» »

Kakšen žar?

Kakšen žar?

««
4 / 14
»»

          ::

harvey, na koliko stopinjah dimiš brisket in kako ga pred tem obdelaš?

looser ::

dobra tema

Metulj-1 ::

Super tema. Sem dober teden nazaj kupil jamie oliver žar + neki se trudim zgubit par kg pa glede na tole temo vidim da mi ne bo uspelo. Bi bilo pa fajn če bi kdo kakšen recept napisal. Od priprave žare do mesa.

harvey ::

          je izjavil:

harvey, na koliko stopinjah dimiš brisket in kako ga pred tem obdelaš?

Pri govedini izhajam iz tega, da mora biti meso v ospredju in ne prekrivam tega okusa. Meso moraš pred tem seveda obrezati, oblikovati in odstraniti odvečno maščobo in loj. Tako imam dve varianti samo osnovno 1:1 sol in poper (grobo mlet ali strt). To dam v lonček in zmešam ter nežno stresam po mesu, z vseh strani in tudi ob straneh. Ne vtiram nič, samo da je posip. Ne nasujem toliko, da je vse črno, nekako po občutku. Varianta II pa dam - meso natrem z oljčnim oljem, nakapam kakšno pekočo omako (npr. tabasco) in vmasiram v meso (seveda z rokavicami) in potem po vrhu zopet sol poper.
Varianta III - spodaj gorčica ali oljčno olje in strta gorčična semena ter potem po vrhu sol in poper. Ne delam nekih posebnih kompleksnih posipov in marinad. Tole pustim, toliko časa da se meso segreje na sobno temperaturo in potem v smoker.

 Brisket Tabasco

Brisket Tabasco



 Brisket - gorcica

Brisket - gorcica



 brisket

brisket



Potem pa tam do 12 ur na 250 F /120 C/.:). (oz. ko je notranja temperatura ene 190 F /85 C/, oz. moras nehati prej, ker ko nehaš dimiti temperatura mesa naraste) Tam po osmih urah zavijem v peki papir, ali pa tudi ne, odvisno od tega koliko je zadeva sočna in kako pridobiva barvo. Ne špricam popolnoma nič kot pri svinjskih rebrcih. Brisket je bolj za praznike, ker traaaaaaaja.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

          ::

Ali prav vidim, da imaš v žaru tudi posodo z vodo?

buttplugs ::

Da, naj bi bila tam zato, da se ohranja vlažnost. (Sem šel Youtubat)

Martin Krpan ::

To ni več žar ampak kuhanje in smojenje !;(

Aston_11 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

harvey ::

Martin Krpan je izjavil:

To ni več žar ampak kuhanje in smojenje !;(

Hvala za razsvetljenje, uporabnik matajur je v temo vnesel nekoliko več širine in smo se začeli pogovarjati bolj odprto - sači, ražnji, smokerji... in temperaturno določili kaj kam sodi in se o tem pogovarjamo.

Hvala bogu za odprte meje, internet, ebay in kakšen dodaten honorar, da človek lahko kam odpotuje in tudi poskusi, kaj kar ni samo pleskavica ali čevap pečen na oglju; so tudi druge priprave in drugačni pristopi h grilanju (npr. braai finte v JA, Montevideo ima svojevrsten pristop k peki -raznovrstnost kosov, ki jih pripravljajo na tak način, argentina in čile s svojim asadom, pa brazilija, da o ZDA niti ne govorim. skratka cel svet je prava zakladnica ....Že samo bližnja okolica, ni potrebno na konec sveta, ti ponuja dovolj za raziskovanje, če nekako nisi povsem zadovoljen s paketom že pripravljenih čevapov od Čadeža....

Ali prav vidim, da imaš v žaru tudi posodo z vodo?

Prav, ja, pa še zapičeno sondo v en kos za kontrolo, ker če odpiraš zgubljaš okus....
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

krneki0001 ::

A v kake svinjske kremenatlce kdo daje česen? Z nožem narediš luknjo in vstaviš kos česna notri.

          ::

Pri nas uporabljamo kar se da malo začimb. Izjema so le kakšna svinjska rebra, ki se delajo na ameriški način.

J.McLane ::

Če je v kampu oz. v naravi prepoved kurjenja odprtega ognja, nekateri celo točno prepovedujejo žare na oglje, kaj bi bilo še na meji sprejemljivega oz. neopaznega?

Sam razmišljam o tisti Hofer varianti na oglje z električnim razpihovanjem, ti lahko kdo teži za tako varianto?

ProGo ::

Ne vem kako je pri nas. v hrvaških kampih (tam kjer je) je prepovedan vsak odprti plamen. Torej pride v poštev izključno elektrika.

J.McLane ::

Tudi plinski kuhalnik je prepovedan?

Sicer je moje vprašanje bolj v smislu kaj se tolerira, če je še prdnit prepovedan.

ProGo ::

Kaj se tolerira ve samo babica s stekleno kroglo. Drugače te pa varnostnik v kampu verjetno prej opozori, če si normalen.

krneki0001 ::

V hrvaških kampih je med sezono dovoljen žar na plin in električne plate. Kurjenje na oglje, drva,... je prepovedano, ker še prehitro pride do požara. Sam ima zato plinski žar, kjer so nad ognjem lavinski kamni nad katerimi se potem peče meso.

Sem pa že videl, da so pekli na oglju tudi v sredi sezone, samo v brezvetrju (da ne more naokol odnest žerjavice). Seveda so imeli za varnost zraven orenk gasilski aparat in 2 vedri polni vode.

J.McLane ::

Da bo bolj jasno kakšen žar na oglje mislim:




Oglje je ves čas v košarici iz katere ne more odnest žerjavice, ali pač? Tudi ko zakuriš se minimalno kadi.

Do žara pripeljem električni ali plinski kabel in se delam, da je žar na elektriko.

Rešetka je pritrjena in tudi, če ti vse skupaj pade po tleh žerjavicca ne bo padla ven.

krneki0001 ::

Če že veš, kam greš na dopust, bi jaz kar direktno v recepcijo vprašal. Seveda preko elektronske pošte in jim objasnil glede žara, kaj in kako. Če jim pokažeš, da res ne more nič zagoret, ti bodo zelo verjetno pustili. Vsaj če greš v kak normalen kamp.

J.McLane ::

Žara še nimam, zato pa sprašujem, če je vredno kupit tako stvar, ki je prenosna in je ravno namenjena kampiranjem, za doma imamo večji žar.

krneki0001 ::

Po moje, če res ne leti ven nič žerjavice, da bi to brez problema uporabljal. Ker ne gre za odprt ogenj.

perci ::

Ma dej, že za plinski žar so me enkrat napizdili na polno in grozili s policijo, ko sem jim rekel, da je plin dovoljen. Bil je pa nek inšpektor, kaj jst vem kakšen.

Okapi ::

Greš pa vedno lahko nekam na kakšno bolj osamljeno obalo in ga tam prižgeš. Dokler se ne kadi in ne gori, ti ne bo nihče težil. Verjetno.;)

krneki0001 ::

Meni za plinski žar še nihče ni nič rekel v kampih. Pa stalno kampiram in sem vsako leto vsaj v treh različnih kampih po kak teden ali več, da o dnevnih obiskih kampov (samo za prespat), ne govorimo.

perci ::

Ni bilo v kampu ampak na eni malo manj samotni obali.

Magic1 ::

Hrvaški kampi imajo ponavadi plac, kjer je zidan žar. Še vsak kemp jih je imel ene par. Samo rabiš nekje dobit/prinest mrežico. Vprašajte na recepciji.
Magic

fraising ::

fraising ::

shotalick ::

Aston_11 je izjavil:

15 minut je dolga zgodba za meso... če ni pokrito, očitno. Čevapi imajo 6-8 minut dovolj, zrezki podobno, sicer jih prežgeš in izsušiš. Potem jih pa polivajo pa kaj vem kaj še.
Jaz zadnje čase praktriciram z lesom od trte... nova dimenzija okusov.
Na plinu je praktično, ko mora biti večja količina istočasno pečena. Drugače žar ftw.


Prav tako tudi jaz, les od trte, fino gori in super žerjavka rata. Za podkurit porabim rezino iz vinograda, potem pa naložim še čez par trt, ki smo jih posekali.

Žar mora imeti okus po dimu...to je žar. Vse ostalo je "p***** dim" ;)

shotalick ::

krneki0001 je izjavil:

A v kake svinjske kremenatlce kdo daje česen? Z nožem narediš luknjo in vstaviš kos česna notri.


To naredim vedno, fotr mi reku, " le porin mal česna v kremenatelc, pa tut v rebra ga lahku" :). Prav ma, res je dobr :).

profii ::

Kakšna je razlika v praksi med 47 in 57cm Webri?

Sicer ne potrebujem za veliko oseb, ponavadi 4 osebe, vendar bi se rad igral z dimljenjem.

Original Kettle 57cm bi bila prava izbira?

harvey ::

Kakšna je razlika v praksi med 47 in 57cm Webri?

1. Princip je enak, le da lažje kontroliraš/držiš konstantno temperaturo v večjem.
2. Ko boš enkrat postal pravi pitmaster:D bo tudi 57 premalo, sploh za 4 osebe. Okus bbq rebrc te zasvoji, je pa to dimljenje dolgotrajen proces, ki zahteva potrpljenje. Ni to, da vržeš gor in je narejeno.

edit
stran nazaj je uporabnik matajur dobro opisal problem 47 vs.57.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

          ::

Pri večjem Webru lažje razdeliš površino za kuhanje na direktnem in indirektnem ognju. Pri nadzoru temperature za daljša pačenja pa itak zmagajo kamado žari.

profii ::

Najlepša vama hvala. Ravno to me najbolj zanima, osvajanje novih dimenzij pečenja. Namen imam tudi kupiti šamotno ploščo za pečenje pice. :)

Kako je pa z razliko v rešetki med original in master touch. Videl sem da je debelejša in da ima "odprtine" za dodajanje oglja / vode... Je vredno 100€ razlike?

          ::

Stranske odprtine za oglje so zelo dobrodošle kadar boš pekel dalj časa in ti bo prvotno oglje pogorelo. Dobiš pa tudi webrove rešetke, ki se odpirajo na straneh in so ranga 50€. Sam menim, da razlika v rešetki ni tako bistvena, saj se tudi na navadni rešetki stejki lepo zapečejo, le vzorec rešetke ni tako izrazito vžgan vanje. Ampak ko boš prišel do takih fines, itak ne boš več pekel na Webru.

profii ::

Najlepša hvala.

Torej samo še v bauhaus po Original Kettle 57cm za 200€, baubau jih ima za 210€, obi pa nevem če ima še akcijo.

          ::

Pa ne pozabi na dobro oglje in dodatno opremo: rokavica, prijemalka, lopatka, vilica, termometer, zelo prav pridejo tudi alu posodice za enkratno uporabo, če notranjost žara dodatno vlažiš ali pa želiš samo loviti maščobo pri indirektnem kuhanju.

mihec87 ::

Razlike med modeli

profii ::

@kamikaze: Katero oglje priporočaš? Rokavico, prijemalko in lopatko bom nabavil, termometer bom naročil na ebayu, po posodice grem v lidl, webrove so 12€.
@mihec: hvala, tole sem videl vendar se mi je zdela bolj kot reklama, ne pa razlike iz izkušenj. Bolj me zanima praktična vrednost debelejše rešetke.

mihec87 ::

Vsaj pomoje je fajn da se rešetka odpre na strani za dodajanje oglja/odrezkov lesa..

          ::

profi: pri nas se uporabljajo različna oglja, od original BGE-jevega, Webrovega do tistih iz bencinskih črpalk, Hofrov in Tušev. Največja razlika je v tem, da imajo slabša oglja precej prahu in manjših kosov, boljša pa pridejo v večjih kosih in tudi žarijo z večjimi temperaturami (te so odvisne od vrste lesa). Pri cenenih ogljih ne moreš nikoli natančno vedeti, kako vroča bodo, mi jih uporabljamo, kadar delamo na nižjih temperaturah (100 - 120 stopinj), saj je takrat vseeno. Kar dober P/P ima Webrovo oglje. Če boš nabavil Webrovega kettla boš moral kuriti tudi na brikete (saj res: v tem primeru potrebuješ še dimnik za prižiganje briketov), saj v kettlih oglje ne zdrži dolgo. Briketi so precej različni, v ene npr. zaprešajo premogov prah in dodajo razna veziva, da potem to stoji skupaj. O briketih žal ne vem prav dosti, saj se v kamado žarih ne uporabljajo. Sem pa enkrat jedel na briketih v kettlu pečen kruh, ki je imel neprijeten vonj in okus po smogu. Zato ti priporočam, da preveriš kako in kaj je s temi briketi.

profii je izjavil:

termometer bom naročil na ebayu


Preveri če dobiš kje še tistega Hofrovega izpred nekaj tednov.

Zgodovina sprememb…

harvey ::

@profi - litoželezne rešetke za Webra odtehtajo, če boš pekel steake. Če pa boš bolj "dimil" pa to nima ravno veze. Glede oglja/briketov enaka izkušnja kot kamikaze5. Recimo, če imaš kakšne perutke notri ni problem, lahko uporabiš tudi oglja, ker to traja malo časa.

po posodice grem v lidl

Sam imam kar en star rostfrei pekač za ta nemen ali pa alu iz Eurospina :) Lahko uporabiš tudi kakšno odsluženo ponev in jo imaš za ta namen, da stalno ne kupuješ posodic.

Namen imam tudi kupiti šamotno ploščo za pečenje pice

Šamotno ploščo kupiš za par eur pri mojstrih pečarjih v komendi, ni nujno, da je original weber stuff in bo prav tako služila namenu. Pice nisem pekel, sem pa pekel foccacio na keramični plošči od 1001dar in je bila presenetljivo dobra, nad pričakovanji. Pizzo testiram ob priliki.

Kot gledam na YT imajo prave modifikacije za indirektno peko - alu na dnu in ob strani šamot.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

          ::

Pica iz Webra je top šit, iz kamado žara pa je kot iz krušne peči.

harvey ::

          je izjavil:

Pica iz Webra je top šit, iz kamado žara pa je kot iz krušne peči.

Kamodo in BGE je čisto druga kategorija. Očitno pa gre Webru BGE in kamado močno na živče, odgovor na to je Summit :)

Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

krneki0001 ::

Kaj pa narediš, če bbq omak ne maraš (meni osebno so ogabne) in bi rad normalno mehko zapečeno meso dobil? Kako postopaš z webrom?

harvey ::

krneki0001 je izjavil:

Kaj pa narediš, če bbq omak ne maraš (meni osebno so ogabne) in bi rad normalno mehko zapečeno meso dobil? Kako postopaš z webrom?

Če dajem omake gor, in to redko, dajem strikno svoje, nič kupljenega. Recimo vratovino ali ražnjiče pečeš najprej direktno kot na klasičnih žarih in potem daš na stran z ognja in pokriješ. Po potrebi potem še zapečeš. To je vsa znanost. Sčasoma dobiš občutek za timing.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Shkorc ::

Koliko pa stane tale Summit, ter ce se ga da kupit pri nas?

          ::

krneki0001 je izjavil:

Kaj pa narediš, če bbq omak ne maraš (meni osebno so ogabne) in bi rad normalno mehko zapečeno meso dobil? Kako postopaš z webrom?


Mi dajemo omako samo na sv. rebra, pa še ta omaka je domače izdelave. Če je meso dobro ne potrebuje gore začimb.

          ::

Shkorc je izjavil:

Koliko pa stane tale Summit, ter ce se ga da kupit pri nas?


Če sem prav razumel princip tega Summita, potem je nekje vmes med Webrovim kettlom in kamado žari. Od kamado žarov se pri nas največ uporabljata Big Green Egg in Kamado Joe. Slednjega dobiš pri nas za cca. 1300€, BGE pa ima sicer osnovno ceno enako, a pride nekoliko dražji, če dokupiš vse dodatke, ki jih KA že vsebuje. Razlike med njima ni velike, BGE ima ročaje in stranske police lesene, KJ pa plastične, medtem ko ima KJ deljivo notranjost in lahko kuhalno površino razdeliš na dve polovici (npr. pol za direktno, pol za indirektno kuhanje). Pri nas doma za žarologijo skrbi foter, ki ima klasičnega kettla in BGE-ja (ki je bil nabavljen kot naslednja stopnja, ko je bil kettle naštudiran v vse detajle). 90% vseh stvari se naredi v BGE-ju, kettle je bolj za rezervo, če je na obisku večje število ljudi. Ker je prednost BGEja ravno natančno uravnavanje temperature, k čemer po moje znatno pripomore tudi njegova velika toplotna kapaciteta, sem glede summita malo v dvomih, da je primerljiv s kamado žari. Bo treba ob priliki pogledati kakšen review ali primerjavo. Sicer pa ne pravijo zastonj, da so ti kamado žari igrače za odrasle moške, ki iz tega delajo umetnost ali znanost.

perci ::

Kakšno pa imate pogosti uporabniki teh žarov stališče glede domnevne nezdravosti tako pripravljenega mesa. Mislim, da je bilo glede dimljenega mesa objavljeno neko stališče WHO pred parimi meseci.

          ::

Dimljenje je mišljeno kot začimba, saj da mesu značilen okus. Kakor tudi vseh začimb ne uporabljaš vedno, se tudi sekanci ne dodajajo v oglje ob vsaki priložnosti. Pri žarih so baje problematične tudi izparine maščob, ki se iz mesa izcejajo na žareče oglje. Drugače pa ja, dimljenje je lahko problematično, kar se tiče zdravja, zato je tudi pri tem, kakor pri ostalih stvareh, potrebna zmernost.
««
4 / 14
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tadragi žari?

Oddelek: Loža
274194 (1759) Bizkit45
»

Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?

Oddelek: Loža
439247 (7597) nekikr
»

Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11620150 (17212) Riff
»

Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7446781 (28466) bauci
»

Peka na žaru (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5221102 (19339) Alec999

Več podobnih tem