» »

univerzalen dock za laptop

univerzalen dock za laptop

borča ::

Pozdravljeni. Uporabljam dva prenosnika. Dell XPS 13 in Asus N550. Ko sem v pisarni bi želel delo opravljati na Samsungovem full HD monitorju, imel priključen zunanji HD, tipkovnico...
Kaj kupiti? Hvala

MIHAc27 ::

Sorry, ampak za univerzalni dock še nisem slišal. Ima kar vsaka firma svoje rešitve.

Še najbolj enostavno bi bilo, če ima monitor opcijo USB portov, pa priklopiš miš, tipkovnico in zunanji disk nanj, v prenosnik pa nato samo 2 kabla, 1 usb in hdmi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MIHAc27 ()

111111111111 ::

Dejansko univerzalni docki obstajajo. prideš priklopiš USB in furaš monitorje, tipkovnico, miško, zunanje diske, precej kul zadeva.
http://www.amazon.com/Sabrent-Universal...

Se pa strinjam z MIHAc27, da je monitor (HDMI + 1 USB) bolj praktično.

EDIT: če si linux user, potem zi zgornji docking station ne pomaga, ker je za MAC in Windows, tako da preglej, tega v link sem dal samo za primer.

Zgodovina sprememb…

sajmon ::

Z razširitvijo prenosnikov z USB-C / Thunderbolt 3 bodo ti docking postaje še bolj uporabne (slika, zvok, lan, elektrika, ... vse po enem kablu).

111111111111 ::

Saj že sedaj je vse po enem kablu.

fujtajksel ::

Univerzalni docki/hubi obstajajo in celo trend gre v smeri da naj bi ti od vsake firme konvergirali k univerzalnosti (mogoče jih niti ne delajo sami), pa so tudi tretje firma a la Plugable, Anker, Aukey, Targus, Belkin, Iogear, Sabrent, Startech.... So variante USB 2.0, 3.0 ali 3.1 pa še hitrejši Thunderbolt 3, slednji naj bi podpiral tudi več 4K monitorjev. Novejši konektor USB-C omogoča tudi uporabo iste žice za napajanje do 100W.
Po drugi strani je praksa žal taka, da imajo docki probleme še znotraj iste firme, npr Dell TB15 se menda dobesedno pregreva če sta gor dva 4K zaslona (medtem ko en FHD ne bi smel bit problem). Pa driverji/biosi/firmwari so še pomanjkljivi in jih še pogosto flikajo, al pa tud ne čeprav bi jih morali. USB tipkovnice in miške (tudi žične!) kljub domnevni vzvratni združljivosti rade na docku/hubu nagajajo in to npr tako da nekaj časa dela slabo pol se pa kar računalnik restarta - pa ne veš kdo je tukej kriv, najbolj verjetno driver/firmware krmilnika v laptopu.
Znan je grd in splošen problem radijske interference zaradi sevanja naprav USB3 v 2.4 GHz pasu, ki moti brezžične in BT miške in tipkovnice pa celo WiFi. To je precej neumno in se vprašaš zakaj imajo kakšni pristojni ljudje glave. Ker v praksi se priporoča da ne samo ne vtikaš brezžičnih sprejemnikov od miške v USB3+ dock/hub, temveč da ga daš v drug usb port ali USB2 hub s tem da nobena USB3+ reč ni v njegovi bližini!?
USB2 je zihr bolj zanesljivo glede združljivosti, ima pa manj pasovne širine - kolk ti po FHD zaslonu pri spodobni frekvenci še ostane za zunanji disk....
Pri hubih brez napajanja je pogost problem še to da crkne ko gor priključiš preveč porabnikov.
Z Gugljem zlahka najdeš kup reviewov univerzalnih dockov, vseh se sicer pri nas ne dobi. Dobro pa še preglej support forume od tvojih laptopov, pa amazonove ocene in reviewe, pa kakšen notebookreview forum glede potencialnih težav.

Zadnja fora je celo grafa v docku preko TB3, kar bi omogočilo da računalnik ostane majhen in lahek, z adapterjem vred, grafa pa močnejša kot bi jo sicer lahko imel v običajnem prenosniku. Ampak zaenkrat take docke menda čarajo tri firme samo za svoje čisto posebne gejmerske laptope, ne vse ki zdej imajo TB3.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

S čim priklopit 4k monitor na huawei matebook 13

Oddelek: Zvok in slika
203645 (2925) yellowbe34
»

Prihaja USB 3.2 in zmeda s poimenovanji

Oddelek: Novice / Matične plošče
337635 (4637) Lonsarg
»

Thunderbolt vs USB Type-C

Oddelek: Pomoč in nasveti
111529 (1014) krepki
»

Je Apple res kisknil z novimi MacBook Proji? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34276234 (61220) c3p0
»

CES 2014: AMD-jeva konkurenca Thunderboltu je bivši Lightning Bolt, DockPort

Oddelek: Novice / Matične plošče
158363 (7243) Lonsarg

Več podobnih tem