» »

davek na najemnino?

davek na najemnino?

xsum1 ::

Hipotetično rečmo da sem jaz x oseba kateri Y oseba daje stanovanje v najem. Ta Y osebna uredi prijavo in to sporoči dursu, kot prvo je to dovolj?

Potem nekaj mesecev kasneje x oseba ugotovi, da je najemnina malo visoka in bi morda zaprosila za subvencijo najemnine. X oseba to pove Y osebi in tej osebi ni najbolj všeč ta ideja. Zakaj?

Ker ni legalno že od začetka ko sta sklenila pogodbo ali ker bo y oseba imela 25% davka na celoletno najemnino in bo potem bolj v minusu kot jaz če bi mi občina krila 80% najemnine?

mat xxl ::

Ne ne ne , če gre za 2 fizične osebe mora y prvič napovedati davek 15.1.2016 za leto 2015, res pa je, da mora na Gurs do zadnjega v mesecu javiti, da je oddal nepremičnino za predhodni mesec in povedati komu in za koliko..., vendar tu še ni nekih kontrol....

Davka ni ravno 25%, pač pa 22,5 % efektivnega davka, ker se davek 25% obračunava od 80% osnove .

To če x zaprosi za subvencijo ne bi smelo y nič brigati, ker lahko za subvencijo zaprosi še staro mamo, ali, kot klošar na ulici, pa tega y nima kaj brigati.

Če x občina krije 80% najemnine, to y pač nič ne briga oseba y želi dobiti 100% najemnino, kako jo x plača in kdo vse mu jo subvencionira pa y čisto nič ne briga. Problem y je le, da to prejeto najemnino, prijavi Fursu, torej ne tisto, kar bi moral x plačati, pač pa le tisto, kar je dobil denarja od x v nekem letu, tako tudi če x 31.12.2015 plača najemnino za 12 mesecev za celo leto 2016 mora y to prijaviti že do 15.1.2016, če pa to najemnino dobi samo 1 dan kasneje 1.1.2016 pa šele 15.1.2017. Upam, da je vse jasno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

xsum1 ::

No saj v tem je "problem" pravzaprav. Ko smo ga vprašali ali bo šel na gurs je rekel da gre samo na durs da gursa ne rabi. Če je šel ne vemo.

Torej iz tega tukaj gre vse "legalno" ali ne?

No saj, ampak problem nastane ko rabiš npr. Za subvencijo dati info lastnika, ker kolikor vem se ta denar ne izplača na tvoj račun in tukaj Y ne želi dati svojega računa po tem ko izve, da bi prosili za subvencijo ker pravi itak mi plačujete v roke -zakaj?

Ker brez tega mislim da ne moreš prositi nič

carlito149 ::

Moj najemnik dobiva subvencijo od obcine v visini 50% najemnine.
Najemnik zaprosi za subvencijo, ti kot najemodajalec pa dobis odlocbo o visini dodeljene subvencije.
Subvencionirani znesek se nakazuje direktno najemodajalcu, preostanek pa nakaze najemnik.
Seveda imam vse prijavljeno in placujem (previsok) davek.
Torej ce ima najemodajalec cisto vest, potem res ne vidim problema.

urli ::

Če ima najemnik pogoje za subvencionirano najemnino, je bolje, da ga nimaš notri, ker ima tako nizke dohodke, da bodo lahko hitro težave (razen, če gre za študente). Moje mnenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urli ()

carlito149 ::

Sedaj so ze eno leto notri in je vedno vse stimalo. Upam da tako tudi ostane ;)

Magic1 ::

A ni že prepozno za najemodajalca, da bi oddal vlogo za subvencije? Kot prvo mora on oddat vlogo, da se lahko sploh pogovarja o pogodbi za subvencijo.
Tako da je velik na tem, ali on hoče met nekoga s subvencijo.
Magic

carlito149 ::

Vse kar se tice subvencije si ureja najemnik sam. Najemodajalec je samo obvescen o njeni visini.
Kot razumem je oseba ze nekaj casa v najemu?

Magic1 ::

Torej se pogodba sklene med plačnikom subvecije in najemodajalcem brez da bi le ta imel kaj zraven? To so pa veliko spremenil v zadnjem času.
Magic

xsum1 ::

Dva meseca v stanovanju. Ja če bi lahko x zaprosil zakaj pa nebi? Mislim če ga najemodajalec iz tega razloga noče noter a ne bi bilo čudno? Samo brez trrja najemodajalca ne vem ali se lahko vloži vloga. Ker te pa najemodajalec noče dati

carlito149 ::

Zato ker verjetno nekaj smugla.
Mi imamo v pogodbi trr in tja se tudi nakazuje subvencija in najemnina.

Invictus ::

xsum1 je izjavil:

Dva meseca v stanovanju. Ja če bi lahko x zaprosil zakaj pa nebi? Mislim če ga najemodajalec iz tega razloga noče noter a ne bi bilo čudno? Samo brez trrja najemodajalca ne vem ali se lahko vloži vloga. Ker te pa najemodajalec noče dati

Če nimaš pogodbe, gre tako ali tako za najem na črno.

Najdi drugega, ki ti bo oddal pod zakonitimi pogoji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mat xxl ::

Je pa tako ali tako res, da vse davke, vsaj kar se mene tiče na koncu plača najemnik... a ni tako, mu pač najemodajalec, ki je zavezan za plačilo toliko poviša najemnino ;) . Res pa je, da vsaj meni zaradi mase "bluzičev" niti, na kraj pameti ne pade, da ne bi imel notarske izvršne pogodbe in pa , da ne bi vse prijavil, kar je potrebno, tudi vsa nakazila edino na trr., stroške pa zmerom plačujem sam in nato zahtevam od najemnika povrnitev - refundacijo, zahtevam pa, da v namen napiše povračilo založenih stroškov, da mi ne bi kdaj kasneje Furs ugotavljal kake prihodke, tako tudi edino veš, kaj je res plačano in kaj ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najemodajalec - začetnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6717786 (7554) St235
»

Najemnina

Oddelek: Loža
262695 (1654) BuDi79

najemodajalci in njihove ideje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29450455 (40837) KAVINSKY
»

˝toži˝nas zaradi neplačila najemnine za travnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11121518 (18062) posipugaloma
»

Pravniški nasvet pri plačilu najemnine (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5517410 (15852) St235

Več podobnih tem