» »

Je mogoče povezati dve vtičnici v hiši za podvojeni tok?

Je mogoče povezati dve vtičnici v hiši za podvojeni tok?

nodrim ::

Stvar je taka: ali je mogoče povezati dve vtičnici v hiši, ki sta na dveh ločenih varovalkah, vendar vseeno na isti fazi, tako, da bi ju nato povezal na hrbtno stran nove vtičnice, v katero bi potem lahko priklopil porabnika, ki potrebuje več toka, kot ga drugače lahko dostavi samo ena vtičnica?

Nekako tako kot pri vzporedni vezavi dveh AA baterij na primer. Napetost ostane enaka, na voljo pa imamo 2-krat višji tok.

Je to mogoče narediti s hišno napeljavo? Ciljam na kakšne prave certificirane električarje, da mi razložijo zakaj ne oz. kako bi to bilo mogoče.

Furbo ::

Nisem certificiran električar, ampak ne.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

matobeli ::

Seveda je mogoče. V osnovi to pomeni da si do vtičnice potegnil dve tanki žici namesto ene debele (oziroma po dve žici za vsak posamezen vod). To da je vsaka žica na svoji npr. 16A varovalki pomeni čisto isto kot če bi bila ena debela na 32A.

Moraš pa vedet da je šuko (navaden vtikač in vtičnica) omejen na 16A (kontakti, ohišje), če boš hotel 2x10A pripeljat mogoče ne bo več varno.

Kar pa nas pripelje do tega da bi ti tako početje koristilo samo v primeru da boš napravo priklopil direktno na žice (razni šporgeti), ali pa imaš do dotičnih dveh vtičnic napeljane kable za katere veš da več kot 10A ne bodo zdržali, ti bi pa vseeno želel 16A.

edit: štromarji temu rečemo vzporedna vezava ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

nodrim ::

Ja, točno o tem sem razmišljal, o vzporedni vezavi (kot pri baterijah z enosmerno napetostjo).

Torej, moje številke so takšne: glavni vod ima varovalko C20, potem imam še 3 varovalke C6, ki hišo v grobem razdelijo na 3 dele po prostorih (mimogrede, sem v Indoneziji).

Kar pa hočem narediti je, da imam električno pečico, ki potegne max 9 A (1800 W) in trenutno prek približno 180 stopinj pač ne gre, ker prej vrže ven C6 varovalko.

Če uspem dva podaljška iz dveh vtičnic z različnima varovalkama C6 združiti v eno novo vtičnico, bi lahko potem v to novo vtičnico priklopil pečico, ki bi tako imela na voljo 12 A. No, teoretično. Nisem popolnoma prepričan, če se bo tok res delil na 50-50 %, oz. ali so kje drugje še kakšni drugi pomisleki?

matobeli ::

Tok se bo delil 50/50, načeloma, če sta žici čisto enaki. Lahko je ena čist gnila. Ampak delat bi pa moglo vsaj tako dobro kot sedaj.

Najprej pa povej koliko A imaš C6 varovalke, to lahko pove nekaj o kvaliteti napeljave. Ker jebenih 1800W bi moglo delat povsod. Razen če so nekateri najemodajalci namenoma vgradili švoh varovalke si ljudje ne bi mogli gret vode za čaj.

Če je napeljava OK in če imaš dovoljenje lastnika lahko menjaš varovalke C6 z ustreznimi (odvisno od preseka bakra v napeljavi).

Bodi pa previden karkoli počneš. To ni EU, kjer človek upravičeno pričakuje neke standarde pri napeljavi.

edit: varovalke imaš očitno 6A. Če veš kaj delaš in da boš vse barve prav zvezal ter se nikoli ničesar dotaknil lahko nardiš točno tako kot si hotel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

...:TOMI:... ::

Problem je, ker moraš podvojiti vse vode. Torej, fazo, nulo in zemljo.

Bolje je, če potegneš nov vod, 2,5 mm^2 in daš eno varovalko B 16 A za napajanje samo tega porabnika.
Tomi

Furbo ::

Zanimiva mnenja, ker jaz sem po sekundi guglanja našel razloge proti:

No. While it might seem safe since each circuit is load-protected for it's gauge, you can have all kinds of problems.

First: Someone might work on the panel in the future and move a breaker and reverse the phase on one of the two circuits. This would cause a 240v short circuit.

Second: Any fault to ground will likely fault to only one of the two grounds which would be undersized for the fault load.

Third: Any difference in resistance in the two circuit hots will cause a difference in current in the two lines and cause nuisance tripping of one breaker.

Fourth: Any difference in resistance between the two neutrals will cause a difference in current that could overheat one of the two neutrals without tripping the breaker.

Fifth: As Ecnerwal points out, The appliance should trip at 40A, but if the current is balanced on both wires, the breakers may not trip until a combined load of 60A is achieved, causing a possible unsafe condition or damage to the new appliance.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

matobeli ::

1. Nihče ne bo pacal, oziroma bo stvar narejena "zunaj stene", torej odstranjliva, z vtikačema in vtičnico
2. Treba je potegnit tudi dve ozemljitve
3. Če sta liniji res različni, če sta precej podobni se to ne bo zgodilo, govorimo o 1800W, kar ni ravno nuklearka.
4. =3
5. govorimo o 2x 6A in pečici ki je narejena za 2x 6A.

Zaključek, če se paca in ne upošteva številk je to dober recept za kaj skurit. Ampak to velja za vsa področja in ne vem za kaj bi bilo to pri elektriki kakorkoli bolj pomembno.

Matako ::

Meni se zdi še največja možna komplikacija, da če to misliš delati iz dveh _vtičnic_ potem moraš vsakič paziti kako je vse skupaj priklopljeno.

Nočeš, da bi z združevanjem kablov v enega hkrati vezal fazo iz ene vtičnice na nulo druge (in s tem seveda avtomatično obratno) - razen če zalepiš vtikač v vtičnico ;)

Sicer pa WTF, da ne moreš 1800W peči furat? To ni tako veliko.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

nodrim ::

Kakor razumem te oznake C6 in C20 pomenijo 6 amperov in 20 amperov. Stvari so tukaj malo drugačne, recimo podatek za električno napajanje te hiše je 103 W. In to je vse, kar je v podatkih. Te številke npr. sploh ne razumem.

Ampak dejstvo je, da je varovalko C6 vrglo ven pri nekje 200 stopinjah v pečici (najvišje gre do 270 stopinj). Tako, da sem precej prepričan, da je ta oznaka C6 enako kot 6 A.

Kolikor sem bral o tej ideji o združevanju dveh kablov iz dveh vtičnic, je precej neznank in možnosti za težave. Videti je, da je mogoče, ampak narediti zanesljivo in fool-proof zadevo, bo težko.

Najbolj enostavna rešitev za zdaj je, da naredim vejitev na glavnem vodu, ki je C20 in nanj direktno namestim novo vtičnico z varovalko C12, na primer, kar bi bilo dovolj za pečico na najvišji temperaturi. Pri tem bi edino moral pazit, da ostali porabniki takrat ne porabijo preveč za teh glavnih C20. Se pa s tem sam najraje ne bi ukvarjal, tako da bom najbrž poklical "kvalificiranega" električarja, da namesti to vtičnico.

Ales ::

Edino pametno... Kolikor imam sam izkušanj z "rabljenimi" stanovanji na raznih koncih sveta, je najbolje narediti zadevo kar se da KISS in fool-proof.

Razlogi, ki jih je navedel Furbo, so čisto življenjski razlogi proti. Saj ti mogoče ne bi imel kritičnih ali sploh kakršnih koli težav, a prostora za resen zajeb koga drugega (že naključno prisotnega) je toliko, da se ni za hecat s tem. In iz kakršnega koli razloga se lahko hitro zgodi, da te sploh ne bo zraven, da bi komu kaj povedal o vezavi. In ljudje probajo vse živo, mogoče in nemogoče, izmislijo si najbolj neverjetne načine uporabe. Sploh tisti, ki bi vse podobno žici vtaknili v vse podobno luknji. V praksi neštetokrat preverjeno...

Opkow ::

En velik NE na tako improvizacijo.

Čisto banalen primer. Do razdelilca oz peči (kjer bosta združena v enega) bosta šla dva kabla z vtikačem. En vtikač vtakneš v vtičnico in na drugemu vtikaču se pojavi napetost iz prvega vtikača. Si neroden, imaš slab dan, frišna punca pride k tebi na obisk in se dotakne druegega vtikača... bye, bye, ...

Če že kaj hočeš sčarat, vleči direktno od glavne varovalke posebej vod s svojo varovalko, ki bo sflogala tvojo peč.

Lonsarg ::

Skratka ni problem tehnika, problem je ker je izven standarda in lahko pride do zmede ali napake(lahko tudi usodne) uporabnika ali v prihodnosti kakega serviserja.

Dobro če bi vse to skupaj zvezal pod zaprto plastiko z listkom z opozorilom notri kaj si naredil je to načeloma ok.

tigrr ::

Kaj pa če bi povezal fazi na izhodu 6A varovalk ?

p.s. še prej preveri, da sta obe varovalki napajani iz istega voda..
p.p.s. pa preveri, da ima napeljava ustrezen presek, da ne bi kaj zagorelo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tigrr ()

Miha 333 ::

tigrr je izjavil:

Kaj pa če bi povezal fazi na izhodu 6A varovalk ?

p.s. še prej preveri, da sta obe varovalki napajani iz istega voda..
p.p.s. pa preveri, da ima napeljava ustrezen presek, da ne bi kaj zagorelo.

Ter ne pozabi, da morata imeti ničelni in ozemljitveni vodnik enaka preseka kot fazni.

Tudi jaz sem proti taki improvizaciji.

matobeli ::

Jaz sem tudi proti, ta vezava bi bla krepko v sivem območju. Načeloma je tako da se marsikaj da, ampak mora bit kar nekaj izkušenj zraven da ne pride do zajebov.

nodrim ::

Ja, točno zato bom, če bom, namestil novo vtičnico direktno z glavnega voda in z varovalko C10. Napeljave se zdaj pač ne da preverjati in preveč je ostalih nevarnosti z vsem skupaj.

Invictus ::

Taka vezava je nevarna. Nikoli ne veš katero varovalko ti bo ven vrglo.

Varovalke niso namenjene omejevanju tokov, ampak preobremenitvam.

Tako ali tako ne boš mogel zagotoviti da bi čez 16A varovalko teklo 16A, čez, recimo, 6A varovalko pa 6A. Po Murphiju ti bo potegnilo čez 6A varovalko 10A in bo varovalko vrglo ven. Elektrika gre vedno po poti najmanjšega upora.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

d4vid ::

Če hočeš požar, kar potegni tako. Se zavedaš nevarnosti, ko je naprava na 6A in pride do kratkega stika, 6A varovalko vrže ven, vendar se napaja še vedno po 16A varovalki in ti zaradi tega kaj zgori?
Boljše, da potegneš podaljšek od 16A varovalke do štedilnika kot pa takšne neumnosti.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

matobeli ::

To pa so telefončki. Še dobro da se ni še FID stikal začelo notri vlečt.

Od kje vam da bo mešal 6A+16A? Mišljeno je bilo 6A+6A, ampak bo raje dal novo varovalko in nov vod ter novo vtičnico za 10A.;)

Invictus ::

Saj gre za isto sranje.

Poanta mojega posta je bila, da se elektrika z varovalkami ne deli po tokovih, ampak steče največ toka tam, kjer je najmanj upora.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Lonsarg ::

Ja ampak dobro, worst case scenarijo pri pravilni vezavi je pač da eno varovalko ven vrže, ter zaradi kaskadnega efekta še drugo.

SaXsIm ::

Ne se zajebavat. Za 2 kW moči bo dovolj 1,5 mm^2 kabel, katerega imaš skoraj zagotovo že notri, ker manjših presekov se že zaradi padcev napetosti praktično vgrajuje. Zamenjaj varovalko. C6 - C je razred varovalke - za kakšen tip bremena je narejena; 6 je nazivni tok v amperih [A]. Zamenjaj varovalko za B16, pa mir. Če imaš na tem vodniku samo pečico in je maksimalni tok res 9A, lahko zamenjaš tudi z B10.

Ne čaraj z večimi vtičnicami. Če ne razumeš, kako stvari funkcionirajo in zakaj je tvoja ideja no-go, pokliči električarja, da zamenja.
SaXsIm

Invictus ::

Lonsarg je izjavil:

Ja ampak dobro, worst case scenarijo pri pravilni vezavi je pač da eno varovalko ven vrže, ter zaradi kaskadnega efekta še drugo.

Take pravilne vezave ni.

Pač daš močnejšo varovalko in debelejši kabel. Kdo pa polga danes 1,5mm2 razen za luči?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

matobeli ::

Sej je fajn da si purist. Resnica je pa nekje vmes. Drugač bi že pol balkana zgorel.

Utk ::

Ce se to dogaja v indoneziji...bogve kaka je debelina, cisto lahko da je tudi 0,5. Pustimo balkan, kolk je meni znano smo mi kvecjemu bolj na ziher, na ukradenem materialu pa tudi nihce ni sparal. Kaksni svabi in italijani naracunajo na amper kolk tanka zica bo se v redu, in to je to, niti cent ekstra strosek ni sprejemljiv. V indoneziji pa sploh vprasanje kako delajo.

c3p0 ::

Odpret vtičnico in pogledat kakšen je presek žice, je pa tako težko?

Invictus ::

matobeli je izjavil:

Sej je fajn da si purist. Resnica je pa nekje vmes. Drugač bi že pol balkana zgorel.

Nisem purist.

Samo zmanjšujem verjetnosti za požar. Bistvena razlika. Ampak šparat je treba, ne glede na posledice. Potem bo pa jokanje, ker zavarovalnica ne bo hotela poravnati škode. Ker ne bo nobenih meritev.

Dejstvo je tudi, da tukaj večina folka nima pojma o elektriki. NA srečo je zadeva sama po sebi dovolj varna, dokler to naredi nekdo, ki se malo spozna na to. Ko pa nekdo tukaj postavi butasto vprašanje, in dobi še bolj butaste odgovore, pa je težko biti tiho.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nodrim ::

Alo, alo ... na izi folk :)

Vprašanje ni butasto, butasto bi bilo, če bi se spravil kar vezat brez vprašanja ;)

V glavnem, naučil sem se dovolj, da vem, da se kar tako povezati dveh vtičnic za podvojeni tok ne da ravno enostavno narediti varno in po pravilih. Tako da mi ostane edina možnost, da na glavni priklopim novi vod in nanj namestim novo vtičnico z "večjo" varovalko. To je videti edino vsaj 100 % varno, če že ne 100 % praktično.

SaXsIm ::

Preden si delaš dodatno delo, upoštevaj Sago-jev nasvet - odpri vtičnico ter poglej kakšen kabel je notri. In ko ugotoviš, da je 1,5mm^2, izklopi glavno varovalko, preveri, če je odklopila, in zamenjaj C6 za B10. In konec debate.

Offtopic:
Ne morem verjeti, kako vsakič, ko nekdo postavi "butasto" vprašanje v z vezi z elektriko na tem forumu, se najde en kup "mojstrov," ki nimajo praktično nobenega znanja o elektriki in pametujejo o zadevah, o katerih res ne bi smeli. Koliko vas pametnjakovičev, ki bi priklapljali dva kabla, je inženirjev elektrotehnike? Ali vsaj elektrotehnikov? Je kdo morda licenciran odgovorni projektant iz področja elektrotehnike?
In kje ste moderatorji? Na "Največjem slovenskem računalniškem portalu" se več ukvarjate z begunci, politiko, pravnimi nasveti in ne vem čim vse še, kar v bistvu ne sodi na tehnološki forum, ko pa človek, ki ne ve točno kaj naredi z realnim tehničnim problemom, vpraša za nasvet, dovolite, da ljudje dajejo nasvete, ki bi lahko vodili do smrti te osebe. In še dopuščate, da sploh poteka debata o stvari, o kateri se nima kaj debatirati, ker ne gre za zadevo, pri kateri ima vsak svoje mnenje in naredi skladno z njim, temveč imamo jasno določene in uzakonjene standarde, po katerih se moramo ravnati. Ta forum je res šel v k*rac.
SaXsIm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaXsIm ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inštalacije v hiši - mal nasvetov potrebujem (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5424270 (4558) ramon
»

Vezava vtičnic (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6721369 (7879) tony1
»

Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
11942691 (29284) borut_p
»

5x1.5 za vticnico in luc (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9917158 (15641) negotiator
»

Izpad elektrike ob vklopu likalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
245824 (5189) int47

Več podobnih tem