» »

Epsonov tiskalnik zavrže 20 odstotkov črnila

Epsonov tiskalnik zavrže 20 odstotkov črnila

Ars Technica - Prepričanju številnih računalnikarje navkljub je opazka, da je črnilo za tiskalnike najdražja tekočina na svetu, apokrifna - najdražje so razne biološko aktivne substance. Drži pa, da črnilo še zdaleč ni poceni. Proizvajalci tiskalnikov kujejo visoke dobičke s črnilom in mimogrede uporabljajo različne taktike, da bi preprečili polnjenje kartuš ali uporabo neoriginalnih. Epsonovi tiskalniki javijo, da so kartuše prazne, ko je v njih še 15-20 odstotkov črnila.

Pri preiskavi tiskalnika Epson 9900, ki s ceno okrog 5000 evrov sodi med profesionalne modele, so ugotovili prav to. Ko je tiskalnik javljal, da je črnila še manj kot odstotek in ni želel več tiskati, so v podjetju Bellevue Fine Art iz Seattla dejansko odprli kartušo in pokukali vanjo. Ugotovili so, da je v 700-ml kartuši ostalo še 100-150 ml črnila, v manjših 350-ml kartuša pa 60-80 ml. Preverili so tudi, koliko črnila je v polni kartuši, in dejansko ga je le 700 ml. Epson torej pri kartušah, kjer paket vseh barv stane 1400 dolarjev, vrže proč petino črnila. Pravzaprav ga proč vrže uporabnik, Epson ga pošteno zaračuna. Epson se na razkritje še ni odzval.

83 komentarjev

«
1
2

user1618 ::

Pri Epsonu menda ni dobro, če ostane glava na suhem...
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

Egidij88 ::

Override dokler gre.

Brane22 ::

Lastniki refillov se ful sekirajo, sploh ob cenah pod €10 za deci.

sandmat ::

zato pa imamo chip resetter :) samo klinc, k moraš to narest preden kartuša pride do "imaginarne ničle". Ima kdo rešitev (kak drug chip resetter) za že (po epsonovo) izpraznjene kartuše?

darkolord ::

Če dobiš nekako servisni softver ali nekoga na servisu, lahko izklopiš preverjanje stanja črnila. Potem sicer ne kaže pravega nivoja (glede na novico to očitno ni problem), dela pa do suhega, tudi če kakšne kartuše sploh ni notri ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Netrunner ::

Pa saj to se že dolgo časa ve. Vsi so isti ne samo epson.

feryz ::

Kupiš Canon-a in izklopiš preverjanje.
Tinta je pa res zastonj. V 5-letni dobi tiskalnika, sem kupil točno dva paketa za 20 €.
Pa se mulca norca delata iz tiskanja.

cen1 ::

Tudi če kupiš reset chipe enkrat dela, drugič ne dela, če ti uspe karkoli sprintat je naključje. Original epsonova kartuša te pride pa 2x več in se sprazni 3x hitreje. To je vse en velik nateg potrošnikov, kraja pri belem dnevu.

Vir: imam epsona, nikoli več

cen1 ::

No pa še to sem pozabil omenit da ne morem uporabljat skenerja če je katerakoli kartuša prazna. Čisti nateg ampak iz vsake izkušnje se človek nekaj nauči.

dottor ::

Največja težava pri epsonu (vsaj v mojem primeru) je ta, da ko ti zmanjka ena od barv ti ne pusti niti črno-belo tiskat ;((
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

blackbfm ::

Tinta je pa res zastonj. V 5-letni dobi tiskalnika, sem kupil točno dva paketa za 20 €.
Pa se mulca norca delata iz tiskanja.


ja verjetno sprintaš 5 listov na mesec

Brane22 ::

sandmat je izjavil:

zato pa imamo chip resetter :) samo klinc, k moraš to narest preden kartuša pride do "imaginarne ničle". Ima kdo rešitev (kak drug chip resetter) za že (po epsonovo) izpraznjene kartuše?


Če misliš SCC alkajježe, brezveze. Dobi se HW reseter za par €, ki dela vedno. In/ali resettable kopija, ponavadi kar z refilable kasetkami,s pet za par €.

Gledal sem komplete za tiskalnik, o katerem razmišljam. Deci dobtrega črnila precej izpod €10.
Komplet 4 resetable/refillable kaset €10. Celoten CISS ene €40.

Trenutno imam Epson R800 in Canon MP630 multipraktik, pa v sosedni sobi en mali D68 alkaježe ( Epson). Oba Epsona resetiram na isti reseter ( pritisneš kartušo in počakaš da zablinka LEDica), črnila so celo pri nas relativno poceni, čeprav jih bom šel iz tujine naročit, ker so se mi domači ponudniki zagravžali.

dottor je izjavil:

Največja težava pri epsonu (vsaj v mojem primeru) je ta, da ko ti zmanjka ena od barv ti ne pusti niti črno-belo tiskat ;((


Pač nafilaš to barvo. PA še par drugih sproti. Kar traja mogoče 5 minut vse skupaj.

cen1 je izjavil:

Tudi če kupiš reset chipe enkrat dela, drugič ne dela, če ti uspe karkoli sprintat je naključje. Original epsonova kartuša te pride pa 2x več in se sprazni 3x hitreje. To je vse en velik nateg potrošnikov, kraja pri belem dnevu.

Vir: imam epsona, nikoli več


Nisem še videl slab reset chip. Mogoče kje, slišal sem, da so odstopanja v serijah. Big deal, ga pač vrneš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

shadeX ::

Končno ena debata na tole temo. Par let nazaj sem kupil Epson tiskalnik. Dal 75€. Bil relativno poceni za kar sem dobil (skener,wifi..itd). Preden sem kupil sem še pregledal kako je s kartušami. Ali so drage glede na to da je bil tak tiskalnik dokaj poceni. Vidim da original kartuša stane med 11-15€. Bil zelo zadovoljen..dokler..

1. Če ne tiskaš nekaj časa se barva posuši. Potreben je nakup nove.
2. Tudi če manjka samo rumena barva, ne bo tiskal niti črno belo
3. Tudi če je še barva noter ne bo tiskal (odprl kartušo in zlil veliko barve ven)
4. Ročno polnjenje seveda ne pride v poštev

Sedaj samo še fake kartuše kupujem iz principa, pa še isti drek so.

jan_g ::

Imam Canona, pa mi printa, tudi ko javlja da je ena ali dve kartuši prazni. Dokler je še kaj v črni, bo printal. Samo držati moram tisti knof za cancel 3 sekunde, pa gre potem čez error. Sicer printam zelo malo, bolj uporabljam za skeniranje (btw. to mi deluje ne glede na stanje v kartušah).

Sicer pa, sem poskušal par let nazaj z raznimi ponaredki, a so vsi delali slabo. 5x ven in noter, da je sploh prepoznalo kartušo, iz nekega razloga se je s ponaredki "ogreval" par minut, da je kaj natisnil, večkrat se je tudi zgodilo, da je že nameščeno kartušo začel zavračati, potem pa spet najmanj 5x ven in noter, da jo je spet prepoznal. Glede na to, da tako malo printam, se mi potem ni dalo več ubadati s tem.

Brane22 ::

ZAto pa se:

- PRED nakupom tiskalnika pozanimaš, kako je z refili.
- ne kupuješ navadnih ampak _refillable_ kartuše ( če je treba, ponekod se da lepo resetirati originalne)
- po potrebi vzameš resetter
- če je količina tiska večja, vzameš pač CISS, a se prej pozanimaš za iozkušnje drugih pri določenem modelu.
- vzameš solidna črnila. DObijo se od relativno priznanih firm, ni treba packati z garažnimi izdelki

- vzameš ali pa sam zimproviziraš čistilo ( priporočljiva prva možnost). Enkrat letno spucaš glave s čistilom, ki požre ostanke barve v glavi.

- če tiskalnik ni v uporabi, periodično ( enkrat tedensko?) sprintaš neko predpripravljeno stran, ki vsebuje malo površino vsake barve, čisto toliko da vsaka šoba pljune vsebino cevi.

tikitoki ::

Kje so dobri stari časi, ko si zamenjal kartušo, ko si opazil, da tisklanik ven meče napol potiskane liste... Sej je fejst, da te tisklanik nato opozori. Sam mene osebno tudi zelo moti to nategovanje, ko noče natisniti ničesar več, čeprav je še dovolj tonerja/črnila.

Se strinjam, da si je folk, ki se ne pozanima o ceni nadaljne uporabe tiskalnika, sam kriv. Podatki so na voljo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Brane22 ::

BTW, sem šel ravno pogledat cene za malo večje količine.

Za WF-7110/7610/7620 serijo je LITER barve manj ko €30 z DDV.

Deci je manj ko €5, spet z DDV.

s1m0n ::

Da se bi na mojem barva posušila še nisem opazil v 5 letih uporabe pa tudi, ko je stal po messc / dva.
Najbolj moteče pa je, ko zmanjka ene od 6 kartuš pa lahko imaš črno polno pa ne gre nič.
Uporabljam le original kartuše pa reseter a ga redko kdaj uporabim saj sem že imel probleme :-)

boolsheat ::

Epson je en tak velik nateg, k sreči dobiš na ebayu poceni neoriginalni komplet barv (iz Nemčije), ki deluje zelo zanesljivo.

ST-777 ::

jan_g je izjavil:

Imam Canona, pa mi printa, tudi ko javlja da je ena ali dve kartuši prazni. Dokler je še kaj v črni, bo printal. ... Sicer pa, sem poskušal par let nazaj z raznimi ponaredki, a so vsi delali slabo.
Tudi moj Canon tiska črno-belo, čeprav je javil, da je prazna ena od petih kartuš (ki ni črna). Kompatibilne kartuše s čipom za moj Canon pa tiskajo enako kot originalne, pa še poceni so: 4,40 € za eno 10 ml barvno kartušo in 5,60 € za 20 ml črno.

win64 ::

boolsheat je izjavil:

Epson je en tak velik nateg, k sreči dobiš na ebayu poceni neoriginalni komplet barv (iz Nemčije), ki deluje zelo zanesljivo.


To se lahko bere kot : Firma je nateg, ampak jaz vseeno kupujem pri njih.

s1m0n ::

No osebno ne dam nobene neoriginal not ker večinoma tiskam na fotopapir pa nisem imel zadovoljivih rezultatov z neoriginal kartušami.

boolsheat ::

Dokler nisem imel izkušenj seveda nisem vedel... Mislim, zmanjka plave, jaz hočem črn print na list qrac od naprave noče printat, čeprav je črna kartuša nova notri. Sem imel prej Canona in Lexmark-a pa seveda nikjer ni bilo tega natega. Druga je to, ko se na lepem odloči, da kartuša ni več v redu, ker je "rok" uporabe pretekel (ali nekaj podobnega), čeprav je še skoraj cela kartuša in je še prejšnji dan vse lepo printalo. Jajca v glavnem. Pa original kartuše zmanjka 123, nemške kopije so kao XXL in dejansko držijo precej dlje za tretjino cene. S "slovenskini" kopijami sem imel pa same probleme, ni zaznalo kartuše ali pa novo vstavljeno je pa je ena druga "odpovedala", si vzel to novo ven je ona druga spet bila ok, ipd. štorije. V glavnem prvi in zadnji Epson.

radmannsdorf ::

Pred leti kupil Epson inkjet, pa ni hotel več printati črno, ker je zmanjkalo ostalih treh barv. Bolano.
Sem ga hitro prodal, kupil Canon, ki je služil super, ampak je bil še vedno inkjet.
Sem presedlal na črno-belega laser Xerox-a, kateremu toner polnim in čip menjam sam. Poceni ~10€. Je pa res, da tudi ta čip javlja da je toner prazan, ko je noter še prah.
Ampak pri refillu se ne sekiram, pri originalnem tonerju pa bi se, ker stane 2-3x več.

lanko ::

Ja industrija tiskalnikov je čisto ponorela, trend traja že vsaj 10 let... na žalost.

Pri nas smo kar hitro rešili problem. Serijska predelava novega tiskalnika s CISS in to je to. Zanimivo, da se pa ravno Epson tiskalniki najbolje obnesejo pri tem. Najlažje prebavljajo različne tipe barv in najlažje jih je prelisičiti s čipi. Je pa res, da moraš pri CISS sistemih dovolj tiskat, da se barve ne sušijo.

Mogoče še izkušnja s Xerox lasercem...

Pred približno 5 leti smo si za poslovno rabo omislili multifunkcisjki tiskalnik za manjšo pisarno. Odločili smo se za malce boljši laserski barvni multifunkcijski tiskalnik in padla je odločitev za Xeroxa cenovno cca 700 EUR. V povprečju smo naredili okoli 1000 izpisov mesečno in zadeva je delovala OK, z izjemo visokih cen tonerjev. Po enem letu in enem mesecu je tiskalnik odpovedal. Garancija je pretekla po 12 mesecih za to ni ostalo drugega, kot da tiskalnik odpeljemo na servis. Po diagnostiki nam iz uradnega servisa sporočijo da je odpovedala enota "imaging unit". Ta pa naj bi cenovno znašala med 480 - 550 EUR. Odvisno od servisa.

Med tem ko smo se odločali o smiselnosti investicije smo za ta čas kupili barvni laserski tiskalnik (samo funkcija tiskanja). Zopet smo kupili Xerox, tiskalnik je bil ravno v akciji in tako smo zanj odšteli "le" 180 EUR.

No najbolj zanimivo dejstvo pri vsem tem je bilo to, da je ta tiskalnik za 180EUR vseboval enak "imaging unit" kot tisti model, ki smo ga imeli na servisu in so tam za "imaging unit" želeli od 480-550 EUR. Imaging unit smo samo prestavili in stvar deluje še danes.

No danes ta tiskalnik bolj kot ne počiva, sedaj so v uporabi CISS sistemi v kombinaciji z Epsoni. Prihranimo ker nekaj 1000 eur na leto...

japol ::

Ni dolgo kar sem omenjal HP officejet 7610... A je možno kje dobiti dejanske teste barvnih tiskalnikov? Da bi se v doboče vedelo kaj kupiti, ne pa se po nakupu ugotovi predrage kartuše, itd.

McMallar ::

Sicer izkusnja z laserjem ampak... Imel sem cheap Brother c/b laserja in po dobrem letu zajamra da je toner prazen. Seveda je se prejsnji vecer tiskal brez tezav. V 2 minutah najdem tole, z izolir trakom prelepim luknjo in isti toner je tiskal se prejsnji mesec ko je odpovedal fuser in je sel tiskalnik v smeti. V vmesnem casu je delal se 3 leta in natisnil vec kot 500 strani...
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Veron ::

Doma imam že ene 8+ let Samsung SCX-4200.
Do sedaj samo menjaj chipe v kartuši (10 komadov, 5eur iz ebay/aliexpress) in toner (kupil lokalno). Izredno poceni me pride tisk (sicer črno-beli, več pa ne rabim).

edit: pa zamenjat sem moral roller (gumica, ki potegne list), ker je bla že popolnoma znucana (5eur aliexpress)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Veron ()

andrejus ::

feryz je izjavil:

Kupiš Canon-a in izklopiš preverjanje.
Tinta je pa res zastonj. V 5-letni dobi tiskalnika, sem kupil točno dva paketa za 20 €.
Pa se mulca norca delata iz tiskanja.



napiši kak model imaš in ali je res tako poceni?

ker HP je drago ko svinja

user1618 ::

Ni ga čez originalnega Epson Stylus Color iz leta 1996: kartuši sta rezervoarja, s katerimi si intenzivno printal pol leta. Zadnjih nekaj let so že originalne bile ful poceni. Leta 2009 je bil končno čas, da sem ga zamenjal za laserca.
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

koyotee ::

Točno to, epson stylus color 500 mi je služil 10 let brez enega problema, potem je šel v smeti, ker je bil že star :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

stara mama ::

Čudi me, da se ne najde proizvajalec, ki bi namensko naredil tiskalnik s polnilnimi kartušami in malo bolj robustnimi glavami.
Printer bi lahko bil kr dražji, ampak vrjamem da ne bi imeli problemov s prodajo.

koyotee ::

Razlog se imenuje kapitalizem.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

imagodei ::

Ne, ideologija se imenuje neoliberalizem. Kapitalizem so v svetu imeli tudi pred 100, 75 in pred 50 leti, pa se z ljudmi ni delalo tako kot se danes.

Ampak, to je že skoraj offtopic. Samo v resnici ni, zato ker je ta bebava ideologija res razlog, da se s potrošniki dela tako, kot se.
- Hoc est qui sumus -

dzinks63 ::

V novici se gre za profi tiskalnik v vrednosti 5000€ in set kartuš za 1400€, to ni tiskalnik za domačo uporabo. Za doma je imel Epson čisto druge tiskalnike, za katere lahko kupiš zelo poceni kompatibilne kartuše, cel set takih kartuš te pride cca 10€, še ne dolgo nazaj sem tiskal neko pdf skripto cca 700 strani, porabil sem pa kartušo in pol črne barve, to je cca 4€ za črnilo in približno toliko za papir, poceni tisk, če tako vzameš. Sicer pa ima Epsonova nova linija čisto drug sistem, samo dolivaš črnilo v rezervarje brez menjave kartuš, tudi zelo ugodno, čeprav sam printer stane v startu več.

Matako ::

dzinks63 je izjavil:

Sicer pa ima Epsonova nova linija čisto drug sistem, samo dolivaš črnilo v rezervarje brez menjave kartuš, tudi zelo ugodno, čeprav sam printer stane v startu več.


To je verjetno Epson L-Series z "Ink Tank" sistemom (hudo ime za polnenje rezervoarja s črnilom). Tako da varianta s polnenjem obstaja tudi pri znanihh oderu... proizvajalcih.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

stara mama ::

Ahhh, vidim da taki tiskalniki že obstajajo, in celo epson jih ima :)
No, če kdaj grem nazaj na črnila, bo vrjetno samo nekaj takega v upoštevu.

Brane22 ::

L serija je zanimiva zame samo pri tamalih modelih L1xx, ker imajo ti znosno ceno.

Drugače pa te tanke preveč zaračunajo.

Sploh pa ni videt razloga zakaj bi palamudil z originalno robo, če se dobijo zelo spodobne zamenjave.

Kot rečeno, friggin A3+ multipraktik (WF-7620!) se dobi že za €190. Set refillable kartuš zanj je €10.
Pa recimo da vzameš še dva kompleta barvnih flaš in štiri črnih in recimo še dva deci čistila: ( 3 * 2 + 4 + 2 =12) * €5 = €60. Se pravi, črnila, čistila in kartuše za natisnit _goro_ papirja te stanejo €70.
Skupaj s hitrim in robustnim inkjet _A3+_ multipraktikom torej €260.
Če rabiš CISS, odšteješ €10 za kasetke in prišteješ €40.

Če lahko kdo pokaže na laser s podobnimi lastnostmi in s podobno ceno, bi bil hvaležen.

Do takrat pa je očitno, da za mnoge namene inkjeti še vedno nimajo alternativo. Treba jih je vzdrževati, a tako je z vsem. Refillanje je pa sploh super. Kot bi tankal avto - tudi brez CISS. Pri laserju tega ni.

IN tudi črnila niso več tako draga - jasno, če ne zahtevaš kaj posebnega. Kakšen ultra-turbo archival ink z nevemkakšno deklarirano trajnostjo je lahko drag, sploh če je v maljon komponentah ali v kakšni posebni solventni izvedbi.

Ampak tele vodne zadeve so kar poceni.

bobby ::

Evo, za tale printer, ki ni slab, pa resimo, da je cenovno ugoden:
www.avtera.si/src/article.php?articleid...

Je crna barva:
www.avtera.si/src/article.php?articleid...

Zdej mi pa naj eden razlozi, zakaj bi se sploh jebal z neoriginalno barvo, pa gvora je o originalih.?

Ok, Brane,zate vem, ker veliko tiskas, ampak zelo veliko. Samo za ostale, ki jim pol zadeva po teden dni stoji v kotu?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bobby ()

stegy ::

Sem imel kar nekaj inkjetov, pa vedno težave - čiščenje glave samo, da nisem printal eno krajše obdobje in po N ciklih čiščenja glav je kartuša prazna, če printaš ali ne.

Sem se naveličal - sedaj imam laserja - nikoli težav z izsušitvijo glav. Tiskam, ko potrebujem.

Najbrž laser ni tako dober za slike, vendar so slike naročene v fotostudiju precej cenejše kot naprintane.

Brane22 ::

Ne tiskam tako veliko. Ampak rad imam dostop do dobrega orodja, ko ga rabim.

L365 niti ni tako poceni, gre pa za navaden 4-barvni inkjet, ki niti ni tako hiter.

Sedaj ga pa primerjajz WF-7620, ki je:

- hiter. Poimenovali so ga laser-killer.
- ima na novo razvito PrecisionCore glavo ( 4800x2400 dpi)
- je A3+
- ima skener A3
- dva predala za papir
- avtomatski podajalnik, tako za skener kot za printer
- duplex tiskanje (za skeniranje ne vem)
- WiFi in Ethernet
- robusten. Tehta precej čez 10kg in je deklariran za do 20.000 strani mesečno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Brane22 ::

stegy je izjavil:

Sem imel kar nekaj inkjetov, pa vedno težave - čiščenje glave samo, da nisem printal eno krajše obdobje in po N ciklih čiščenja glav je kartuša prazna, če printaš ali ne.

Sem se naveličal - sedaj imam laserja - nikoli težav z izsušitvijo glav. Tiskam, ko potrebujem.

Najbrž laser ni tako dober za slike, vendar so slike naročene v fotostudiju precej cenejše kot naprintane.



Zato pa se inkjet kupuje samo če bodisi :

- gre za totalka nekritično zadevo- poceni printer, ki bo mogoče sprntal kako kopijo in pri katerem menjava kartuš ni verjetna.
- gre za high-end profi zadevo, ki potrebuje velik barvni razpon in točno določene barve, kar je stranka pripravljena plačati
- imaš urejen _refill_ ( ne pa poceni ponaredka navadnih kartuš).

Ko imaš refill, vsi ti problemi izginejo. Takrat te ne sekira kolikokrat je šla stvar pucat glavo itd- who cares.

Tudi ni skrbi s tem ali si porabil ravno zadnji set rezervnih kartuš in/ali imaš ravno cyan, ki jo rabiš itd.

Deci traja večnost, stane pa malo. Ko gre kakšen proti koncu, daš dva kovanca za novega in to je to.

Če vmes printer crkne ali ga zamenjaš za drugega, je velika verjetnost, da stari komplet paše tudi nanj ( resetter, črnila itd).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Dr_M ::

stegy je izjavil:

Sem imel kar nekaj inkjetov, pa vedno težave - čiščenje glave samo, da nisem printal eno krajše obdobje in po N ciklih čiščenja glav je kartuša prazna, če printaš ali ne.

Sem se naveličal - sedaj imam laserja - nikoli težav z izsušitvijo glav. Tiskam, ko potrebujem.

Najbrž laser ni tako dober za slike, vendar so slike naročene v fotostudiju precej cenejše kot naprintane.


Podpis.
Pa tudi na tiste 3 leta mi ni skoda dat 15e vec za original toner, vsaj dela tako kot treba.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

blackbfm ::

Da se bi na mojem barva posušila še nisem opazil v 5 letih uporabe pa tudi, ko je stal po messc / dva.


Ker mal bolj pameten printer vsake tok casa pljune nekaj barve ven, da se ne zasusi

fujtajksel ::

blackbfm je izjavil:

Da se bi na mojem barva posušila še nisem opazil v 5 letih uporabe pa tudi, ko je stal po messc / dva.


Ker mal bolj pameten printer vsake tok casa pljune nekaj barve ven, da se ne zasusi


Kateri pa so in kateri niso mal bol pametni, kar se tegale tiče?

TheKing ::

Pred kratkim sem bil v dilemi, kateri multi funkcijsko vzeti, izbral sem neznanega Brotherja, kateri za ceno originalne kartuše po 11 EUR naredi 2400 strani, barvne pa so ločene kartuše po 1300 strani, plus tega da je WIfi, ADF skener... Slaba stran je da so barvne kopije povprečne, če iščeš za razvijanje slik, preskoči :)

Evo ga: http://www.monitor.si/clanek/brother-mf...

BigWhale ::

Jest tolk pogosto printam, da sem zaradi zasusitve vrgel v smeti ze dva tiskalnika. Eno je bila celo 'multifunkcijska naprava'. Pol sem kupil laserja. Primarna uporaba je enkrat na tri mesece sprintano opravicilo za mulca v soli. :>

s1m0n ::

blackbfm je izjavil:

Da se bi na mojem barva posušila še nisem opazil v 5 letih uporabe pa tudi, ko je stal po messc / dva.


Ker mal bolj pameten printer vsake tok casa pljune nekaj barve ven, da se ne zasusi


Težko bo tole naredil, če je brez elektrike :-)

49106 ::

Brane22 je izjavil:

Ne tiskam tako veliko. Ampak rad imam dostop do dobrega orodja, ko ga rabim.

L365 niti ni tako poceni, gre pa za navaden 4-barvni inkjet, ki niti ni tako hiter.

Sedaj ga pa primerjajz WF-7620, ki je:

- hiter. Poimenovali so ga laser-killer.
- ima na novo razvito PrecisionCore glavo ( 4800x2400 dpi)
- je A3+
- ima skener A3
- dva predala za papir
- avtomatski podajalnik, tako za skener kot za printer
- duplex tiskanje (za skeniranje ne vem)
- WiFi in Ethernet
- robusten. Tehta precej čez 10kg in je deklariran za do 20.000 strani mesečno


A lahko s kakšno sliko pokažeš kakšna je kvaliteta tiska pri WF-7620 ?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako tiskat brez ena kartuŠe

Oddelek: Pomoč in nasveti
194470 (3899) SG_101
»

EPSON - hotel nafilat kartušo in poplava po mizi

Oddelek: Pomoč in nasveti
152036 (1677) billy
»

Kartuše...količina črnila...kje kupiti...

Oddelek: Kaj kupiti
394353 (3711) Brane2
»

Epson in nadzor nad črnilom kartuše

Oddelek: Strojna oprema
121778 (1717) bobby
»

Polnjenje kartuše

Oddelek: Pomoč in nasveti
71633 (1473) Alfa

Več podobnih tem