» »

Afera JBTZ

Afera JBTZ

Ajrutin ::

Sem malo mlajša generacija, tako da ne poznam te afere iz prve roke (sem bil premlad, da bi sledil dogajanju takrat), sem pa zadnjič gledal dokumentarec na TV SLO (1? 2? nevem), ki je bil pa rahlo šalabajzersko posnet, in ni razložil dogajanja v ozadju. Sicer je o aferi še stran na wikipediji, ki je tudi precej nerazumljiva.

Torej me zanima, če lahko kdo na kratko razloži do česa je sploh šlo takrat? Nekdo (Borštner?) naj bi ukradel nek dokument/magnetogram, in ga dal novinarjem Mladine (Janši in ostalima dvema), ki naj bi napisali nek članek, in ko so jih dobili, in jim sodili, so ljudje na veliko protestirali. Zakaj je bil ta dokument sploh tako pomemben? Zakaj so toliko protestirali, če je šlo za čist primer? Ali pa je šlo za "rušenje" Janše (saj takrat še ni bil nekje visoko, ali pač? Oziroma kaki so bili razlogi? Torej zanima me pač ozadje vsega tega, ker mi res ni jasno...

Hvala!

fikus_ ::

telexdell ::

fikus_ je izjavil:

Sumim, da se je OP registriral "namenoma" samo za to temo in razpihovanje nestrpnosti; ampak vseeno nekaj virov:
!

Le zakaj bi z pogovarjanjem o zgodovinskih dejstvih razpihoval nestrpnost. Nestrpnost se razpihuje z navajanjem laži in potvarjanjem zgodovine.

Janša je leta 1988 kandidiral za predsednika mladine. Zaradi procesa JBTZ je potem predsednik mladine postal Školč.

janša je leta 2014 kandidiral za premierja. Zaradi procesa Patrija je potem postal premier Cerar.

PS- pa govorijo, da se zgodovina ne ponavlja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

buttplugs ::

fikus_ je izjavil:

Sumim, da se je OP registriral "namenoma" samo za to temo in razpihovanje nestrpnosti; ampak vseeno nekaj virov:
Proces proti %C4%8Detverici @ Wikipedia
JBTZ trial @ Wikipedia
http://www.rtvslo.si/slovenija/afera-jb...
http://www.mladina.si/112721/pred-24-le...
http://www.demokracija.si/video/omizje-...
http://www.demokracija.si/fokus/komunis...
Tako da branja je dovolj!

Niti še ni izrazil svojega mnenja, pa ga že označuješ za komunista?
Pa tako mimogrede, vsi našteti mediji so urejani s strani političnih oseb in so morda neobjektivni.
Sploh demokracija.si je sumljiva, saj ne znajo razlikovati komunizma od socializma.

Ajrutin ::

Čisto zares me je zanimalo z zgodovinskega stališča.. s politiko se ne ukvarjam :)

Že angleška wikipedija ima dosti boljšo razlago kot slovenska, in je pojasnila bistvo te afere.

Bolj bi provokacija letela na slovensko šolstvo, kjer se silno veliko časa posveti prazgodovini, in raznim babilonom, naštevanjem raznih faraonov, potem se pospeši nekje do obeh svetovnih vojn, tam nekje se pa zadeva konča (verjetno ker se novejih zadev stari profesorji še niso učili na faksu, ker so ga obiskovali pred njimi).

noraguta ::

Fajn gradiva na to temo je v izobilju. Knjižnica pa dnevno. Časopisje obdelat.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

pegasus ::

To mi izgleda kot razlog za pogrevanje teh dogodkov ...

V google sem vtipkal jbtz in sem dobil zgornje zadetke, pa še več, tako da je na to temo dosti napisanega in se ne rabi pisati o tem še na forumu.

Sej ni nič narobe. Nej prebere..

buttplugs ::

fikus_ je izjavil:

V google sem vtipkal jbtz in sem dobil zgornje zadetke, pa še več, tako da je na to temo dosti napisanega in se ne rabi pisati o tem še na forumu.

Poglej moj post.

Buttplugs:
Res je, vsak ima svojo resnico, OP pa ima možnost prebiranja različnih virov in iskanja svoje resnice!
Nikjer nisem napisal, da je OP komunist, ali kaj drugega!
Dal sem prvih nekaj virov, nisem sploh bral kaj piše. V glavnem, pokazal sem, da je dosti virov na internetu!
Če pa že hočeš videti napisano, kdo je stal za tem ; komunisti so Janšo zaprli! Jaz nimam problema to napisati.
Lep dan.

negot ::

fikus_ je izjavil:

Buttplugs:
Res je, vsak ima svojo resnico, OP pa ima možnost prebiranja različnih virov in iskanja svoje resnice!
Nikjer nisem napisal, da je OP komunist, ali kaj drugega!
Dal sem prvih nekaj virov, nisem sploh bral kaj piše. V glavnem, pokazal sem, da je dosti virov na internetu!
Če pa že hočeš videti napisano, kdo je stal za tem ; komunisti so Janšo zaprli! Jaz nimam problema to napisati.
Lep dan.

Saj so bili znani po tem, da so zapirali svoje, ;)

Marsikiga so zaprli ali pa ubili že prej. Saj tema ni pogrevanje . Naj prebere pa je.

telexdell ::

negot je izjavil:

Saj so bili znani po tem, da so zapirali svoje, ;)

Tu se pa močno motiš. Če pogledaš kakšen zgodovinski vir ali pa pogledaš kakšen film ali prebereš kakšno knjigo... vedno so najprej izvedli diskreditacijo svojega člana, nato je sledila partijska kritika, katera je imela za posledico izključitev iz članstva v komunistični partiji. Nato pa se je obračunavanje nadaljevalo na sodiščih, katerih namen (še danes?) je zaščita sistema in ne iskanje resnice. Torej nikoli niso zapirali svoje člane ampak zgolj nečlane.

PS- Janšo so izključili iz ZK 1984 in ga 1988 zaprli. Šrot je izstopil iz SD pa je v arestu. Bavčar je izstopil iz LDS pa ga sodno preganjajo... Jankovič, Rigelnik, Petrič, Petan... niso izstopili, pa se jim ne zgodi nič
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA nad Snowdna še s civilno tožbo

Oddelek: Novice / NWO
379050 (6970) Markoff

radiostudent.si is down

Oddelek: Loža
71872 (1486) para!
»

Novodobna UDBA (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8123684 (21947) Double_J
»

Izdajstva nikjer ne nagrajujejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
717147 (5979) Brane2

Več podobnih tem