» »

Vodovod

Vodovod

INSIDE ::

Pozdravljeni. Za vas imam eno vprašanje. Kaj narediti v mojem primeru in sicer odločil sem se da naredim novo zajetje za pitno vodo in sicer pvc 10000l ki bo nekje 20 m višje kot je staro, zaradi pritiska v hiši. Sedaj pa nastopi ena težava in sicer kako zadevo izpeljati. Ali narediti to preko ventilov in T komada oz Y, ali speljati iz nove cisterne še eno cev ki bo tekla nazaj v staro zajetje. Pri ventilih me skrbi to da črpalka ne bo zmožna znova potisniti v novo zajetje. Zanima me kakšno je vaše menje. Še slikica za lažjo predstavo.

  • spremenilo: INSIDE ()

koyotee ::

Več kot 3 bare ni priporočljivo.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Daniel ::

Najprej boš moral povedati kaj več o samem sistemu. Iz slike namreč ni možno razbrati manjkajočih podatkov, najpomembnejše je od kje sedaj priteka voda v zajetje? Če priteka voda v spodnje zajetje bi jo lahko s črpalko potiskal v zgornje zajetje in potem lahko teče po drugi cevi prosto dol v hišo. Opcija bi bila tudi vgraditev nepovratnega ventila za črpalko, da voda iz zgornjega zajetja ne bi tekla nazaj v spodnjega vendar boš ob tem deležen naglih sprememb tlaka v hišnem vodovodnem sistemu, ko se bo vklapljala črpalka. Pri tej varianti ne bi rabil dodatne cevi med zgornjim zajetjem in hišo.

Vsekakor razmisli o raznih variantah in naredi tako, da bo dovolj za kakšno desetletje, da ne boš čez par let spet popravljal. Če ni vse skupaj predaleč od hiše lahko vmes položiš stigma cevi (ali katerekoli druge večjega premera) in potem po njih napelješ ostale cevi. Tako ti ob sicer nekoliko višjem strošku ostane možnost kasnejših nadgradenj in sprememb sistema brez kopanja.

Če imaš v mislih kakšno opcijo pri kateri bi voda iz zgornjega zajetja tekla nazaj v spodnjega boš imel v hiši isti pritisk, kot ga imaš sedaj, ko imaš vodo iz spodnjega zajetja, razen če je spodnje zajetje zrakotesno zaprto.

Edit: Sedaj vidim, da spdaj piše, cev preko črpalke, to je dovod vode? Kakšna je višinska razlika med črpalko in spodnjim ter predvidenim zgornjim zajetjem? 5 stopenjska črpalka vodo žene kakšnih 40 metrov visoko, 12 stopenjska pa brez težav tudi približno 80 metrov ali več (imajo naši sorodniki sistem 3 vodnjakov in zajetja s črpalko ter potem zgoraj precej višje zajetje vode za prosti pad do hiše in hleva).

Tukaj lahko malo primerjaš zmogljivosti črpalk:

http://www.vip-tehnika.si/hisni-program...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

INSIDE ::

Tako je voda sedaj priteč od spodaj torej jo črpam, črpalka mislim da ima 12 ali 13 stopenj. Da bi voda tekla v spodnje zajetje je mišljeno tako zato, ker se bo ta stari bazen uporabljal za živali in ostale zadeve iz zgornjega pa samo za hišo. Iz zgornjega bazena pa bi voda šla direkt v hišo po svoji cevi. Ne vem pa ali je smiselno delati te ventile, ali raje vržem zraven eno malo manjšo cev recimo 3/4 da bi tekla v spodnji bazen ko bi bil ta prazen. Na koncu bi naredil ventil da bi lahko dovod v spodnji bazen zaprl.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: INSIDE ()

Daniel ::

Najbolj praktična varianta dovoda vode v spodnji bazen iz zgornjega bi bila cev iz dna zgornjega bazena in potem na koncu te cevi v spodnjem bazenu plovni ventil (kot pri WC kotličku), ki bo skrbel, da bo spodnji bazen zmeraj poln, ti pa zgolj skrbiš, da je zgornji bazen zmeraj dovolj poln za hišo in polnjenje spodnjega.) Eventualno lahko dodaš še ventil za popolno zaporo dovoda v spodnji bazen, če bi slučajno moral menjati plovni ventil (vodni kamen).

Lahko bi uporabil tudi obstoječo cev od črpalke do spodnjega bazena, ki jo s T komadom podaljšaš do zgornjega bazen, pri spodnjem pa jo zapreš s plovnim ventilom (in dodaš še zapornega za vsak slučaj). Tako ne bi rabil dodatne cevi med zbiralnikoma, se bo pa v vsakem primeru ob črpanju najprej napolnil spodnji bazen in šele potem zgornji. Spodaj pri črpalki je predvidevam tudi nepovratni ventil.

Možnosti izvedbe je več, katera bo najboljša pa je prepuščeno tebi.

Glede na črpalko imate vodo kar precej globoko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

INSIDE ::

Ja voda je kar precej globoko, za vsak slučaj ko smo delali smo dali močnejšo črpalko. No ravno to sem mislil, tako kot si opisal. To z ventili zna priti do kakšnih problemov, ker se bo kar naprej preklapljalo, se mi zdi da bi z tretjo cevjo to rešil še najbolje. Kakšna pa bi bila priporočljiva višinska razlika med hišo in zgornjim zajetjem pri cevi 5/4 oziroma fi 40mm, da res nebi bil tlak prevelik?

Daniel ::

Velikost cevi ima bolj povezavo s samim pretokom kot pa s tlakom. Tlak pa je odvisen od višine in sicer po formuli 10 metrov višinske razlike je 1 bar tlaka. Sicer pa po moje tudi 4 bare tlaka ne bi smelo biti težava. Pri nas tlak zmeraj variira med 2 in 4,5 bara zaradi hidrofora in ni težav. Če je hiša nižje sicer lahko uporabiš ventil za zmanjšanje tlaka ampak je kar drag:

http://www.instal.si/index.php?id=7719&...

INSIDE ::

Super. Hvala ti.

Likalnik ::

Zivjo, ima mogoce kdo slikano poskodovano odtocno plasticno cev? Res bi bil hvalezen, ce mi jo lahko poslje na zs
Hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

radiatorska avt. termostatska glava (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21265612 (5420) zpza
»

Ne razumem tega sistema ogrevanja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23731411 (17523) joze67
»

Shranjevanje energije

Oddelek: Znanost in tehnologija
372840 (2097) A. Smith
»

Centralna v hiši

Oddelek: Loža
418832 (1380) mancini
»

ogrevanje hiše s termostatskimi ventili

Oddelek: Loža
4821308 (13153) vinetu

Več podobnih tem