4 tedne, sploh ker se je obseg vlog še povečal. Imajo pa zakonsko 1 mesec.
Buggy ::
Se prav tam imajo dvakrat večje plače, avti so dvakrat bolj ohranjeni, oprema je dvakrat večja, cene pa dvakrat manjše? To more bit pa res magična dežela.
hehe skorajda res nekaj takega
...predvsem pa dobis izbrani model avta celo z bencinskim motorjem, ker pri nas se kupuje (in se bo se nekaj casa) samo traktorje.
gegoran ::
Ah v mojem primeru ne gre za nič posebnega, le za manj kilometrov in boljšo ohranjenost bom dal na koncu po plačilu davkov in homologacije od 500-1000 € manj kot bi pri nas. Sem pa poklical na AMZS in pravijo, da za naše testne tablice potrebuješ le račun (ali pogodbo) ter TEIL 1 in TEIL 2 (njihovo prometno dovoljenje).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Uvoz avtomobila iz Nemčije (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 33732 (2759) | korenje3 |
» | Uvoz avtomobila iz tujineOddelek: Na cesti | 25072 (5143) | benjaminp |
» | Nakup rabljenega avtomobila iz Nemčije.Oddelek: Na cesti | 19183 (16370) | pr2501 |
» | Tehnični pregled odjavlenega avtomobilaOddelek: Na cesti | 6735 (6410) | koyotee |
» | Darilna pogodba za avto iz tujine (EU)Oddelek: Loža | 2621 (2400) | AndrejO |