» »

NSA prisluškovala Franciji, slednja sprejela lasten zakon o nadzoru

NSA prisluškovala Franciji, slednja sprejela lasten zakon o nadzoru

Slo-Tech - Wikileaks je objavil sveženj obveščevalnih poročil in dokumentov, ki dokazujejo obsežno vohunjenje ZDA za eno svojih najtesnejših zaveznic Francijo. V zadnjih dvajsetih letih so ZDA prestrezale komunikacijo francoskih predsednikov Françoisa Hollanda, Nicolasa Sarkozyja in Jacquesa Chiraca, francoskim ministrom in veleposlaniku v ZDA ter številnim visokim sodelavcem vlade. Da je NSA prisluškovala tako nemški kanclerki kakor francoskim oblastem, je Snowden razkril že leta 2013. Wikileaksov sveženj dokumentov pa je pomemben zato, ker razkriva, kaj točno so Američani o Francozih spremljali.

Dokumenti kažejo, da je NSA zanimala grška finančna kriza, prihodnost EU, odnosi med Nemčijo in Francijo, francosko delovanje v Združenih narodih, francoski odzivi na informacije o ameriškem vohunjenju, francoska vpletenost v palestinski konflikt itd.

The Intercept pa piše, da je francosk parlament isti dan sprejel nov zakon, ki širi pooblastila francoskim obveščevalnim agencijam. Nasprotniki so vladi očitali licemerstvo, da po eni strani protestira proti vohunjenju po drugi strani pa sprejema zakone prav s tem namenom, zagovorniki pa so Wikileaksova razkritja izpostavili kot dokaz, da je sprejetje nove zakonodaje nujno.

Svet seveda ni črno-bel. Kakor ZDA vohunijo za ostalimi, tudi tesni francoski zavezniki Nemci prestrezajo, kar le morejo, in obratno. Svet obveščevalnih služb je prepleten z desetinami tajnih pogodb, ki urejajo medsebojno izmenjavo podatkov. Agencije si namreč delijo ogromne količine zbranih podatkov. Medtem ko se v ZDA napadi na newyorška dvojčka 11. septembra 2001 vendarle počasi umikajo iz spomina, tako da se spet pogovarjajo o zaostritvi zakonodaje, je v Franciji po letošnjih napadih na Charlie Hebdo v polnem pogonu stroj za sprejemanje represivne zakonodaje. Francoske obveščevalne službe so seveda že pred tem delale, le da nekoliko manj v skladu z zakonodajo, nova pa njihovo početje legalizira.

3 komentarji

erunno ::

Naravnost smešno, glede na to, da so francozi menda prislušovali ameriškemu predsedniku.

http://www.lemonde.fr/technologies/arti...

Glede na to, da se je izkazalo, da domnevno NSA prisluškovanje Merklovinemu telefonu, je bilo napihnjeno (privatni telefon nemškga kanclerja je v nemčiji proizveden telefon z 128bitno AES enkripcijo za vso komunikacijo), vprašanje koliko so lahko francozi ameriškemu predsedniku prisluškovali. Po drugi srtani trenutna ameriška administracija nima nobenega posluha za informacijsko in IT varnost.

sandi203 ::

erunno je izjavil:

Po drugi srtani trenutna ameriška administracija nima nobenega posluha za informacijsko in IT varnost.

Ne strinjam se povsem s to izjavo, predvsem z "nobenega posluha". Na ravni vseh vladnih institucij se pripravlja MASOVNI prehod iz nešifriranega http na šifriran httpS, v cilju, da bi državljani, ki obiskujejo spletne strani vladnih institucij, imeli večjo zasedbnost in varnost.

Iz vira: https://https.cio.gov/
"The American people expect government websites to be secure and their interactions with those websites to be private."

"Goal: This Memorandum requires that all publicly accessible Federal websites and web services only provide service through a secure connection."

"An HTTPS-only mandate will provide the public with a consistent, private browsing experience and position the Federal Government as a leader in Internet security."

rini ::

vse vedo o prisluhih, a bodo Francozi kljub temu nastavili Američanom še drugo lice


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Francija čedalje bliže novemu zakonu o nadzoru

Oddelek: Novice / Zasebnost
1011310 (3889) CyberPunk
»

Francija pripravlja nov zakon o nadzoru na internetu

Oddelek: Novice / Zasebnost
2411655 (8835) darkkk
»

Tudi Francija ima svojega vladnega črva

Oddelek: Novice / Varnost
177416 (5511) Rias Gremory
»

Kako resna podjetja komunicirajo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
7321244 (16442) SeMiNeSanja
»

NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Oddelek: Novice / Zasebnost
2910318 (8583) Unknown_001

Več podobnih tem