» »

sevanje vtičnic

sevanje vtičnic

«
1
2

mihas ::

Lep pozdrav vsem:) Imam eno vprašanje. Ali vtičnice povzročajo dovolj veliko elektromagnetno sevanje, da bi bil zaradi tega lahko zaskrbljen? Stvar je namreč taka, da je ena vtičnica prav pri vzglavju postelje tako da je v bistvu celo noč 20 cm od moje glave. Je to zelo škodljivo in le se da kupiti kakšno učinkovito zaščito? (ta vtičnica se ne rabi zato bi lahko prednjo dal tudi kakšen predmet vendar bi rad vedel kakšne lastnosti bi ta predmet moral imeti)
hvala za pomoč.
NO RETREAT NO SURRENDER

poweroff ::

Oklopiti bi jo moral. Okrog kabla in okrog vtičnice bi moral dati bakren oklep - ozemljen.

Lahko pa samo v "preklopni dozi" (tista "omarica" na steni, kjer se kabli vejijo do vtičnic) odklopiš ta vod do tega štekarja, pa je stvar rešena.
sudo poweroff

Highlag ::

O škodljivosti bi se dalo debatirati, če te pa moti pa ponuja recimo Strojkoplast rešitev točno za tvoj problem. Elektro smog stikalo. Napravico moraš vgraditi v elektro omarico, naprava pa izklopi vtičnice ko na njih ni nič priključeno. Če v vtičnico priključiš lučko, brivnik .... stikalo to detektira in vključi napetost, ko breme iztakneš iz vtičnice stikalo odklopi napetost.
Never trust a computer you can't throw out a window

sid_dabster ::

Ni skodljivo. Premajhna moc in definitivno premajhna frekvenca.
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

hlodek ::

Jaz sem vticnico zelo blizu moje postelje izklopil po pogovoru z radiologom, ki je zaposlen v JE Krsko, kar lahko stejem kot kompetentno osebo:D

Od takrat res boljse spim na tej postelji, ni to nek placebo. Kako pa izklopis je odvisno od napeljave, pozanimaj se kam gre kabel od vticnice.

Za boljse spanje racunalnicarjem priporocam tudi dobro prezracenje sobe pred spancem, racunala dobro zapacajo zrak s pozitivnimi ioni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hlodek ()

poweroff ::

Ni placebo? Kako pa to veš?

Aja, počutiš se dobro, pa potem to ni placebo... :)) 8-)
sudo poweroff

Tomay ::

Moja soba zgleda kot kakšen manjši server room. V njej je veliko vtičnic in računalnikov. Ko je prišel k nam nek tip z neko merilno napravo za "sevanje", se je izkazalo, da je moja soba najboljši prostor v hiši. :D

Verjetno nas ima večino blizu glave vtičnico ali stikalo, ko spimo, pa še od tega nikomur ni dokazano kaj hudega ... ... saj za mobitel tudi še niso dokazali. Daj mobitel pred vtičnico pa te sevanje vtičnice ne bo motilo. >:D
Voodoo 4Ever

poweroff ::

Za mobilne telefone obstajajo neke raziskave. Zaenkrat sicer še niso potrjene, vendar preliminarno kaže da je vpliv.
sudo poweroff

keber ::

Vpliv je vsekakor, ampak kolikšen?

btree ::

tolikšen, da glava boli, če se cel dan pogovarjaš.

TRIROG ::

ma glava boli od tega da cel dan govoris ... ne pa od sevanja .. lepo te prosim ...
>:D >:D >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TRIROG ()

_marko ::

Sevanje pada s kvadratom razdalje. Tako, da ni takšne sile kot si nekateri mislite.

Pri telefoniranju te pa zagotovo ne boli glava od sevanja temveč prej od čega drugega.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

__luka__ ::

sevanje zaradi vtičnice ne obstaja!!!! obstaja sevanje zaradi kablov, ki pa obstaja samo ko tece skozi kable tok, močnejši tok-močnejše sevanje, kar pomeni, da bi moral na kabel, ki gre mimo tebe priklopit par kilo watov da bi sploh lahko pogovarjal o sevanju ki ima vpliv.
Da sevanje obstaja, je dejstvo, da vpliva na življenje pa trdijo ljudje, ki živijo pod daljnovodi (oz v njihovi neposrednji bližini), saj drugje so te moči mnogo prenizke.
lp
the truth is out there

Fizikalko ::

Vtičnica kot taka nima kaj sevat oz. je pri 50 Hz to popolnoma zanemarljivo. Sploh pa 20 cm od glave, kar je, btw, čez glavo za npr. mobitel, kaj šele neko vtičnico.

Pozabi torej na vse skupaj.

Bi pa rad spoznal tistega radiologa... ne vem, zakaj naj bi bil nek zdravstveni tehnik (kar radiolog je), stručko za EM polje. Zna pač nekaj praktičnih zadev v zvezi z radiokativnim sevanjem, kaj več pa po moje ne. Sicer ne bi kvasil takih neumnosti...

Po drugi strani je opazka glede mobitelov precej bolj upravičena. Sploh glede na frekvenco in moč le-teh ter razdaljo od glave, ko govorimo (par centimetrov od centra ušesa). Mene npr. orenk začne ščemet oz. bolet v ušesu po kakšnih 15 minutah pogovora, po pol ure pa dobim skoraj vedno manjši glavobol.

bond007 ::

Mene npr. orenk začne ščemet oz. bolet v ušesu po kakšnih 15 minutah pogovora, po pol ure pa dobim skoraj vedno manjši glavobol.


Enako! S tem da se jst celo kdaj po celo uro menim. Poleg tega da se telefon segreje, se opazno poviša tudi temperatura tiste strani glave, kjer je bil telefon. Kriza res;((

Fizikalko ::

Edina rešitev za take dolge pogovore so slušalke...

Roadkill ::

Bond: Tišči si roko na uho eno uro. Boš videl, da se ti bo segrela tako roka kot uho. Kakšne mate...
Ü

Fizikalko ::

Roadkill, če se tebi nekaj ne dogaja, še ne pomeni, da ne obstaja.

Mobitel osebno uporabljam tako, da se uhlja sploh ne dotikam, če se le da (ga mam kak cm od njega), pa me še vedno boli po dolgem pogovoru. Nikakor ga pa ne tiščim.

Take mamo.

BlackHole ::

Ja, meni se tudi fotoaparat precej segreje, če naredim več zaporedni slik v krajšem času. Verjetno zato, ker se segreje baterija in ne zaradi kakega sevanja.;)
LP Marko

gzibret ::

Ne, ne, ne. Mobilni telefoni sevajo mikrovalove z močjo 1 ali 2 W. Torej dober promil sevanja mikrovalovne pečice. Za moje pojme ni tako zanemarljivo.
Vse je za neki dobr!

snow ::

Pa mikrovalovna ima usmerjeno sevanje.. gsm pa mal v glavo mal pa ne :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

alexb ::

No mene pa zanima, kako izracunati EM valovanje pod daljnovodom oz. v blizini?

Recimo 100m odaljenost od 400kv daljnovoda. Zakon pravi, da se v pasu 25m od osi daljnovoda ne sme graditi, pa se to da je zaradi fizicnih problemov (pok zice, zled..,popravila) in ravno zaradi sevanja..

Pa da se primerja eno tako sevanje z sevanjem likalnika recimo.

BigWhale ::

Mene osebno bi bolj skrbela centrifuga pralnega stroja... Tisto 'nabija' skoraj s srcno frekvenco.

bili_39 ::

No mene pa zanima, kako izracunati EM valovanje pod daljnovodom oz. v blizini?


Tole ne gre več "peš". 2 ali 3D model, pa numerično.

Recimo 100m odaljenost od 400kv daljnovoda. Zakon pravi, da se v pasu 25m od osi daljnovoda ne sme graditi, pa se to da je zaradi fizicnih problemov (pok zice, zled..,popravila) in ravno zaradi sevanja


Precej pade. Omejitev gradnje ni samo zaradi fizičnih problemov, v Sloveniji imamo eno najostrejših uredb glede EM sevanja.

400kV - je relevanto samo za električno polje, ki pa običajno ni problem (ne prehaja dobro - že streha v glavnem zaustavi sevanje). Za magnetno polje je pa bistven tok, ki teče - torej obremenitev daljnovoda. Je pa res, da so 400 kV daljnovodi grajeni za velike moči in posledično povzročajo veilka polja.

Likalnik je običajno bolj problematičen, še bolj bojler, če je ravno na drugi strani stene kjer preživiš veliko časa.

Za moške je največji problem brivnik (hint: razdalja!)

mirage ::

Kupi si dormeo. :D

alexb ::

Koliksen vpliv imajo "pobiralci sevanja" na daljnovodih?

Daljnovod ima zice po katerih laufa strom, potem pa ima na vrhu se eno ali dve zici, ki naj bi pobirali sevanje. Kdo kaj ve o tem?

Pyr0Beast ::

Kje si pa to pobral ?

Spodnja 2 drata sta 0. Najvišji je pa kot strelovod+data+optika
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

__luka__ ::

bl k ne je to strelovod.
EM sevanje preprecuje samo faradejeva kletka. da preprečiš sevanje naprimer trafota v ojačevalcu, daš okoli njega zluknjan pleh, ki ga ozemljiš. to da je zluknjan ni problem, saj je pri nizkih frekvencah - kar 50Hzje - zadostuje malo bolj gosta mreža, npr za mobitel (900 ali 1800MHz ) pa rabiš kr debel pleh da ga ustaviš.

bili: ne rabiš nič numerično, obstajajo dovolj natančne (in enostavne) formule, s katerimi lahko zračunaš EM polje v določeni točki okoli daljnovoda.
the truth is out there

CaqKa ::

>>> Recimo 100m odaljenost od 400kv daljnovoda. Zakon pravi, da se v pasu 25m od osi daljnovoda ne sme graditi, pa se to da je zaradi fizicnih problemov (pok zice, zled..,popravila) in ravno zaradi sevanja..


ma daj. razdalje so zato take, da kak kekec nebi poškodoval napeljave (s traktorjem lojtro ali čem podobnim)

>>> Pa da se primerja eno tako sevanje z sevanjem likalnika recimo.

če je likalnik priklopljen si ga stisneš na uho, pa občutiš fino sevanje. če si na uho stisneš eno žico daljnovoda ni nič, če pa prisloniš še drugo pa si instnatno pečen, soseda pa ostane brez elektrike.

vtičnice pa zato ker so bele barve ne sevajo kaj dosti. toplote seveda.

EM so itak zanemarljive.

Pyr0Beast ::

Mjah, so na elektru meril sevanje, pa niso prišli do kakšnih posebnih zaključkov. Edino v trafo postaji je bilo sevanje večje, zunaj nje ga skoraj ni bilo.
In naprava Piska! :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

bili_39 ::

bili: ne rabiš nič numerično, obstajajo dovolj natančne (in enostavne) formule, s katerimi lahko zračunaš EM polje v določeni točki okoli daljnovoda.


Ja, za raven odsek - izarčun v določeni točki. Ko prideš v bližino stebra ali kakšnega objekta se zadeva malo skomplicira.

Lahko pa res oceniš velikostni razred (za dovolj dolg ravni odsek).

C_maniak ::

a transformator cez cesto od sobe kjer spim (kabli so se blizje speljani), bi lahko bil problem ?:)

Roadkill ::

Blagodejno vrjetno ne vpliva na zdravje, škodljivi učinki pa ne morejo biti ravno omembe vredni.
Če bi tebi transformator škodoval na 10m, potem bi vsakega, ki bi prišel v radij 2h metrov verjetno scvrlo, ker doza prejetega sevanja pada s kvadratom oddaljenosti od vira.
Ü

MTm2H37rqt7B ::

Sam tko za tiste ki ne vejo kako mobitel seva.

Mobitelcek namrec seva najmocneje prvih 5 sekund ko se vzpostavlja klic, oddaja z par watti (1,2)... po petih sekundah pade moc oddajanja na 2mW.


P.S.: Pa malo za hec.... piscanec se tudi skuha v mikrovalovki ;)

Edit: typo

Zgodovina sprememb…

Oxford ::

Strojkoplast rešitev točno za tvoj problem. Elektro smog stikalo. Napravico moraš vgraditi v elektro omarico, naprava pa izklopi vtičnice ko na njih ni nič priključeno. Če v vtičnico priključiš lučko, brivnik .... stikalo to detektira in vključi napetost, ko breme iztakneš iz vtičnice stikalo odklopi napetost.

Kako pa priključiš zadevo? Na njihovi spletni strani, ki trenutno ne deluje kot bi morala, je sicer prikazana slika tega elektro smog stikala. Ker izgleda kot avtomatska varovalka me zanima, kako se jo poveže? Ali je potrebno dodati vsaki varovalki po eno stikalo?

Pa še to: ker nisem strokovnjak na elektro področju, me zanima, kako je možno, da vtičnica sama seva, če pa nanjo ni priključen noben porabnik. Zdrava pamet bi rekla, da to ni mogoče. Pa tudi magnetnega polja ne more inducirati, če žice niso ovite okoli jedra. Torej ...

A. Smith ::

Se strinjam z Gzibretom in Fizikalkotom. Za magnetno polje potrebuješ tok, ki pri vtičnici brez porabnika ne teče. EMG polje je pa druga stvar. mikrovalovi

A microwave oven uses a magnetron microwave generator to produce microwaves at a frequency of approximately 2.45 GHz for the purpose of cooking food.

Frekvenca gsm oddajnika je 900 ali 1800MHz :)

Tudi sam opažam, da me pri telefonskem pogovoru v (ustavljenem) avtu po dveh minutah začne boleti glava. Razlog je enostaven. Faradayeva kletka omejuje signal in oddajnik deluje pri polni moči.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Roadkill ::

Upam da se zavedate, da debatirate glede vsaj 4 mesece starih zadev, namesto, da bi odgovorili na "C_maniakovo" aktualno vprašanje.
Ü

Luka Percic ::

>"Tudi sam opažam, da me pri telefonskem pogovoru v (ustavljenem) avtu po dveh minutah začne boleti glava. Razlog je enostaven. Faradayeva kletka omejuje signal in oddajnik deluje pri polni moči."

Napaka.
Glava te boli ker se morajo možgani matrat razvozlat (slab) zvok (zaradi prenosov/šparanja povezave, slabih mikrofonov) skozi slab zvočnik. Poskusi to naredit z (zelo) slabim mp3-jem. Glava te bo pravtako bolela. Za (nezamerljivo) gretje tvojih možganov z mikrovalovi bi rabil kaj več kot 1 wat(- kvadrat razdalje).

Pyr0Beast ::

... C!
Lahko je to problem, če greš bližje trafotu slišiš kaj ?
Ker ponavadi je problem brenčanje trafota - res tečno, pa glava včasih boli.
Glede EM emisij. Trafo ima železno ozemljeno ohišje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BluPhenix ::

JA pri trafotih je večkrat problem zvok, ki ga oddajajo kot pa samo EM sevanje.

Drugače pa to vtičnice in sevanje :\. Glede na to, da je zrak precej dober izolator (dielektrik) se EM val, ki pride do vtičnice skoraj popolnoma odbije na meji prevodnik-dielektrik. Majhno EM polje je sicer zaznavno zik ob okolici vtičnice, prav daleč pa ne seže. Seveda bi to bilo v primeru precej idealnega sklopa vtičnice (če bi bila žica vsmerjena iz zidu. Ker pa je tam še malo povita se malo zakompleksa problem, vendar nebi smelo biti večje bojazni.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Roadkill ::

Jest grem še zdaj kdaj rad zvečer na sprehod do lokalnega transformatorja. Tako pomirjujoče brenči. Deluje čist meditacijsko.... :)

Je pa jasno, da je taka stvar zanimiva le za oddih. Stalno brenčanje zna bit zelo moteče... sploh na začetku. Po par letih se človek takih stvari tako navadi, da jih praktično ne sliši več.
Ü

A. Smith ::

Glava te boli ker se morajo možgani matrat razvozlat (slab) zvok (zaradi prenosov/šparanja povezave, slabih mikrofonov) skozi slab zvočnik. Poskusi to naredit z (zelo) slabim mp3-jem. Glava te bo pravtako bolela. Za (nezamerljivo) gretje tvojih možganov z mikrovalovi bi rabil kaj več kot 1 wat(- kvadrat razdalje).

Poznam tisto s slabimi mp3 fajli. Ampak na prostem me glava po gsm pogovoru še ni bolela. In 2W (ok, recimo 1W zarad prostorskega kota sevanja) narazdalji 1cm ni tako malo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Nejc Pintar ::

V avtu je slabši signal -> slabša kakovost zvoka;)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Roadkill ::

V avtu je slabši signal -> večje sevanje telefona + slabša kvaliteta zvoka.

Mobilnik je pač narejen tako, da ob slabšem signalu prešalta na močnejši signal (=več sevanja).
In tist 1W (še to se mi zdi kar malo visoka številka) potrebuje mobitel le, ko vzpostavlja zvezo z najbližjo centralo (oziroma, ko preklaplja med oddajniki - ko se pelješ po avtocesti je to precej pogosto)... takrat pa itak nimaš razloga, da bi si telefon tiščal na glavo.

Precej očitnen indikator tega dejstva so motnje, ki jih telefon dela v zvočnikih. To se (intenzivno) dogaja le prvih par sekund.


Mene nekak ne muči preganjavica gledeh teh sevanj, pa vseeno nekako podzavestno vedno, ko začnem klic telefon pač držim v roki, k glavi ga pa prislonim po tistih ~10sek, ko se pogovor dejansko začne..
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Pyr0Beast ::

Aja, pa kdo slučajno ve, zakaj večji trafoti brenčijo, manjši pa ne (do 300kW). Vse skupaj je potopljeno v olju + montirano na tirih.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Roadkill ::

Jah, da dobiš zvok rabiš nihanje zraka. Očitno transformatorji premikajo zrak. :)

Verjetno najbližje molekule zraka dobijo toliko energije, da jih zabije ob sosednje.
Tako kot pri streli recimo.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Pyr0Beast ::

Eee, ne :P
To je potem šele pri parih kHz, mjah, bo treba fotra prašat. :P
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Roadkill ::

No, le sporoč nam, kaj bo povedal.

Tistle zgoraj je bil pač moj poskus. Random shot moje kmečke logike. Najenostavnejša razlaga, ki mi zadostuje, da lahko mirno spim. :D
Ü

Opkow ::

Transformer hum
Transformer noise

Evo, da ne boste slucajno prvec krivo vero sirli...

C_maniak ::

no ja, kakega zvoka do zdej se nism opazu, tak da mislim, da ni to moteca zadeva. bom sou preverit ob priliki blizje.
problem je v tem, da imam (oz. sem imel) pogoste glavobole in so nekateri iskali vzrok tudi v tem in prevelikem stevilu el. naprav v majhni sobi.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bi živeli pod daljnovodom? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
18336439 (12716) Invictus

Daljnovodi in sevanje

Oddelek: Loža
181635 (1433) jype
»

wifi sevanje - izklapljate ponoči? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8412080 (8815) nekikr
»

Naprava za merjenje sevanja

Oddelek: Loža
287386 (6755) DOOM_er
»

SEVANJE (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
526191 (5305) para-site

Več podobnih tem