» »

Kdaj ste začeli programirati?

Kdaj ste začeli programirati?

1
2
»

jype ::

Sej AutoLISP v AutoCADu je tudi lisp.

Če znaš eno, ti tudi drugo ne dela težav.

BigWhale ::

Sploh pa mislim da 99.9% programerjev v visokonivojskih jezikih nima pojma kaj program dejansko naredi, če smo čisto pošteni.


Eno je razumevanje delovanja programa na nivoju hardware-a, drugo pa semanticno razumevanje delovanja programa. Prvo je fajn ce znas, ni pa to nujno potrebno.

Ajd golo prepisovanje programov je drugo, ampak tisto dokazovanje neke lastne superiornosti z konstantnim bashanjem vseh mlajših programerjev, češ da itak ne razumejo kaj delajo, pa tudi nikamor ne vodi.


What is your problem, dude?! Bashing? Tisti tvoj prvi citat preberi... Hehe.

Programiranje je takrat, ko razumes kaj delas. Ce pa 'napises program', ki ima dve vrtsici kode, ki ti jih je nekdo pokazal, potem to pac ni programiranje. Nevem, kaj bi zdaj rad slisal no?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Jean-Paul ::

Programiranje je takrat, ko razumes kaj delas.


S tem me ne boš prepričal - v razlago pojma programiranje si vključil nov pojem - razumeti - ki je IMHO še manj jasno definiran in ga "razume" vsak po svoje.

jype ::

Programiranje je vse živo. Od analitičnega pristopa do problema do zapletenega kreativnega procesa, katerega rezultat so potem tiste brilijantne, nekonvencionalne rešitve:

class thing: pass
class paper(thing): pass
class rock(thing): pass
class scissors(thing): pass

def beats(x, y):
    def are(X,Y): return isinstance(x,X) and isinstance(y,Y)
    return are(paper,rock) or are(rock,scissors) or are(scissors,paper)

BigWhale ::

Programiranje je takrat, ko razumes kaj delas.


S tem me ne boš prepričal - v razlago pojma programiranje si vključil nov pojem - razumeti - ki je IMHO še manj jasno definiran in ga "razume" vsak po svoje.


Tudi opica, ki udriha po pisalnem stroju je pisateljica.

Razumes?

DustWolf ::

Tudi opica, ki udriha po pisalnem stroju je pisateljica.

Razumes?


Problem je v tem ker je tvoj kriterij zelo subjektiven. In če nekaj "pravo programiranje" definiraš na tak način potem to v praksi pomeni da si bo folk pač mislil svoje za vsak primer in vsaka trditev na tem področju potem ne pomeni nič.

Če ti rečeš da nekdo ne zna programirat po tej definiciji je to samo tvoje mnenje in čisto nič objektivnega. Za presodit stvar kot je, naprimer tale thread, kdaj je kdo zares začel, ali pa kdo je pravi programer, itd, pa rabiš bit vsaj malo objektiven, sicer lahko vsak po svoje trdi in majo vsi prav.

imagodei ::

Ja, glej...

Enemu srednješolcu, ki se uči programirat v C# ali pa v Javi, se verjetno fino zdi, če se pred prijatelji pohvali, da "programira". Samo prepisovanje kode iz knjige NI programiranje.

Programiranje je reševanje specifičnega problema s pomočjo zaporedja računalniških ukazov. To dosežeš tako, da rešitev problema bolj ali manj abstraktno prevedeš v algoritem, ki ga nato v pravilnem (programskem) jeziku vneseš v računalnik.

Prepisovanje kode, ki izpiše "Hello world!", ni programiranje. Tudi prepisovanje malce bolj kompliciranih problemov iz knjige v IDE ni programiranje. Programiranje ni niti, če v primeru, ki si ga pravkar prepisal iz knjige, spremeniš spremenljivko "i" iz 5 v 10, tako da program izpiše deset vrstic zvezdic, namesto petih.

Glede na prejšnji odstavek programiraš šele, ko nek konkreten problem zmoreš abstrahirati na nivo psevdokode ali algoritma in ga seveda tudi vnesti v računalnik. To pa v bistvu zahteva ravno tisto, kar sem navedel že nekaj višje gor:
Za akt "programiranja" se zahteva vsaj razumevanje ideje, da računalnik sledi zaporedju ukazov ter da ukaze vsaj približno štekaš.


Tukaj potem ni nič subjektivnega. Če tajnici, ki je izjemno dobra tipkarica dam nalogo, naj iz knjige prepiše program do zadnje pike in vejice natančno, jo očitno še ne moremo krstiti za programerko, ka-li? Če je, naj tudi sama, brez prepisovanja zaporedja ukazov a z vso mogočo literaturo, napiše nek konkreten program.

Če pa rečemo nekomu, ki obvlada Javo in nima pa pojma o Pythonu, naj napiše program v Pythonu in si pri tem lahko pomaga zgolj z referenčnim vodnikom, bo gotovo opravil boljše delo, kot pa tajnica z vso možno razpoložljivo literaturo.
- Hoc est qui sumus -

DustWolf ::

Podcenjuješ tajnice.

Sicer pa sem dobesedno prepisovanje že označil kot slab primer. Ko pa nekdo ve kaj je treba spremenit da pride drug rezultat ven, je to že korak proti programiranju. In v kakšnem obsegu je potrebno to počet da to postane "pravo progamiranje"... to je subjektivno, po vaši definiciji.

Tehnično pa je "programiranje", vnašanje programa v avtomat.

jernejl ::

Na faksu so nas učili, da obstaja razlika med programiranjem in kodiranjem.

Programiranje pomeni definiranje, analizo in reševanje nekega problema, da dobimo rezultat oziroma postopek za rešitev - algoritem.

Kodiranje pa je zapis algoritma (torej rezultata iz procesa programiranja) v programski kod.

Po zgornji definiciji bi bilo torej programiranje reševanje problemov, kodiranje pa zapis rešitve v obliki računalniškega programa. Programiranje v tem kontekstu ni povezano s konkretnim programskim jezikom.

Ko se omenja pojem programiranja, pa večina to takoj asociira s programskim jezikom (to vidimo tudi v tej temi).

Enotnih definicij ni. Nekateri pojma programiranje in kodiranje enačijo.

Nekje sem zasledil pa še naslednji zanimiv stavek, ki opisuje delo programerjev: Programer USTVARJA (creates) programsko opremo.

imagodei ::

DustWolf,

lej, pogovarjamo se o tem, ali otrok pri šestih, sedmih, osmih letih lahko _programira_. Ali zmore razumeti problem, ga razdrobiti na manjše korake in abstrahirati v obliki programske kode. Definitivno imaš mulce, ki pri desetih, dvanajstih letih delajo magisterije iz matematike in računalništva, samo te mulce lahko v svetovnem merilu prešteješ na prste ene roke. Za vse ostale pa velja, da pri šestih letih niso zmožni akta programiranja. Mnogi se takrat šele naučijo pisat. Mnogi šele pri šestih letih nekako pravilno razumejo slovnico govorjenega jezika, kje je šele slovnica programskega jezika. Če angleščina ni otrokov prvi jezik, se mora spopasti še z razumevanjem sintakse programskega jezika ter samih gradnikov (operatorji, funkcije/metode, krmilni stavki...)

IMO, pri šestih letih v splošnem otrok ne more programirat. Mu manjka precej kognitivnih sposobnosti za to. Seveda je pa pri 8-10 letih že bistveno bolje pripravljen na to, če je seveda pripravljen vložiti dovolj časa v to, da se nauči.

DustWolf> "Ko pa nekdo ve kaj je treba spremenit da pride drug rezultat ven, je to že korak proti programiranju. In v kakšnem obsegu je potrebno to počet da to postane "pravo progamiranje"..."

Ni korak proti programiranju, če spremeniš spremenljivko i:=5 v i:=10, tako da se ena zanka izvede 10x namesto 5x. To NI programiranje. Povsem narobe razumeš dejanje programiranja, če meniš, da se začne na nivoju pisanja kode. Ne začne se!

Programiranje se začne na nivoju analize problema, razbijanju problema na manjše enote in v prevajanju tega v algoritem. To je bistven proces in ne dopušča nobenega subjektivnega pogleda. Ta del se dogaja pri vsakem programiranju, četudi ga narediš samo v glavi in algoritma za krajše programe nikoli ne zapišeš na list papirja.

In to odgovori tudi na tvoje vprašanje: v kolikšnem obsegu je treba spreminjati obstoječ program, da lahko rečemo, da gre za programiranje? Hja, če razumeš problem in veš, da ti program vrača napačen rezultat ter je zato treba popravit algoritem oz. realizacijo algoritma s programsko kodo, potem programiraš. Trivialni programi, ki izpišejo 5 ali 10 zvezdic so seveda vedno pravilni, zato sama sprememba vrednosti spremenljivke še ne pomeni, da programiraš.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

Za presodit stvar kot je, naprimer tale thread, kdaj je kdo zares začel, ali pa kdo je pravi programer, itd, pa rabiš bit vsaj malo objektiven, sicer lahko vsak po svoje trdi in majo vsi prav.


Seveda! Zato bomo vsi skupaj objektivno rekli, da spreminjanje ene spremenljivke v programu, ki je dolg tri vrstice se ni programiranje.

Sicer pa preberi kar je imagodei napisal. :)

<b>klima</b> ::

Pa smo spet zašli v čudne vode...

Naslov teme je: Kdaj ste začeli programirati? in ne Kaj je po vašem mnenju programiranje?

BigWhale ::

Ja! Bemtis no. Ne mores vedet kdaj si zacel, ce ne ves kaj je programiranje. :>

Good Guy ::

programirat sem začel ko sem dopolnil 1 leto.

programiral sem na abakus
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21656267 (40943) DaMachk
»

Programiranje nasplošno

Oddelek: Programiranje
417382 (5458) kunigunda
»

postal bi programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
509736 (8065) videc
»

učenje c++, ali pascala, ali pa delphija (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
935876 (4865) Brilko
»

kaj programirate/delate nasploh?

Oddelek: Programiranje
403069 (2025) Reso

Več podobnih tem