» »

Home made cooling

Home made cooling

fery ::

Ker se mi ne da pisati le na kratko opis domačega vodnega hlajenja:

Hladilnik Yugo 45 letnik 89

Stikalo za vklop dveh 220V pump, vezanih skupaj zaradi varnosti in boljšega pretoka, stikalo za vklop dodatne 12V supermočne pumpe za dodatno hlajenje (ki pa je sploh ne potrebujem), prikazovalnik temperature vode. Spodaj 2x fanmate (eden za regulacijo 12V pumpe in drugi za regulacijo ventilatorjev za hladilnik.

Doma narejen vodni blok za procesor kompletno iz bakra in malenkost predelana originalna sponka za procesor.

Posoda za vodo z tremi pumpami.

Dva 120mm ventilatorja na fanmatu, ki obratujeta na najmanjših možnih obratih (praktično neslišno).


V 300W napajalniku je montiran dodatni ventilator, ki zrak piha točno na hladilna rebra, oba sta zvezana na 5V. Ohišje je zatesnjeno v največji možni meri, zrak ventilatorji vlečejo za procesorjem in od tam ta potuje ob plošči do ventilatorjev in nato ven. Procesor je Athlon XP 2000 na 1812 MHz.Temperatura zraka je 28 oC. Pri tej temperaturi polno obremenjen procesor ne doseže 34 oC.

Še stroški: hladilnik 0 SIT, 2x vent 2500 SIT, 2x pumpa 220V 3700 SIT, 1x pumpa 3200 SIT, termometer 1200 SIT, 2x fanmate 1000 SIT, baker za vodni blok 800 SIT, posoda za vodo - mama 0 SIT, cevke, sponke... - ata 0 SIT - skupaj cca 14k SIT.

Sistem deluje že dva meseca zelo dobro in praktično neslišno (odstranjen je ventilator z veznega čipovja, na RADEONU 8500 je priključen na 5V).
Pa veliko sreče pri izdelavi vašega sistema.
  • spremenil: fery ()

Jebiveter ::

Hja, bo treba slikce na kak server dat...:\
Me veseli, da si se odlocu izkusnje delit z nami!:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

plavko61 ::

Nauči se linke delat, pa bomo kaj videli.

fery ::

Sorry, ker sem nov!!!

ru7 ::

Kako se pa kaj obnese hladilnik od Yugo-ta?

Sicer pa bi 2000+ lahko tako spravil tudi zračno:D , le da bi bile temperture okoli 45C!

Lahko bi dal kako gasilsko sliko, kako zgleda blok od znotraj, ...

Ni slabo, le tako naprej!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ru7 ()

asPeteR ::

Ej, zakaj tako "sparas" procesor?? 1,8G je zelo malo navitje, ves!

Seveda raje prej povej kaksen procesor imas? Palomino? Koliko mas pa votazo?

Ce je Palomino si dobi enga TbredaB potem ti pa visoke frekvence ne uidejo ...(vsaj se 400-500Mhz vec)

In imas dobro hladilno pasto? Ceprav je 34 ful load dobr ... Ampak lahko je se boljse!:D

fery ::

Procesor zlahka hladiš tudi zračno, vendar ko veš razliko med zračnim hlajenjem in vodnim ne moreš več nazaj. Poskusite si predstavljati, kako je, če ponoči ne veš, da je prižgan računalnik in to v popolni tišini. Pred vodnim hlajenjem je bilo praktično nemogoče slišati trdi disk ko obratuje, danes pa je to in CD-romi praktično edini slišni del.
Hladilnik se obnese odlično. Po svojih izkušnjah (trije različni vodni bloki in trije različni hladilniki) je praktično edini del sistema, ki prinese razliko večjo od dveh stopinj, vodna pumpa.
Procesor je s starim jedrom in ga je nemogoče spraviti na več, navkljub 1.6V jedru. Sicer pa je dva dni delal na napetosti 2.1V ob temperaturi 45 oC.
Vodni blok je narejen na stružnici za kovino in je iz dveh delov. Spodnji del je 1cm debel kos v katerega je vrezan klasični S utor do globine 8mm. Zgornji pokrov je ravna ploščica z dvemi izvrtinami, vse skupaj je "scinjeno" skupaj (slik žal ni, ker ob montaži še ni bilo digitalca). Mimogrede včasih so bile na netu slike oz. so še, o povezavi dveh nožic na procesorju in omogočanju spreminjanja pomnoževalnika. Na mojem računalniku je narejeno tudi to, vendar pomnoževalnika ne moreš spreminjati oz. ga lahko le navzdol.

asPeteR ::

fery ce mas star procesor, se ti ZELO splaca investirati v nov proc TbreadB! Kupis 1800+(16k mlacom) in lahko dosezes mnogo, mnogo visje frekvence kot pa s tem starim palominotom.

Sam kako si dosegel popolno tisino ob trdem disku? To je prakticno nemogoce ob danasnjih diskih ... Razen ce mas kaksen 5400rpm disk ...

fery ::

Disk je WD 80Gb 7200 8Mb in in je zelo tih.
Napisal sem, da tišino motijo disk in CD-romi!!!

Gejmer ::

Super.Sedaj si ubodi kakšnega 1700+ TbredaB in veselo navijaj!
Nanda yo?

Bato ::

fantje nebi rad odpiral nove teme a me nekaj zanima mam AMD 1700 navitega na 2000Mhz in mam temeraturo procesorja 40C ter sistema 31C.
ni palomono ampak Tb.
sedaj pa me zanima če grem na vodno hlajenje ok res nebo hrupa od ventilatorjev ampak recimo mam računalnik v drugi sobi kjer ne spim in me to tako daleč nemoti zanima pa me sledeče. da si naredim vodno hlajenje recimo za koliko bi se mi temp. zmanjšala. ok vem da je tu sedaj pomebno kako vodno hlajenje imas
recimo podobno kot feri samo recimo za hlajenje samo procesorja ter samo eno črpalko.
mene zanima ali se mi splača narediti vodno hlajenje je pa res da bi se rad naprej navijal samo saj lahko kupim boljsi hladilnik a ne.
no sem se zelen pri tem in ce sem postavil butasto vprasanje se ze vnaprej opravičujem ?

fery ::

Nisi zelen in res je, če te hrup ne moti, potem je vodno hlajenje popolnoma in absolutno brez veze. Hrup pa te ne bo motil, dokler ne slišiš novega GeForca FX. V tem primeru boš zagotovo začel razmišljati tudi o vodnem hlajenju. Temperature do 65 oC so za procesor popolnoma normalne in sprejemljive, zato se do te temperature tudi ni treba sekirati kakšno je hlajenje.

Bato ::

ok fery torej se pravi da se mi ne spalča naredit vodnega hlajenja ce me hrup nemoti?
ok samo recimo da bi jaz rad mojega amd navil recimo na kakih 2200MHz ok si napisal da do kakih 60 C se gre samo me tu zanima recimo ce jaz kupin nek boljši hladilnik ali bi se odločil za vodno hlajenje.
ok na kaj jaz cilam je to ali bom jaz z vodnim hlajenjem lahko procesor bolj ohladil kot naprimer z zračnim, ali v bistvu ne pridobiš ničesar razen da pri onem ni hrupa.
Ok zakaj te to spračujem ker mislim kupit novi ventilator nevem se kateri ampak me pa mika tudi vodno hlajenje. in tu je sedaj vprašaj kaj pridubim razen da ni hrupa ker vodno je tudi bistveno dražje.Ter prebiram članke ter fantje pišejo da recimo z zračnim pridejo tam do 2200mhz pol pa vodno hlajenje in potem je vodno ze boljse kot zračno oz. boljse hladi.
ok ti si napisal da če te hrup ne moti potem je vodno hlajenje popolnoma brez veze in oprosti ce se te enkrat sprašujem torej vodno hlajeneje ni nič boljše kot zračno razen da ni hrupa.

ali3n ::

Bato - razlike v temperaturah pri nenavitem/navitem sistemu so manjše če maš vodno + tišina;
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

fery ::

Seveda je pri temperaturah razlika. Ko dosežemo mejo procesorja, prihaja do preskakovanja signalov in takrat je temperatura pomemben faktor. Vendar pa tu ne gre za 30, 40, 50 ali 60 oC, ampak je treba ob tem pojavu temperaturo spraviti čim nižje pod ničlo. Poleg tega se z povečevanjem frekvenc ekponentno veča temperatura in po določeni meji tega ne zmore niti zračno niti vodno hlajenje. Je pa res, da vodno dopušča veliko več navijanja in da je temperaturna razlika med zračnim in vodnim hlajenjem čedalje večja. Žal tega ne morem preveriti, ker procesor ne dovoli, ga bom pa čez vikend odklenil in poskusil še tu kaj storiti.

Bato ::

ok super fantje to me je zanimalo ker bi ras red potegnil iz mojega amd 1700 čim več in zato res potrebujem dobro hlajenje.
ok večinoma vem vse kaj potrebujem a mam pa eno vprašanje glede vodnih blokov kako vlogo imajo v vodnem hlajenju koliko sem jaz prebiral članke kar veliko sem se ze pozanimal pri morfu ga dobiš za 15k dobiš pa recimo tudi v trgovini prav tako za 15K a je tu sedaj razlika pa recimo vem za enega za 5k rablejni mislim da nekaj takega kot ga imaš ti fery.
kje se mi splača najbolj kupit oz. na kaj morem biti pozoren razen tega da je iz bakra

fery ::

Če sem čisto pošten ne vem. Vodnim blokom dajejo velik pomen, jaz osebno pa mislim, da razen tega, da mora biti iz bakra, ni pomembno nič drugega. Je pa še ena zanimiva stvar. Vsi testi navajajo temperature obremenjenega procesorja okrog 38 - 44 oC pri temperaturi zraka 22 oC. Jaz osebno nisem še presegel temperature 34 oC in to ob dejstvu, da je bilo v prostoru 28oC. Testiral sem ga z programom Hot CPU Tester okrog 5 ur. Mogoče uporabljajo za meritve kakšen drug senzor in ne vgrajenega?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali bi delovalo?? - Vodno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
273396 (2821) hojnikb
»

Nakup vodnega hlajenja. Pomoč... (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
674451 (3796) Vuli
»

Water chiller!!! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
23419376 (13013) steev
»

"varnostni mehanizem" pri vodnem hlajenju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
161144 (935) Highlag
»

hrup ... vodno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
152111 (1780) morphling1

Več podobnih tem