» »

raziskava onesnaženja zraka v Sloveniji - prosim za pomoč

raziskava onesnaženja zraka v Sloveniji - prosim za pomoč

gzibret ::

Na Geološkem zavodu Slovenije delamo znanstveno raziskavo sestave trdnih delcev v zraku v Sloveniji z uporabo indirektnih metod. V ta namen zbiramo vzorce hišnega prahu, cestnega prahu ter tal po celotni Sloveniji. Vsa tri vzorčna sredstva delujejo kot zbiralci (receptorji) trdnih atmosferskih delcev, in so zato lahko uporabna pri določanju kvalitete zraka na nekem širšem območju. Vsi vzorci bodo obdelani v laboratorijih Geološkega zavoda Slovenije. S posebnimi sejalnimi postopki se bodo izločili drobni trdni atmosferski delci od primesi (lasje, vlakna, ostanki hrane ipd.). Droben atmosferski prah bo nadalje kemijsko analiziran na prisotnost 45 kemijskih prvin v laboratorijih v Kanadi. Vzorci, ki bodo po kemični sestavi odstopali od povprečja vzorcev na nekem območju bodo dodatno preiskani pod vrstičnim elektronskim mikroskopom z namenom ugotoviti teksturo, na kakšne delce so vezane povečane vsebnosti kovin in na ta način določiti vir teh delcev. Rezultati kemijskih analiz vseh teh vzorcev bodo (geo)statistično obdelani, iz česar bomo lahko ocenili količino težkih kovin v teh snoveh, ocenil njihove vire v okolju (promet, industrija, kontinentalni transport, kurišča, naravni procesi ipd.), določili korelacijske povezave z rezultati neposrednih meritev, ki jih izvaja ARSO ter izrisali karte kvalitete zraka. Rezultati bodo objavljeni v znanstvenih člankih in člankih v dnevnem časopisju, v obliki monografije in ne na zadnje, tudi na Slo-techu :)

Vendar pri tem potrebujemo vašo pomoč! Predvsem potrebujemo polne vrečke iz sesalcev iz stanovanjskih objektov po celi Sloveniji. Ko bodo določeni objekti, katerih lastniki oz. stanovalci bodo pripravljeni sodelovati v raziskavi, se bodo v bližini zgradbe še odvzeli vzorci cestnega prahu in tal. Če v bližini katere vzorčne točke, označene z rdečim krogom (slika spodaj) ali v radiju do 5 km od nje živite vi sami, ali pa tam živi vaš prijatelj ali sorodnik, ki bi bil pripravljen sodelovati v raziskavi oz. bi bil pripravljen odstopiti polno vrečko od sesalca in izpolniti kratek vprašalnik o lastnostih objekta v katerem prebiva (starost hiše, koliko je preprog, ali imajo hišne ljubljenčke …), nam prosim javite na spodaj navedene kontakte



Izjemnega pomena je, da zaradi zagotavljanja čim boljših rezultatov raziskave vrečka od sesalca vsebuje malo oz. nič neželenih primesi, kot so ostanki gradbenih materialov (belež, prah od vrtanja …), kovinskih opilkov, žagovine ali večjih količin zemlje. Prav tako je pomembno da se sesalec ne uporablja za sesanje avtomobila, garaže, kleti, delavnic in ostalih nebivanjskih predelov stanovanja. V poštev pridejo samo gospodinjstva, ki uporabljajo sesalec na papirnato vrečko, ki se po zapolnitvi zamenja. Vodni sesalci, sesalci s posodo ipd. za to raziskavo niso primerni.

Zato je naša velika prošnja, da preverite karto vzorčnih mest in tabelo z vzorčnimi točkami, ki nam še manjkajo. Vsi, ki ste iz krajev (ali iz bližine), ki so bili izbrani za vzorčenje oz. če poznate prijatelje/sorodnike iz tistih krajev, ki so od tam in ste/so pripravljeni sodelovati v tej raziskavi, prosim, da nas kontaktirajte.

To lahko storite preko elektronske pošte klemen_pika_teran_afna_geo-zs_pika_si, pustite zasebno sporočilo uporabniku "teran", ali pustite sporočilo v tej temi. Ti naslovi so seveda dostopni tudi za kdorkoli kakršnokoli vprašanje ali dodatno pojasnilo, z veseljem bomo poskušali odgovoriti.

V primeru, da boste zainteresirani za sodelovanje v raziskavi, vas bomo poprosili, da ob zapolnitvi vrečke v sesalcu le-to zavijete v PVC vrečko in jo shranite, ter nam javite po telefonu (sporočen naknadno) ali elektronski naslov. Glede prevzema se bomo dogovorili naknadno oz. jo bom spomladi ali poleti osebno prevzel ob izvedbi terenskega vzorčenja cestnega prahu in tal.

V zameno za sodelovanje v raziskavi boste prejeli (seveda, ko bodo na voljo) rezultate kemijske analize vašega hišnega prahu, cestnega prahu in tal v okolici, ki bo zajemala 45 kemijskih prvin. Na ta način boste izvedeli kakšna je vsebnost težkih kovin v vašem domačem okolju.

Raziskava je financirana s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, program P1-0025 in program mladi raziskovalci.
Vse je za neki dobr!
  • zavarovalo slike: gzibret ()

fosil ::

V Ljubljani pa nič?

Saj verjetno lahko tukaj tudi debatiramo o tej temi?
Mene recimo zanima koliko na onesnaženje vpliva mikrolokacija.
Če recimo živiš blizu ceste/križišča ali 200m stran, koliko je razlike?
Tako je!

gzibret ::

fosil - karta je malo ponesrečena. Na njej so le nepokrite lokacije, drugače pa je vseh skupaj preko 200.

Odgovor na drugo vprašanje pa je - verjetno precej. Največ kovin in svinjarije v zraku od prometa je v okolici prometnih semaforjev, kjer avtomobili ustavljajo in speljujejo.
Vse je za neki dobr!

Gaius ::

Jst bi sodeloval z veseljem.

fosil ::

gzibret je izjavil:

fosil - karta je malo ponesrečena. Na njej so le nepokrite lokacije, drugače pa je vseh skupaj preko 200.

Odgovor na drugo vprašanje pa je - verjetno precej. Največ kovin in svinjarije v zraku od prometa je v okolici prometnih semaforjev, kjer avtomobili ustavljajo in speljujejo.

Saj to se mi je vedno zdelo problematično pri meritvah onesnaženja zraka.
Na podlagi enega merilnega mesta se določa ali zrak v celem mestu ustrezen ali ne, kar se mi zdi popolnoma zgrešeno.
Upam da bo pri tej raziskavi to bolje izpeljano.
Tako je!

Unknown_001 ::

Opala, zanimiva zadeva. Mislim da bi lahko nekaj vzorcev priskrbel, ker imam nekaj žlahtnikov ki ob zajetih točkah živijo, pa mogoče še kakega kolega nahecam, da bi kak vzorec priskrbel.

Do kdaj bo potekalo zbiranje vzorcev?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

teran ::

Lepo pozdravljeni!

Hvala vsem za odziv in interes. Vrečke iz sesalcev bi potrebovali nekje do poletja - takrat bo namreč potekal terenski del zbiranja vzorcev prahu s cestišča in vzorcev tal, hkrati pa bomo (osebno) prevzemali tudi vrečke iz sesalcev.

Veseli bomo vsakega posredovanja informacije o naši raziskavi ali pridobitve ljudi, ki bi bili pripravljeni sodelovati.

Ljubljana je pokrita z 12 točkami, vendar so se za vse točke že javili prostovoljci, ki bodo prispevali vrečke. Mislim, da bomo na tak način dobili dober vtis o nekem povprečnem stanju atmosferskega prahu v mestu.

Postavljanje merilnih postaj za spremljanje kvalitete zraka je vedno problematično opravilo - če jo postaviš ob prometno cesto ali križišče, so vrednosti prašnih delcev in določenih ostalih spojin mnogo višje, kot v mirnejših predelih in zato niso ravno pokazatelj dejanskega stanja kvalitete zraka. Enako, vendar v obrnjenem smislu, bi veljalo, če bi bila merilna postaja v parku. Po drugi strani pa je res, da je se na teh prometnih in obremenjenih lokacija zadržuje zelo veliko ljudi, ki so izpostavljeni škodljivim vplivom.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate posodobljeno tabelo točk, ki so še nepokrite: https://www.dropbox.com/s/831qklwyrb9b6...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: teran ()

Invictus ::

To o postavljanju merilnih postaj je res, ampak saj lahko ob podatkih merilne postaje napišeš njeno postavitev in obrazložitev.

Seveda to lahko narediš, če so na voljo surovi podatki, in ne kot ponavadi, obdelani.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

videc ::

Predlagam, da uporabnik teran zagotovi vrečke s plačano poštnino in se te vrečke potem pošlje uporabnikom, ki bi želeli sodelovati v raziskavi. Uporabniki bodo zapakirali vrečke sesalcev in jih oddali na pošto.
Glede na to, da je raziskava financirana s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, program P1-0025 in program mladi raziskovalci.
Boste hitreje prišli do vrečk, pa še osebnemu prevzemu se izognete.

teran ::

Vseeno se mi zdi osebni prevzem vrečke najbolj racionalna odločitev, zato ker bomo tako ali tako morali čim bližje objekta od koder bo prišla vrečka iz sesalca vzeti vzorec prahu s ceste in vzorec tal. In glede na to, da moramo v vsakem primeru priti na lokacijo, lahko sproti poberemo še vrečko.

Z veseljem bi to opravil po pošti in vsem poslal še vrečko za sesalce vendar je to popolnoma neizvedljivo, saj ima vsak drugačen sesalec z drugačno vrečko. Eni imajo velike sesalce na navadne (velike) vrečke, drugi imajo majhne sesalce z majhnimi vrečkami, tretji uporabljajo platnene antialergijske vrečke, četrti imajo Vorvwrke itd.

Postopkov ARSO-ta ne poznam v podrobnosti. Mislim, da bi nekje morali obstajati dokumenti, ki pojasnjujejo lokacijo merilnega mesta. Vem pa, da vse meritve pomnožijo s korekcijskim faktorjem 1,3 (taki so predpisi Evropske Unije).

gzibret ::

gaius> Jst bi sodeloval z veseljem.
fosil> Opala, zanimiva zadeva. Mislim da bi lahko nekaj vzorcev priskrbel, ker imam nekaj žlahtnikov ki ob zajetih točkah živijo, pa mogoče še kakega kolega nahecam, da bi kak vzorec priskrbel.

Super, hvala. Ali lahko kontaktirata Klemna Terana na ZS ali email, ali pa mene (pa mu bom jaz forwardiral), z informacijo, katere točke lahko pokrijeta.


videc> Predlagam, da uporabnik teran zagotovi vrečke s plačano poštnino in se te vrečke potem pošlje uporabnikom, ki bi želeli sodelovati v raziskavi. Uporabniki bodo zapakirali vrečke sesalcev in jih oddali na pošto.

Hvala za predlog. Problem je pa v tem, da obstaja toliko različnih modelov sesalcev (in tipov vrečk), da postane takšen način dela nočna mora. Poleg tega bomo itak prišli na vsako lokacijo tudi osebno, saj bomo na istem mestu vzorčili še tla in cestni prah.


invictus> To o postavljanju merilnih postaj je res, ampak saj lahko ob podatkih merilne postaje napišeš njeno postavitev in obrazložitev.

Ne bi se spuščali v debato glede postavitve ARSO merilnih postaj, imajo že določene razloge, zakaj so postaje točno na tistih mestih. Kar bomo mi poskušali ugotoviti v tej raziskavi pa je, ali obstajajo kakšne korelacije med vsebnostjo kovin v prahovih na merilnih postajah in v urbanih prahovih. Če je odgovor DA, potem imamo tukaj poceni in hitro metodo za ugotavljanje onesnaženja zraka.


Še za info... karta VSEH točk je tukaj, da ne boste mislili, da delamo zadevo le na 60-ih točkah. Manjka nam jih še 60, ostale "že imamo".

Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

videc ::

gzibret je izjavil:

gaius> Hvala za predlog. Problem je pa v tem, da obstaja toliko različnih modelov sesalcev (in tipov vrečk), da postane takšen način dela nočna mora. Poleg tega bomo itak prišli na vsako lokacijo tudi osebno, saj bomo na istem mestu vzorčili še tla in cestni prah.
Moj predlog je bil v smislu, da izvajalci raziskave ponudijo embalažo z naslovom (paketek, kuverta) za že obstoječo vrečko sesalca. V to embalažo bi potem sodelujoči stlačil svojo vrečko sesalca in jo oddal na pošti.
Če vam je bolj pri roki osebni prevzem, ker greste tako ali tako do opazovalnih postaj, pa toliko bolje.
Veliko uspeha.

msjr ::

A bo možno primerjati rezultate kvalitete zraka (vsaj za Ljubljano) s podobno raziskavo izpred okoli 20 let?

Vikking ::

Priporočam in prosimo da kontaktirate civilne iniciative, ki bodo zelo zainteresirane za tovrstno analizo. Še posebno tiste ki so že pred leti potrebovale takšne analize np. civilna iniciative Trbovlje, Zagorje, Celje, oz. okoljevarstveno društvo Eko krog.

Upam vsaj da ko omenjate Kanado da bo to ACME labs.

gzibret ::

msjr> seveda! Primerjali bomo tudi s podobnimi raziskavami iz Celja in ostale Slovenije

vikking> Da, poslali bomo v ACME labs. In imaš prav... civilne iniciative so po navadi zelo zainteresirane za takšne raziskave. Dobra ideja! Bomo naredili, če nam bo še veliko manjkalo. Druga možnost pa seveda ostane - zvonenje po hišah (tudi to smo že počeli).
Vse je za neki dobr!

Vikking ::

gzibret. Vaš stanovski kolega, je pred leti za diplomsko naredil raziskavo prahu na področju Celja. Žal pa mu s strani nadrejenih ni bilo nikoli dovoljeno da bi rezultate interpretiral javno.

Civilne iniciative, vas bodo usmerile na najbolj onesnažena/problematična področja, ter brez problema uredile stik z prebivalci, kjer boste lahko pobrali vzorce.

korenje3 ::

sicer ne vem kako je to z stanovanji, kjer imajo vgrajen hepa filter za svež zrak na rekuperacijski enoti... sam se mi zdi da taki rezultati niso merodajni.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

gzibret ::

vikking> gzibret. Vaš stanovski kolega, je pred leti za diplomsko naredil raziskavo prahu na področju Celja. Žal pa mu s strani nadrejenih ni bilo nikoli dovoljeno da bi rezultate interpretiral javno.

Vem, saj to sem bil jaz. Tisti drugi del pa ne drži. Rezultati so objavljeni in več-krat predstavljeni javnosti. Res pa je, da imamo na GeoZS politiko (oz. pravilnik) o dajanju izjav za medije, ki jih mora odobriti direktor. Ne za to, ker bi hotli kaj skrivati, ampak zato, ker mediji znajo grdo izkriviti zgodbo. Saj poznate tole:



Drugače pa, če koga zanimajo surovi podatki, jih lahko dobi tukaj:

http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DO...

korenje> sicer ne vem kako je to z stanovanji, kjer imajo vgrajen hepa filter za svež zrak na rekuperacijski enoti... sam se mi zdi da taki rezultati niso merodajni.

Da, v tem primeru rezultati niso merodajni. Ampak ta sistem ni razširjen. Bomo pa dodali vprašanje na vprašalnik - hvala za opozorilo, in izločili točke, kjer pa imajo ta sistem oz. tam poiskali alternativo.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

korenje3 ::

če mene vprašaš je karkoli nemerodajno. če imaš recimo 5 ljudi na 50m2, bo v stanovanju 5x več prahu kot če je v stanovanju 5 ljudi na 250m2. potem pa še če oseba čisti na 3 dni ali pa na 2 tedna je spet drug rezultat. potem je še razlika če stanovanje čistijo sami ali če imajo najeto čistilko. eni sam sesajo, čistilka bo pa še pomila tla in vse površine. namreč sesalec niti iz ploščic ne posesa vsega prahu.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

gzibret ::

korenje - vlakna in delčke kože odstranimo s sejalnimi postopki. Je pa šuma precej, to je pa res.
Vse je za neki dobr!

teran ::

Na spodnji povezavi si lahko ogledate posodobljeno tabelo točk, ki so še nepokrite: https://www.dropbox.com/s/831qklwyrb9b6...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup sesalca (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24095769 (10997) Zstiller

Kateri sesalnik kupiti? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Kaj kupiti
309144193 (63875) perci
»

vodni sesalniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9020477 (10598) AnjaNja
»

Sesalniki z najvišjo stopnjo filtracije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14567596 (32462) LordPero
»

Iz sesalca prihaja neprijeten vonj

Oddelek: Loža
154216 (3788) Pyr0Beast

Več podobnih tem