Forum » Loža » Kakšen žar?
Kakšen žar?

WizzardOfOZ ::
Litoželezna ponev postavljena na žar. Ko je "smoking hot" razžarjena na ene 350 stopinj, pa žlica svinjske masti in takoj ko se ta stopi, gor vršt en velik flank stake, debeline okoli 2 cm. 2 minute na eni strani, 2 minute na drugi. Pol pa na leseno dilo, pa 10 minut počakaš, lih tok da solato pripraviš. Potem pa flank stake narežeš na par mm debele trakove in postaviš vse skupaj na mizo in uživaš v dobri hrani.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

alekskac ::
Omemba žara bla v receptu tud brezpredmetna. Enako bi šlo na plinski šporget. Za ponev ne greš kurit žar, če že, vržeš stek na rešetko. LTŽ rešetka je tukaj v redu.

stara mama ::
Ne dobiš litoželezne za vsak pocenski okrogli žar iz bauhausa. Vsaj za mojega je nisem našel, ali pa je vrednost enaka vrednosti novega žara.
Tako da ja, tud jaz včasih zakurim za litoželezno ponev.
Zakaj?
Da maščoba iz razgrete ponve šprica po moji zelenici, ne pa po celi kuhinji.
Tako da ja, tud jaz včasih zakurim za litoželezno ponev.
Zakaj?
Da maščoba iz razgrete ponve šprica po moji zelenici, ne pa po celi kuhinji.
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

Dobra litoželezna ponev ni poceni.
In ja, za peko dobrega steaka se splača tudi zakurit, pa potem v ponvi na žaru spečt ta steak.
In ja, za peko dobrega steaka se splača tudi zakurit, pa potem v ponvi na žaru spečt ta steak.

Eduardo ::
Jaz imam tudi tole in ne vidim neke razlike med ostalimi dosti dražjimi:
https://www.amazon.de/AmazonBasics-Brat...
Dosti velika za megasteake za tole metodo. Na žaru ni za večino, je treba nekaj vaje. Obe metodi imata pluse in minuse.
https://www.amazon.de/AmazonBasics-Brat...
Dosti velika za megasteake za tole metodo. Na žaru ni za večino, je treba nekaj vaje. Obe metodi imata pluse in minuse.

Mam nekaj podobnega, samo malo debelejši in daljši ročaj. Pa konkretno težka je.

Ales87 ::
Pozdravljeni,
Sem v načrtovanju letne kuhinje na terasi. Zanima me kako se obnesejo plinski žari v takšnih prostorih kot je spodnja slika, saj po besedah lastnikov plinskih žarov pravijo, da je problem, ker se vžiga maščoba, ki se izteka po uparjalnikih in se ustvari pod rešetkami kar veliki plamen, oz. kateri žar vzeti, da tega vžiganja maščobe ni preveč? Ker konkretno pri oglu je vsaj pri meni tega ognja zaradi izteganja maščobe zelo malo ali skoraj nič.....
Sem v načrtovanju letne kuhinje na terasi. Zanima me kako se obnesejo plinski žari v takšnih prostorih kot je spodnja slika, saj po besedah lastnikov plinskih žarov pravijo, da je problem, ker se vžiga maščoba, ki se izteka po uparjalnikih in se ustvari pod rešetkami kar veliki plamen, oz. kateri žar vzeti, da tega vžiganja maščobe ni preveč? Ker konkretno pri oglu je vsaj pri meni tega ognja zaradi izteganja maščobe zelo malo ali skoraj nič.....

Saj ima večina dobrih plinskih žarov spodaj posodo za lovlenje masti (že čisto tamali, recimo Q1200 od webra, imajo zbiralnik maščob)

To je jasno, da imajo zbiralnik maščobe ampak, ko maščoba teče po uparjalnik je težava, da se maščoba vžiga. Zato me zanima kako se to obnese v delno zaprtih letnih kuhinjah oz. terasah....

z3ro ::
Misliš po gorilcih? Eni žari imajo nad gorilci zaščito, prav tako so recimo na webrih in napoleonih (vsaj te litoželezne) narejene tako, da so na delih kjer je spodaj gorilec malenkost širše.

globoko grlo ::
Mene bl zanima kako boš hladil cel prostor. Ventilatorji, al zmrznjena "para", tko kot majo v bufetih, al kj tretjega?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

To je jasno, da imajo zbiralnik maščobe ampak, ko maščoba teče po uparjalnik je težava, da se maščoba vžiga. Zato me zanima kako se to obnese v delno zaprtih letnih kuhinjah oz. terasah....
Večina ima tako narejeno, da maščoba ne teče direktno na ogenj.

bauci ::
Plinski gorilniki imajo na vrhu zaščito, tako da ko kapne maščoba gor ta izpari in ne svinja gorilcev. Jaz imam pod rešetkami še pladnje kamor naložim vulkansko kamenje. To kamenje grejejo plinski gorilci in vsa maščoba, ki kaplja od hrane "izgori" na vulkanskih kamnih in ne pride do gorilcev oz. njihove zaščite. Če si iz LJ pejt pogledat žare Flamula (slovenska firma) na Viču. Jaz sem za letno kuhinjo kupil njihov vgradni žar, dodatno kurišče in izdelali so mi po naročilu še dvoje inox vrat in predalnik. Zelo zadovoljen. V trgovini imajo ogromno različnih zadev za žar. Veliko več kot na svoji internetni strani.

recmajkemi ::
Ravno maščoba nabrana na zaščiti se vžge, saj zlahka doseže plamenišče, tam jo je ponavadi malo in so to le plamenčki, ki niso problematični, če se jo pa nabere dovolj in goreča kaplja v zbiralnik pa nastane t.i. grease fire. Zato je za preventivo najbolje redno čistiti žar. Če se ti pa že zgodi pri plinskem zapreš dovod plina in zapreš pokrov, pri oglenem le pokriješ.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

Ponavadi so kar rešetke odebeljene nad gorilcem, da tam ne teče maščoba po gorilcih.

tomaz- ::
pri plinskem Webru so rešetke odebeljene samo pri seriji Q , ker nima deflektorjev nad gorilci. Spirit in Genesis serija nima nič odebeljenih rešetk in maščoba pade na deflektor in se prav lepo "zadimi" pod pokrovom. Od tod tudi dimljen okus mesa
Enako je pri Napoleonu
Za takšno teraso, koj je na slikah, to IMHO ni primerno
p.s.
Začel s Q serijo, imel tako spirit, kot zdaj Genesis , zato vem za vse tri , kolega pa ima Napolenona
Enako je pri Napoleonu
p.s.
Začel s Q serijo, imel tako spirit, kot zdaj Genesis , zato vem za vse tri , kolega pa ima Napolenona

pri plinskem Webru so rešetke odebeljene samo pri seriji Q , ker nima deflektorjev nad gorilci.
Tega pa nisem vedel. Eno znanje več.

pri plinskem Webru so rešetke odebeljene samo pri seriji Q , ker nima deflektorjev nad gorilci. Spirit in Genesis serija nima nič odebeljenih rešetk in maščoba pade na deflektor in se prav lepo "zadimi" pod pokrovom. Od tod tudi dimljen okus mesa
Enako je pri Napoleonu
p.s.
Kaj pa bi po vašem mnenju bilo primerno za takšno teraso?

recmajkemi ::
Iskreno? Kar ti scre poželi. :) Tako kurišče si izberi na katerem sam najbolj uživaš, Plata, oglje, kamado, na plin... vse gre skozi, tisto nekaj malega okolice prilagodiš izbranemu.
Če rabiš pa ideje je pol milijona ljudi v teh dveh skupinah, hrpa objav na terasah podobnim in tvojim ni vrag, da ne najdeš nekaj navdušujočega.
Če rabiš pa ideje je pol milijona ljudi v teh dveh skupinah, hrpa objav na terasah podobnim in tvojim ni vrag, da ne najdeš nekaj navdušujočega.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.

kuglvinkl ::
Enako je pri Napoleonu
p.s.
Zakaj si saltal na Genesisa? Spirit premajhen?
Your focus determines your reallity

tomaz- ::
Dobil sem dobro ponudbo za tanovi Genesis 335 z wifi povezavo, hkrati pa se mi je poklopila extra dobra ponudba za odkup Spirita - pa se je menjalo :)
Aleš87 : Sam bi naredil tako, da najprej preizkusim kak žar od kolega - bi ga dal čisto na rob tvoje zaprte terase in preveril, kako se vse skupaj obnaša med "dimljenjem" - če dim lepo razpiha ven , potem nimaš nekega problema, če pa tu ga zabija v prostor, potem imaš pa dve opciji:
Med peko žar zapelješ "na odprto" ali pa kupiš griddle, se pravi, polna plošča, ne rešetke. Ni isto, ampak jebiga: kompromis je treba včasih sklenit..
Aleš87 : Sam bi naredil tako, da najprej preizkusim kak žar od kolega - bi ga dal čisto na rob tvoje zaprte terase in preveril, kako se vse skupaj obnaša med "dimljenjem" - če dim lepo razpiha ven , potem nimaš nekega problema, če pa tu ga zabija v prostor, potem imaš pa dve opciji:
Med peko žar zapelješ "na odprto" ali pa kupiš griddle, se pravi, polna plošča, ne rešetke. Ni isto, ampak jebiga: kompromis je treba včasih sklenit..
Dobil sem dobro ponudbo za tanovi Genesis 335 z wifi povezavo, hkrati pa se mi je poklopila extra dobra ponudba za odkup Spirita - pa se je menjalo :)
tole ( moj je bil še malenkost cenejši, pa tudi ta cena je ok )
https://www.electronic4you.at/weber-gen...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tomaz- ()

Bicikl123 ::
Pozdravljeni,
Razmišljam o nakupu novega plinskega žara in sem trenutno v dilemi med dvema modeloma:
? Kingstone plinski žar Cliff 6500 Beast Black Edition
? Landmann Cool Black 4.1 maxX plinski žar (model 15273)
Iščem žar z dobro razporeditvijo toplote, dovolj prostora za peko in zanesljivo kvaliteto, ki bo zdržala več sezon.
Ima kdo izkušnje s katerim od teh dveh? Kateri bi bil po vašem mnenju boljša izbira glede na razmerje med ceno in kakovostjo? Vesel bom vsakršnega nasveta ali izkušenj. :)
https://www.bauhaus.si/plinski-zari/kin...
https://www.mimovrste.com/plinski-zari/...
Razmišljam o nakupu novega plinskega žara in sem trenutno v dilemi med dvema modeloma:
? Kingstone plinski žar Cliff 6500 Beast Black Edition
? Landmann Cool Black 4.1 maxX plinski žar (model 15273)
Iščem žar z dobro razporeditvijo toplote, dovolj prostora za peko in zanesljivo kvaliteto, ki bo zdržala več sezon.
Ima kdo izkušnje s katerim od teh dveh? Kateri bi bil po vašem mnenju boljša izbira glede na razmerje med ceno in kakovostjo? Vesel bom vsakršnega nasveta ali izkušenj. :)
https://www.bauhaus.si/plinski-zari/kin...
https://www.mimovrste.com/plinski-zari/...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bicikl123 ()

fikus_ ::
Če hočeš dobrega in da bo zdržal več kot nekaj sezon, potem iz nerjavne pločevine, ter seveda višja cena.
Drugače pa sta ta dva primerljiva, razen kakšni dodatki.
Drugače pa sta ta dva primerljiva, razen kakšni dodatki.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

Ja, če pečeš na frekvenci restavracije. Kolikor pa peče večina pa jim najcenejši Hofer žari držijo večno. Weber, Napoleon ... imajo menda več garancije kot samo nekaj sezon. Menda med 5 do 12 let odvisno kaj Weber, Napolen določeni deli doživljenjsko, elektronika tri leta, vse ostalo vmes... Kakšenemu Schicklingu pa po 50 letih zamenjaš kar se obrabi, ga zloščiš in je kot nov.

Bicikl123 ::
Ja, če pečeš na frekvenci restavracije. Kolikor pa peče večina pa jim najcenejši Hofer žari držijo večno. Weber, Napoleon ... imajo menda več garancije kot samo nekaj sezon. Menda med 5 do 12 let odvisno kaj Weber, Napolen določeni deli doživljenjsko, elektronika tri leta, vse ostalo vmes... Kakšenemu Schicklingu pa po 50 letih zamenjaš kar se obrabi, ga zloščiš in je kot nov.![]()
To pomeni, da je preveč denarja za domačo uporabo?
Kje prodajajo to znamko žara?

Amazon jih recimo ima. Cene nekje od recimo 500EUR dalje in nekje 1500EUR za super plinski žar in do brezveze visoko.
Preveč denarja za domačo uporabo v smislu funkcije je skoraj vse. Se moraš kar spoznati, da sploh veš kaj hočeš in kateri stil pečenja. Ampak v končni fazi kupuješ funkcionalen dekor in svobodo, da lahko kuhaš boljše, če si vzameš čas.
Recimo, če obračaš čevape na rešetu ne potrebuješ kaj več kot imajo top restavracije za čevape, kar pa praviloma ni več kot rešeto in oglje v nekem okvirju. Če ti je dovolj velik za 10EUR boš lahko delal enako kot profiji. Potem pa gre od tu naprej do tega:
Preveč denarja za domačo uporabo v smislu funkcije je skoraj vse. Se moraš kar spoznati, da sploh veš kaj hočeš in kateri stil pečenja. Ampak v končni fazi kupuješ funkcionalen dekor in svobodo, da lahko kuhaš boljše, če si vzameš čas.
Recimo, če obračaš čevape na rešetu ne potrebuješ kaj več kot imajo top restavracije za čevape, kar pa praviloma ni več kot rešeto in oglje v nekem okvirju. Če ti je dovolj velik za 10EUR boš lahko delal enako kot profiji. Potem pa gre od tu naprej do tega:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()

Mensezdi da nas hitro zanese (tudi mene, priznam) pri izbiranju. Na koncu potem doma kurim en navaden ltž žar za 110 eur, ker je najmanj komplicirano in načeloma tudi najbolj okusno. Isto je bilo s picami pri meni. Dolgo časa sem študiral kaj kupit za pice pečt, nazadnje pa nardim dovolj solidno v kuhinjski pečici šporgeta, ki sem ga plačal 250 eur. Sem si sposodil pica pečko (elektrika) čez vikend, pa doma nihče ni bil navdušen, razen mene. Uno iz pečice pa hvaljo, ko da je direkt iz Fokulusa. In sem se odločil prišparat za ekstra peč, pa tud žare sem kupil poceni (plinskega okrog 100, ltž na oglje pa za 110). Še vedno rad spremljam kaj je novega, dobrega, kupil pa verjetno ne bom nič, razen če mi žar ali rešetka poči.

Badwolff ::
Če ti je Fokulus referenca, pol je kuhinjska pečica res najboljša izbira :D
Za žar se načeloma strinjam, sploh za čevape in podobno je dobro praktično vse.
Pizza je pa dan in noč.
Za žar se načeloma strinjam, sploh za čevape in podobno je dobro praktično vse.
Pizza je pa dan in noč.

Pizza je pa dan in noč.
Da, imaš prav, vendar samo zate in zame. Za moje doma je napolitana drugi največji bljak, takoj po krpicah z zeljem. Fokulus (in še nekatere druge picerije) so jim pa vrhunec. Pečica it is, potem. Sicer delam po dvostopenjskem postopku (podobno kot "pizza in padella" poglej na YT če te zanima), ampak ne v ponvi. Cel biznis opravim v pečici, s plehcem za pizze na dnu pečice, in rešetko tik pod zgornim grelcem. Presenetljivo podobno kot pica iz neke povprečne picerije, in pri meni doma je to hit. Žal.

Napolitana tudi pri nas ne gre v promet. Ampak NY stil pa je druga zadeva, tam pa pravtako potrebuješ med 350 in 400 stopinj.

Sam vseh ostalih stilov ne poznam natanko (romana, NY, čikago, detroit, st. louis, greek, new haven, pizza al taglio, siciliana...), Poznam napolitano, ker sem po navodilih soforumašev naštudiral kaka mora bit (tu ni poti mimo posebne peči), in poznam slovensko picerijsko pico. Dober približek zadnje nardim v pečici, in to doma jedo. Za povrh naj še povem, da niti mocarele ne marajo posebno. Mora bit nariban XY sir iz trgovine, najboljši kar tisti v vrečki kjer gor piše da je to sir za pice ... Ja lej, takle mam. En ali dvakrat na leto si od soseda sposodim elektro peč, ker se mi zidane ne ljubi kurit za eno pico zame.
Sem pa iz firbca pogledal. Ja NY style se niti slučajno ne peče pri 400. NY style se peče 12-15 minut:
Unlike Neapolitan-style pizza, which is cooked in a wood-burning oven at around 450 to 510 °C (850 to 950 °F), most New York-style pizzas are cooked in a gas deck oven at about 260 °C (500 °F).
Tko jaz pečem, s tem da je moja približno 9-10 minut za obe fazi skupaj. Glih jutr bom pekel.
Sem pa iz firbca pogledal. Ja NY style se niti slučajno ne peče pri 400. NY style se peče 12-15 minut:
Unlike Neapolitan-style pizza, which is cooked in a wood-burning oven at around 450 to 510 °C (850 to 950 °F), most New York-style pizzas are cooked in a gas deck oven at about 260 °C (500 °F).
Tko jaz pečem, s tem da je moja približno 9-10 minut za obe fazi skupaj. Glih jutr bom pekel.

Tody ::
Tudi jaz sem se matral z pizzami, pa siri pa testom pa mehurčki pa različne moke pa... Sej ne da niso pojedl... Samo so čisto isto zadovoljni z xy moko, nariban sir in piščančja šunka ter 15 min dela s testom. Ne vem točno zakaj bi se potem 2 dni z njim ukvarjal :D Toliko gušta mi pa spet ni. Sej če bo kdaj čas in volja...

Pico se da tudi na kamnu v navadnem plinskem webru zelo dobro spečt. V Q1200 sem jo že pekel na 270 stopinjah.

No to me je zanimalo. En sodelavec (nadobuden žarač) me pogosto sprašuje kako pico spečt na žaru. On je sicer zaenkrat na oglju, in sem sam mal skeptičen kako bi to spekel v nekem kugel grillu. Tako sem mu zankrat odsvetoval. Če imaš kakšen nasvet, pa kar povej.
Enako. Sebi potem naredim en ali dvakrat letno napolitano, za mojo familjo pa, pečica it is.
Tudi jaz sem se matral z pizzami, pa siri pa testom pa mehurčki pa različne moke pa... Sej ne da niso pojedl... Samo so čisto isto zadovoljni z xy moko, nariban sir in piščančja šunka ter 15 min dela s testom. Ne vem točno zakaj bi se potem 2 dni z njim ukvarjal :D Toliko gušta mi pa spet ni. Sej če bo kdaj čas in volja...
Enako. Sebi potem naredim en ali dvakrat letno napolitano, za mojo familjo pa, pečica it is.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

Badwolff ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Pico se da tudi na kamnu v navadnem plinskem webru zelo dobro spečt. V Q1200 sem jo že pekel na 270 stopinjah.
Been there... ni baš nešto, še en pokrov imam, ki kao simulira pečico. Peka je zelo neenakomerna, spodaj preveč, zgoraj premalo. Za pojest, ampak ko dan in noč z namensko pečico. Sam pečem napoletabo, ampak z manjsim plamenom se da spečt marsikaj.

Comandante ::
No to me je zanimalo. En sodelavec (nadobuden žarač) me pogosto sprašuje kako pico spečt na žaru. On je sicer zaenkrat na oglju, in sem sam mal skeptičen kako bi to spekel v nekem kugel grillu.
To jaz tudi že dolgo modrujem, kako speči pico na okroglem Webru. Z ogljem po moje ne bo ok (ker doseže max temperaturo tam proti 280°C). Poigravam se z idejo, da bi not zakuril les, na rešetko dal šamotno ploščo, jo razgrel, nato pa na tisti spekel pico.

Metulj-1 ::
V pečici sem vedno pekel na šamotnem kamnu. 1 uro segreval na max. Moja dela testo vedno 2 dni prej. Pica rata super.
Zdej mam ferrari G3 pa moram rečt da je pica boljša.
Zdej mam ferrari G3 pa moram rečt da je pica boljša.

WizzardOfOZ je izjavil:
Been there... ni baš nešto, še en pokrov imam, ki kao simulira pečico. Peka je zelo neenakomerna, spodaj preveč, zgoraj premalo. Za pojest, ampak ko dan in noč z namensko pečico. Sam pečem napoletabo, ampak z manjsim plamenom se da spečt marsikaj.
Ja se strinjam, da je v pečici na kamnu konkretno boljša pica. Pa pečica mora gret vsaj do 270, če ne 300 stopinj ali več.
Sem pa Weber Q1200 malo predelal. Par cm nad gorilnik sem dal 5cm širok kos pleha, tako da imam sedaj vedno indirektno peko. Malo dlje je treba počakat, da se sedaj segreje na željeno temperaturo, ampak v tistem času pripravim vse ostalo, tako da se ne sekiram.
Comandante je izjavil:
Poigravam se z idejo, da bi not zakuril les, na rešetko dal šamotno ploščo, jo razgrel, nato pa na tisti spekel pico.
Kamen za peko pice (v bauhausu ga dobiš za 36€, drugje je po moje lahko cenejši, ampak meni se ni dalo ukvarjat s tem, zato sem ga vzel tu):
https://www.bauhaus.si/kamni-za-peko-pi...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

Ko pride to Lidle, Hofer, Eurospin je okrog 10 eur. Jaz imam kamen iz Lidla, a za pečico mam raje pizza-pleh. Na kamnu se mi nardi keks spodaj na testu, na plehu ne. Najbrž kaj delam narobe? Pleh ali kamen dam direkt na dno pečice in pečico predgrejem precej dolgo, min 45 minut. V primeru peke na kamnu testo skipam z loparjem na predgret kamen; če pa na plehu, dam pa testo na hladen pleh, in to not. Na žaru po mojem peka na plehu ne pride v poštev. Še vedno sem mal skeptičen če to gre z ogljem, na plinskem žaru bo gotovo lažje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

Običajne pečice imajo več problemov kot samo max temp. Drug problem je, da ko jo odpreš izgubi dosti energije in je lahko dovolj topel samo kamen ali jeklo. Če imaš kamen ali jeklo na ca 300 stopinj si kar blizu kratkih časov, samo če pečica ne zmore na hitro nadoknadit temperature in je optimalna peka samo od spodaj. Hack je lahko, da je blizu zgornjega grelca, samo je težka. Za recimo napoletano praktično nimaš šans, ker je peč tisti faktor, ki jih naredi ekskluzivne profijem.
Pleh vs. kamen pa je kakor opažaš. Jeklo drži in odda več energije in ne suši. Med tem kamen nekoliko suši in drži manj energije. Ampak pizza optimum je kamen, ki je segret na nekj okoli 400 stopinj. Če imaš jeklo boš morda dosti hiter samo bo tekstura drugačna. Glede na to, da pizzo v veliki meri definira vroč kamen skoraj ni mogoče imeti vseh plusov če karkoli manjka.
Ampak glede na to, da je pizza karkoli s testom in nečim na vrhu je seveda mogoče narediti nekaj, ni pa mogoče popolnoma kopirati nekega stila, če je v osnovi tak zaradi procesa. Hacki v stilu poceni pečice kakor Ferrari ali pa žar s kamnom tehnično lahko pridejo tako blizu, da je malo razlike, problem pa je, da je prava peč konstanta. Te hacke pa je težko regulirati in je brez zelo dosti vaje zelo veliko škarta. Celo v Oonijih ali Glowen itn., je lahko problem, da niso ne vem kako stabilne.
Pleh vs. kamen pa je kakor opažaš. Jeklo drži in odda več energije in ne suši. Med tem kamen nekoliko suši in drži manj energije. Ampak pizza optimum je kamen, ki je segret na nekj okoli 400 stopinj. Če imaš jeklo boš morda dosti hiter samo bo tekstura drugačna. Glede na to, da pizzo v veliki meri definira vroč kamen skoraj ni mogoče imeti vseh plusov če karkoli manjka.
Ampak glede na to, da je pizza karkoli s testom in nečim na vrhu je seveda mogoče narediti nekaj, ni pa mogoče popolnoma kopirati nekega stila, če je v osnovi tak zaradi procesa. Hacki v stilu poceni pečice kakor Ferrari ali pa žar s kamnom tehnično lahko pridejo tako blizu, da je malo razlike, problem pa je, da je prava peč konstanta. Te hacke pa je težko regulirati in je brez zelo dosti vaje zelo veliko škarta. Celo v Oonijih ali Glowen itn., je lahko problem, da niso ne vem kako stabilne.

Segret zrak v pečici ima malo energije v obliki toplote (toplotne kapacitete), je je več v plehovju pečice. Kamen oz. debela kovinska plošča imata precej toplotne kapacitete in jo bolj hitro oddajata npr. pici, ki jo daš v pečico kot grelci pečice. Grelci na "hitro" oddajajo IR sevanje, ki pa segreva samo površino.

globoko grlo ::
A za oglje zakurt uporabljate un "dimnik"? S cim pa kurte to?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

"dimnik" in plinski gorilnik na kartuše.

Enako, brnerčk in kamin za oglje. Baje je pomemben kamin (žlahtne žarilne znamke, recimo weber), a meni uspe dovolj dobro s takim iz eurospina za male pare. Sem probal podkurt s kockami, pa mi je brenerčk bolj elegantna rešitev. Kock mi je včasih zmanjkalo, pa sem guglal tik pred peko kako podkurt oglje brez kock ... Potem sem si kupil en poceni brenerček. Bombico plina na zalogi, in to je to.

Tody ::
Kako podkuirti brez kock je rekel :D Tko da daš trske pa mal papirja in je to to. Ker bombico je lahko imet na zalogi, 60 kock pa ne :D
Drugače pač nafilaš dimnik z ogljem ali briketi in spodaj daš mal papirja in kocko in pustiš 20 minut. Če nimaš papirja daš pa ipad... hec zatekneš kocko med oglje pa je...
Če se ti ne da jebat pa vzameš plinski žar al pa električni.
Drugače pač nafilaš dimnik z ogljem ali briketi in spodaj daš mal papirja in kocko in pustiš 20 minut. Če nimaš papirja daš pa ipad... hec zatekneš kocko med oglje pa je...
Če se ti ne da jebat pa vzameš plinski žar al pa električni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri žar na ogljeOddelek: Loža | 959 (366) | Likalnik |
» | Tadragi žari?Oddelek: Loža | 5650 (3215) | Bizkit45 |
» | Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?Oddelek: Loža | 11473 (9823) | nekikr |
» | Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 49705 (31390) | bauci |
» | Peka na žaru (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24067 (22304) | Alec999 |