» »

podiplomski študij-forum?

podiplomski študij-forum?

tina81 ::

Zanima me, če kdo ve za kakšen forum (poleg tistega v okviru ŠOU-a), kjer se obravanava problematika v zvezi s podiplomskim študijem.

Hvala in lp

STASI ::

Kaj te zanima, mogoče ti lahko tu pomagamo?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: STASI ()

gzibret ::

Tukaj vprašaj. Sej nas je neki podiplomcev na ST-ju. 8-) Celo kakšen asistent bi se našel.... :D Za prfoxe pa nisem ziher.

Za kakšen specifičen forum pa tudi nebi vedel.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Cofko Cof ::

No sj mene tud ene par stvari zanima v zvezi s tem:
- predkratim sem se vrnu iz Erasmus izmenjave na Danskem. Navdušen na vso zadevo, zdaj pa me zanima, če ma kdo kaj izkušenj z podiplomskim študijem v tujini(predvsem Amerika, Avstralija, mogoče Švedska). No sj neki začetnih informacij sem dobil od profesorjev/asistentov na faksu, sam me še vseen zanima več.
- kako je s statusom mladega raziskovalca. Eni ful hvaljo, drugi ne. Kako težko je to dobit?

Aja sm pa absolvent FRI-ja. Pa prosim ne mi kšnih linkov popat na strani, googlam lahko tudi sam. Zanimajo me vaše izkušnje.
Ars longa,vita brevis.

gzibret ::

> - kako je s statusom mladega raziskovalca. Eni ful hvaljo, drugi ne. Kako težko je to dobit?

Na prvo težko odgovorim, na drugo pa lahko.

Če si MR, ti država daje plačo in šolnino, tvoja naloga pa je, da doktoriraš (magistriraš) v predvidenem roku. Če tega ne narediš, vračaš denar (ne vsega, nekaj pa vseeno). Če narediš pred rokom, te država nagradi odvisno od tega, koliko prej si končal.

Postopek pa je sledeč. Sedaj enkrat bo razpis za mentorje MR-jev. Ti, če hočejo imeti MR-ja, se prijavijo na razpis in počakajo na rezultate. Mentor je lahko na univerzi ali v podjetju, mora pa biti član neke raziskovalne skupine (bazo skupin in raziskovalcev najdeš na SICRIS-u, poguglaj sam, saj si rekel, da nočeš linkov :D ). Če mentor dobi odobrenega MR-ja, pol more dat firma razpis (nekje junija) in ti se prijaviš na ta razpis. Moreš pa izpolnjevat pogoje: največ 28 let in vsaj povprečje 8 + morebitni pogoji, ki jih postavi podjetje.

A je to fajn a ne, presodi sam.

+ Plača je nekaj manj, kot 200kSIT/mesec, ko imaš odobren prehod na doktorat, je plača še malo višja
+ plačana šolnina
+ nekaj denarja na voljo za zapravit za knjige, računalnik, software, obiske konferenc, za raziskave...., odvisno tudi od dogovora s firmo
+ teče delovna doba

- status MR-ja ti ne garantira službe po končanem doktoratu, firma te lahko postavi na cesto, ko končaš zadevo (predvsem na Štefanu, tudi na faxih dokaj pogost pojav) - en kolega z doktoratom trenutno razvaža knjige ;(
- dokaj velika odgovornost, da končaš oz. da končaš v roku
- glede zaposlitve po koncu imaš dokaj zvezane roke vsaj toliko časa, kolikor si bil MR. Če te firma hoče, moreš tam ostat, ne smeš iti v tujino....


Kak pa bit (postat) MR? Najbolje je, da se osebno zmeniš s kom ali pač nekje. Lahko tudi v privat firmah, čeprav so pogoji za mentorja tam rahlo drugačni. Tisti razpis, ki ga da firma ven je ponavadi (ampak ne vedno) farsa, glih zaradi tega, ker mora biti, v resnici pa je že prej dogovorjeno. V glavnem, pejd do kakega prfoxa in vprašaj. Pejt na kak inštitut in vprašaj..... Pejt direkt do osebe in ne računat, da boš dobil mesto na razpisu.

Če dobiš status, podpišeš pogodbo z MŠZŠ-jem (ministrstvo za znanost...) ter pogodbo s firmo. Včlanijo te v društvo MR-jev in dobiš enkrat na leto brezplačno pivo ;)
Vse je za neki dobr!

tina81 ::

Zanima me, če je kdo delou izpit iz ANG na FF(preko Centra za ped. izobraževanje), ki je pogoj za vpis na podiplomca. Pr kermu profesorju ste ga delal in kako kej zgleda izpit pa kolk je zahteven?
Vem, da se je najbol it zment k določenmu profesorju, sam bi rada že predhodno mela kakšne informacije od tistih, ki ste to že dal skoz.

Že v naprej hvala za odgovore in lp

gzibret ::

Ja, jest sem to delal. Zgleda pa takole:

Najprej mi je rekla, da naj prevedem nek poljuben znanstveni tekst iz mojega področja. Pol pa se pogovarjaš o tem tekstu (v angleščini). Dala mi je neko besedilo na eni kaseti (bilo je o gradnji Panamskega prekopa), lahko poslušaš dvakrat. Pol sem odgovarjal na neka vprašanja v zvezi s slišanim besedilom. Na koncu sem mogel napisati še eno prošnjo ali nekaj podobnega.

Na našem faxu ni bil ta izpit pogoj za vpis, sem pa mogel dati izjavo, da bom ta izpit naredil v roku 6 mesecev od vpisa.

Ne spomnem pa se, pri komu sem to delal. Bila pa je neka profesorica, ki sem jo zahaklal na hodniku na FF-ju. Cena je bila nekaj čez 20kSIT.
Vse je za neki dobr!

poweroff ::

- predkratim sem se vrnu iz Erasmus izmenjave na Danskem. Navdušen na vso zadevo, zdaj pa me zanima, če ma kdo kaj izkušenj z podiplomskim študijem v tujini(predvsem Amerika, Avstralija, mogoče Švedska). No sj neki začetnih informacij sem dobil od profesorjev/asistentov na faksu, sam me še vseen zanima več.
To se tu definitivno izplača. Samo vedi, da boš potem najbrž težko dobil službo v "veze i poznanstva" Sloveniji.
Lahko narediš tudi tako, da se z matično slovensko fakulteto dogovoriš, da del obveznosti opraviš na tuji univerzi. Postopek je sicer rahlo zapleten, ker se moraš ustrezno zmeniti z obema fakultetama, ampak fakultete se ponavadi tudi povezujejo in nekje tako sodelovanje že lepo poteka. Načeloma ti morajo predmete na tuji univrzi odobriti pri nas in porrbeti za prevod njihovih ocen v naše.

Kar se tiče šolnin, se boš verjetno moral sam znajti, tuje univerze pa dajejo tudi popuste, zato se ti splača pozanimati se o njih.

Meni je bila to zelo dobra izkušnja, v Sloveniji sem opravljal samo dva obvezna predmeta, ostalo pa v Britaniji.

- kako je s statusom mladega raziskovalca. Eni ful hvaljo, drugi ne. Kako težko je to dobit?
V bistvu je v redu, ker si pravzaprav plačan za to, da študiraš in raziskuješ. Po novem je glede vračila denarja tako, da v primeru, da ne zaključiš, plačaš ene 250.000 SIT kazni. Ko sem bil jaz MR je bilo malo drugače, če ne bi zaključil v roku, bi plačal ene 7 do 10 mio. SIT.
Težko ali lahko dobiti? V bistvu imajo nek pravilnik na podlagi katerega dobivaš točke. Definitivno pomaga, če imaš že kakšne znanstvene članke objavljene. Problem je pa, kako se zmeniti z mentorjem, da te sploh predlaga. Žal je tukaj še vedno veliko VIP, čeprav lahko pač preprosto potrkaš pri nekom in ga vprašaš če bi te vzel kot mentor. Morda tvoj mentor na diplomi...
sudo poweroff

gzibret ::

> Definitivno pomaga, če imaš že kakšne znanstvene članke objavljene.

Ne, nič več. So spremenili pravilnik (sedaj bo izbiranje že drugo leto na podlagi "novega" pravilnika). Sedaj se izbira mentorja. Torej mora imeti mentor čim več referenc. Kandidat mora izpolnjevati le osnovne pogoje in seveda, da ga predlaga mentor.
Vse je za neki dobr!

poweroff ::

Hmm, to se mi zdi pa malce neumna rešitev. Saj kandidat dobi denar, možnost študija, itd. Pričakoval bi, da bodo izbirali najboljše kandidate...

Čeprav tudi mentor dobi nekaj za mentorstvo... Torej gre v bistvu za način financiranja dobrih mentorjev preko sistema MR?
sudo poweroff

gzibret ::

Jeb** ga. Nova vlada, nov sistem.
Vse je za neki dobr!

Cofko Cof ::

Članki se še kar upoštevajo, beri 26. člen:
Mladi raziskovalci

Na žalost še nč tazga nism objavu, no sj mam še kakšno leto časa :D Baje pa na FRI je samo ene par primernih mentorjev(pač morjo bit priznani na svojem področju in dovolj objavljat).

Mi je bla pa zanimiva tale možnost:
Fox Chase
Upajmo, da bo drugo leto tudi kaj takega.
Ars longa,vita brevis.

snow ::

Kandidate za MRja se izbere na podlagi:
- povprečene ocene (na dve decimalki)
- nagrad, univerzitetna prešernova prinese 1 piko
- člankov (s SCI po moje)
- če si že vpisan na podiplomca (1 pika?)
- ocena mentorja (0 do 3 točke)

Skratka... izbira mentor, katerega MRja bo imel.

Tak ocenjevalni sistem je začel veljati lani.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

tina81 ::

Na našmu študijskmu programu nismo mel iz angleščine nobenga izpita, zato me zanima kuko in kolk časa si se kej prpravlou na ta izpit? A si biu na kšnmu tečaju al kej podobnga?

Hvala in lp

gzibret ::

Nisem se nič pripravljal. Če se ti zdi, da se lahko normalno sporazumevaš v angleščini, pol se nimaš kaj za bat. Ta test temelji bolj na tem, a si se sposoben menit po angleško ali ne. Ni poudarek na nekih časih ali znanju vseh nepravilnih glagolov. Bolj na razumevanju in govorjenju.
Vse je za neki dobr!

antonija ::

Sory ker nisem bral teme, ampak glede forumov: MRji so nardil svojo stran in mislim da tud forum laufa, gre za Drustvo Mladih Raziskovalcev Slovenije.

Upam da pomaga ;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Doktorski študij bioznanosti

Oddelek: Šola
296031 (5203) Isotropic
»

MR

Oddelek: Šola
121099 (970) zee
»

Gregor Golobič in doktorski študij (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
619656 (7407) Klaatu
»

Magistrski študij na FE v šol. letu 2006/2007

Oddelek: Šola
264901 (3500) Roadracer
»

PODIPLOMCI-naravoslovje

Oddelek: Šola
163369 (3132) antonija

Več podobnih tem