» »

Klima v stanovanju

Klima v stanovanju

jjohny ::

Ker je zadnje čase vse večja vročina;(( , ta hudo pa šele pride, razmišljam, da bi vgradil klimo v stanovanje.
Zanima me če ima kdo kaj izkušenj na tem področju. Na kaj je potrebno paziti pri nakupu in montaži, klime katerih proizvajalcev se dobijo pri nas, kolikšna je cena, a je potreben velik poseg v hiši, ...
Hvala za odgovore.:D
lp, jani

cekr ::

Točno ti ne bi mogel povedati, ker ne poznam oblike, velikosti tvojega stanovanja. Je pa takole; če se boš odločil za fiksno klimo, potem pričakuj, da bo potrebno potegniti dve cevi (tako kot pri radijatorjih) od hladilnika, ki ga boš imel zunaj, pa do notranjih hladilnikov. Količina noranjih hladilnikov, je pa odvisna od tega, koliko prostorov boš hladil, kakšni so ti prostori... Ja pa seveda tudi na električne priključkene pozabi. Takšne zadeve ob največji vročini niso ravno skromne pri porabi.

Ko boš izbiral, ti priporaočam, da vzameš takšno zadevo, ki ima vgrajen hladilni in grelni del. Če hočeš pozimi na hitro ogreti stanovanje, nimaš boljšega.

Firme: Panasonic (ga imam sam in je OK), LG... - več ali manj vse firme imajo v programu tudi klime.

Lahko se pa odločiš tudi za premično zadevo na koleščkih. Cene teh zadev so nekaj čez 100.000 sit.

Moraš pa zelo paziti, za kakšno kvadraturo je klima mišljena(običajni so 25-35 m*m), ker če imaš večji prostor, ti bo zadeva samo laufala, učinka pa ne bo pravega.

Toliko, če te še kaj zanima, pa vprašaj.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zavo ::

Lani sem si dal vgradit Gorenjevo klimo, stala je pa nekje 165.000,00 Sit + 40kSit montaža!

Je pa bomba tale klima, ker mi hladi cel zgornji štok, kjer imam dnevno, spalnico, računalniško sobo...torej nekaj več, kot 60 kvadratov!
2,5KW ti hladi do nekje 37 kn+vadratov. Na to moraš pazit, ker drugače res ni učinka!

So pa to edine klime v Sloveniji, ki imajo 5 let garancije, ker rezervni deli za nove klime so prekleto dragi! Pozanimaj se pri najbližjem Gorenje servisu!

Mislim, da jo boš kar vzel,. ko jo boš videl!

||_^_|| ::

Mi smo kupl tri leta nazaj dve DeLonghi klime, so pršli majstri, zmontiral, pospravl za sabo, nardil so pa super. Delata bp.

BigWhale ::

Nic lepsega ni kot debugiranje v samih gatah pri 32C +... ;> I love summer!

Brrr klime... Se za tisto v avtu mi je vcasih zal... :P

Potem pa stopis iz prostora ki ima komaj 20 stopinj (ce klima je, pol nej vsaj del ana fulsus ;> ) ven na 35C in te zajame vrocinski val... ;> Ali pa kr v avto na ene 40C ;>

McHusch ::

Doma imamo klimo in da, klima je uporabna zadeva, samo po pameti jo je potrebno uporabljati.

Ker s klimo hladiti prostor na 20°C je neumnost. Maksimalno pet, šest stopinj manj, kot je zunaj (no, ne če je 40°C ;-)), pa da ne piha naravnost v glavo in je kul.

Tradewind ::

Se popolnoma strinjam, da je klima (sploh ob pravilni uporabi) špica zadeva!!
Bi lahko mogoče kdo povedal kake site ali celo teste + cene na internetu (ker ne poznam teh zadev dovolj), bi sam isakl še paše...!
Sobo imam 5x5m, kakšna bi bila najboljša opcija/kvaliteta/cena (sobo bi namreč hladil samostojno- oz. samo njo!)?
DFI DK P45 - T2RS PLUS, INTEL Q8400, napajalnik 650W,
2X2giga ddr2 800mhz, Maxtor SATA 250GB 8MB,HITACHI 500GB 8MB,
XFX Alpha dog 8800GT 512mb rama

Gwanaroth ::

Hmm..za hlajenje sobe (5x5) nabavi potem DeLonghi-jevo prenosno klimo.. (kot nekaksen vozicek je), 1,2 kW, stane pa nekje 70k. Drgac mamo pa mi doma Airwell-ovo (francoska) klimo, 3.8 kW, in je super... hladi dnevno sobo, kuhinjo, 2 hodnika in 3 spalnice...povsod konstantna temperatura okrog 23°C... stala pa je 280k z montazo vred. Majstri prsli, povrtal, montiral, prklopli...pa laufa ze tretje leto bp.
Kar se tice posega samega je le en vecji, in sicer ko ti zvrtajo luknjo skoz steno (iz notranjosti hise navzven) premera cca 10cm.. za vse cevi, pa kable pa to. Drgac pa je zunanja komora pa notranja..kot je obicajno.

Ce si tko zainteresiran, mi pisi mejl pa ti bom poslikal z digitalcem prenosno klimo ter uno stacionarno... ce bos tko zainteresiran :-)

LP.
Lights often keep secret hypnosis..

||_^_|| ::

McHrušk: jst mam ob vročih dneh naštimano da se sama pržge ob 6:45 in ugasne ob 1:15 na 23C. Pa je idealno.

tihi ::

Pr bivši majo klimo AirWell, sej j e vse qul, ampak kadar sem bil pr njej me zeblo.
Ne vem, al so pretiraval al kaj. Sej za trenutek paše, da te ohladi, pol pa brrrr jopco gor.

Je pa full;) dobra opcija, da ti klima brez ohlajanja vlago ven daje. To je pa ZAKON. Itaq vemo, da človk še teži vročino prenaša, če je full soparno.

Drgač si bom pa jest tut dal klimo v stanovanje, k ga bom zrihtu. Vendar po pameti. A ni smrkanje in kašljanje poleti neki najbolj nadležnega.

jjohny ::

Gwano,
imam podobne razmere kot ti. Tudi jaz bi hladil kompletno nadstropje (4 sobe + hodnik) Tudi meni je monter predlagal Airwell klimo. Zanima kakšen imaš notranji hladilnik (stenski ali stropni ali jih imaš morda celo več kot enega)? Meni je glede na to, da hočem hladiti dokaj velik prostor predlagal stropno varianto, ki ima štiri lopute in tako piha na vse štiri strani.
Ali si moral že kaj dopolniti plin v sistem?
lp, jani

jjohny ::

Zanima me ali ima kdo kakšne izkušnje z klimo za stanovanje firme Krios (morda Kryos). Danes je bil pri meni monter in mi jo je predlagal. Klima je cenovno kar precej ugodna, vendar sumim, da gre to na račun kvalitete. Monter mi je zatrjeval, da je zelo kvalitetena, garancija je 2 leti. Te klime baje delajo na Kitajskem, skladišče za Evropo pa je v Italiji. V Ljubljani pa je firma, kjer jih nabavljajo monterji.
Približno 20% je cenejša kot firma Airwell (ista moč obeh).
Sedaj ne vem kaj naj naredim???
lp, jani

Phoebus ::

Kwa pa une varjante na kolesckih? Une ne rabijo nobene cevi ki gre ven, ne?

Kje se sploh zacnejo cene kaksnih bolj poceni klim za kaksno res manjso sobo? Ker pomojem se zihr dobi kej cenejsga kot je zgoraj napisano?

Mogoce ve kdo kaj o tem?

||_^_|| ::

Phoebus: mal denarja mal muske

YiMMi ::

prenosne klime na kolesckih majo cev za odvod zraka premera 12 cm .....v raznih katalogih pise da to cev napeljes ven pri vratih ali priprtem oknu ...sanmo vrejami da to nima nobenega ucinka.
jaz sem si kuj luknkjo v steno nredo pa spila ok ..Meni je prakticna ker se zivim pr ta starih pa ce om sou si jo om lahko zraven neso ....ker ce si jo zaj vgradim je montaza
cca 50K ...in ce bi se slucajno selil so samo problemi!
Je pa 6to klima samo za eno sobo ...da bi ti hladila celo stanovanje al pa vecji del odpade:(
-------------------------------------------------------------
Jebeees Olimpijo ...jaz ljubim Maribor..
Jaz ljubim Maribor.....Jebes Olimpijo.......

OldSkul ::

Zdej se tudi pri nas dogovarjamo da bi kupili klimo za drugo leto, ker je vsak let bolj vroče!
Zdej me zanima, katero klimo se splača kupit.Toshiba, Lg, Panasonic, Gorenje,..
Najbolj nas so nas privlačile klime Gorenje, ker imajo dolgo garancijo in siguren servis ampak potem smo opazili da so tudi Lg in Toshiba klima dobre še posebej Toshiba klime ker imajo neko tehnologijo, ki zmanjšuje porabo energije, ampak te klime nimajo toliko garancije pa tudi servis je vprašljiv.Namen imamo zagont 250k SIT skupaj z montažo.
Zanima pa me še eno dobro podjetje kjer prodajajo klime in jih tudi kvalitetno namestijo.

Lp

Spajky ::

KLIME: moj frend pravi, da je razmerje cena/kvaliteta na strani Panasonica, drugač pa to ni nobena vesoljska tehnologija. Kako si zracunate ta dvodelno (split) klimo, kakšna je MAX potrebna:

1W na 1h za 1°C razlike za 1m3 zraka (moja enostavna formula [pri meni-slaba izolacija] testirana-velja tudi za ogrevanje). Primer 50m2 stanovanje ima cca. bto 125m3 zraka, zunaj je te dni 35° in notri treba najnižje 25° (razlika 10° in dan ima 24h): 24x10x125=30.000W=3kWh toplotne moči oz. ker imaš v stanovanju manj zraka (pohištvo), je zadost tudi 2,5kWh klima, ki ima kompresor 800W. Pod 25°C pa tako ni zdravo jo našopat [več kot 10° razlike] in pametno je doplačat tistih 10% več za ono z gretjem!!!

Druga enostavna formula pa je: neto m3 x 10 = moč kompresorja; primer cca. (bto120m3) nto 80m3 x 10 = 800W kompresor, tj. 2,5Kwh klima. Mejte na umu, da vam ti "klimaši" VEDNO hočejo prodat za klaso večjo (dražjo) klimo kot treba, ker tako več zaslužijo (in pri nevednemu folku tudi uspejo praviloma, podobno kot IT industrija)!!! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

maksimvs ::

Klime praviloma kupujte od uveljavljenega prodajalca, ker če bo šlo kaj narobe boš čez pet let še vedno lahko dobil rezervne dele kar za noi name proizvod ni pravilo.
Prenosne klime so kratkomalo navaden šit. Kolega ki je tehnični direktor enega bolj uveljavjenih proizvajalcev pravi da jih uvažajo samo ker jih ljudje zahtevajo. Potem pa po prvem vročem tednu sledi razočaranje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera klima (strani: 1 2 3 4117 118 119 120 )

Oddelek: Kaj kupiti
59791162257 (2125) darck
»

Katera je danes najboljša prenosna klima (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7830456 (24618) BorutK-73
»

Klimatska naprava

Oddelek: Pomoč in nasveti
294157 (3660) AC_DC
»

Prenosna klima???

Oddelek: Kaj kupiti
4145485 (31214) kobilica

Več podobnih tem