» »

Računalništvo - PIL

Računalništvo - PIL

Matek ::

Zadnjič sem se namenil na WC in med izbiranjem leposlovnega čtiva, ki sodi k temu obredu, hehe, sem zgrabil še en star PIL, no ja, saj ni bil tako star, NOVEMBER 2000, v glavnem, berem, berem, pridem do rubrike računalništvo. Članek da dol padeš, no na kratko, intervjuirali so otroke iz 4. razreda, ki naj bi se "spoznali" na računalnike. V glavnem tukaj je pretipkan članek iz Pila z mojimi komentarji:

Vsi, ki imate opraviti z računalniki, mladi računalnikarji torej, ste pravi mojstri. To se je potrdilo tudi pri obisku 4. razreda (A in B) na OŠ Vižmarje-Brod. Če je vsaj na polovici slovenskih OŠ tako, se nam za računalniško pismenost v prihodnosti res ni treba bati.
Solidni računalniki in dovolj delovnega prostora, postavitev miz in programska oprema pričajo o tem, da je računalništvo na tej šoli skrbno načrtovano. Med klepetom z vsemi četrtošolci se je izkazalo, da jih večina že obiskuje računalniški krožek (pa kaj, jest sem se vpisal v drugem razredu pa so nas učili kopirat diskete, pa sem šel8-)). In glavne tema našega klepeta? Igrice. Po dolgem in počez, one avtomobilske in strateške, strelske in arkadne. Na vprašanje, za kaj najbolj pogosto uporabljajte računalnik, je kar zahrumelo: Half life...Streljačina, kot ji pravimo (citiram) gejmerji. Najbolj glasni so bili fantje. Kaj pa dekleta? Brez skrbi, tudi njim so igrice zelo domače (iz Celjskih mesnin). In o čem naj bi v računalniški rubriki v Pilu pisali? O igrah.
Očitno so prav igre tisti preboj, ki omogoča samostojno uporabo računalništva. Znanje 4.a in b. je na zavidljivi ravni, presega znanje marsikaterega odraslega. Res pa je, da je prišla na dan zmota, veliko otrok namreč misli, da je internet program (:\ ha, kaj ni? mislim, resnični mojstri). Naj torej še enkrat razložim: internet je omrežna storitev, ki omogoča različne podstoritve, kot o : elektronska pošta, svetovni splet, prenos datotek, slike, govora, itn.Za vse te podstoritve obstajajo pomožni programi, ki nam omogočajo uporabo interneta.
In kaj naše četrtošolce najbolj žuli? Omejena možnost uporabe računalnika in predal za elektronsko pošto. Običajno doma uporabljajo računalnik predvsem starejši bratje in sestre, tako da za najmlajše člane družine ostane malo priložnosti. Podobno je z elektronsko pošto, večina uporablja poštne predale svojih staršev, prijateljev ali sorodnikov. Radi bi seveda imeli svojega (čudno da taki genialci še niso slišali za hotmail;)).

No, potem so bili v članku otroci, natančneje 6 otrok, in vsak je bil opisan. Imen otrok ne bom pisal, ker niso sami nič krivi, da je avtor članka napisal takšne stvari o njih.

krneki fant: Ima rad igrice, predvsem Half life (če bi bil zraven napisan mail, bi ga povabil na en deathmatch.>:D). Na internetu zelo rad išče povezave do strani o "skejtanju" in živalih. Sam pravi, da je internet kot Einstein-vse ve. Računalnik uporablja skoraj vsak dan.


še en fant: Je pravi razredni računalniški vodja (red team leader, hehe). Prav on je usposobil računalnike v učilnici (me zanima kaj je naredil, jih priklopil na štrom?.:\), sošolci in sošolke so ga pogosto klicali za nasvete (zdaj vem koga je treba klicat, če mi bo crknu comp). V računalniški krožek hodi že tretje leto in mu je zelo všeč (vau!!!). Najbloj je navdušen nad tem, da najprej eno uro delajo in se učijo, potem pa imajo pol ure časa za igrice. Njegova najljubša je Dizzy (BTW, če kdo pozna to igro, naj jo opiše). Njegova najljubša stran na internetu je (pazi zdaj) www.cartoonnetwork.com (jest bi bol reku da kak www.worldsex.com). Kot se za pravega računalniškega mojstra spodobi, pa je postavil tudi svojo predstavitveno stran.

končno ena punca: Doma računalnik prav pridno uporablja. Ker pa nima dostopa do interneta, hodi s prijateljicami v knjižnico. Na internetu obiskuje strani od živalih in znanstvenikih. Njena velika želja je, da bi lahko internet obiskala kar od doma.

another punca: Tudi ona rada deska in išče strani o živalih. Pravi, da se ji zdi izredno uporaben www.yahoo.com. Zadetki, ki jih pridobi pri iskanju, pa ji prav pridejo tudi za šolo. Njeni najljubši igrici sta Aladin in Tarzan. Če ima kakšno težavo z računalnikom, ji pomaga brat.

znova fant: pravi, da je rad na internetu in pogosto združuje prijetno s koristnim. Na internetu tako išč teme, ki so povezane s šolo, za zabovo pa kakšne strani s šalami. Če so dobre, si udi kakšno natisne (celo!). Med igrami mu je najbolj všeč AOE2. Pravi da je gravično izjemno izdelana, hkrati pa zahtevna za igranje. Do svojega znanja je kritičen. Meni, da bi se po 2 letih uporabe računalnika in po enem letu uporabe interneta moral še marsikaj naučiti.

zadnji fant: Je navdušen nad igrami. Njegova velika želja je, da bi imel svojo stran na internetu (pa naj prosi tistega prvega, da bi mu jo naredil). Na internetu najbolj obiskuje razne avtomobilistišne strani in Cartoon Netwrok. "Bistvo interneta je, da je to zbirka spletnih strani z različno vsebino" pravi, in doda, da domačo nalogo dela kar na računalniku.Tako. To je vse. Da me ne bo kdo narobe razumel, se iz nikogar ne norčujem, niti iz otrok, niti iz Pila, niti iz avtorja članka. ČE sem kje pretiraval s komentarji, se opravičujem. To sem napisal samo, da bi vam pokazal, kako lahko nekdo povzdiguje nekatere v višave. Saj je vredu, če pohvalih otroka, ampak to je že pa pretiravanje
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

singular ::

sem prebral to v pilu ja... lol:)

Huey P ::

Moja verzija obiska na šoli;

"Tokrat smo obiskali 1. c in 1. d razred. Učilnica je bila urejena, čista in prostorna. In o čem smo z našimi učenci govorili ta mesec. Nič drugega kot programiranje v C++. Vsi so se izkazali, da obvladajo Javo, C++ in seveda pisanje svojega jedra Linuxa. Večina si lasti računalnik AMD Athlon, nekateri manjvedi pa Pentiume 3. Majhen Jurček nam je povedal, da si želi v prihodnosti predvsem veliko sreče pri ustvarjanju namizja, kot ga je poimenoval, GNU XP, ki naj bi združil Linux in Windows XP. Seveda ima Jurček tudi svojo spletno stran, ki je pa na http://www.jurcek-programer.org"

"V naslednji številki pa se srečamo z drugošolci!"
..::DOOM III: The Legacy::..

Ribicija ::

Dajte no. Zakaj pa se elate norca iz otrok v 4 razredu? Bodimo srečni da obstajajo šole ki so spoznale kako pomebno je hitro opismenjevanje otrok (v teh letih se najhitreje učijo), ne pa da se zabavate nad tem.

Sicer pa kaj nismo vsi začeli nekje tam spodaj ko smo bili še majhni in neuki? Ali pa se je morda kateri med vami rodil in vse znal?:)

lp

3LeR. ::

ej folk k sem bil jst v cetrtem klasu sploh nism vedu kaj je to racunalnik
frka je de sem bil od zacetka k sem ga zacel uporablat precej podoben tem mulcem( no tok lesen nism bil) sam k bojo tok stari k mi bojo tud verjeten tok obvladal k mi
nobena stvar ti ni jasna kar v petih minutah sploh pa ne računalnik
slava jim ce v cetrtem klasu vsaj tok znajo
:)

Freak ::

ja zdej pr pilu sploh ni več računalništva, ampak internet. Predstavljajo samo neke demo programe in podobno, kje pa se tukaj otroci lahko naučijo kaj o računalništvu na splošno!:\

Lunik ::

ok. jaz v 4. razredu nisem mel pojma o racunalnikih. v 5., ko sem ga dobil tut ne. v sestem se mi je malo odprlo. v sedmem sem bil 3. v SLO v vb-ju. v 8. tut.
tako, ce v cetrtem nimas pojma, ni nic hudga. vsaj nekaj znajo, velik se bojo pa se naucil.
drgac pa o pilu: (kdaj mi pride kaksen sestrin pil v roke...) zdi se mi, da gre ta revija skoz bol nekam v...
uporabna stvar je se edino strip. racunalnistvo je totalka brezveze. screen shote namesto z navadnim printsceen delajo z enim neregistriranim programom in jim pol zgoraj v kotu pise: "en program v3.0 UNREGISTRED" sicer ni zelo opazno, vidno pa vseeno je. ne vem zakaj predstavljajo ene demote. nic ne recem, kaj je tudi uporabnega; zadnjic sem nasel bljiznico za minimiranje vseh oken, ki je nisem mogel nikjer najti. pod zanimive povezave je pa itak vedno samo njihov pejdz.
ja pa zlo zavlacujejo s tistim best page competition. komaj cakam da dobim laserja... :) (joke)

ok to je samo moje mnenje, lahko da so kritike tudi povsem neupravicene..

mmisv ::

dons je spet u PILU pikčr od slo-techa. pa lih un test zvočnih je na slikci...

matej
Čist trivialna stvar...

luni ::

spet? je ze bil prej?

kaj pa pise od spodaj? :)
Artificial Intelligentia


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prilagajanje izobraževalnega sistema v današnjem hitrem rač . in informacijskem razvo

Oddelek: Loža
313119 (2326) kuglvinkl
»

poučevanje matematike in računalništva

Oddelek: Šola
153208 (2173) lebdim
»

Odprta koda/šolstvo/mladostniki

Oddelek: Loža
444089 (3190) Unknown_001
»

Kdaj ste začeli programirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
636273 (4857) Good Guy
»

Moderna tehnologija in otroci

Oddelek: Loža
311781 (1103) SebaR

Več podobnih tem