» »

ABIT NF7-S rev 2.0 - SATA raid, stabilnost

ABIT NF7-S rev 2.0 - SATA raid, stabilnost

Matej_ ::

Lep pozdrav

Če je kdo lastnik tega modela (NF7-S) plošče naj prosim sporoči kako je z SATA raid menujem - se da vanj brez težav priti tudi brez priklopljenega SATA diska? Seriell (Abitov dodatek) pri meni žal ne pride v poštev.

Se je morda kdo soočal s kakšnimi zmrzovanji (tipkovnice, miške) pri zagonu Win XP?

asPeteR ::

Zakaj bi pa rad tja sel?

No, tkole je. Samo in le ce imas DVA diska priklopljenega na SATA kontoler lahko prides v BIOS od SATA kontolerja.

Matej_ ::

asPeteR: Hvala za odgovor

V prihodnosti imam namreč namen dokupiti dva SATA diska (za raid), pa sem se bal da je plata defektna (oziroma SATA kontroler defekten). No, zdaj sem pomirjen, CTRL S in F4 za menu torej delujeta le pri dveh diskih.

Kaj pa stabilnost (Win XP)? Plata je nova. Pri zagonu se mi včasih zdeva obesi in ne miš ne tipkovnica ne se ne odzoveta.

asPeteR ::

Matej_: Plato imam sam in ti lahko povem, da te nima kej skrbeti stabilnost.
Vprasanje pa je ce koliko imas navito masino? Ali si poskrbel za zadostno hlajenje?(dodatni ventilatorji ...)

Matej_ ::

asPeteR :
Kar se tiče hlajenja, na procu imam zalmana 6000Cu, pa tudi chieftechovo ohišje z ventilatorjem ob strani in solidno hlajenim napajalnikom (povsem hladen).

Temperature močno v zelenem (nizke). Barton 2500+ navit na 2.2 giga (200fsb) ima pri default voltaži 53 stopinj. Sicer pa se mi problem pojavlja tudi če ga spustim na borega 1.5 ali še manj, tako da me kar ne zapusti občutek da je s plato nekaj narobe.

Poleg procesorja in rama (Twinmos 3200) je na plati še radeon 9000pro 64, ki pa upam da ne povzroča problemov. Za ram sem pognal par testov (BIOS, faktorizacija in podobno) in pri vseh je bilo vse O.K.
Kakršnihkoli predlogov bom več kot vesel.

sash ::

no ker me je firbec matral >:D sem par dni po tem ko sem plato nabavo probal kako dela tale SATA zadeva in sem preko priloženega Abitovega adapterja navezal en star disk gor (Quantum 20 GB/5400 rpm) in ti lahko povem da se da prit v Raid menu ob zagonu in tud spreminjat se da, vendar jaz nisem nič, ker sem imel itak sam en disk gori in nebi imelo smisla. Tako da bi po mojem tud brez diskov moral prit v meni kontrolerja, ker ko sem poskušal enkrat raid postaviti preko PCI raid krmilnika se je pravtako dalo prit v nastavitve četudi ni bilo nobenega diska navezanega gor, sam pol not ni bilo skoraj nič za nastavljat.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

asPeteR ::

sash: To kar sem jaz povedal, je uradno iz ABITa.

Drugace je pa tudi odvisno od verzije biosa, ki ga imas ...

Npr: Ti pac lahko dostopas do kontolerja, jaz pa recimo tud ne, kot Matej_ ...

Sergio ::

Nekaj mene zanima glede tega. Če imam jaz postavljeno RAID polje (0 ali 1, ne vem še točno) v SATA RAID kontrolerju -- ter nadgradim BIOS, se lahko poslovim od svojih podatkov? V katerem primeru se lahko zgodi, da se celotno polje podre in da mi grejo podatki v maloro?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

MALJUTKA ::

Tudi jaz lahko brez težav dostopam do SATA raid menija sedaj, ko imam 1 raptorja, pa tudi prej sem lahko, ko sem imel še starega PATA IBM-a. BIOS imam pa 14 beta (NF7-S rev.2.0). Pri instalaciji sem uporabil SATA driver disk V 1.2, gonilnik za SATA pa imam Serial ATA driver 10028.
A mogoče kdo ve, kje so nastavitve za SATA disk (kot npr. PIO ali DMA pri PATA diskih). Namrec nikjer tega ne najdem. V device managerju ni niti pod "disk drives" niti pod "raid controler" nobenih nastavitev. Sploh nikjer nic glede diska. A je to normalno za SATA disk? Driver za plato imam pa original (iz priloženega CD-ja).

LP

sash ::

iz strani proizvajalca raid kontrolerja - SiliconImage s potegni dol en programček za prikaz informacij - klik in nato imaš na desni možnost "Attachments" kjer lahko DL dva fileta, od tega so eno gonilniki eno pa program, ali pa mi mailaj pa ti pošlem program

podatki pa ob menjavi biosa ostanejo
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sash ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rack ohišje za diskovno polje

Oddelek: Strojna oprema
112373 (2249) levaky
»

Bios ne zazna sata diska

Oddelek: Strojna oprema
323636 (3142) amigo_no1
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18414182 (9786) matrix2
»

SerialATA diski - katerega kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
945650 (4637) asPeteR
»

Na SATA disk z ATA?

Oddelek: Strojna oprema
241641 (1207) asPeteR

Več podobnih tem