Forum » Loža » Pasji vid - njihov svet barv?
Pasji vid - njihov svet barv?
slitkx ::
Ene od strani, kjer se razglablja o barvah, ki so v pasjem svetu, so:
Članek: Psi vidijo drugače,
RAZBIJAMO MITE: PSI VIDIJO ČRNO-BELO in
Katere barve vidijo psi?.
Kaj je res? Katere barve oz. odtenke dejansko zaznajo?
Zanime me zaradi nakupa pasje opreme, ker bi rad, da bi jo psička zagotovo videla, v kolikor bi ležala v travi.
Lp.
Članek: Psi vidijo drugače,
RAZBIJAMO MITE: PSI VIDIJO ČRNO-BELO in
Katere barve vidijo psi?.
Kaj je res? Katere barve oz. odtenke dejansko zaznajo?
Zanime me zaradi nakupa pasje opreme, ker bi rad, da bi jo psička zagotovo videla, v kolikor bi ležala v travi.
Lp.
- spremenil: slitkx ()
Scorpia ::
Vidijo barve, samo da ne tako izrazite kot mi. Prej se pozanimaj koliko dalec vidijo in koliko ostrine imajo. Ponavadi psi z dolgim smrčkom imajo boljsi vid na dalec. Psi z kratkim pa odlicno od bliz vidijo.
////
Thuban ::
Ponavadi psi z dolgim smrčkom imajo boljsi vid na dalec. Psi z kratkim pa odlicno od bliz vidijo.
Torej praviš da smrček deluje kot zoom. Če je dolg deluje kot teleskop, če je kratek pa je za macro gledanje cvetov? :D lol, tole mi je polepšalo jutro, tnx.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thuban ()
Smrekar1 ::
Scorpia ::
Ponavadi psi z dolgim smrčkom imajo boljsi vid na dalec. Psi z kratkim pa odlicno od bliz vidijo.
Torej praviš da smrček deluje kot zoom. Če je dolg deluje kot teleskop, če je kratek pa je za macro gledanje cvetov? :D lol, tole mi je polepšalo jutro, tnx.
Tako sem bral, kar nekako lahko potrdim ker imam dve pasmi z dolgim in kratkim smrckom in na sprehodu opazam, da pes s kratkim smrckom od dalec nic ne opazi, medtem ko drugi ja. In ne gre se za to ce je dolg smrcek, gre se tudi za strukturo lobanje in polozaj oci. Psi z kratkim smrckom ponavadi imajo vecje oci in bolj narazen...ni pa pri vseh pasmih isto. Lahko si malo o tem preberete, ker je dosti clankov. Upam da imas se lep dan, ker to ozko razmisljas.
////
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Scorpia ()
::
O kakšni opremi pa ti to govoriš? A ne bo te opreme pes prej zavohal, kakor videl? Kakor sam poznam pse, se ti bolj zanašajo na voh kakor na vid.
je izjavil:
O kakšni opremi pa ti to govoriš? A ne bo te opreme pes prej zavohal, kakor videl? Kakor sam poznam pse, se ti bolj zanašajo na voh kakor na vid.Športni povodec in oprsnica za reaktivne pse. (Psička je mešanka z Jack Russlom.) Kasneje pa verjetno žogica na izmet ter umetna trajna kost.
je izjavil:
Pa res misliš, da je barva tako pomembna?
V višji travi ter, ko je več psov na kupu in si pes želi hitro najti predmet, je.
Thuban ::
Tako sem bral, kar nekako lahko potrdim ker imam dve pasmi z dolgim in kratkim smrckom in na sprehodu opazam, da pes s kratkim smrckom od dalec nic ne opazi, medtem ko drugi ja. In ne gre se za to ce je dolg smrcek, gre se tudi za strukturo lobanje in polozaj oci. Psi z kratkim smrckom ponavadi imajo vecje oci in bolj narazen...ni pa pri vseh pasmih isto. Lahko si malo o tem preberete, ker je dosti clankov. Upam da imas se lep dan, ker to ozko razmisljas.
ma ja, bolj logično je da so veliki psi bližje volkovom in manj genetsko uničeni. Manjši psi pa so narejeni povsem umetno in zato genetsko uničeni. Slabo vidijo, slabo vohajo.
Ja, barve so pomembne v smislu barvnih vzorcov.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thuban ()
mtosev ::
naš pes je bp našo igrače rdečih barv. pri psih pa je dosti bolj pomemben volj kot vido. ko bo igrača imela svoj vonj bi jo rabil bp navohati/najti.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
jest10 ::
Če ne vidi barve, to še ne pomeni, da ne vidi predmeta. Če ne drugega bo zanj predmet črn.
Če ne vidi barve, to še ne pomeni, da ne vidi predmeta. Če ne drugega bo zanj predmet črn.To že, vendar je npr. rdeča žoga mnogo manj izrazita.
Naročil sem rumeno oprsnico in moder povodec.
naš pes je bp našo igrače rdečih barv. pri psih pa je dosti bolj pomemben volj kot vido. ko bo igrača imela svoj vonj bi jo rabil bp navohati/najti.Težave nastopijo, ko se z igračo igra več psov. Vsak od njih da igraču nekaj svojega vonja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: slitkx ()
AtaStrudl ::
Zgodba gre nekako takole (priblizno / po domace, za podrobnosti uporabite google, wikipedijo):
Plazilci in tici imajo 4 kanalni vid. Sesalci so se v casu dinozavrov razvijali v glavnem kot nocne zivali, in sta jim dva kanala propadla.
Ko so opice splezale na drevesa in zacele jesti sadje, se jim je spet razvil tretji kanal, da so lazje locile rdece zrelo sadje od zelenega. Mi smo od njih podedovali 3 kanalni RGB vid.
Psi torej niso nic posebnega, vidijo enake (dvokanalne) barve kot vsi ostali sesalci, razen primatov.
Verjetno podobno kot ljudje daltonisti.
Plazilci in tici imajo 4 kanalni vid. Sesalci so se v casu dinozavrov razvijali v glavnem kot nocne zivali, in sta jim dva kanala propadla.
Ko so opice splezale na drevesa in zacele jesti sadje, se jim je spet razvil tretji kanal, da so lazje locile rdece zrelo sadje od zelenega. Mi smo od njih podedovali 3 kanalni RGB vid.
Psi torej niso nic posebnega, vidijo enake (dvokanalne) barve kot vsi ostali sesalci, razen primatov.
Verjetno podobno kot ljudje daltonisti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stroški psa (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10912 (8211) | jype |
⊘ | Zakonska prepoved nevarnih pasem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 52728 (48024) | dzinks63 |
» | Odpoved ledvic pri psuOddelek: Loža | 15593 (12899) | mihec87 |
» | Maltežan za parjenje :) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 45978 (42129) | Ramon dekers |
» | kako najhitreje ubiti psa.. (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36787 (31271) | Vajenc |