» »

Centralna v hiši

Centralna v hiši

Dr.S ::

Evo finančno resne teme.
Imam peč za drva + kamin + 300L boljer, vendar je vse staro že več kot 15 let, tako da bo treba menjat oz. najt ugodno rešitev, saj se mi ne da stalno kurit za toplo vodo.
Želja:
> vkopan imam že rezervar za plin (UNP) sedaj pa dobivam ponudbe za peči = kondenzacijska peč
> sončne kolektorje
> + povezava s kaminom

To troje povezano med sabo, mislim da je bolj racionalno kot samo žgat drva. Sedaj pa vprašanje.
Dobivam ponudbe različnih izvajalcev pri čemer se cene zelo razlikujejo. Recimo:
> BOJLER (slo_lentherminvest = 160 jurjev / weishaupt, viessman= 350 jurjev) JE RES TAKŠNA RAZLIKA V KVALITETI?
> KOLEKTORJI (slo_lentherminvest = 100 jurjev / weishaupt, viessman= 300 jurjev) JE RES TAKŠNA RAZLIKA V KVALITETI?
> PEČ (kondenzacijska=500 jurjev / navadna na plin = 300 jurjev) JE RES TAKŠNA RAZLIKA V KVALITETI in IZKORISTKU PEČI?

Mogoče lahko kdo svetuje iz lastnih izkušenj?

dr.J ::

> Imam peč za drva + kamin + 300L boljer, vendar je vse staro
> že več kot 15 let, tako da bo treba menjat oz. najt ugodno
> rešitev, saj se mi ne da stalno kurit za toplo vodo.

Hja, ogrevanje bo vedno dražje. Jaz grem nazaj na - drva. Danes dobiš peči z visokim izkoristkom in dovolj velikim zalogovnikom polen, tako da naložiš in zakuriš samo enkrat. Zraven rabiš še rezervoar za toplo vodo(1.5m3 ali več, kamor se uskladišči višek toplote za kasnejšo uporabo, ko vsa drva pogorijo. Peč na olje bom imel zraven za backup ali kadar ne bo časa kuriti. Drva imam pa lastna, sicer najbrž računice ne bi bilo. Dobiš pa subvencijo za postavitev peči, ker ne uporabljaš fosilnih goriv.

Kurilno olje se draži, cene plina (pa tudi drv) z zamikom zvesto sledijo. Rabiš pač tisto, kar je tisto sezono ceneje.

Pa prostore izoliraj, tu še največ pridobiš. Tudi za to dobiš subvencijo.

CX20RE ::

Če imaš svojo gmajno in se ti da nalagat so cenovno drva way to go. Pa še vsako poletje imaš aktiven dopust, ko par kubikov podereš, domov zvoziš in razžagaš.>:D

Dr.S ::

a ima kdo sončno - kolektorje.

Koliko je dejanska raba le teh - se da poleti samo na kolektorje segret vodo?

mare_ ::

Se da, komot.

Buggy ::

Tudi mene zanimajo podobna vprasanja, le da gre pri meni za novogradnjo in sicer montazno hiso (poraba 8l olja m2/sezono). Nagibam se na stran olja v navezi z alternativo za ogrevanje sanitarne vode takrat, ko peci nebi potreboval za ogrevanje prostorov. Tukaj mislim predvsem toplotno crpalko zrak/voda ali pa tudi soncne kolektorje, ki pa so na zalost kar dragi. Za oboje dobis subvencijo drzave - kolektorji cca 200Ksit (investicija pride cca 600 ksit) toplotna crpalka brez bojlerja te stane cca 200 ksit in subvencije dobis cca 90ksit.
Za centralno ogrevanje sem gledal celoten sistem od Viessmana z nizkotemperaturnim kotlom, bojlerjom 200l in vremensko regulacijo za cca 3000 EUR. Za UNP se nisem odlocil, ker na nasem koncu ne bo nikoli mozno imeti zemeljskega pilina in s tem relativno poceni ogrevanja, ogrevanje na UNP pa je dosti drazje od ogrevanja na olje - seveda trenutno.
Nekaj casa sem razmisljal tudi o toplotni crpalki zemla/voda, pri kateri bi imel kolektorje napeljane po zemlji, bi me pa investicija prisla cca 2.5Msit, kar se po izracunih napram ogrevanja na olje izplaca sele po 20 letih, takrat pa so prisotni ze kaksni remonti, poleg tega pa je zacetna investicija zame trenutno prevelika. Subvencije za tak nacin ogrevanja dobis cca 500ksit.
Tudi mene pa zanima koliko je dejanska razlika v kvaliteti med ponudniki centralnih sistemov, saj so cene lahko tudi se do enkrat visje. Kaksna priporocila (firma) glede price/performance razmerja?
Za kurjenje z biomaso pa zal pri nas ne bi bilo mozno saj bo delovanje peci tempirano ter prilagojeno nasi prisotnosti v hisi (vecji del dneva zdoma) kar je pri taksni peci tezko izvedljivo oz. te investicija pride dosti drazja (skladiscnik, podajalec in periferija).

balocom ::

Mamo doma toplotno črpalko-hladi zrak ko zmešano do konca. lani, ko je blo udzun 30 je blu tam notri 6-10 stopinj! Raj overclockaj procesor in ga lad z črpalko-to bo kompresorsko hlajenje in ti ne čist nč jasnu haho hudo hlajenje boš meu.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

koyotee ::

Pr nas mamo peč na drva, olje, in zravn mamo se soncno.
Poleti se s soncno ogreje vsa voda ce je le nekaj sonca. Peč na olje uporabljamo kadar koga ni doma, da se nebi vrnu u mrzlo hiso pac nastavis zeljeno temperaturo in je stvar resena.
Drugac pa kurmo na drva.
LP
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

dr.J ::

> Za kurjenje z biomaso pa ... bo delovanje peci tempirano
> ter prilagojeno nasi prisotnosti v hisi ...
> te investicija pride dosti drazja (skladiscnik, podajalec in periferija)...

Buggy:

poglej na http://www.biomasa-rs.si/ ; naprava za kurjenje lesnih
sekancev je res draga, za polena pa je cena (relativno) sprejemljiva.
Samo če nimaš lastnih drv, se ne splača. Nalagaš pa samo
enkrat na dan, kar je zame pogoj.

BigWhale ::

Hm, jaz imam eno sicer delno offtopic vprasanje. Trenutno razmisljam o montazni hisi, placas (ko naberes denar jasno ;>), mozakarji pridejo, postavijo, potem pripeljes pohistvo (ali v mojem primeru vrzes eno zimnico na tla ;>) in se vselis.

Vse lepo in prav ampak v vsej silni ponudbi teh his, so vse brez prostorov predvidenih za kurilnico. Kjer bi lahko imel cisterno in pec oziroma ostalo saro za ogrevanje.

Mar to pomeni, da si primoran podkletit hiso? (Meni tale ideja ne disi najbolje, zato sprasujem :P

Je imel ze kdo podobne tezave?

PaJo ::

Zanimiv problem, ampak jaz bi vseeno imel v hisi klet, je idelani prostor za garazo, kurilnico in shrambo, ne vem zakaj se eni tako braniti kleti, ce bom kdaj delal hiso, bo zagotovo imela klet:D

Kar se pa ogrevanja tice, pa povjte se kako pameten nasvet, tudi mene zelo zanima kako in kak se tem stvarem streze, ker o kaksnem alternativnem ogrevanju vode in prostorov, bo zagotovo potrebno zacet razmiljat;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

BigWhale ::

Nevem, meni je klet malo mimo... 'Atomskog sklonista' ne rabim vec (no, recimo, da ne) potem pa klet rata nek prostor kamor samo meces stvari not.. Ropotija se pa nabira in nabira in nabira... Zato je ne bi imel.

Garazo pa raje ob hisi, v istem nivoju kot hisa... Tam nekje bi bila tudi kurilnica...

Buggy ::

BigWhale: Jaz sem trenutno v fazi nakupa montazne hise in sicer od Marlesa. Imajo posebno ponudbo, kjer so naredili razpis za izvajalce za vecjo serijo his in pride taksna hisa cca 15% ceneje kot v redni ponudbi. Seveda imas moznosti spreminjanja nekriticnih stvari v hisi in opreme. Govorim o hisi na kljuc.
Imas seveda moznost narediti samo temeljno plosco, na katero se postavi montazni del in v taksnem primeru imas pac plinsko ogrevanje v t.i. "utility" sobi, ki je predvidebna v vsaki hisi. Tudi stenski oljni gorilci obstajajo s tem, da imas cisterno vkopano pred hiso.
Sicer pa ne vem, zakaj se braniti kleti. Marsikdo bi jo z veseljem imel a je lokacijska informacija ne dovoljuje. Sam jo bom naredil in v njej imel kurilnico, sobo z pralnim strojom in susilcem ter omare za sezonska oblacila, poleg tega pa bo velik del kleti (cca 30 m2) namenjen Hoby sobi oz. sobi katera bo namenjena za delo doma, razne zure (lan pary sessne :)) in potencialno soba za goste. zraven pa bo se prehodna soba v kateri bo kaksna delovna miza z orodjem za sestavit kaksno masino :) ali kaj popravit. Ta soba bo tudi odprta na vrt in z kaminom v istem nivoju ter veliko teraso za streho, da se bo lahko zunaj sedelo tudi ob kaksni poletni plohi ter "pljuckalo" sok ali pivo. Skratka, klet bo namensko izkoriscena in bo kar bistveni del hise.
Cenovno me bo izgradnja kleti cca 60m2 prisla okrog 2 Msit in prostor, ki ga bom dobil bo zelo dobrodosel in poceni.
Avto pa za moje pojme absolutno ne spada v hiso/klet, ker je skoda prostora. Kot si sam rekel se naredi poleg hise licni nadsresek z "ropotranico" v kateri hranis kosilnice, kolesa, razno orodje itd.

dr.J ::

> Garazo pa raje ob hisi, v istem nivoju kot hisa
> Tam nekje bi bila tudi kurilnica.

Hm, a ni škoda toplote? Tako boš imel toplo kurilnico/garažo in hišo, toplotne izgube pa so sorazmerne s površino obeh...

Pozimi slani avtomobilski pločevini toplota ne paše najbolj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

BigWhale ::

Jaz sem se najbrz premislil kar se hise tice... Montazna je fajn... 20mio sit pa samo cunje prineses recimo... Ce najdes se poceni lokacijo, ki ima vse prikljucke, si lahko hitro na 30mio sit...

Sem precej v dilemi... kaj narediti, ali kupiti ze nekaj kar stoji in je sezidano in je na primerni lokaciji... eh, the questions of life... :P

@ljash ::

oča pravijo, da montažne hiše zgorijo....:\
Asus P4C800-E Deluxe, P4 3Ghz, 2*512 Geil Value,
Ati Radeon 9800PRO, Hitachi 160 GB SATA

balocom ::

Do oživim temo in upam da nisem prepozen. Znamke se ti ne izplača, vzem cenjšo, današnja vremenska avtomatika omogoča da maš dva kotla. drva in olje recimo, in ti kureš drva , ko pa ne nalagaš polen in se ohladi avtomatika sama zažene peč na olje. Pa vzem avtomatiko Seltron- iste funkcije- 2-3 krat nižja cena.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

PCman ::

Nafrizeri računalnik tok da bos z nemu lohk ugrevou bajto :D

By Maxx
max

Uporabnik ::

TO pa je res še najbolj poceni ja.

Zgodovina sprememb…

balocom ::

S kopresorskim hlajejm in pol toplotna črpalka. Vsaj za polet.:D
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

pingec ::

Zanimajo me prednosti in slabosti postavitve cisterne za kurilno olje v hiši v primerjavi s podzemno cisterno izven hiše!

LP
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Buggy ::

Ne vem tocno, ker sem pec na olje opustil kmalu, bom pa rekel iz glave kar se spomnim:

Minusi:
-Zunanja naj bi imela dvojni obod in s tem naj bi bila izvedba dosti drazja
-Primerno moras poskrbeti tudi za dovod olja v hiso zaradi nizkih temperatur pozimi (izlocanje parafina)

Plusi:
- manjsi prostor potreben za kurilnico ( ali pa brez kurilnice, ker lahko imas stensko oljno pec)
- manjsi smrad v prostoru s pecjo (ceprav naceloma tega naj nebi bilo - se pa dogaja)


Drugace pa si lahko zelo veliko o postavitvah rezervarjev za ELKO preberes TUKAJ

krho ::

Poleg tega, v kurilnici ne smeš imeti cistern za olje!!
In pa če imaš cisterne v hiši rabiš imeti potem še posode za lovljenje olja, če slučajno kakšna cisterna spusti...

Nam dimnikar že 2 leti teži, kdaj bomo to popravili.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Buggy ::

Ce imas cisterno v kurilnici mora biti locena od peci oz. kurilnice za t.i. "pozarno steno" in opremljena z lovilcem olja oz." bazenckom proti izlitju", kot je rekel ze krho. Vseeno pa je ta izvedba dosti cenejsa od izvedbe zunaj.

pingec ::

Če pustimo stroške prostora izven hiše, je napeljava cevi kaj dražja kot znotraj hiše (so to kakšne druge cevi itd...)?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

aleks zver ::

mam eno vprašanje glede centralne peči. tlak oziroma bari v peči,ki bi morali biti 1.2 bara vedno padejo skoraj na nulo. tudi ko ponovno napolnim
na 1.2 bara mi čezčas padejo dol.cevi do radiatorjev mam speljane pod estihi in so plastične( črne not je pa še aluminij) peč je buderus. moj instalater trdi da ni nič narobe vendar v to dvomim. ali ima kdo kako idejo kaj bi to bilo in kaj narediti.

Pyr0Beast ::

Če ti tlak pada nekaj narobe definitivno JE.
- nekje pušča
- v inštalaciji imaš veliko zraka - ko ta zrak izpustiš pade tlak na 0.
- ekspanzijska posoda ne opravlja svoje funkcije
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MadMax ::

Tlak lahko malce niha, ne sme pa kar požirat vodo v nedogled.
Ko bo tlak nizek (pred polnjenjem) preveri še tlak v raztezni posodi in po potrebi dofilaj (z zrakom, na 1bar), nato dofilaj sistem z vodo na 1.2÷1.5 ter opazuj.
Ako pri kolikor toliko konstantni temperaturi sistema tlak spet pade, imaš problem... Če ni opazit puščanja na vidnih spojih, imaš pa veeliik problem....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

balocom ::

Si pogledal v peč da notranjost ni mokra>:D ?
Pa si pogledov VSE radiatorje da noben ne pušča?;) (poglej če maš kje na tleh/stropu kak nov flek...)
Pa v koliko časa ti pade tlak na nulo če ne kuriš in po koliko časa če je zakurjeno?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

aleks zver ::

pri radatorjih ne spušča in tudi peč v notranjosti ni mokra. ko ne kurim tlak počasi pada rabi kak teden da pride skoraj na nulo.flekov po steni ni razen pod samostoječim bojlerjem je vedno mokro vendar mislim da zaradi kondenza.

ToniT ::

Zakaj bi se na bojlerju nabiral kondenz? Bojler je v principu bolj topel od okolice, zato se tam ne bi smela nabirati vlaga. Očitno ti boljer spušča.

Dzhimen ::

Lep pozdrav.

Imam eno vprašanje, ki je mogoče malo butasto, ampak vseeno me zanima če mi zna kdo odgovorit oziroma objasnit osnove glede centralnega plinskega bojlerja... :D

Gre za plinski bojler, ki ima možnost ogrevati sanitarno vodo ali pa sanitarno vodo + radiatorje. Za poletne mesece bi ta bojler preklopili v način za ogrevanje samo sanitarne vode (brez radiatorjev).
Slika bojlerja ter napeljave:

 Plinski bojler

Plinski bojler


 Napeljava pod bojlerjem

Napeljava pod bojlerjem



Na zgornji sliki se vidi, da je bojler v načinu ogrevanja samo sanitarne vode.
Zanimajo me dve preprosti stvari:
- ali lahko dva ventila za radiatorje (na spodnji sliki označena z A in B) v tem primeru zaprem?
- Kaj točno meri tisti števec na zgornji sliki levo (0-4 bare)? Sedaj dotočimo vodo v bojler, če pade pod 1 bar. A to pride v poštev, če so radiatorji izklopljeni?

Če bi bil kdo tako prijazen in mi razložil po kmečko te osnovne principe bi mu bil zelo hvaležen. :D
Hvala!

ToniT ::

V principu lahko ta dva ventila zapreš, vendar bi ju jaz pustil odprta, če se slučajno kdo zmoti in preklopi na ogrevanje radiatorjev.
Števec na sliki levo kaže pritisk v radiatorjih in nima zveze z ogrevanjem sanitarne vode. Vidim, da imaš še en merilec tlaka pod pečjo in oba kažeta enak tlak.
Še to: Električna napeljava je katastrofa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()

Highlag ::

Ne razumem zakaj bi zapiral ventile. Preklopiš stikalo na samo sanitarno vodo pa je. Ventila načeloma lahko zapreš, a le če ni vklopljena črpalka za ogrevanje stanovanja - torej peč preklopljena na sanitarno vodo. Bi bilo pa lepo, da bi nekdo malo pogledal zadevo... viseče žice ne vzbujajo zaupanja v opremo.

Tlak se meri ponavadi v centralni napeljavi.
Never trust a computer you can't throw out a window

Dzhimen ::

Najprej hvala obema za odgovor! :)

Glede elektrike vem da je manj kot idealno. Tako je majster pustil, ga bo treba očitno okregat naslednjič ko pride rihtat bojler. :P
Drugače je celotna inštalacija na spodnji sliki za okrasnim "zidom", tako da tega noben ne tika in ni v napoto...

@ToniT
Mislim da tisti števec na spodnji sliki meri nekaj v zvezi s plinom, ker tista rumena cev je za plin, če se ne motim. V vsakem primeru ne kažeta enako, ker spodnji kaže 22mbar, zgornji na bojlerju pa 1.1 bar.


Se pravi če prav sklepam iz vajinih odgovorov lahko zaprem oba ventila za centralno in ni potrebno več dodajat vode v bojler, saj tisti števec na bojlerju meri tlak za radiatorje, ki pa bodo odklopljeni.
Vse to seveda pod pogojem da peč ni nastavljena za ogrevanje radiatorjev in da v nobenem primeru kdo tega ne po posreči vklopi. Drži? :)

Invictus ::

Dzhimen je izjavil:

Lep pozdrav.

Imam eno vprašanje, ki je mogoče malo butasto, ampak vseeno me zanima če mi zna kdo odgovorit oziroma objasnit osnove glede centralnega plinskega bojlerja... :D

Gre za plinski bojler, ki ima možnost ogrevati sanitarno vodo ali pa sanitarno vodo + radiatorje. Za poletne mesece bi ta bojler preklopili v način za ogrevanje samo sanitarne vode (brez radiatorjev).
Slika bojlerja ter napeljave:

 Plinski bojler

Plinski bojler


 Napeljava pod bojlerjem

Napeljava pod bojlerjem



Na zgornji sliki se vidi, da je bojler v načinu ogrevanja samo sanitarne vode.
Zanimajo me dve preprosti stvari:
- ali lahko dva ventila za radiatorje (na spodnji sliki označena z A in B) v tem primeru zaprem?
- Kaj točno meri tisti števec na zgornji sliki levo (0-4 bare)? Sedaj dotočimo vodo v bojler, če pade pod 1 bar. A to pride v poštev, če so radiatorji izklopljeni?

Če bi bil kdo tako prijazen in mi razložil po kmečko te osnovne principe bi mu bil zelo hvaležen. :D
Hvala!

Zamenjaj to staro sranje, če je glavni namen ogrevanje vode. Najbrž niti nimaš pravilno izvedenega dimnika.

Kupi električni bojler, pa boš prihranil mesečno vsaj 10 EUR za priklop na plin...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

telexdell ::

Le zakaj bi si delal delo in zapiral ventile? Sam jih v 15 letih nisem niti enkrat. Nekje septembra sem pritisnil gumb za radiatorje+sanitarna, nekje maja meseca pa gumb le sanitarna. Peč ima dve črpalki in dva kroga. Je dovolj pametna, da ve kdaj požene črpalko za ogrevanje. Če pa te že srbijo prsti in bi na vsak način rad delal nepotrebna dela potem zapri le en ventil. Tako boš preprečil poškodbe na kotlu , če boš jeseni vključil gumb za ogrevanje, ventile pa pozabil odpreti.

PS Zaradi segrevanja se namreč voda razteza. Ker sta zaprta oba ventila bo pač nekaj počilo- ali cev ali kurišče ali... Če pa je odprt en ventil voda ne more krožiti, lahko pa se razteza po celotnem sistemu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

starfotr ::

Zakaj zapirat ventile? Dobro jih je zapreti in odpreti na vsake kvatre, da ti slučajno ne zapikajo/zaribajo. Ker potem imaš sranje, ker moraš cel ventil menjat. Tako imaš vsaj 2x na leto zaprte in odprte, bolje kot nikoli.

Drugače pa ni treba zapirat ventilov, vendar, če so montirani, nič ne škoduje, če jih.

Isto je treba narediti s termostatskimi ventili, po koncu kurilne sezone jih je treba odpreti na najvišjo stopnjo, da ob začetku kurilne sezone začno delat normalno in da niso zapikani.

Invictus ::

starfotr je izjavil:

Zakaj zapirat ventile? Dobro jih je zapreti in odpreti na vsake kvatre, da ti slučajno ne zapikajo/zaribajo. Ker potem imaš sranje, ker moraš cel ventil menjat. Tako imaš vsaj 2x na leto zaprte in odprte, bolje kot nikoli.

Ja, neuporabni ventili na centralni, pa tudi vodi, so dostikrat velik problem. 10 let jih ni noben odpiral/zapiral, so so v bistvu nefunkcionalni...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

telexdell ::

starfotr je izjavil:

Zakaj zapirat ventile? Dobro jih je zapreti in odpreti na vsake kvatre, da ti slučajno ne zapikajo/zaribajo. Ker potem imaš sranje, ker moraš cel ventil menjat. Tako imaš vsaj 2x na leto zaprte in odprte, bolje kot nikoli.

Drugače pa ni treba zapirat ventilov, vendar, če so montirani, nič ne škoduje, če jih.

Isto je treba narediti s termostatskimi ventili, po koncu kurilne sezone jih je treba odpreti na najvišjo stopnjo, da ob začetku kurilne sezone začno delat normalno in da niso zapikani.

Za termostatske ventile imaš povsem prav. Za krogelne pipe pa to ni potrebno. Pomisli, kolikokrat na leto zapreš glavni ventil za vodo ali ventile na umivalnikih, WC kotličkih, pralnem stroju... Če pa že hočeš, pol pač ventil na ogrevanju občasno zapri in takoj nato odpri.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

starfotr ::

V bistvu, če bi hoteli imeti delujoče strojne inštalacije (vodovod, centralna, plinovod, vročevod...) bi morali pozornost posvečati tudi ventilom in jih občasno zapreti in odpreti. Ja, lahko tudi za sekundo odpreš in zapreš.

Kar zapri en star ventil pri kotličku. Ali pa pod umivalnikom, ko želiš menjat armaturo. Če bo sreča, ga boš lahko zaprl z orodjem, ne z roko, kot običajno. Če boš imel nesrečo, boš moral zapreti glavni dovod vode. Če boš imel še večjo nesrečo, bo tudi ta ventil v klincu.

Če bi pa 1x ali 2x na leto si vsak vzel 10 minut, ne bi bilo težav.

Tudi upravljalci infrastrukture imajo te težave, ne morejo zapreti dovoda in nato morajo zapreti širše območje, da lahko menjajo ventil/zasun/loputo, ki ne deluje.

mancini ::

Star fotr
Tocno tako, vsak ventil bi moral 1-2 na leto odpreti oz zapreti.
Tudi v kuhinji pod koritom in za pomivalca


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17241469 (15705) feryz
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960041 (29490) konspirator
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja

Oddelek: Loža
4017670 (5039) letmein
»

Montaža kotla na drva poleg obstoječega sistema na kurilca

Oddelek: Loža
3611630 (8393) gorjanc
»

Plinski kondenzacijski kotel_glasnost in nastavitve

Oddelek: Loža
1812738 (12487) Dr.S

Več podobnih tem