» »

Prenosna klima???

Prenosna klima???

joze ::

Živim v podstrešnem stanovanju, ki je razmeroma vroče in ker preživimo veliko časa v hiši smo se odločili za nakup klime.Kupili bi klasično stensko klimo vendar bi v tem primeru, če bi hoteli ohladiti spalnico v dnevni sobi najbrž že bil mraz, pa še steno je treba prevrtat in obešat konzolo na hišo kar bi tudi nekako skazilo pogled.
Druga možnost se ponuja sama, torej prenosna klima, ki bi jo lahko zvečer zapeljal v splnico, jo shladil in šel spat.Čez dan bi bila v dnevni sobi.Zavedam se vseh slabosti prenosne klime, nisem pa je še imel priložnosti preizkusiti sam, zato računam na vašo pomoč.
Torej zanimajo me konkretne izkušnje in vaši občutki ter katero konkretno klimo bi se splačalo nabavit.
Hvala

SavoS ::

Jože...lep pozdrav..

Preglej malce TOLE TEMO O KLIMAH

Če te pa še kaj zanima pa vprašaj...

Čao
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

joze ::

Hvala sem pregledal, nekaj mnenj o prenosnih je v glavnem so vsa odklonilna.Jaz stvar jemljem precej individualno in bi rad slišal še pozitivne stvari od uporabnikov kakšne konkretne naprave.

ervinja ::

jaz ti pa povem da ne kupuj prenosne klime ker moraš me v vsakem prostoru luknjo velikosti 10cm in škoda je denarja za njo to ti povem iz dolgoletnih izkušenj

joze ::

nikakor ne mislim vrtat luknje.Ko bo klima na hodniku bo odvod na stopnišče, ko pa bo po sobah bo skozi okno.Sploh pa mislim hladit bolj v večernih urah, ko temperatura v hiši noče past ker je razgreto, tako, da tudi odprto okno ne bi bilo problem.A lahko malo bolj argumentiraš tvoje odklonilno stališče prosim.
Hvala

SavoS ::

Odprto okno......:D pa glih v tem je fora...., potem ti pač klima nič ne koristi, če boš imel odprto okno, ker ti bo topel - vroč zunanji zrak prišel nazaj not v stanovanje......ravno tu je problem prenosnih klim, ki pač niso dovolj zmogljive, da bi ohlajale prostor z odprto okno in se večji absurd podstrešno stanovanje.......
Ravno zato so bolj primerne split klime, ki nerabijo imeti odprte okne, da se resnično ohladi prostor kjer pač imaš namontirano.......

V tvojem primeru resnično nebi razmišljal o prenosni klimi! Razen, da si narediš posebne odprtine, da boš lahko vroč zrak odvajal iz prostora, kjer misliš ohlajati.......
1. varianta : Vrži gor split klimo, malce večje moči, nato pa odpreš vrata v druge prostore, nastaviš klimo da piha zrak bolj daleč po prostoru in se bo lepo premešalo in ohladilo tudi še kaj druga kot pa samo tisto sobo kjer je namontirana klima.....

2. varianta: pa je dvojček klima, to pomeni 1.(ena) zunanja enota in 2 (dve) notranji enoti, se pravi ena notranja v dnevni in ena notranja v spalnici, pa je vse ohlajeno! vse skupaj je povezano na eno zunanjo, ki pa je polovico večja kot enojček!
Ta varianta pa se ne podraži 100% glede na enojček klimo.....nekje 50%......

To bi bila najboljša rešitev zate......pa verjemi, da ti nebi bilo žal globje seči v žep!

čao
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

joze ::

Žal nimam globokega žepa tako, da je 70 jurjev maksimum.V bistvu so mi te teorije poznane in so bile že večkrat ponovljene.Zanima me stvar v praksi.Torej kdo je s kakšnim modelom zadovoljen in kdo ne ter zakaj.Najbolj vroč prostor v stanovanju je v enem kotu, kjer je računalnik in je brez okna.Prostor je postavljen tako, da mi klima v nobenem drugem prostoru tega kotička ne more hladit zaradi postavitve prostora, klimo montirat v ta prostor ki meri 2x2 pa je čisti nesmisel.Zato če bom kupil klimo bo prenosna ali pa je pač ne bom kupil, če me uspete prepričati, da pač nič ne shladi.Pa okno gotovo ne bo odprto na stežaj ampak samo toliko kolikor je potrebno.

SavoS ::

Pozdrav
Jaz te ne prepričujem KAJ MORAŠ KUPITI IN ČESA NE SMEŠ! To je striktno tvoja odločitev!

Svetujem ti le, da če imaš odprto okno, potem je BREZVEZE IMETI KLIMO! pa tudi, če je okno odprto samo malo! Vsa toploTA TI OD ZUNAJ PRIHAJA NOT NAZAJ, razen v primeru, da vso odprtino izoliraš ( zadelaš) in imaš skozi okno samo cev od prenosne klime!
Če se imaš kaj rad....si boš omislil luknjo za cev od prenosne klime in ti bo tisti prostor resnično ohladilo! Res pa je nesmisel montirati klimo v prostor 2x2!...hmmm le zakaj nisi že tega prej povedal.......8-)

Torej prenosna klima DA, a le v primeru, da si resnično spelješ vroč zrak VEN IZ HIŠE - BREZ ODPRTEGA OKNA!!!

aja pa ne pozabi na GLASNOST DELOVANJA .......>:D
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

OZZY ::

Prenosna klima je kr ok. Problem je č ene moreš narditi odvoda toplega zraka. Če se recimo hladi zvečer in je odvod čez okno bo šlo. Mrzel zrak je tako al tako težji od toplega in se bo zadrževal bol pri tleh in ne bo uhajal skozi okno. Sicer naj bi po logiki odprtega okna prihajal notri topel ampak ne toliko, da se ne bi mogla soba ohladiti na neko normalno temperaturo za spanje v kratkem času. preizkušeno!!!!.

Drugače pa se lahko recimo nardi odvod skozi kopalnico če maš tam kje ventilator ali pa v kuhinji če maš narjen za napo odvod tistega zraka....Seveda če imaš in to dopuščajo možnosti in je soba zraven. Pač primeri...

za kondenz ti ni treba skrrbeti pri prenosni , saj ima posodo v katero se voda lovi. le to pa sprazniš vsake toliko časa...
Go with the flow.

kix ::

Jože nisem lastnik take klime, imam pa izkušnje z njo!
Kolega je imel eno podstrešno stanovanje na morju. Brez klime bi "crknil". Klima je bila prenosna le da je imela skozi okno napeljano cev za odvod zraka. Predstavljaj si stara okna, ki so dvokrilna. Zunanje je imelo luknjo notranje pa ne. Torej odpreš notranje okno, cev napelješ skozi luknjo in fino hladi. Ko se odločiš prestavit, enostavno cev potegneš ven pol pa zapreš notranje okno. Problem rešen. Klima je delala fantastično. Verjetno bi bila montažna še boljša sam meni se je zdela že ta terna.

LP
Kix

Racko ::

Ravno danes, mi je prijatelj rekel da gre v italijo po prenosno klimo za 80E.Te obvestim kaj bo z njo in kaksna je.


LP

fosil ::

Klima za 80 €? 8-O
Da ni to slučajno kakšen tist hladilc zraka, k daš noter led in pol ventilator ven piha? :D
No če je pa slučajno res, pol pa še dons napiš kakšna je in kje se dobi ker jo grem pol jest jutr takoj kupt 8-)

Racko ::

Ja, bom ga poklicu.PA stesterat jo more pa tko.Pač ena cev vn gleda iz tazga vozička in pol re hladni zrak vn.Bom poroču ko jo bo stestiral.


LP

MEDENA ::

kam je šel to ?

joze ::

Pred dvemi dnevi sem kupil tole prenosno klimo HomeMate, ki je v merkurju 59 jurjev.Prvi vtis je bil res nekoliko slabši, vendar sem danes ugotovil, da imam v steni puščen kanal za zračnik, razbil steno, speljal odvod toplega zraka in bil pozitivno presenečen, saj stvar dokaj dobro hladi in ker je zračnik ravno na hodniku, ki je na sredini stanovanja, je vseskozi priklopljen, klimo pa samo obračam v različne prostore in učinek je res presenetljivo dober.
Hvala vsem za mnenja in nasvete.

McBoby ::

Tudi sam imam Gorenjevo prenosno klimo, kupjeno v peklensko vročem letu 2003. Klima deluje za moje pojme zelo zadovoljivo. Prostor ohladi na bivalno temperature brez težav, problem je le, ker podstrešna soba, kjer klima je, ni izolirana in potem seva vročina kot iz kamina, kar je potem to zelo težko ohladiti. Ko klima deluje, je prijetno hladno, če pa se jo izklopi, pa se kaj kmalu pojavi učinek kiperbuša in v nekaj minutah je spet vroče. Cev imam speljano kar skozi okno in če vrata niso odprta, da bi bil prepih, potem se pozna učinek klime. Sicer pa s sprepihom bi se uničil učinek klime tudi če bi imel split klimo. V glavnem, važno da klima ohladi toliko, da se da normalno bivati v prostoru, pa mi je vseeno ali je to prenosna klima ali kaka druga. Jaz se s svojo zadovoljen.

schurda ::

Vsem, ki nameravate uporabljati klime: prostor je veliko težje ohladiti kot ogreti, zato mora klima laufati skoz in ne samo pol ure na dan pred spanjem ipd. Doma imam naštimano na 24°C, vklopi pa se ob 9h zjutraj in dela do večera. Seveda se medtem, ko doseže želeno T izklopi in po potrebi spet vklaplja. Ko je soparno in zelo toplo, potem pa je sploh ne izklapljamo.

P.S. Na firmi smo imeli 4 prensone klime, a lahko rečem, da je bilo vse skupaj en kup gnoja. Pa tudi ostali, ki jih poznam so imeli slabe izkušnje. Edina, ki je res delovala dobro, je bila v kobariškem muzeju, kjer je bila postavljena tik ob steno, tako da je bila izhodna cev zelo kratka.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

WhiteWolf ::

Kaj menite o tej prenosni klimi? MK AC 9R
"Maximus Decimus Meridius: What we do in life, echoes in eternity"

Belcebub ::

Sam imam prenosno klimo MK AC-N12 KM, kupljeno lani. Ker spim v podstrešni sobi (cca 15 m2), ki se čez dan močno segreje, sem si moral nekaj nabavit, da sem sploh lahko kaj spal. Cev imam napeljano kar skozi okno in moram reči, da tisto, kar se govori o tem, da potem sama klima sploh nima smisla, ne drži. Sam imam čez dan zaprto okno in spuščene rolete, ko pa hočem it spat, si kaki 2 uri prej vklopim klimo in porinem cev skozi okno tako, da je odprtina čimanjša. Ko se končno spravim spat je soba ohlajena. Za tisti topel zrak, ki prihaja od zunaj, ki mimogrede zvečer ni več tako vroč, je klima dovolj močna, da ga ohladi.
Slaba stran te klima pa je, da zelo glasna (vsaj zame). In res je bolje, če je tista odvodna cev, čim krajša. Sem pa že tudi delal neke načrte, da bi si v montažno steno (na dile) zvrtal luknjo za to cev. Itak dobiš poleg nastavek s pokrovom, ki ga lahko potem kar za stalno pustiš v steni in ti niti ne zgleda preveč grdo.
Skratka, meni se split klime zaradi majhnosti sobe ni splačalo kupovat in sem se odločil za to. Zaspim pa le :P
Če si srečen, in če srečo rad bi še delil z nekom, če si srečen, brž z dlanjo udari v dlan!

PIK@LO ::

jože tisi pravi čuk. Upiral si se split sistemu zaradi fi 60 luknje, sedaj si si pa razbil luknjo fi 100. Pa še optimalnega mešanja zraka nimaš, zaradi nizke lokacije prenosne klime. Vsi ste čuki, ki si kopujete prenosne klime. Aja, pa nek poceni split sistem dobiš že za 60 jurjev. Prenosna klima nikoli ne bo tako efektivna in varčna kot slab split sistem. Potrebno pomisliti malo naprej, kako ti bo kaj napoti, kakšen je izgled, neprestano ubadanje s kondenzom. Sploh pa so glasne, ker se nahaja kompresor v njih in ne od zunaj na fasadi.

Sašo kako je z montažo

Oxford ::

S prenosnimi klimami se sicer še nisem srečal, podrobno pa poznam delovanje hladilnih naprav. Močno sem skeptičen glede prenosnih klim, vsaj kar se odvoda toplega zraka od kondenzatorja tiče. Če cev ni izolirana in je dolga več kot dva metra, predstavlja kar občuten generator toplote. Prav tako je odvod toplega zraka skozi odprto okno brca v těmo - kot je povedal že SavoS. To je podobno, kot če bi pozimi skušal ogreti prostor pri odprtem oknu.
Sam priporočam vgradnjo klasične split klimatske naprave - seveda pa je zadeva stvar okusa, željâ in financ.

mmmato ::

Razmišljam o nakupu klime. Split klima je predraga, za slabih 30m2 bi imo zadoščala tale. Kaj pravite?

billgates ::

Zdravo!
Mene pa zanima, kako velik prostor v m2 hladi tale klimatska naprava? Tega podatka ne najdem nikjer.

rk7254 ::

Jaz sem si kupil prenosno klimo tectro pri neckermannu in jo dobim drugi teden... Klima stane 200EUR in jo lahko v 15 dneh vrnem brez dodatnih stroškov. Cev bom speljal skozi okno, ki je odprto na nagib, luknjo (odprtino pri nagibu) bom zapolnil z nekakšno gosto peno, ki se uporablja pri izolaciji, dobis pa tudi zraven klime nekaksni pripomoček namenjen prav temu, bomo videli...

Klima ima 2 kW hladilne moči in je nominirana za prostore do 65 m2 (??)...

Ko zadevo preizkusim bom poročal...
Lep Pozdrav...

Golden eye ::

a je že kdo pol probal tisto klimo za 200 eur? me zanima k bi jo kupu za mojo bl majhno sobco:\

OrkAA ::

Jst sem v obiju kupil eno za 250eu in sem zelo zadovoljen. Hladi zadovoljivo, mogoče je malo glasna, ampak drugače je v redu.

rk7254 ::

Katero in na koliko stopinj ti ohladi sobo (kako velika je tvoja soba v m2)?
Lep Pozdrav...

OrkAA ::

Mislim, da se imenuje suntec wellnes, ima pa 2.2Kw hladilne moči. Soba meri 10m2, ohladi pa jo iz 28 na 24 stopinj. Verjetno bi jo lahko še bolj, a imam cev speljano skozi delno odprto okno.

rk7254 ::

Danes sem malo testiral klimo Tectro TP 020, ki pri neckermannu stane 200EUR in mislim, da ima za mojo sobo premalo hladilno moč...

Soba ima okoli 22 m2, v njej pa so naslednje naprave: mali zamrzovalnik, mali hladilnik (dve ločeni napravi), računalo (obremenjen porabi nekje 600W moči), monitor okoli 150W in še nekaj drobnarije za 100W, dve osebi v sobi pomeni še dodatnih 200W, torej vse skupaj z izračunom sobe znese približno 2400W, da pa še tu prištejemo topli zrak, ki ga klima potegne skozi špranje (??)...:\

Klima ima nazivno moč hlajenja 2kW in ohladi sobo (nekje 4 ure neprekinjenega delovanja) na 26,9 stopinj, imel sem premalo časa za daljši test, verjetno bi temperatura še padla za kakšno stopinjo, več pa po moje tudi ne. Zunanja temperatura je bila okoli 32 stopinj, zvecer pa okoli 30, razlika v temperaturi je bila torej okoli 4 do 5 stopinj, kar pa je premalo za mojo sobo (če bo zunaj 36 bom imel v sobi z klimo 32:| )

Temperatura izpihanega (hladnega) zraka v prostor pri najmanjših obratih ventilatorja je med 4 in 5 stopinj.

Velik problem pri teh prenosnih klimah je odvod toplega zraka skozi priloženo cev (razen, če si narediš luknjo v steno ali okno). Če si že cev primerno namestil pa se pojavi vdor toplega zraka skozi vse špranje okoli vrat in oken. Tudi ta problem sem zasilno odpravil ampak čisto ga pa ne moreš (tu je velika prednost split sistemov, ampak saj vemo iz kakšnih razlogov kupimo prenosno klimo).

Bom še kakšne tri dni testiral in potem verjetno vrnil, če koga zanima mi naj pošlje ZS.
Lep Pozdrav...

TRIROG ::

tudi sam sem imel priložnost se malo poigrati s prenosno klimo ... kar se mene tiče je to stran vržen denar ... če maš cev porinjeno skozi odprto okno, imaš konec koncev odprto okno, če pa narediš luknjo v zid za odvod zraka je pa ta luknja bistveno večja kot če bi montiral split klimo ... ergo ... lose-lose situacija
EDIT:

da ne omenjam posode za kondenz, ki se kar hitro napolni in potem se klima ugasne ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TRIROG ()

rk7254 ::

Jaz sem cev dal skozi okno in potem okoli zatesnil z neko peno in z brisačami (začasno), tako, da ni nič zraka pri oknu nazaj potegnilo...
Če nimaš druge možnosti je tudi prenosna klima pravo zadovoljstvo proti tej vročini...
Da se ti pa rezervoar hitro napolni je pa odvisno od klime do klime, drugače pa na lahko na ta tectro priklopiš cev in spelješ kondenz, ki ga klima ne odstrani čez cev z vročim zrakom, v eno večjo posodo (plastenko) in si miren za par dni...
Lep Pozdrav...

Golden eye ::

za kolk pa se dobijo split klime? od kolk dnarja naprej? ne rabmo kašne najoljše tko da bo delala vsaj en let

billgates ::

Js sm tudi imel tisto klimo k je v akciji pri bigbang pa mam tri sobe po 20 kvadratov pa sm hotu samo dve ohladit tolk da bi blo vzdržno pa je stran vržen denar, ker je klima samo držala temparaturo, spustila je pa ni(28 stopinj). Tak da sem jo že naslednji dan nazaj neso in zamenjo za ps 2...:D

AngelOfDeath ::

@rk7254

računalnik ti ne žere 600W pa da po glavi hodiš :)


Prenosne klime so bolj ali manj neuporabne ker so preglasne in tudi z odvodom imajo velike težave.

Boljše našparat še malo več denarja in kupit pravo invertersko klima napravo.
edit: Slovnica

Azrael ::

Poceni variante split izvedbe.

>razlika v temperaturi je bila torej okoli 4 do 5 stopinj, kar pa je premalo za mojo sobo
>(če bo zunaj 36 bom imel v sobi z klimo 32 )

Ne pretiravati s hlajenjem!

5 do 7°C je maksimum, kar se tiče razlik med zunanjo in temperaturo v klimatiziranem prostoru , večje razlike niso zdrave, bližnica do prehlada, revme, mogoče koga v skrajnem primeru rukne še kap... Mnogo bolj pomembno je, da klima zmanjša vlažnost zraka v prostoru.
Nekoč je bil Slo-tech.

rk7254 ::

Se popolnoma strinjam s tabo, vendar je morala za to razliko 4-5-it stopinj nenehno delovati...

Moj željeni cilj je, da bi klima bila zmožna ustvariti razliko 8 stopinj. Nastavljeno bi imel na kakšne 4-5 stopinj manj od zunanje temperature in klima nebi delala nonstop (verjetno bi se vklopila na vsake 5-10 min). Za to bi za moje razmere bila dobra klima z okoli 3kW hladilne moči...

Za razvlažilec pa je po moje tako boljše imeti prenosno klimo kot pa samo razvlaževalno napravo, še hladi zraven, glasnost pa je pri obeh nekje enaka, cena pa tudi (bolj ali manj), dobro je da ti razvlaževalec meri vlažnost v zraku in jo lahko nastavljaš, drugače pa si kupiš uro z vgrajenim merilnikom vlažnosti, reguliraš sam in je zadeva rešena :) ...
Lep Pozdrav...

schurda ::

Poleti je treba zrak v prostoru sušiti. Skoraj nemogoče je, da bi bil presuh. Zato ni potrebno kupovati merilnika vlage.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

lenivec ::

evo eno vprašanje za vse vaš nasprotnike prenosnih klim.

sem v zgornjem nadstropju v hiši, vsa vročina gre na vrh in čez mojo sobo ven (ker je sam tu okno odprto. soba je velika 3x4m, v sobi je računalnik in celo popoldne sonce žge direkt. mati so se odločli da split klime nebo, ker po njeni bajti se pač nebo spet razbijalo, čeprav bi blo večina stroška mojega. evo in danes lepo kupim prenosno klimo, ker mi je dopizdlo, cev je speljana skoz okno okoli cevi zadelano z izolacijsko peno. in prvič odkar smo v bajti je v moji sobi nižja temperatura kot zunaj. tak da tut prenosna klima je uporabna in v vsakem primeru boljša kot vse ostalo.
če je pa možnost split sistema pa ni kaj razmišlat to je res.

tak da vsi ki iščete za neko malo sobo ohladit in nimate možnosti splita kr po prenosno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lenivec ()

Spajky ::

Portable split klima DeLonghi - zunaj na teraso zunanji del, notri notranji del, mala luknja za fleksibilne plin cevi skozi vrata/okno/okvir ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

schurda ::

@lenivec: Sej je v redu. Sicer pa vse kar je vrtanja je fi 8 luknja za cevi, pa 4 šraufi za stojalo. Ti boš pač imel malo več dela, ker bo treba okno tesnit in vodo lovit. Verjetno je bolj potratna, ampak za teh 14 dni ne bo nobene panike. Če jo boš pametno uporabljal, boš imel hlad in predvsem dovolj suh zrak, da se boš dobro počutil in ne boš se prehladil.

Haug! Be cool!
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

lenivec ::

hehe ni problem v tem kaj bi blo treba nardit, to je stvar enega popoldneva. problem je da mati reče ja lahko to nardite :D vbistvu pa če ni pustila kabla poegnit od mene do dnevne za internet pol veš kok je ura. raje je brez neta, kot pa da bi mela 1m vidnega kabla po štoku vrat, ostalo bi blo za kavčem in nekimi omarami.

kobilica ::

Joj...Moj prijatelj ima prenosno klimo,ne vem kaksno je ime,ampak ti povem,okno imas lahko samo na polovici odprto ali pa kako bi rekel,na "kip",tko da se samo zgornji del okna premakne notri...cev potem samogor nekje zataknes in,v kip poziciji zrak sploh ne krozi tako hitro,ali pa sloh ne krozi.

Upam da me razumes.:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera je danes najboljša prenosna klima (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7830471 (24633) BorutK-73
»

Eco Cooler vs. Prenosna klima

Oddelek: Loža
259993 (8734) Okapi
»

klimatska naprava

Oddelek: Kaj kupiti
414660 (3433) Pyr0Beast
»

Prenosna klima

Oddelek: Kaj kupiti
155467 (5070) 3p

Več podobnih tem