» »

MCP & MCSE izpiti

MCP & MCSE izpiti

Miran ::

Ali ima mogoče kdo izkušnje z tovrstnimi izpiti ?
Sam se trenutno mislim začet pripravljat za W2k Professional in to čist na lastno pest - v knjižnico po bukvo iz 700+ stranmi pol pa živele neprespane noči...
A mam kakšne šanse za uspeh ob tovrstnem pristopu?
Kolk stane polaganje izpita?
Overclock yourself !

Yohan del Sud ::

Bo Andrej bolj vedu ker on to je 8-)

Se mi pa zdi da čjo met po 100 USD po izpitu. Sicer pa pitaj MS Slovenije...

Šanse maš pa take kot pri izpitu za avto >:D

andrej ::

Izpit sam stane okrog 15 k SIT.
Glede pristopa pa je odvisno kolko casa si pripravljen vlozit in koliko delas z w2k. Ce mas kaj izkusenj z w2k in mrezami (beri: si ze par krat instaliral w2k in jih povezal v mrezo) potem ti ta izpit ne bi smel predstavljat velik problem. Kolikor se spomnim Pro niti ni tako tezki.
Samo moras pazit katero knjigo kupis ker vse tudi niso dobre. Najboljse bi blo, da bi imel eno knjigo, ki te pripravi na izpit, zraven nje pa se recimo Resource Kit.
Ponavadi knjige, ki te pripravijo na izpit vsebujejo samo tolko informacij, da lahko nekak naredis izpit. Drugace pa je veliko w2k tem izpusceno in tudi v detajle se ne spuscajo.Tukaj vstopi na pomoc Resource Kit
Da priblizno dobis obcutek katera knjiga je dobra mas tukaj mojo recenzijo
http://www.windowsitlibrary.com/BookRev...

Drugace pa s to potjo ni nic narobe - preberes knjigo prvic, da dobis obcutek zakaj se gre, potem delas z w2k in vse sprobas, potem pa se enkrat preberes, da osvojis podrobnosti. Jaz sem tudi pred leti zacel na podoben nacin.
:D

Miran ::

Wow Andrej ti si pa ful norc v pozitivnem smislu...
Upam da bom tudi sam kdaj MCSE, no ja al pa vsaj MCP za začetek.
Kje pa se lahko ta bukva kupi?
A je mogoče od založbe MS Press, ker pol jo majo v Pasadeni?
Kolk časa pa si rabu da si postal MCSE ter kako je iz prehodom NT4.0 na W2k če maš opravljene izpite za NT4.0:\
Overclock yourself !

miranpozar ::

Obstajajo knjige namenjene točno opravljanju MS izpitov, izdaj jih MSPress, gor pa je nalepka s točno številko izpita... torej pozanimaj se katera je številka izpita in kupi konkretno knjigo. Priložen je CD-ROM s primeri ipd.
Za Win98 MCP je bila zadeva kar simpl (če odštejem del o Novellu, s katerim pa navadni smrtniki nimamo preveč izkušenj).

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

andrej ::

Knjiga je oz zalozbe New Riders. Mogoce jo majo pri desku, drugace pa jo najceneje dobis pri Amazonu.
Jaz sem za NT 4 MCSE rabo malo manj kot 2 meseca. Prehod iz NT4 na w2k pa se mi tudi ni zdel ne vem kako tezak. Naredit moras kombiniran izpit 240, ki je kombinacija 4 w2k core izpitov in potem se tri w2k izpite ce se ne motim - oz. manj ce ti se veljajo kaksni drugi izpiti - recimo Exchange, Proxy, etc.. Ce pa hoces na w2k MCSE z nule pa rabis 7 w2k izpitov.
Saj pravim, ce delas z w2k dnevno in si dosti prebral potem naredis izpit kar med malco:D
se nekaj, MS Press knjige za izpite so sicer dobre (beri brez vecjih napak, ki jih je v drugih knjigah polno) so ma skoraj enkrat drazje od drugih...

OrlyTM ::

Mene pa zanima, kako je s temi izpiti, če imaš npr. samo srednješolsko izobrazbo. Sam sem Ekonomski tehnik, zaradi raznih neugodnih naklučij, mi ni uspelo pridt na fakultet za računalništvo in informatiko, ker imamo doma podjetje, sem se potem aktiviral kar doma, želja po službi v računalništvu pa ostaja, nikakor pa nimam želje bit serviser :). Če nardim ene par teh msjevih izpitov, kolk sm pol pri kaki firmi vreden in kaj lahko z njimi še sploh počnem ... alias .... kako lahko služim vsakdanji kruh.

LP
OrlyTM
PS: kaj točno pomeni MCSE?
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

andrej ::

MCP = Microsoft Certified Professional
MCSE = Microsoft Certified Systems Engineer
MCT = Microsoft Certified Trainer

Recimo, ce si danes w2k MCSE ali MCT mas sluzbo zagotovljeno. Recimo ce gres na Lancom pa jim reces, da si MCT in da lahko predavas Microsoftove w2k tecaje te bodo vzeli, takoj. Enako velja tudi za inzenirje. Po teh kadrih je sedaj taksno povprasevanje, da si niti mislit ne mores. Recimo, pred par meseci ko sem se pozanimal pri Repru, smo bili samo 3 w2k MCSE v sloveniji. Do sedaj se je ta cifra lahko nekoliko povecala, nad 10 pa zagotovo ni.
Obstaja pa en manjsi problem. Namrec izkusnje. Brez izkusenj bos dobil delo, ampak denarji sele zacnejo pritekati z izkusnjami.
Stvar pa je taka, da ko naredis en MCP izpit postanes MCP. Za w2k MCSE rabis 7 izpitov s podrocja w2k. Ce ze mislis resno potem idi na MCSE, ker je danes ze vsak lahko MCP in tukaj ni velikega denarja ali povprasevanja kot pri MCSE.
Lahko pa sam malo sprobas, pa poklici eno vecjo slovensko racunalnisko firmo, pa jim povej, da si w2k MCSE in da se naveravas v kratkem zaposliti in se malo pozanimaj za pogoje - tudi placo itd...

OrlyTM ::

Hvala ... in kolko recimo pride msce ? soldov namreč ....

pa še neki ... kolk velik je treba za to znat ... mislim, da win2k že kar dobro poznam ...

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

andrej ::

cena je odvisna od poti, ki jo izberes. Najboljsa pot na kateri dobis najvec znanja je, da gres na w2k tecaje. Ti pa na zalost niso poceni. Vsak pride 200k SIT, tak da bi za vseh 7 porabil 1.400 k potem pa se 7x15k za izpite. In to v najboljsem primeru ce vse naredis v prvem. Tako bi blo vse skupaj okrog 1.500k.

Cenejsa pot je, da nabavis knjige. Recimo da povprecno pride ena 15 k, rabis pa jih recimo 7 potem je to 30x7. Torej priblizno 200 k.
Ok, kratek preizkus tvojega znanja o w2k. Ce mas 2 foresta in v vsakem forestu 2 drevesa in ima vsako drevo 2 domeni, koliko FSMO vlog imas v obeh drevesih?
ce mas 3 poslovalnice, ki so povezane z 512k linkom in imajo iste varnostne zahteve kako bos nacrtoval domene in site?
Imas 5000, uporabnikov, od katerih jih 1000 uporablja word, 1000 excel, 3000 pa oba programa. Kako bo izgledala tvoja domenska in OU struktura?
In to so zelo lahka vprasanja, tak da znat je treba zelo veliko. Recimo osebno mislim, da bi vsak w2k MCSE moral vsaj enkrat prebral celoten Windows 2000 Resource Kit - okrog 7000 strani. Torej znat je treba dosti... Znat mores:
- Active Directory
- DNS
- WINS
- NAT
- IPSec
- IIS
- RIS
- Group policy
- Terminal Services
- dobro poznavanje TCP/IP, subnetinga, itd..

Ce mas izkusnje s postavljanjem teh in se vrste ostalih servisov potem ti je pot lahka. Ce pa ravno zacenjas pa je stvar zelo tezka. Recimo z 2 letoma izkusenj s temi tehnologijami bi lahko naredil...

Miran ::

Ej Andrej sej ni treba prec morale zbijat s temi tvojimi zagulenimi primeri ...
Še nekaj mi ni jasno kako si ti lahko v manj kot dveh mesecih prišel do MSCE ??
Meni se to zdi čisto nenormalo (nemogoče), razen če nisi že prej res v nulo poznal NTjev.
Mislim da bi jaz ob navedenih primerih nalog toliko rabil za en sam izpit.
Pa še to, a je varijanta izposoje literature v knjižnicah, npr. CTK al pa pri nas na faxu
(FE) mamo tud dost tovrstne literature, sam ne vem če se da izposodit za recmo 2 meseca.
Overclock yourself !

OrlyTM ::

Hehe ... Andrej si se koj mal pošalu hehe :) no ja, pa naj ti bo, nism še zgubu upanja :) ... nimam izkušenj iz postavljanja velikih mrež, sploh pa ne mrež z domenami, mam pa izkušnje z mrežami za par uporabnikov, workgroups in ta stuff ... tcpip mi je kr jasn, dočim ostalo .. hm ... zato pa so bukle kajne :) Čeprav sem skor prepričan, da s kako fajn buklo ne bi mel prevelikih problemov ... zadevo v katero se spustim sto procentno, hitro pogruntam :) vsaj do zdaj je blo tko ... da pa ni easy pa itak ... če ne bi lahk vsi bli tolele.
Že en čas mal razmišljam v tej smeri, zdej bom pa še bolj .... ... nekak sm dubu občutek da trenutno stagniram v osebnem razvoju, kar mi niti pomalo ne diši.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

andrej ::

ti primeri, ki sem si jih zmislo so iz treh izpitov. Izpita o nacrtovanju imeniskih stovritev in omrezij. Ce hoces postat w2k MCSE potem bos mogo to vedet.
Drugace pa ce si ze delal kaj z mrezami in w2k potem ti vsaj prva dva izpita w2k pro in w2k server ne bi smela delat prevec tezav.
Potem pa se bos mogo spoznat z domenami, ker brez poznavanja Active Directorija ni sanse da bi postal w2k MCSE. Ampak tak kot si reko, zato pa so knjige, pa racunalniki in VMware.
Jaz sem tudi pred leti imel taksne obcutek, ampak od takrat sem kar napredoval. Zdaj mi nobena, se tako debela knjiga ne zbije morale.
Miran: Saj manj kot 2 meseca ni nic kaj posebnega ce si ze prej delal s sistemom. Obstaja nekaj freakov, ki so vse potrebne izpite takrat 6, naredili v enem, oz. dveh dneh. Ce ves zakaj se gre potem to ni problem.
Izposoja literature bi tudi bla moznost, poglej v knjiznico. Vsaj v nasi knjiznici v MB sem vido nekaj knjig na to temo. Vcasih pa se kljub temu splaca kaksno knjigo kupit, da lahko se potem kdaj malo pogledas v njo...
OrlyTM, ce te stvari zanimajo poglej tudi tole: http://www.budja.com/nthelp/razno/mcp.h.... Sicer sem to napisal ze pred casom in gre predvsem za NT4, vendar bos malo dobil obcutek...

kuntek ::

Mene pa zanima naslednje: a moraš začet z MCP nato MCSE in MCT ali pa greš kar MCSE delat. Kakšna pa je razlika med MCP in MCSE?

andrej ::

MCP, MSCE in MCT so nazivi. Ko naredis prvi izpit postanes MCP. Ko naredis 7 w2k izpitov postanes MCSE (ko naredis 1. si tak MCP).
Ce hoces bit MCT moras bit MCSE, moras bit na prvem tecaju, ki ga ti mislis predavat in potem moras pred komisijo pri nas predstavit svoje govorne sposobnosti. Oni te pol ocenijo in glede na to dobis eno izmed potrdil, ki jih rabis...

Yohan del Sud ::

Dobim v kratkem eno knjigo v recenzijo od Osborna:
Test Yourself MCSE Windows 2000 Professional ISBN: 0072127694

Kdor je zainteresiran lahko dobi za pol cene...
e-mail je v profilu.

Miran, Andrej te malo straši. Nikjer namreč ni omenil, da lahko izbiraš samo med štirimi različnimi odgovori (ABCD sistem). Res pa je da so lahko vsi pravilni ali narobe, torej je konbinacij možnih več, vendar je ugibanje možno).

Andrej kako to da so izpiti cenejši pri nas kot v ZDA?

andrej ::

Yohan to je odvisno od izpita. Vecina jih je taksna, da izberes pravilni odgovor izmed 5. Novi, w2k izpiti pa so taksnji, da moras doloceni stvari premikati pa klikati, kjer moras tocno vedet za kaj se gre... Tukaj ne mores kar ugibat...
Pri nas so tecaji cenejsi, ker smo dezela v razvoju, itd.. Tudi tecaji so cenejsi in ostale podobne stvari...To velja za nas pa se nekatere ostale drzave. Sem slisal, da so recimo v rusiji se cenejsi...
Da bi bli vsi odgovori napacni pa ne verjamem. Ce se je kaksna napaka prikladla potem ja, drugace pa se to nikoli ne bi smelo zgodit...

OrlyTM ::

Yohan ... a je ta bukla v dobra, a ma zraven kake cdje s primeri ?
Andrej: a kej poznaš to buklo, ki jo nudi Yohan ?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Yohan del Sud ::

Orly, ne vem še, je še nisem dobil v roke. Idi na Amazon, pa vidi. http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/...


Andrej, zakaj sem pa potem prebral priporočilo v eni knjigi, da če ne več pravilnega odgovora, eliminiraj očitno napačne, da boš lažje ugibal? (A so to tiste slabe knjige, ki si jih omenjal :)
No ja, vsi odgovori res menda ne morejo biti napačni, je pa res lahko več pravilnih. Sicer pa kaj jaz tu pametujem, če nisem niti MCP. Ampak ravno o tem izpitu tudi sam razmišljam...

andrej ::

ja to je pravilna strategija. Ce ne ves pravega odgovora na pamet eliminiras tiste, ki se ti zdijo napacen. S te m ni nic narobe. Pri vecini vprasanj to dela, je pa MS v zadnjem casu uvedel nove tipe vprasanj, kjer ne izbiras pravilnega odgovora, ampak moras nekaj naredit. Recimo dobis neko vprasanje -recimo kako konfigurirati SSL podporo za IIS web strezanik. potem pa dobis simulirano okolje kjer mores to naredit. Ce tocno ne ves, nimas kaj ugibat, oz. izlocit napacnih resitev...
Katere knjige mislis. Tisti link, ki sem ga podal je moja recenzija, ki sem jo naredil za Windows 2000 Magazine Network. Knjiga je zelo dobra.
Vecinoma vec pravilnih odgovorov ni, se pa vcasih tudi zgodi da je vec navidez pravilnih, s tem da je samo eden najbolj prabilen. Mas pa tudi taksna vprasanja kjer moras izbrat vec odgovorov....

andrej ::

OrlyTM: Te knjige ne poznam, ker je taksnih knjig malo morje. Vem samo, da je knjiga, ki sem ti jo prej povedal dobra, ker sem jo prebral. Drugace pa je tezko reci katera knjiga je dobra. Ce pa hoces malo vecjo knjigo, ki zajema vse 4 core w2k izpite, pa si nabavi knjigo od Alana Carterja. Te knjige se sicer nisem videl, lahko pa skoraj recem, da je dobra, ker mam njegovo knjigo za NT4, ki je ena izmed boljsih...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

potrdila o znanju racunalnistva (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
596655 (4822) Mr.B
»

Administrator; izpiti

Oddelek: Loža
382363 (1446) Microsoft
»

Plača sistemskih administratorjev

Oddelek: Loža
283309 (2480) Vice
»

Windows XP Vs Winows 98 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1436707 (5253) tha_man
»

32 bitni in 64 bitni OS-i, kakšna je razlika?

Oddelek: Programska oprema
211504 (1242) MiHec

Več podobnih tem