» »

ERASMUS?

ERASMUS?

chrispy ::

Je bil kdo od vas, ki tole berete na kakšni erasmus izmenjavi v času študija? Kako je s tem, ali priporočate? Trenutno sem 1. letnik FRI in imamo nekaj tujcev, ki sicer imajo dostop do gradiv v angleškem jeziku, predavanje pa vaje na katerih so prisotni pa potekajo v slovenskem jeziku (wtf?). Potem si predstavljam, da tudi mi slovenci ko pridemo na erasmus izmenjavo poslušamo predavanja v jeziku države gostiteljice, kar pa se mi zdi nekako neproduktivno.

kihc ::

Odvisno od univerze, veliko jih nudi predavanja v angleščini, ne pa vse.
x

Mavrik ::

chrispy je izjavil:

Je bil kdo od vas, ki tole berete na kakšni erasmus izmenjavi v času študija?

Ja, na FRI.

chrispy je izjavil:


Kako je s tem, ali priporočate?

Ena najboljših izkušenj v živlnjenju, če imaš sredstva se izjemno splača iti.

chrispy je izjavil:


Trenutno sem 1. letnik FRI in imamo nekaj tujcev, ki sicer imajo dostop do gradiv v angleškem jeziku, predavanje pa vaje na katerih so prisotni pa potekajo v slovenskem jeziku (wtf?). Potem si predstavljam, da tudi mi slovenci ko pridemo na erasmus izmenjavo poslušamo predavanja v jeziku države gostiteljice, kar pa se mi zdi nekako neproduktivno.


Odvisno od države gostiteljice in fakultete. V kakšni Španiji in podobnih državah kamor ljudje grejo samo pit bi znal meti kar probleme. V drugih ni - to moraš preveriti za vsako fakulteto posebej. Na Danskem in kolegi na Švedskem ni bilo težav, je bilo vse v angleščini, ljudje znajo angleško. Na FRI se od vsakega ko gre na izmenjavo "zahteva" kratek opis vtisev, ki ga lahko najdeš na FRI/ERASMUS strani. Preberi so jih, veliko jih je kar s srca :)

Če te pa kaj zanima pa le vprašaj.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

otago ::

Hja.. Izkušnja z ene 5-6 let nazaj. Veliko je bilo erazmovcev tam okrog 20-22. Španci tudi starejši (do 30). Erasmus je bil vsaj nekoč bolj pojem za sex, drugs and rock'n'roll. Pred leti(pred bolonjcem) je bilo še tako, da so bili predmetniki študijev neprimerljivi. Za ene študije so bili predmetniki npr. za ekonomijo še usklajeni, kakšno gradbeništvo, geodezija, geoografija itd... je bilo že mešano. Za priznanje štipendije si moral zbrati predpisano število točk. Če si lahko vzel predmete na gostujoči fakulteti, takšne, ki bi ti rešili predmet na tvoji matični. Je bil folk, ki je šel "težke" predmete delat na erasmus, če se jim je uspelo zmenit.

Sam sem tudi imel v tujem jeziku skoraj vse. Birokracija in neznanje nemščine/angleščine na univerzi. Slovanski jeziki so si malo podobni. Snov sem večinoma razumel, ker sem imel dobre osnove od doma in se vedel, o čem se gre. Poročila sem oddajal v angleščini, en predmet pa se je večinoma izvajal v angleščini. Drugi kolegi so si nabrali potrebne točke tudi s kakšnimi terenskimi vajami, jezikovnimi tečaji, športnimi tečaji.

Sam se ne bi ponovno odločil za fakulteto/univerzo, niti državo mojega erasmusa. Bi pa šel znova. Preden se odločiš, se pomeni s folkom, ki prihaja od tam in ovrednoti njihovo mnenje glede na njihovo osebnost. In kot tretje, erasmus je super dober, če se ti zgodi v pravem življenjskem obdobju. Sam sem se počutil "prestar" za 90% 20-21letnih špancov in francozov, vzhodnjaki so bli kul (slovanska povezanost). Mogoče za začetek probat kakšno delavnico iaeste in podobno.

Kar sem slišal od drugih pa videl, pa na UL precej variira zahtevnost izpita pri profesorjih, pri nekaterih je bila dovolj že samo prisotnost na vajah in neko splošno odgovarjanje v angleščini. Na EF in FDV, kjer je sklepam, največ erazmovcev, pa so se verjetno v polnem fondu izvajali predmeti v angleščini vključno z izpiti. Ampak verjetno tudi s toleranco glede uspešnosti.

Erasmus, kakor je bil 5 let nazaj:
+ fajn za žurke,ženske, spoznavat folk, potovat
+/- odvisno od lokacije, dobra ali slaba hrana, poceni pivo na vzhodu
+ delno ali v celoti se kakšna obveznost prizna
+ če se je delal resno kakšen faks, je bilo to v FRA/NEM in severno
- Češka, SLovaška, Poljska in Španija, Portugalska so bile bolj neorganizirane, težje s komunikacijo, pomanjkanjem Erasmus Sovial Network, mentorstva in iskanjem vzajemnih predmetnikov, odzivnost.

Priporočam dobro univerzo severno od nas. Razmišljaj v sklopu, če bi ti bilo tam za delat drugo stopnjo ali pa iskat službo. Pa tam kjer boš razumel jezik. Ostalo je turizem. In se odločit glede na na vse faktorje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slaba banka - študentsko delo

Oddelek: Loža
418750 (6777) Kenpachi
»

2. bolonjska stopnja

Oddelek: Šola
52941 (2629) Veron
»

Študij v tujini

Oddelek: Šola
113071 (1777) St235
»

Socrates erasmus (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
526845 (5110) Gandalfar
»

podiplomski študij-forum?

Oddelek: Šola
153491 (3133) antonija

Več podobnih tem