Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
kriptobog ::
DDV nima veze z SPji, normiranci, popoldanci itd. ampak samo 50k OBDAVČLJIVEGA prometa v SLO (če programiraš za tuje stranke, to ni obdavčjiv promet v SLO, ker je reverse charge)
Res rabimo en sticky FAQ post tukaj v tej temi :)
Bi koristilo. Kaj pomeni 50k obdavcljivega prometa? Ce delas s tujo firmo je tudi vazno a je ta firma v EU ali ne.
koli99 ::
Lahko nekdo preveri ali moji izračuni držijo (popoldanski normiran sp);
Prihodek 10.000; dohodnina 400; dobiček 9.600
Prihodek 25.000; dohodnina 2.000; dobiček 23.000
Prihodek 60.000; dohodnina 8.200; dobiček 51.800
opomba: prispevki niso upoštevani
CrniPanter ::
tudi mene to zanima. jaz sem vedno mislil da je 50k meja za normiranga popoldanca. a pol greš lahko kar naprej z samo 20% davka? edin ratat moraš davčni zavezanec, seprav račun z DDV?
Do 50k prometa si lahko “mali DDV zavezanec” po tem pa se moras obvezno vkljuciti v sistem DDV. Strankam v SLO bos zaracunal DDV, V EU pa ne.
Ce pa poslujes samo z EU drzavami (izdajas racune za programiranje v Nemcijo recimo) pa se moras registrirat kot atipicni DDV zavezanec kjer si enako do 50k pac “atipicni” in edina lasnost te atipicnosti je zate opcija, da izdajas racune v EU z reverse chargeom še predno prebijes mejo 50k kjer pac moras postati “obvezni DDV zavezanec”. Poslovanja za EU ti to ne spremeni, še vedno reverse charge (brez obracunavanja DDV).
CrniPanter ::
Mislim da ne.
Prihodek 10.000 in 25.000 štimata.
Pri 60.000 pa mislim da je pravilna cifra 7.000 dohodnine in dobiček 53.000.
peachkovit ::
CrniPanter je izjavil:
Do 50k prometa si lahko “mali DDV zavezanec” po tem pa se moras obvezno vkljuciti v sistem DDV. Strankam v SLO bos zaracunal DDV, V EU pa ne.
Ce pa poslujes samo z EU drzavami (izdajas racune za programiranje v Nemcijo recimo) pa se moras registrirat kot atipicni DDV zavezanec kjer si enako do 50k pac “atipicni” in edina lasnost te atipicnosti je zate opcija, da izdajas racune v EU z reverse chargeom še predno prebijes mejo 50k kjer pac moras postati “obvezni DDV zavezanec”. Poslovanja za EU ti to ne spremeni, še vedno reverse charge (brez obracunavanja DDV).
Hm, eno vprasanje...
Trenutno sem atipicni DDV zavezanec, racune izdajam v Slo in Nemcijo.
Skupaj imam malo vec kot 50k prihodka, ampak vecina Nemcija (90%), Slo manj (10%).
Ali se moram vseeno vkljuciti v sistem DDV?
Ali se gleda celotni prihodek (Nemcija+Slo) ali samo Slo (kot je nekdo zgoraj napisal, obdavcljivega prometa, ce sem prav razumel)?
koli99 ::
CrniPanter je izjavil:
Mislim da ne.
Hvala, en IF premalo:)
Test; Prihodek 100.000; dohodnina 15.000; dobiček 85.000; štima?
novak-t ::
CrniPanter je izjavil:
Mislim da ne.
Hvala, en IF premalo:)
Test; Prihodek 100.000; dohodnina 15.000; dobiček 85.000; štima?
Štima
Egii ::
Še lahko keri napiše za ddv normiranca do 100.000€
sedaj je bilo 4% do 100.000€
zdaj ponovem bo pa ?% do 100.000€
Hvala
sedaj je bilo 4% do 100.000€
zdaj ponovem bo pa ?% do 100.000€
Hvala
Recordman ::
peachkovit je izjavil:
Hm, eno vprasanje...
Skupaj imam malo vec kot 50k prihodka, ampak vecina Nemcija (90%), Slo manj (10%).
Ali se gleda celotni prihodek (Nemcija+Slo) ali samo Slo (kot je nekdo zgoraj napisal, obdavcljivega prometa, ce sem prav razumel)?
Ne rabis se vkljucit v sistem DDV, @CrniPanter se tule moti.
Obdavcljiv promet v tem kontekstu pomeni promet, ki bi bil predmet obdavcitve z DDV v primeru, da bi bil ti DDV zavezanec. Izvajanje storitev za narocnika iz druge drzave EU praviloma ne spada v to kategorijo (zgoraj omenjeni reverse charge), zato se tudi ne steje v kvoto 50k.
peachkovit je izjavil:
Hm, eno vprasanje...
Obdavcljiv promet v tem kontekstu pomeni promet, ki bi bil predmet obdavcitve z DDV v primeru, da bi bil ti DDV zavezanec. Izvajanje storitev za narocnika iz druge drzave EU praviloma ne spada v to kategorijo (zgoraj omenjeni reverse charge), zato se tudi ne steje v kvoto 50k.
Kaj pa v primeru drzave izven EU, isto? Torej lahko klofas normiranca do katerega zneska? 300k v dveh letih?
user4683 ::
peachkovit je izjavil:
Hm, eno vprasanje...
Kaj pa v primeru drzave izven EU, isto? Torej lahko klofas normiranca do katerega zneska? 300k v dveh letih?
Da.
normada ::
Pozdrav,
včeraj sem imel par ur viška časa (žal mi zaradi letnih omejitev normiranega s.p.-ja čas ostaja) in sem postavil https://blaginjazavse.si/
Zaenkrat je možno pisati državnim svetnikom, ki so pristojni za vašo občino in jih pozvati k vetu na dohodninski zakon. Danes zvečer dodam še možnost dopisa "priporočenim"/"neodločenim" (ima kdo kak boljši termin?) poslancem (tj. SDS in NSi), ki bi lahko vložili zahtevo za zakonodajni referendum.
Naslov strani je malo ironičen (za tiste, ki vam je politika blizu), a zdi se mi, da drži kot pribito.
P.S.: Oblikovanje še ni popolnoma prijazno mobilnim telefonom, a tudi to odpravim danes zvečer.
normada
včeraj sem imel par ur viška časa (žal mi zaradi letnih omejitev normiranega s.p.-ja čas ostaja) in sem postavil https://blaginjazavse.si/
Zaenkrat je možno pisati državnim svetnikom, ki so pristojni za vašo občino in jih pozvati k vetu na dohodninski zakon. Danes zvečer dodam še možnost dopisa "priporočenim"/"neodločenim" (ima kdo kak boljši termin?) poslancem (tj. SDS in NSi), ki bi lahko vložili zahtevo za zakonodajni referendum.
Naslov strani je malo ironičen (za tiste, ki vam je politika blizu), a zdi se mi, da drži kot pribito.
P.S.: Oblikovanje še ni popolnoma prijazno mobilnim telefonom, a tudi to odpravim danes zvečer.
normada
WhiteAngel ::
Pozdrav,
normada
Pohvalno. Ampak, če/ko bo Svet dal veto, je potrebna le absolutna večina v parlamentu, kar ob Svobodnih 41 sedežih ne bo težko. Slovenci s(m)o pač levi in revni. Kdor blokira dohodninski zakon, pomeni, da dela proti volji ljudstva.
peachkovit je izjavil:
Hm, eno vprasanje...
Da.
Hm. Zanimivo, da mi se noben racunovodja tega ni nikoli omenil in so vedno govorili do 50k prometa.
matic492 ::
Pravilno so ti govorili, samo ne vejo, da ne izdajaš račune slovenskim firmam, ampak tujim :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Come on, se vedno se vrtimo v krogu. Normiranca vedno lahko "klofas" do 300k/dveh letih. Nima veze s tem komu in kam izdajas racune.
Folk ne zna postavit vprasanj in potem dobiva delne/nepovezane odgovore. Dober racunovodja bo to sicer zaznal in razlozil... ampak vprasanje ce bo "podjetnik" razumel kaj mu hoce razlozit.
Folk ne zna postavit vprasanj in potem dobiva delne/nepovezane odgovore. Dober racunovodja bo to sicer zaznal in razlozil... ampak vprasanje ce bo "podjetnik" razumel kaj mu hoce razlozit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
WhiteAngel je izjavil:
Pozdrav,
normada
Pohvalno. Ampak, če/ko bo Svet dal veto, je potrebna le absolutna večina v parlamentu, kar ob Svobodnih 41 sedežih ne bo težko. Slovenci s(m)o pač levi in revni. Kdor blokira dohodninski zakon, pomeni, da dela proti volji ljudstva.
Drži. A veto je osnova za odložitev zakona, saj se nato rok za vložitev zahteve za zakonodajni referendum zamakne za vsaj en teden, kar bi eliminiralo vsakršno teoretično možnost, da bi zakon lahko bil razglašen še letos (v primeru vložitve te zahteve).
V idealnem scenariju torej:
DS 5.12. zahteva ponovno glasovanje
DZ 6.12. (najhitreje) ponovno glasuje
SDS 13.12. vloži zahtevno za zakonodajni referendum
DZ 14.12. (najhitreje) na nujni seji odloči o neustavnosti referenduma
SDS 29.12. vloži na US zahtevo o presoji ustavnosti (nekateri so pisali, da to lahko storijo s priporočeno pošto? sam sicer nisem prepričan)
V kolikor US v roku 24-48h ne odloči o zadevi (kar je malo verjetno), se zakon zamakne, saj velja princip neretroaktivnosti
Verjetno še obstaja kak dodatni korak, ki laikom ni znan. A menim, da ni nemogoče, da se zakon zamakne.
No, pa še enkrat apel vsem prisotnim članom in članicam - pojdite na https://blaginjazavse.si/ in pišite svojemu svetniku.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: normada ()
Gregor P ::
Pozdrav,
...
normada
... si prepričan, da ti državnozborski e-poštni naslovi držijo?
"Bojana Potočan" <bojana.potocan@dz-rs.si>, "Branko Tomažič" <branko.tomazic@dz-rs.si>, "Cvetko Zupančič" <cvetko.zupancic@dz-rs.si>, "Alojz Kovšca" <alojz.kovsca@dz-rs.si>, "Lidija Jerkič" <lidija.jerkic@dz-rs.si>, "Oskar Komac" <oskar.komac@dz-rs.si>, "Ladislav Rožič" <ladislav.rozic@dz-rs.si>, "Branimir Štrukelj" <branimir.strukelj@dz-rs.si>
... ker "dz" je za Državni zbor RS, najbrž je vsaj pri večini pravilno "@ds-rs.si", torej "ds" kot Državni svet RS.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
... si prepričan, da ti državnozborski e-poštni naslovi držijo?
... ker "dz" je za Državni zbor RS, najbrž je vsaj pri večini pravilno "@ds-rs.si", torej "ds" kot Državni svet RS.
Ajej, imaš prav, sem se zatipkal (nekaj jih ima @gov.si maile in nisem bil pozoren). Hvala za opozorilo, je že popravljeno!
A to si nameno izbral slogan Levice drugače :D
Pat_MaGroin ::
Bravo, super pobuda! Pišem kot podporo temu projektu :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Recordman ::
Najprej se odloči, kaj točno nas želiš vprašati. Ali je to "do koliko prihodkov imaš lahko normiranca" (do 300k/2 leti) ali "koliko stroškov se mi prizna" (imaš na zadnjih par straneh cel kup informacij in izračunov) ali pa morda celo "kdaj moram postati zavezanec za DDV" (imaš par objav nazaj cel kup informacij).
Ker v enem postu citiraš ddv in sprašuješ neko drugo stvar, v drugem postu pa sprašuješ neko povsem tretjo stvar.
Ker v enem postu citiraš ddv in sprašuješ neko drugo stvar, v drugem postu pa sprašuješ neko povsem tretjo stvar.
Sebz ::
Sporočilo ni bilo dostavljeno na naslov dejan.crnek@gov.si, ker ni bilo mogoče najti naslova ali nanj ni mogoče prejemati pošte.
:O
Najprej se odloči, kaj točno nas želiš vprašati. Ali je to "do koliko prihodkov imaš lahko normiranca" (do 300k/2 leti) ali "koliko stroškov se mi prizna" (imaš na zadnjih par straneh cel kup informacij in izračunov) ali pa morda celo "kdaj moram postati zavezanec za DDV" (imaš par objav nazaj cel kup informacij).
Ma koga naj vzamem, da obvlada te zadeve? Do sedaj so vsi isto tupili. Torej ce prav razumem, imas lahko popoldanca in ce delas sam s tujimi firmami lahko cepas preko 50k letno in imas na vse 80% priznanih normiranih ali samo do 50k kot pravijo racunovodje?
Sem začel zjutraj pisat "FAQ", ampak še veliko manjka, če se komu da, naj doda, če ne bom pa jaz kasneje dodajal in malo polepšal in mogoče spremenil strukturno
1. Normiran SP
Normirana obdavčitev SPja je samo ureditev, kako se obračunajo stroški in davek na dobiček. V praktično vseh ostalih pogledih je pač SP kot SP in je enak vsem ostalim. Več o obdavčitvi spodaj.
2.DDV Zavezanstvo (in atipično zavezanstvo)
Tega ne mešajte z obdavčitvijo dobička!
DDV zavezanstvo je ločeno in ima enaka pravila za vse pravne osebe (tudi DOO in navaden SP, zdaj DD je ponavadi ogromna firma, ampak I guess v teoriji bi lahko imel DD, ki ni DDV zavezanec.)
Da postaneš DDV zavezanec je omejitev 50k EUR na leto, AMPAK to ni (nujno) isto kot celoten promet. Tukaj se šteje samo "obdavčjiv promet", zdaj tukaj ne bom šel v detajle, ampak v našem kontekstu IT normirancev je to pomembno, ker:
Obdavcljiv promet v našem kontekstu pomeni promet, ki bi bil predmet obdavcitve z DDV v primeru, da bi bil ti DDV zavezanec. Izvajanje storitev za narocnika iz druge drzave EU praviloma ne spada v to kategorijo (zgoraj omenjeni reverse charge), zato se tudi ne steje v kvoto 50k.
Dam primer:
- v letu zdam 10k računov slovenski firmi
- v istem letu zdam 40k računov nemški firmi
== 50k prometa. Ampak samo 10k od tega je obdavčljivega v Sloveniji zato nobenemu ne zaračunam DDV.
* moram pa postati atipični zavezanec
2.1 Atipični DDV Zavezanec
Večina v IT konktekstu tudi izdajamo račune v tujino - EU, zato boste v tem primeru postali atipični DDV zavezanec.
Kaj to pomeni?
TODO:
Tukaj si zamislite 3 področje
1. Slovenija
2. EU (bolj natančno - vse države, kjer imajo VAT ID - torej enako kot naša davčna)
3. Vse ostale države (ZDA,UK)
in pa poleg tega še fizične/pravne osebe - torej če izdate račun podjetju ali fizični osebi
TODO
2.2 DDV Zavezanec.
TODO:
3. "popoldanski" (normiran) SP
"popoldanski" je pogovorni termin in ne obstaja v pravni ureditvi. Vsi (normirani) SPji so enaki v smislu davkov/DDVja, razlika je samo kje si LASTNIK (torej ti sam) plačuje prispevke. Če si redno zaposlen in imaš "popoldanca", si plačuješ prispevke (zdravstveno, pokojninsko, starševsko itd., vse na plačilni listi) preko redne zaposlitve, zato imaš na "popoldancu" samo 80EUR fiksno dodatnih na mesec, ki se ti sploh ne štejejo v pokojninsko osnovo.
4. Obdavčitev prometa - Normiran SP
** bom pisal po novem zakonu, stari je seveda 4% do 100k
Velikokrat vidimo, da piše "4% do 50k, 12% od 50-100k", to pride iz naslednjega izračuna:
- do 50k prometa je 80% stroškov = 50-40 = 10k dobička * 0.2 (davek) = 2000EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- od 50k do 100k prometa je 40% stroškov = 50-20 = 30k dobička * 0.2 = 6000EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- nad 100k je 0% stroškov, tako da je vsak evro nad 100k obdavčen direktno z 20%. ** glej skupno omejitev 300k /2 leti
5. skupna omejitev 300k / 2 leti
TODO
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
sraka1 ::
Sporočilo ni bilo dostavljeno na naslov dejan.crnek@gov.si, ker ni bilo mogoče najti naslova ali nanj ni mogoče prejemati pošte.
Enako tudi jaz ravno - https://www.ds-rs.si/sl/node/149 na spletni strani je sicer ta @gov.si e-mail...mogoče je treba probat z @ds-rs.si...ali pa celo dejan.crnek@ljubljana.si
Ma koga naj vzamem, da obvlada te zadeve? Do sedaj so vsi isto tupili. Torej ce prav razumem, imas lahko popoldanca in ce delas sam s tujimi firmami lahko cepas preko 50k letno in imas na vse 80% priznanih normiranih ali samo do 50k kot pravijo racunovodje?
Sem začel zjutraj pisat "FAQ", ampak še veliko manjka, če se komu da, naj doda, če ne bom pa jaz kasneje dodajal in malo polepšal in mogoče spremenil strukturno
1. Normiran SP
Normirana obdavčitev SPja je samo ureditev, kako se obračunajo stroški in davek na dobiček. V praktično vseh ostalih pogledih je pač SP kot SP in je enak vsem ostalim. Več o obdavčitvi spodaj.
2.DDV Zavezanstvo (in atipično zavezanstvo)
DDV zavezanstvo je ločeno in ima enaka pravila za vse pravne osebe (tudi DOO in navaden SP, zdaj DD je ponavadi ogromna firma, ampak I guess v teoriji bi lahko imel DD, ki ni DDV zavezanec.)
Da postaneš DDV zavezanec je omejitev 50k EUR na leto, AMPAK to ni (nujno) isto kot celoten promet. Tukaj se šteje samo "obdavčjiv promet", zdaj tukaj ne bom šel v detajle, ampak v našem kontekstu IT normirancev je to pomembno, ker:
Obdavcljiv promet v našem kontekstu pomeni promet, ki bi bil predmet obdavcitve z DDV v primeru, da bi bil ti DDV zavezanec. Izvajanje storitev za narocnika iz druge drzave EU praviloma ne spada v to kategorijo (zgoraj omenjeni reverse charge), zato se tudi ne steje v kvoto 50k.
Dam primer:
- v letu zdam 10k računov slovenski firmi
- v istem letu zdam 40k računov nemški firmi
== 50k prometa. Ampak samo 10k od tega je obdavčljivega v Sloveniji zato nobenemu ne zaračunam DDV.
* moram pa postati atipični zavezanec
2.1 Atipični DDV Zavezanec
Večina v IT konktekstu tudi izdajamo račune v tujino - EU, zato boste v tem primeru postali atipični DDV zavezanec.
Kaj to pomeni?
TODO:
Tukaj si zamislite 3 področje
1. Slovenija
2. EU (bolj natančno - vse države, kjer imajo VAT ID - torej enako kot naša davčna)
3. Vse ostale države (ZDA,UK)
in pa poleg tega še fizične/pravne osebe - torej če izdate račun podjetju ali fizični osebi
TODO
2.2 DDV Zavezanec.
TODO:
3. "popoldanski" (normiran) SP
"popoldanski" je pogovorni termin in ne obstaja v pravni ureditvi. Vsi (normirani) SPji so enaki v smislu davkov/DDVja, razlika je samo kje si LASTNIK (torej ti sam) plačuje prispevke. Če si redno zaposlen in imaš "popoldanca", si plačuješ prispevke (zdravstveno, pokojninsko, starševsko itd., vse na plačilni listi) preko redne zaposlitve, zato imaš na "popoldancu" samo 80EUR fiksno dodatnih na mesec, ki se ti sploh ne štejejo v pokojninsko osnovo.
Velikokrat vidimo, da piše "4% do 50k, 12% od 50-100k", to pride iz naslednjega izračuna:
- do 50k prometa je 80% stroškov = 50-40 = 10k dobička * 0.2 (davek) = 2000EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- od 50k do 100k prometa je 40% stroškov = 50-20 = 30k dobička * 0.2 = 6000EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- nad 100k je 0% stroškov, tako da je vsak evro nad 100k obdavčen direktno z 20%. ** glej skupno omejitev 300k /2 leti
TODO
Hvala za tole :)
novak-t ::
TODO
4.1 Obdavčitev prometa - normirani popoldanski SP
- do 12.5k prometa je 80% stroškov = 12.5-10 = 2.5k dobička * 0.2 (davek) = 500EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- od 12.5k do 50k prometa je 40% stroškov = 37.5-15 = 22.5k dobička * 0.2 = 4500EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- nad 50k je 0% stroškov, tako da je vsak evro nad 50k obdavčen direktno z 20%. ** glej skupno omejitev 300k /2 leti
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: novak-t ()
Tidule ::
Osebno bi tole dopolnil na način, da bi jasno zapisal, da izvajanje storitev za naročnika iz druge države EU, kjer je DDV obračunan na podlagi reverse charge, ne spada v to kategorijo in zato ne šteje v kvoto 50k. Medtem, ko izvajanje storitev za naročnika, kjer reverse charge ne pride v poštev (ker ni zavezanec za DDV ali je plačila DDV oproščen, je fizična oseba,...) seveda sodi med obdavčljiv promet.
Če imaš voljo dodaj še kak stavek o načinu izračuna prispevkov, namreč sprememba na področju normirancev bo tukaj bolj vplivala na to koliko denarja na koncu ostane, kot pa sama obdavčitev.
Drugače pa hvala za napisano, naravnost neverjetno je koliko ljudi ni sposobno ločit med tem kaj so mejne vrednosti za to, da ostaneš v sistemu normiranih stroškov, kolikšni so dejansko priznani normirani stroški in kaj je meja za DDV:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Evo malo več dodano, nisem ravno naslednji Tolkien :D, sem tudi nenamenoma delno pisal v tretji osebi, delno v prvi, je treba še veliko popravit:
TODO: Za vse točke, viri/linki do zakonov?
EDIT: Lahko bi dejansko bil ITjevec in naredil github z README.md ? :D
1. KAJ SPLOH JE NORMIRANI SP?
Normiran je lahko tudi DOO - pravila so večinoma enaka, samo ne bom ločeval oz. dodajal DOO, ker za večino ni relevantent.
2. DDV ZAVEZANSTVO (NAVADNO/ATIPIČNO)
Obdavcljiv promet v našem kontekstu pomeni promet, ki bi bil predmet obdavcitve z DDV v primeru, da bi bil ti DDV zavezanec. Izvajanje storitev za narocnika iz druge drzave EU praviloma ne spada v to kategorijo (reverse charge), zato se tudi ne steje v kvoto 50k.
Pomen izraza "obdavčljiv promet":
Ne vem, če je to uradni izraz, ampak v tem kontekstu ga uporabljamo, da izrazimo promet, ki bi moral biti obdavčen z DDV, če je pravna oseba, ki izdaja račun, DDV zavezanec.
V kontekstu IT, kjer večinoma izdajamu račune firmam v tujino, ta promet ni obdavčljiv - reverse charge.
Pri fizičnih osebah je treba biti ekstra pozoren. Za slovenske fizične osebe je seveda promet obdavčljiv, ampak ni omejen.
Če boste izdajali fizične račune osebam v EU ali izven EU veljajo neka posebna pravila poročanja - ampak tukaj nimam izkušenj, je pa treba biti ekstra pozoren.
TODO: Pri fizičnih osebah nimam veliko izkušenj ali znanja, naj kdo dopolni
2.1 PRIMERI
*Vsi primeri smatrajo izdane račune v enem poslovnem letu.
I.
- 10k računov slovenski firmi
- 50k računov nemški firmi
== 60k prometa. Ampak samo 10k od tega je obdavčljivega v Sloveniji zato nobenemu ne zaračunam DDV.
* moram pa postati atipični zavezanec, zato ker izdajam račun v Nemčijo.
II.
- 60k računov slovenski firmi
- 60k računov nemški firmi
== 120k prometa. 60k obdavčljivega. Moram postati DDV zavezanec, in na vse račune v sloveniji obračunati 22% DDV.
** Tukaj je treba biti ZELO POZOREN, ker če sredi leta greš čez mejo za DDV zahteva FURS vse za nazaj! Ne bom šel v detajle tukaj, ker za večino nima efekta, ampak če boste presegli DDV prag morate planirati to za VNAPREJ!
III.
(spletna trgovina)
- 60k računov slovenskim fizičnim osebam
== 60k obdavčljivega prometa -> Moram postati zavezanec
IV.
- 60k prometa v ZDA
== 60k prometa -> Ne rabim postati zavezanec (niti atipični - tisto je samo za EU države)
2.2 IZDAJA RAČUNOV
Tukaj je najprej pomembno ločit 3 področja.
1. Slovenija
2. Države EU (bolj natančno - vse države, kjer imajo VAT ID - torej enako kot naša davčna)
3. Vse ostale države izven EU (ZDA,UK)
2.2.1 Pravnim osebam
Področje Slovenije:
- Če ste navadni DDV zavezanec (NE SAMO ATIPIČNI!) - se izda račun, kjer je vaša davčna napisana z predpono SI in zaračuna DDV
- Če niste DDV zavezanec ali samo atipični - se izda račun z klavzulo TODO, kjer je vaša davčna zapisana brez SI (v obeh primerih)
Področje EU:
- Morate postati atipični zavezanec - se izda račun z klavzulo TODO, kjer je davčna zapisana z predpono SI
Področje izven EU:
TODO
2.2.2 Fizičnim osebam
Področje Slovenija:
Račun izdate normalno, z klavzulo TODO
Pdoročje EU:
TODO
Področje izven EU:
TODO
2.3 Atipični DDV Zavezanec
Kaj to pomeni?
Oddam na eDavkih dokument, kjer zaprosim za DDV/VAT ID (to pomeni da bo pred vašo davčno SI, ter bno veljavna mednarodno).
(TODO: Navodila za izpolnjevanje ddv-p2?)
2.4 "Navadni" DDV Zavezanec.
Če postanete "navadni" zavezanec, morate vsem strankam na obdavčljivem prometu.
Random linki:
DDV KLAVZULE: https://www.mm-konto.si/aktualno/ddv-kl...
OBRAČUN DDV V TUJINI: https://data.si/blog/obracun-ddv-za-sto...
3. "POPOLDANSKI" SP?
"Popoldanski" je pogovorni termin in ne obstaja v pravni ureditvi. Vsi (normirani) SPji so enaki v smislu davkov/DDVja, razlika je samo kje si LASTNIK (torej ti sam) plačuje prispevke. Če si redno zaposlen in imaš "popoldanca", si plačuješ prispevke (zdravstveno, pokojninsko, starševsko itd., vse na plačilni listi) preko redne zaposlitve, zato imaš na "popoldancu" samo 80EUR fiksno dodatnih na mesec, ki se ti sploh ne štejejo v pokojninsko osnovo. Glej spodnjo točko za točne številke.
4. OBDAVČITEV PROMETA OZ. PRIZNANI STROŠKI
Obdavčitev je celovita - 20% na DOBIČEK (pri navadnem SPju zapade dobiček v dohodninsko lestvico lastnika).
Da dobimo dobiček, odbijemo stroške, to je teh konstantno omenjenih 80%.
Višina priznanih stroškov so v procentih in odvisno od tega ali je nekdo zaposlen ali ne.
4.1 Normirani SP "Polni/Full time" - kjer je vsaj 1 oseba polno zavarovana (zaposlena) vsaj 9 mesecev v tekočem letu - torej to si lahko ti sam, kot lastnik.
Opomda: ta oseba seveda ni nujno da je lastnik. Lahko imaš "popldanca", pa nekoga zaposlenega in se ti dvignejo priznani stroški na 100k.
4.1 Normirani SP "Popldanski" oz. če smo eksplicitni: Normirani SP, kjer ni zaposlena nobena oseba, ali pa ni bila zaposlena vsaj 9 mesecev v letu
- do 12.5k prometa je 80% stroškov = 12.5-10 = 2.5k dobička * 0.2 (davek) = 500EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- od 12.5k do 50k prometa je 40% stroškov = 37.5-15 = 22.5k dobička * 0.2 = 4500EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- nad 50k je 0% stroškov, tako da je vsak evro nad 50k obdavčen direktno z 20%. ** glej skupno omejitev 300k /2 leti
* Pisano po novem zakonu, stari je seveda 4% do 100k
* Po starem zakonu je bilo 5 mesecev zaposlitve v enem letu, po novem je 9
5. PRISPEVKI
TODO
6. OMEJITVE
Ločimo vstopne in izstopne omejitve, ki NISO iste.
Vstop:
so samo za pravne osebe, ki imajo promet od prej (torej so naprimer bili že prej navadni SP). Pogoj za vstop je da je bil promet manj kot 100k EUR prejšnje leto (TODO: Nisem siguren ali je zadnje 2 leti?)
Torej če odpirate SP in ste od prvega dne normirani, ste lahko normirani v vsakem primeru, ker nimate prometa od prejšnjih let.
Izstop:
Iz sistema normiranih stroškov mora izstopiti pravna oseba, ki ima v 2 zaporednih letih več kot 300k EUR prometa (zato je velikokrat omenjeno 150k / leto). To pomeni da lahko imate eno leto 300k EUR prometa, naslednjo pa 0EUR, in vam ni ptorebno izstopiti.
TODO: Kolikor je meni znano je tukaj je sicer nekakšna "siva cona" oziroma se tako interpretira zakon, ni pa ekspliciten?
TODO: Za vse točke, viri/linki do zakonov?
EDIT: Lahko bi dejansko bil ITjevec in naredil github z README.md ? :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
BigWhale ::
Da.
Torej, zavezanec za DDV je ena stvar, imeti normirane stroske je pa druga, popolnoma nepovezana, stvar. Lahko si zavezanec za DDV in normiranc. Lahko pa tud nisi zavezanc za DDV in nisi normiranc. In se ostali dve kombinaciji, ki se ostaneta.
Stikalo ::
Resno vprašanje
Kako gleda davkarija oz ministrstvo za delo oziroma zakonodaja gleda na samostojenga podjentika (s.p.), ki več kot 80% prometa ustvari z enim naročnikom? Gre pa za storitve, ki nimajo nikakšršnih znakov delovnega razmerja? Gre za prodajo neke vrste avtoskega nadomestila oziroma "licence" za SW in HW dizajn? Pač meni posel preko njih raste z močno njihovo prodajo. Tudi če mam recimo 20k€ prihodkov z drugih oseb, ne morem vplivati oz zmanjšati prihodkov od praktično pasivnega dela prihodkov glavnega naročnika?
Kot razumem zakonodajo padem pod ekonomsko odvisno osebo? Ali je ok, če jaz podjetju sporočim, da se v celoti odpovedujem tem pravicam in da imam zaloge sredstev za več mesecev in nisem ekonomsko odvisen od njih. Sem lahko spph normiranec v tem primeru? Če prav razumem tudi kot d.o.o praktično ne morem poslovati z enim večjim naročnikom brez pravnih kolobocij? Torej če si one man band, praktično ne moreš normalno poslovati na trgu, če posluješ 80%+ prometa z enim naročnikom?
https://mladipodjetnik.si/podjetniski-k...
ZDR-1 ekonomsko odvisne osebe opredeljuje kot samozaposlene osebe, ki na podlagi pogodbe civilnega prava osebno, za plačilo samostojno in dlje časa opravljajo delo v okoliščinah ekonomske odvisnosti ter same ne zaposlujejo delavcev. Ekonomska odvisnost pomeni, da takšna oseba najmanj 80 odstotkov svojih letnih dohodkov pridobi od enega naročnika.
Kako gleda davkarija oz ministrstvo za delo oziroma zakonodaja gleda na samostojenga podjentika (s.p.), ki več kot 80% prometa ustvari z enim naročnikom? Gre pa za storitve, ki nimajo nikakšršnih znakov delovnega razmerja? Gre za prodajo neke vrste avtoskega nadomestila oziroma "licence" za SW in HW dizajn? Pač meni posel preko njih raste z močno njihovo prodajo. Tudi če mam recimo 20k€ prihodkov z drugih oseb, ne morem vplivati oz zmanjšati prihodkov od praktično pasivnega dela prihodkov glavnega naročnika?
Kot razumem zakonodajo padem pod ekonomsko odvisno osebo? Ali je ok, če jaz podjetju sporočim, da se v celoti odpovedujem tem pravicam in da imam zaloge sredstev za več mesecev in nisem ekonomsko odvisen od njih. Sem lahko spph normiranec v tem primeru? Če prav razumem tudi kot d.o.o praktično ne morem poslovati z enim večjim naročnikom brez pravnih kolobocij? Torej če si one man band, praktično ne moreš normalno poslovati na trgu, če posluješ 80%+ prometa z enim naročnikom?
https://mladipodjetnik.si/podjetniski-k...
ZDR-1 ekonomsko odvisne osebe opredeljuje kot samozaposlene osebe, ki na podlagi pogodbe civilnega prava osebno, za plačilo samostojno in dlje časa opravljajo delo v okoliščinah ekonomske odvisnosti ter same ne zaposlujejo delavcev. Ekonomska odvisnost pomeni, da takšna oseba najmanj 80 odstotkov svojih letnih dohodkov pridobi od enega naročnika.
Treba ločit dve zadeve. Eno je prikrito delovno razmerje. Na slednje sta tako davčna kot delovna inšpekcija občutljivi in dejansko če se ugotovi, da obstaja prekrito delovno razmerje bo tak odnos tako s strani davčne kot delovne inšpekcije obravnavan kot delovno razmerje.
Drugo pa je status ekonomsko odvisne osebe. Ta pojem je uvedel ZDR tam nekje okrog leta 2013 in je namenjen temu, da ima samozaposlena oseba večjo pravno varnost v odnosu do naročnika, ki predstavlja 80% ali več njenih dohodkov. Tukaj nikakor ne gre za to, da bi se takšno razmerje smatralo za delovno razmerje, tako da z vidika davčne inšpekcije je ta status brezpredmeten. Delovna inšpekcija pa se tudi po uradni dolžnosti kaj dosti s tem ne bo ukvarjala, ker sam status ekonomsko odvisne osebe ne predstavlja nikakršne kršitve. To je status, ki je dejansko namenjen zgolj temu, da ima ekonomsko odvisna osebe določene privilegije. Točno kateri privilegiji pripadajo je določeno v ZDR.
Tako, da če ni tožnika tudi ni sodnika, kar pomeni, da v kolikor ne bo ekonomsko odvisna oseba teh pravic dejansko zahtevala, oziroma v kolikor ne bo prišlo do spora z naročnikom glede teh pravic, potem se inšpekcija v to ne bo vtikala.
Morebitna izjava o kateri govoriš je brezpredmetna, ker se pravicam zgolj z izjavo ne moreš odreč. Seveda pa te nihče ne sili, da moraš do naročnika te pravice uveljavljat, če jih ne želiš. Dejansko edina obveza, ki jo nalaga ZDR ekonomsko odvisni osebi, je da mora konec leta naročnika opozorit na dejstvo, da v danem trenutku uživa ta status. Ampak spet, je to zgolj določba, ki s sabo neposredno ne nosi sankcij za nespoštovanje.
Dodatni je v definiciji pomembno to, da ekonomsko odvisna oseba za naročnika opravlja delo. To da nekdo trži in prodaja tvojo intelektualno lastnino že v osnovi tega pogoja ne izpolnjuje.
Torej na kratko - če si po ZDR ekonomsko odvisna oseba, to ne predstavlja samo po sebi nikakšne kolobocije in lahko čisto normalno posluješ na trgu z enim naročnikom in se ne bo nihče v to vtikal (razen seveda, če bi šlo za prikrito delovno razmerje). Status do izraza pride šele, če bi med tabo in naročnikom prišlo do spora.
Drugo pa je status ekonomsko odvisne osebe. Ta pojem je uvedel ZDR tam nekje okrog leta 2013 in je namenjen temu, da ima samozaposlena oseba večjo pravno varnost v odnosu do naročnika, ki predstavlja 80% ali več njenih dohodkov. Tukaj nikakor ne gre za to, da bi se takšno razmerje smatralo za delovno razmerje, tako da z vidika davčne inšpekcije je ta status brezpredmeten. Delovna inšpekcija pa se tudi po uradni dolžnosti kaj dosti s tem ne bo ukvarjala, ker sam status ekonomsko odvisne osebe ne predstavlja nikakršne kršitve. To je status, ki je dejansko namenjen zgolj temu, da ima ekonomsko odvisna osebe določene privilegije. Točno kateri privilegiji pripadajo je določeno v ZDR.
Tako, da če ni tožnika tudi ni sodnika, kar pomeni, da v kolikor ne bo ekonomsko odvisna oseba teh pravic dejansko zahtevala, oziroma v kolikor ne bo prišlo do spora z naročnikom glede teh pravic, potem se inšpekcija v to ne bo vtikala.
Morebitna izjava o kateri govoriš je brezpredmetna, ker se pravicam zgolj z izjavo ne moreš odreč. Seveda pa te nihče ne sili, da moraš do naročnika te pravice uveljavljat, če jih ne želiš. Dejansko edina obveza, ki jo nalaga ZDR ekonomsko odvisni osebi, je da mora konec leta naročnika opozorit na dejstvo, da v danem trenutku uživa ta status. Ampak spet, je to zgolj določba, ki s sabo neposredno ne nosi sankcij za nespoštovanje.
Dodatni je v definiciji pomembno to, da ekonomsko odvisna oseba za naročnika opravlja delo. To da nekdo trži in prodaja tvojo intelektualno lastnino že v osnovi tega pogoja ne izpolnjuje.
Torej na kratko - če si po ZDR ekonomsko odvisna oseba, to ne predstavlja samo po sebi nikakšne kolobocije in lahko čisto normalno posluješ na trgu z enim naročnikom in se ne bo nihče v to vtikal (razen seveda, če bi šlo za prikrito delovno razmerje). Status do izraza pride šele, če bi med tabo in naročnikom prišlo do spora.
Zgodovina sprememb…
Okapi ::
Resno vprašanjeTo zelo narobe razumeš. Za DOO sploh ni nobene ovire, delati samo za eno stranko. V bistvu je to celo zelo zaželeno, če je stranka dobra (se pravi, zanesljiv in reden plačnik) in dolgoročno zakupi vse tvoje zmogljiosti. Enako velja tudi za espeje. Ni se ti treba ukvarjati z iskanjem strank, reklamiranjem, dolgoročno lahko planiraš svoje delo... Problem je samo "ekonomska odvisnost" - če stranku izgubiš, si brez dela in moraš začeti iskati nove naročnike, kar zna biti zoprno, če prej nekaj let nisi bil "na trgu", ker si pač delal samo za tisto eno stranko.
Če prav razumem tudi kot d.o.o praktično ne morem poslovati z enim večjim naročnikom brez pravnih kolobocij? Torej če si one man band, praktično ne moreš normalno poslovati na trgu, če posluješ 80%+ prometa z enim naročnikom
DOO je tu prepuščen samemu sebi. Nihče ga ne ovira ali mu preprečuje delati samo za eno stranko, ampak nihče (v smislu državnih organov) mu tudi ne bo pomagal, če to stranko izgubi. Lahko se sicer zavaruješ pri zavarovalnici, ampak zna biti drago.
Samozapesleni smo pri tem, kot so ti že razložili, malo bolj zakonsko zaščiteni. Takšno stranko moraš obvestiti, da si od nje ekonomsko odvisen, in potem te ne more od danes na jutri "odpustiti", se pravi prekiniti pogodbe oziroma sodelovanja (imaš odpovedni rok), imaš tudi ugodnosti glede dopusta, se mi zdi, in še kaj.
Ampak obstaja pa tudi nevarnost, da ta tvoja edina stranka noče imeti na grbi od nje ekonomsko odvisne osebe, in bo zaradi tega prekinila sodelovanje s tabo. Zato je nisi dolžan obvestiti, s čemer se seveda samodejno odpoveš tem zakonsko zagotovljenim ugodnostim.
To seveda velja samo za samozaposlene, ki so dejansko samostojni, in torej ni elementov delovnega razmerja. Delo samo za eno stranko ni element delovnega razmerja. Za inšpekcijo je to sicer lahko znak, da ti elementi obstajajo, ampak samo po sebi to ni element delovnega razmerja.
Mato989 ::
To zelo narobe razumeš. Za DOO sploh ni nobene ovire, delati samo za eno stranko. V bistvu je to celo zelo zaželeno, če je stranka dobra (se pravi, zanesljiv in reden plačnik) in dolgoročno zakupi vse tvoje zmogljiosti. Enako velja tudi za espeje. Ni se ti treba ukvarjati z iskanjem strank, reklamiranjem, dolgoročno lahko planiraš svoje delo... Problem je samo "ekonomska odvisnost" - če stranku izgubiš, si brez dela in moraš začeti iskati nove naročnike, kar zna biti zoprno, če prej nekaj let nisi bil "na trgu", ker si pač delal samo za tisto eno stranko.
Lahko to kdo potrdi?
Torej če jaz delam za neko stranko kot d.o.o. (enoosebni) in se vsak dan vozim iz Ptuja v Celje ali LJ in si izplačam potne stroške službene poti je to ok? =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Ne, ni. Smo ze debatirali o tem. Ce nekaj, kar ima vse elemente delovnega razmerja prikrivas na bilo kaksen nacin si v prekrsku. Samo pri dooju bos verjetno precej tezje prisel na radar in FURS bo imel vec dela z dokazovanjem. In verjetno se ne bodo toliko sekirali kot bi se pri grdih grdih normirancih z nizkimi davki.
Se za vse, ki neradi verjamete meni - mnenje pravnika: https://slo-tech.com/forum/t659396/p767...
Se za vse, ki neradi verjamete meni - mnenje pravnika: https://slo-tech.com/forum/t659396/p767...
Zgodovina sprememb…
FireSnake ::
Torej če jaz delam za neko stranko kot d.o.o. (enoosebni) in se vsak dan vozim iz Ptuja v Celje ali LJ in si izplačam potne stroške službene poti je to ok? =)
OK vse dokler te ne dobijo.
Eni bi čim bolj po balkansko. Država tudi ni zabita, veš
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Kako lahko prikrivaš elemente delovnega razmerja, če si pa redno zaposlen v svojem d.o.o? Plačuješ vse prispevke, ki jih redno zaposleni mora. Tvoj d.o.o. te napoti na delo v nek drug d.o.o. in to je to. Temu d.o.o. tvoj d.o.o. lahko zaračuna potne stroške, kot se pač dogovorita, ne moreš si jih pa potem izplačati kot del plače, ampak tvoj d.o.o. pač plača dejanske stroške (ki morajo biti tudi ekonomsko upravičeni - to pa Furs seveda preverja).
Govora je o tem da če ti de facto delaš full-time za neko drugo firmo, po njihovih navodilih, njihovem urniku, mogoče celo njihovih prostorih, torej imaš vse znake, kot da si tam zaposlen (samo da nisi) in s svojim doojem in zaposlitvijo v njem prikrivaš dejansko delovno razmerje v tem drugem podjetju. In ta obvod je tista firma (ali pa ti/tvoja firma) izkoristila iz bilokakšnih razlogov - mogoče, da se te lažje reši, ko te ne rabi več, ali pa da plačaš manj davka. Smo že 2 meseca nazaj točno to perdebatirali, če ne verjameš meni ali pravnikom s tega foruma, dvigni telefon in pokliči kakšnega drugega.. niso tako dragi. Da se bo kdo zapičil v to je verjetno majhna verjetnost, ni pa nič, ker je zakon o prikritih delovnih razmerjih dovolj splošno zapisan.
Zgodovina sprememb…
Recimo v tem članku je omenjeno, da se za prikrivanje zaposlitve med drugim uporabljajo "pogodbe o poslovnem sodelovanju" (kar nikakor ni omejeno samo na s.p., je pa to najpogosteje - ker je enostavno in poceni odpreti sp).
In še nekoliko bolj na široko o navidezno samozaposlenih, kjer so omenjeni tudi (enoosebni) dooji, zavodi etc, ki imajo znake delovnega razmerja (stran 49). Mislim da profesorica in doktorica prava ve o čem piše :)
In še nekoliko bolj na široko o navidezno samozaposlenih, kjer so omenjeni tudi (enoosebni) dooji, zavodi etc, ki imajo znake delovnega razmerja (stran 49). Mislim da profesorica in doktorica prava ve o čem piše :)
Zgodovina sprememb…
Govora je o tem da če ti de facto delaš full-time za neko drugo firmo, po njihovih navodilih, njihovem urniku, mogoče celo njihovih prostorih, torej imaš vse znake, kot da si tam zaposlen (samo da nisi) in s svojim doojem in zaposlitvijo v njem prikrivaš dejansko delovno razmerje v tem drugem podjetju. In ta obvod je tista firma (ali pa ti/tvoja firma) izkoristila iz bilokakšnih razlogov - mogoče, da se te lažje reši, ko te ne rabi več, ali pa da plačaš manj davka. Smo že 2 meseca nazaj točno to perdebatirali, če ne verjameš meni ali pravnikom s tega foruma, dvigni telefon in pokliči kakšnega drugega.. niso tako dragi. Da se bo kdo zapičil v to je verjetno majhna verjetnost, ni pa nič, ker je zakon o prikritih delovnih razmerjih dovolj splošno zapisan.
Ampak to je glih neumnost kajti tudi gradbinci delajo v prostorih naročnika, po njegovem oz. dogovorjenem urniku v pogodbah pa zato gradbinci niso zaposleni v onem podjetju ampak pri gradbinskem ki je dobilo biznis...
Največja neumnost pa je to da če imaš ti d.o.o. v katerem si zaposlen in plačuješ davke, da potem si prikrito delovno razmerje... ni logično ker si v odkritem z d.o.o.jem kjer si ti lastnik... To bi NUJNO morali ukinit in poenostavit.
Problem je to megleno okolje kjer nek FURS uradnik lahko odloči kr malo po svoje... namesto jasna pravila.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Pravila spet niso tako nejasna - "ali de facto delaš isto kot vsi ostali zaposleni, samo z neko drugo pogodbeno podlago in ne kot zaposlitev?" Da -> Problems, Ne -> No problem
Se pa strinjam, da je butasto. Če želim delati na ta način in se zavedam posledic, naj mi država to dovoli.
Se pa strinjam, da je butasto. Če želim delati na ta način in se zavedam posledic, naj mi država to dovoli.
Ampak veliko firm uporablja snažilke, ki so zaposlene v nekem čistilnem servisu, delajo pa 100% pri njih. Firma ne sme najeti snažilke espe, lahko pa najame storitve čistilnega servisa, ki pač snažilko, zaposleno pri njih, napoti na delo v to firmo. A mogoče ne sme?
Če je ta snažilka lastnica d.o.o Čistilni servis, in dela samo za eno stranko, zadeve nič ne spremeni, IMHO.
Tvoj IMHO je tukaj bolj malo vreden. Ne govorimo o agencijah, ki imajo skoraj vedno več kot enega zaposlenega, ampak o Matotu, ki bi delal isto kot Jože, na strojih v firmi, po možnosti z bolniškimi in dopusti, samo da on bi rad bil doo ali sp.
Obstaja 1001 primer kako ljudje legitimno sodelujejo z enim naročnikom, brez elementov delovnega razmerja. Ampak če nekaj smrdi po delovnem razmerju pač to (mogoče) ne spada več med te primere.
Obstaja 1001 primer kako ljudje legitimno sodelujejo z enim naročnikom, brez elementov delovnega razmerja. Ampak če nekaj smrdi po delovnem razmerju pač to (mogoče) ne spada več med te primere.
Zgodovina sprememb…
In kje piše, da mora d.o.o Čistilni servis imeti več zaposlenih, in da ne sme delati samo za eno stranko?
Bolniške, dopusti... nimajo tu nobene zveze, ker kot zaposlen v svojem d.o.o. vse to itak imaš, ne glede na to, kaj oziroma kje delaš.
Kot rečeno, primerov, ko nekdo 8 ur na dan dela v firmi X, zaposlen je pa v firmi Y, ki ga je na podlagi pogodbe med obema firmama napotila na delo v firmo X, je veliko, in nič nezakonitega ni pri tem.
Bolniške, dopusti... nimajo tu nobene zveze, ker kot zaposlen v svojem d.o.o. vse to itak imaš, ne glede na to, kaj oziroma kje delaš.
Kot rečeno, primerov, ko nekdo 8 ur na dan dela v firmi X, zaposlen je pa v firmi Y, ki ga je na podlagi pogodbe med obema firmama napotila na delo v firmo X, je veliko, in nič nezakonitega ni pri tem.
V zakonu o delovnih razmerjih, presoja pa v prvem planu inšpektor v drugem pa sodišče.
Zgoraj ti je znupy dal zelo plastične primer: Čistilni servis ima zaposlenih 50 čistilk, od tega 49 po pogodbi o zaposlitvi, 1 pa preko enoosebnega d.o.o. Vse delajo v enakih pogojih. Kako točno je zate v taki situaciji vse ok?
Pri presoji ali gre za prekrito delovno razmerje se preverja nebroj elemnetov in zgolj to, da eno osebni d.o.o. dela za enega naročnika seveda ni dovolj. Primeri, ki jih ti omenjaš praviloma niso problematični. Ker gre za outsorcing specifičnega dela, ki ni core business naročnika. Tudi aspek tega kdo dodeljuje delo in kako ni črno bel. Čistilka, ki je zaposlena preko čistilnega servisa ima svojega primarnega delodajalca, ki je v prvi vrsti tisti, ki odloča kje in kako bo delala. Četudi je to prenešeno v delu na naročnika, je še vedno primarni delodajalec drug. Ravno tako ne prihaja do dikriminacije med posameznimi čistilkami, ker bi nekatere delale preko pogodbe o delu, drugi preko d.o.o..Tudi v primeru delovnega spora je ta na relaciji čistilka - čistilni servis. Kar pa je tudi 5 letnemu otroku jasno, enooesebni d.o.o. niti pod razno ne prinaša ustreznih varnostnih mehanizmov v primeru spora med delodajalcem in delavcem in posledično seveda ne more bit obravnavan enako kot klasičen d.o.o.
Zgoraj ti je znupy dal zelo plastične primer: Čistilni servis ima zaposlenih 50 čistilk, od tega 49 po pogodbi o zaposlitvi, 1 pa preko enoosebnega d.o.o. Vse delajo v enakih pogojih. Kako točno je zate v taki situaciji vse ok?
Pri presoji ali gre za prekrito delovno razmerje se preverja nebroj elemnetov in zgolj to, da eno osebni d.o.o. dela za enega naročnika seveda ni dovolj. Primeri, ki jih ti omenjaš praviloma niso problematični. Ker gre za outsorcing specifičnega dela, ki ni core business naročnika. Tudi aspek tega kdo dodeljuje delo in kako ni črno bel. Čistilka, ki je zaposlena preko čistilnega servisa ima svojega primarnega delodajalca, ki je v prvi vrsti tisti, ki odloča kje in kako bo delala. Četudi je to prenešeno v delu na naročnika, je še vedno primarni delodajalec drug. Ravno tako ne prihaja do dikriminacije med posameznimi čistilkami, ker bi nekatere delale preko pogodbe o delu, drugi preko d.o.o..Tudi v primeru delovnega spora je ta na relaciji čistilka - čistilni servis. Kar pa je tudi 5 letnemu otroku jasno, enooesebni d.o.o. niti pod razno ne prinaša ustreznih varnostnih mehanizmov v primeru spora med delodajalcem in delavcem in posledično seveda ne more bit obravnavan enako kot klasičen d.o.o.
Zgodovina sprememb…
Nezakonito postane v tistem trenuku, ko je takšena pogodba sklenjena zato, da se prekriva delovno razmerje.
Ampak to je glih neumnost kajti tudi gradbinci delajo v prostorih naročnika, po njegovem oz. dogovorjenem urniku v pogodbah pa zato gradbinci niso zaposleni v onem podjetju ampak pri gradbinskem ki je dobilo biznis...
Največja neumnost pa je to da če imaš ti d.o.o. v katerem si zaposlen in plačuješ davke, da potem si prikrito delovno razmerje... ni logično ker si v odkritem z d.o.o.jem kjer si ti lastnik... To bi NUJNO morali ukinit in poenostavit.
Problem je to megleno okolje kjer nek FURS uradnik lahko odloči kr malo po svoje... namesto jasna pravila.
Ja, samo ti gradbinci sabo prinesejo svojo opremo in opravljajo specifično delo skladno z navodili gradbenega podjetja, ne pa naročnika.
Tudi o tem ne presoja nobem uradnik na FURS ampak primarno delovni inšpektor in za njimi sodiče. In pravila so precej jasna, razen tistim seveda, ki bi radi ribarili v kalnem.
Zgodovina sprememb…
Ja, samo ti gradbinci sabo prinesejo svojo opremo in opravljajo specifično delo skladno z navodili gradbenega podjetja, ne pa naročnika.
kdo pa misliš da da navodilo gradbenemu podjetju?
če naročnik da navodilu d.o.o. ta pa da navodilu delavcu (zaposlenemu) je to načeloma enako kot če naročnik da navodilo enoosebnemu d.o.o. ta pa da navodilo zaposlenemu... to da je tu pač lastnik oz. direktor hkrati delavec nima bistvene veljave.