» »

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše

1
2
3

antonija ::

Pozabi števce, panele bi imel le za lastne porabnike, ničesar ne bi oddajal ali prodajal v omrežje.
A pa ni ravno to poanta, da ker doma nimas kapacitet za spravit ves presezek energije, ga je bolj sm iselno poslati nazaj v omrezje? Razen ce klet napolnis s Teslami, ali pa v prostem casu furas eno orgomno elektricno pecko...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Mufasa ::

V Nemciji je kwh 25 centov. Ce se matematika izide das svojo streho v najem in kupis tole rec pa si v 3 letih neodvisn tj free elektrika.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

nastyboy ::

#000000 je izjavil:

Men je zadnjič en razlagal da v slo ne smeš bit off grid, da naj bi ne smel psoatvit hišo in bit brez štroma, sicer mu ne verjamem v vseh točkah, baje pa ne moreš diskonektat priključke ko ga enkrat imaš, to pa mi je rekel kolega ki dela na elektro, ker je to on hotel pred leti, pa so mu v njegovi formi rekli da ne gre.


Še kako te lahko odklopijo! 3 mesece ne plačaš elektrike in naredijo odklop - Je pa res, da je moj primer bil malo specifičen...

johnnyyy ::

driver_x je izjavil:

Pozabi števce, panele bi imel le za lastne porabnike, ničesar ne bi oddajal ali prodajal v omrežje.

Če misliš ob nuji kupovat električno energijo, moraš imet števec delovne energije. Tam ti ne uide plačevanje priključne moči in dejanske porabe delovne energije.

Potem pa imaš tehnične možnosti:
a) Uporabiš razsmernik, ki ti energijo iz panelov odda v tvoje omrežje. Če imaš porabe več kot jo proizvedeš, jo dobiš iz omrežja. V nasprotnem primeru pa jo oddajaš v omrežje (kaj naredi števec el. energije v tem primeru mi ni jasno)

b) Da v omrežje nebi nič oddajal bi moral najprej usmerit omrežno napetost, pa jo potem z razsmernikom pretvorit v sinusno, prav tako na vodu, ki pride iz celic. Kako nastavit razsmernika, da en deluje 100% (solarni) drugi pa po potrebi nimam pojma. Prav tako bi moral vsaj en razsmernik diktirati frekvenco (tisti bi moral biti vedno v delovanju). Pa še pazit bi moral, da v hiši slučajno nimaš naprave, ki bi ti lahko proizvajala el. energijo (recimo da nek asinhronc pride v generatorsko stanje).

c) po hiši imaš 12V oz. 24V. Spet pa je problem, kako oba vira združit.

V glavnem združevanje virov (elektrarn) v energetiki ni trivialen problem :).

dexterboy ::

Če povprečna slo družina pokuri na mesec 50 ojrov elektrike (v mislih imam blokovski flet, ne bajte), je tale strošek 3000 enak 5 letni porabi elektrike. Zakaj? Da prišparaš? My ass. Nisem še videl primera, ko bi nekdo prišel na pumpo, pa poleg 60 litrov benza plačal še 2400 litrov presežka, zato, da se bo v prihodnosti mogoče vozil ceneje? OMFG....
Drugače je z bajtami. Ampak, če že imaš panele ali pa vetrnico, je najbolje, da jo oddajaš nazaj v omrežje in si posledično zmanjšaš račun za elektriko. Da bi jo shranjeval? Ja, žledolom je zelo nazoren primer, ko bi to dejansko potreboval. Za ostalo? Če se spomnimo, je bilo veliko polemik, ko je na ceste zapeljal Prius in so eni trdili, da je poraba energije za njegovo proizvodnjo višja od skupnega prihranka, ki ga avto ustvari na cesti. Kakorkoli, že za proizvodnjo teh baterij gre nekaj štroma, right? In potlej bomo šparali? Kaj? Denar? Poleg tega je tako, da če bodo odenkrat vsi shranjevali presežek elektrike pri sebi doma, bodo MNOGI drugi ostali brez štroma. Ali pa bo treba še en termoblok zgraditi :P
Da ne bo pomote, NISEM proti. Verjamem, da se bo našel dovolj velik odstotek bogatunov, ki si bo to omislil, ker če ima njegov frend, on pa ne..., da bo to zaživelo. Spominja me na avto sceno, ko dobiš od države subvencijo za elektro vozilo, za vgradnjo plina pa nič, kar sem tudi že parkrat pisal :)
V baterije in elektro vozilo bom verjel takrat, ko boš imel volumen rezervoarja za gorivo in bo vseeno, ali bo ta volumen bencin ali pa baterija, avto te bo v vsakem primeru odpeljal na ENAKO oddaljeno pot 8-)
Do takrat? Maglev is the only way to fly :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

WarpedGone ::

A pa ni ravno to poanta, da ker doma nimas kapacitet za spravit ves presezek energije, ga je bolj sm iselno poslati nazaj v omrezje?

Neki je koncept, neki pa praksa.

V naši kloaki od države, moraš za pošiljanje štroma v omrežje:
1. biti s.p.
To pomeni plačevati mesečno minimalno €67 + dohodnina vsak mesec. Če si upokojenec nucaš polni sp, kar mesečni strošek dvigne na ~300€ mesečno. Samo zato da lahko izstaviš tisti eni hebeni račun.

Z drugo točko sploh ne bom nadaljeval, ker ni nobene potrebe več. Svoj bajeslovni 'lahko pošiljaš v omrežje' si zataknite v rit. Ko bo naša država mal bolje pošlihtata potem mogoče, dokler so stvari kot so, 'pošiljanje v omrežje' za male odjemalce NI opcija sploh.

Tudi če si v stanju, ko ti izstavljanje računov zarad obstoječega statusa ni problem, si takoj Hebena stranka tista, ki odkupuje tvoj štorm. Vtika se v praktično vse kar počneš in postavlja pogoje, katere moraš plačat ti sam.

Dodaj še spremenljivo prihodnost, kjer so švoh garancije kako se bodo tarife spremenil in "oddajaš v omrežje" postane en velik divgnjen in zravnan sredinec.

Če mam opcijo kuhat lasten štrom, ga bom lepo shranjeval za lastne potrebe. Omrežje in država pa se lahko natikata na tisti stegnjen sredinec in molzeta druga teleta.

Tale 10kWh domača enota (ki je paralelno povezlijva do 9 enot) je u bistvu sam smetana na torti. Pač še nekaj za male lastnike hiš in domačih elektrarnc na strehi. Glavni produkt je 'predpovezana x10) enota, ki se ji reče PowerPack -100kWh enota za 25.000 USD. Kar meji na krajo.
Konkurenca danes ponuja 9kWh za 10.000 USD (bosch).

Texas npr. že ima v vplanu postavitev ogromnega baterijskega zalogovnika leta 2018. Stvari so v takem obsegu in ob takih cenah, da bo Tesla lahko cel gigafactory odplačal v enem samem letu.

Tle ni problem, komu prodat baterije, tle je problem kako proizvest dovolj baterij za pokritje potreb. Pričakujte najavno še ene GF v roku par let, in nato kmalu še par njih. Proizvodnja baterij se bo odtrgala kot plaz.
Zbogom in hvala za vse ribe

kuglvinkl ::

ja, tako sam gledam na zadevo. Se prav ekonomsko, ne tolk skozi oči energeitke, kaj se da in kaj ne. Se bo že dalo...
Your focus determines your reallity

Mufasa ::

+ več ko se dela na štrom manj smo odvisni od norih rusev in odpilenih arapov...

kitajcem je pa tut fajn bojo mrbit loh spet dihal normalno...
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

kuglvinkl ::

no, gre za sonce, ne za štrom :).
Your focus determines your reallity

antonija ::

kitajcem je pa tut fajn bojo mrbit loh spet dihal normalno...
Kdo pa mislis da opravi tanajbolj svinjski del proizvodnje?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Looooooka ::

Matr ste se obesil na šparanje.
Pelte se mal iz mesta pa poglejte kakšne vukojebine obstajajo v Sloveniji. Idilična lokacija za vikend, štroma pa nikjer in potem si prisiljen furat nafto sabo, za 2 dni štroma.
Verjetno bi bil v takem primeru prav vesel enega solarnega panela pa kkšne mini vetrnice in take baterije. Bi si prišparal muko in si lahko na vikendu brez da bi se bil prisiljen do petrola vozit in kupovat nafto.
Pa na koncu dneva je čiščenje z metlo, za 10 eur, tud cenejše od iRumbe, pa se ta še zmeraj prodaja a ne?

Zgodovina sprememb…

M-XXXX ::

Pelte se mal iz mesta pa poglejte kakšne vukojebine obstajajo v Sloveniji. Idilična lokacija za vikend, štroma pa nikjer in potem si prisiljen furat nafto sabo, za 2 dni štroma.
Verjetno bi bil v takem primeru prav vesel enega solarnega panela pa kkšne mini vetrnice in take baterije. Bi si prišparal muko in si lahko na vikendu brez da bi se bil prisiljen do petrola vozit in kupovat nafto.

Kupiš generator, kupiš cisterno za gorivo, jo nekomu plačaš, da ti jo pripelje, jo kuriš ene 20 let, pa še vseeno prišparaš cca pol investicije. Kaj je lažje in cenejše?

djurodrljaca ::

Takšna zadeva je super za koncept "smart grid", na katerem se dela že kar nekaj let. Gre se zato, da male elektrarne, razne baterije (tudi električne avte, med tem ko se polnijo) in tudi porabnike energije (ki jih lahko odklopiš, ko potrebuješ več energije) povežeš v virtualno elektrarno. Prednosti tega je več:
- če so viri energije blizu uporabnikov, je distribucijsko omrežje manj obremenjeno
- baterije lahko shranjujejo "višek" energije, ko je nimaš kje uporabiti, in oddajajo energijo, ko jo najbolj potrebuješ (recimo špice)
- porabnike (na primer skrinje, hladilniki, pralni stroji, klime itd.) lahko izklopiš za kratek čas, ko je potreba po energiji večja od proizvodnje ("uporabniki" bi določili kaj in kdaj se to lahko izvaja na njihovih napravah)

Pa še ena zadeva, katero so nam v šoli povedali ... občasno pridejo hidro elektrarne do "problema", da morajo zmanjšati proizvodnjo električne energije (hidro elektrarne so med najbolj primernimi za dinamično prilagajanje proizvodnje električne energije glede na ostalo trenutno stanje v omrežju) in potem skoraj dobesedno spuščajo denar mimo generatorja. Nekatere hidro elektrarne, ki imajo akumulacijsko jezero, si do neke mere lahko to "energijo" shranijo, pa tudi to samo dokler jezero ni polno. Če pa bi elektrarna lahko to energijo prodala "baterijam" po ugodni ceni, bi elektrarne zaslužile, "baterije" pa bi služile tako, da bi pač prodajale energijo, takrat ko je najbolj potrebna (na primer ob špicah), po višji ceni, kot so za energijo plačali.

Reycis ::

Pred časom sem gledal če se splača solarna elektrarna za lastne potrebe. In kolikor se spomnim je bilo za 10kwh ta dobrih akumulatorjev okoli 1500 EUR. Z DDV. Takrat sem izračunal, da se investicija povrne v cca. 8 letih in se zato nisem odločil. Če bi se ponovno odločal bi pomoje še vedno rajši imel akumulatorske baterije kot pa litijeve.

vostok_1 ::

Reycis je izjavil:

Pred časom sem gledal če se splača solarna elektrarna za lastne potrebe. In kolikor se spomnim je bilo za 10kwh ta dobrih akumulatorjev okoli 1500 EUR. Z DDV. Takrat sem izračunal, da se investicija povrne v cca. 8 letih in se zato nisem odločil. Če bi se ponovno odločal bi pomoje še vedno rajši imel akumulatorske baterije kot pa litijeve.


Nekam prenizko se mi tole zdi.

Sicer pa imajo litijske bistvene prednosti od klasičnih svinčenih. Zadeva ima 100kg. Daš jo kamorkoli. Ima bistveno boljše tehnične zmogljivosti. Polnenje, leakage, življenska doba, spomin.
Nah. Jz sploh ne razmišljam več o svincu. Ta zadeva je od sedaj naprej na spisku. Kot rečeno, zadeva se bo pocenila. Zdej morajo to kupovat od panasonica. Čez eno leto bodo imeli največjo proizvodnjo baterij na svetu.

bbf ::

Če nebi bile državne ekonomije tolk navezane na nafto, bi imela že danes vsaka hiša sončne panele, nek podoben zalogovnik kot tale powerwall, vse povezano v grid, s centralnim nadzorom in obračunskim centrom ponudbe/porabe.. Comunity level power distribution bi kamot lavfal tako. Za industrijo bi blo verjetno težje, oziroma odvisno od tipa industrije. Težko bo ta generacija doživela te "kalifornijske sanje"..

driver_x ::

johnnyyy je izjavil:

V glavnem združevanje virov (elektrarn) v energetiki ni trivialen problem :).


Predvsem me zanima to, kako je z združevanjem virov, od katerih je eden običajni priklop na omrežje.

WarpedGone je izjavil:

V naši kloaki od države, moraš za pošiljanje štroma v omrežje:
1. biti s.p.
To pomeni plačevati mesečno minimalno €67 + dohodnina vsak mesec. Če si upokojenec nucaš polni sp, kar mesečni strošek dvigne na ~300€ mesečno. Samo zato da lahko izstaviš tisti eni hebeni račun.


Ravno zaradi teh kolobocij me zanima proizvodnja le za lastne potrebe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

Magic1 ::

vostok_1 je izjavil:

Reycis je izjavil:

Pred časom sem gledal če se splača solarna elektrarna za lastne potrebe. In kolikor se spomnim je bilo za 10kwh ta dobrih akumulatorjev okoli 1500 EUR. Z DDV. Takrat sem izračunal, da se investicija povrne v cca. 8 letih in se zato nisem odločil. Če bi se ponovno odločal bi pomoje še vedno rajši imel akumulatorske baterije kot pa litijeve.


Nekam prenizko se mi tole zdi.

Sicer pa imajo litijske bistvene prednosti od klasičnih svinčenih. Zadeva ima 100kg. Daš jo kamorkoli. Ima bistveno boljše tehnične zmogljivosti. Polnenje, leakage, življenska doba, spomin.
Nah. Jz sploh ne razmišljam več o svincu. Ta zadeva je od sedaj naprej na spisku. Kot rečeno, zadeva se bo pocenila. Zdej morajo to kupovat od panasonica. Čez eno leto bodo imeli največjo proizvodnjo baterij na svetu.

3000$->3000€+DDV je v najboljšem primeru 3700€, ali si še vedno tako navdušen?
Magic

M.B. ::

Druga možnost, ki pa se bere sicer malo sumljivo je pa Moja elektrarna. Kjer plačaš 600€ za panele. Oni jih kupijo pa postavijo elektrarni ti ba dobiš 30€ na leto od elektrike. Vse se pa obravnava kot naložba.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Meizu ::

Odvisno, kaj pise v pogodbi, kaksne so njihove in tvoje obveze oz. kaksni so njihovi odstopni pogoji itd.

Btw taksna investicija spet pomeni 20 letno obdobje v katerem se ti sploh povrne denarna investicija v zadevo.

Šimpanz ::

Tole laufa samo do tedaj ko cena elektrike ni enaka cel dan. Če bi naprimer imeli v kokoški ene 1000 prodanih baterij bi naši operaterji hitro izenačili cene elektrike za cel dan. Kaj pa potem?

djurodrljaca ::

Šimpanz je izjavil:

Tole laufa samo do tedaj ko cena elektrike ni enaka cel dan. Če bi naprimer imeli v kokoški ene 1000 prodanih baterij bi naši operaterji hitro izenačili cene elektrike za cel dan. Kaj pa potem?

Povečaj tole številko na 1.000.000 pa se začnemo pogovarjat o enotni tarifi :P

P.S.: Tudi v tem (zelo hipotetičnem) primeru bi se elektro podjetjem splačalo ukvarjati s temi baterijami, ker imaš še zmeraj problem občasnega neravnovesja med proizvodnjo in porabo...

Magic1 ::

Vi pozabljate, da se pri shranjevanju elektrike v baterijah, izgubi 25-30% štroma. Tukaj gre že skoraj vsa razlika cene med nižjo in dražjo tarifo.
Magic

Pithlit ::

Meizu je izjavil:

Btw taksna investicija spet pomeni 20 letno obdobje v katerem se ti sploh povrne denarna investicija v zadevo.

BTW, tam piše da jim ti daš posojilo... oni ti pa na vsakih 600€ dajo 30€/letno... pa da ti prvotni vložek kadarkoli povrnejo (-50€ administrativnih stroškov če zahtevaš vračilo v prvih 5ih letih). Se pravi, vložiš 600€, v petih letih ti oni izplačajo 150€, zahtevaš vračilo in ti vrnejo še tistih 600€. Torej jih imaš v roki 750€. -inflacija, -25% davka na dobiček... Tam piše.
Life is as complicated as we make it...

M.B. ::

Čeprav piše pa da ima država zagarantirane odkupne cene 15 let. Kaj pa se takrat zgodi? Najverjetneje bodo padle. Potem pa vprašanje če se jim še vse skupaj splača.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Pithlit ::

Hja, grejo pa v stečaj če bo zadeva nevzdržna. Al pa investitorji zahtevajo keš nazaj.
Life is as complicated as we make it...

Jackass ::

Naš steklokeramični štedilinik s pečico ima maksimalno moč (kadar so prižgane vse plošče in pečica do maksimuma) natanko 10 kWh. Torej taka baterija zdrži približno nekaj ur zmernega kuhanja. Pralni stroj porabi tudi nekaj kWh, podobno tudi pomivalni stroj in sušilec perila. Torej več-člansko gospodinjstvo tako baterijo sorazmerno hitro porabi.
jAcKaSS

Pithlit ::

Jackass je izjavil:

Torej več-člansko gospodinjstvo tako baterijo sorazmerno hitro porabi.

V slabem dnevu, ja.
Life is as complicated as we make it...

bbf ::

Jackass, ko boš ti poganjal šporget na polno, bo zunaj še dan in šporget ti bo grelo sonce, ne baterije. Prav tako se da pomivalec, pralni in sušilni stroj sprogramirati, da dela medtem, ko si v službi oziroma z malo pametne elektronike (v prihodnosti) ko je presežek energije.

WarpedGone ::

Kolk od vas ima ups za kompjuter? Kolk ste že pršparal z njiim?
Zgoraj se delate, da znare računat, a množenje vam pa ne gre? Če ste taki porabniki, da 2kW ne zadostujeta, pač potrebujete več vzporedno zvezanih enot. Ko splezate čez 7, glejte raje powerpack, ki pride ceneje. Vzporedna povezljivost je omejena le z vašimi financami in željami
Zbogom in hvala za vse ribe

Nikec3 ::

BTW, tam piše da jim ti daš posojilo... oni ti pa na vsakih 600€ dajo 30€/letno... pa da ti prvotni vložek kadarkoli povrnejo (-50€ administrativnih stroškov če zahtevaš vračilo v prvih 5ih letih). Se pravi, vložiš 600€, v petih letih ti oni izplačajo 150€, zahtevaš vračilo in ti vrnejo še tistih 600€. Torej jih imaš v roki 750€. -inflacija, -25% davka na dobiček... Tam piše.

Še vedno bolje to, kot pa da bi denar vezal na banki. Lahko si to omisliš kot del svojega naložbenega portfelja.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Markoff ::

Spajky je izjavil:

Ma tudi Honda je napravila "postaje" za oskrbo hiš iz odsluženih Prius baterij (ni bilo pa povedano, kdaj pridejo na trg) ...

Honda Prius? Kaj pa je to za en avto?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Jackass ::

bbf je izjavil:

Jackass, ko boš ti poganjal šporget na polno, bo zunaj še dan in šporget ti bo grelo sonce, ne baterije. Prav tako se da pomivalec, pralni in sušilni stroj sprogramirati, da dela medtem, ko si v službi oziroma z malo pametne elektronike (v prihodnosti) ko je presežek energije.


Ni nujno tako. Te baterije so namenjene dvojemu - polnjenju preko dneva iz lastnih proizvodnih virov in rabi v času manjše proizvodnje ali (bolj pogosto) polnjenju ponoči (v času nižje tarife) in rabi po dnevi v času višjih tarif (cen) električne energije. Pri nas trenutno uporabljamo samo eno in dvo-tarifne sisteme obračunavanja porabe, vendar pa v prihodnosti temu morda ne bo tako. V nekaterih državah že tečejo pilotski projekti z različnimi tarifnimi sistemi. Npr. lahko se odjemalcu obračunava električna energija le nekajkrat tedensko v času koničnega odjema po nekajkrat višji ceni. V tem času, bi odjemalec porabljal elektriko iz baterije in s tem znižal svoj račun za električno energijo.

Investicija v sončne panele je trenutno zelo visoka, zato se veliki večini gospodinjstev po svetu to še ne izplača. Izjema je nekaj zveznih držav v ZDA (npr. Kalifornija), kjer so cene električne energije tako visoke, da se gospodinjstvom dejansko investicija povrne v 10 letih.
jAcKaSS

BorutK-73 ::

WarpedGone je izjavil:

Kolk od vas ima ups za kompjuter? Kolk ste že pršparal z njiim?
Zgoraj se delate, da znare računat, a množenje vam pa ne gre? Če ste taki porabniki, da 2kW ne zadostujeta, pač potrebujete več vzporedno zvezanih enot. Ko splezate čez 7, glejte raje powerpack, ki pride ceneje. Vzporedna povezljivost je omejena le z vašimi financami in željami

Od kdaj je pa UPS namenjen varčevanju z elektriko?
UPS je neke vrste protistrelna zaščita za PC, izničuje nihanja, instantno preklopi na baterijo ko zmanjka elektrike, ščiti PC pred sunki elektike...
Najbolje sem videl kaj dela ups, ko je bil žled. Stalno je preklapljal na baterijo in nazaj ker je napetost elektrike stalno nihala, PC se ni nikoli izklopil.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

od kdaj je pa powerwall namenjen samo varcevanju?
Lahk ga ponucas za to, ce tvoja situacija to omogoca. Lahk ga ponucas za bekap, lahk za ozravnavo produkcije energije... Lahk ga tut odpres in celice nasraufas v DIY doma predelan avto na strom. Dobis celice vec kot pol ceneje kot so kitajske lifepo4, pa se tekocinsko hlajenje je ze na njih. Point je da tolk pocen in tolk dobrih celic na trgu se ni bilo. By far.
Zbogom in hvala za vse ribe

Magic1 ::

Poceni...to je zelo relativno... W1 pričakujem da poleti skeširaš 4000€ in si umisliš en pack in nam nato v praksi prikažeš uporabnost in ekonomičnost.
Magic

cegu ::

Jaz si prihodnost predstaljvam tako, da bodo sredi morja (kjer nikogar ne motijo) vetrne in sončne elektrarne, do tja pa se bo vsake toliko časa pripeljal "Elektronski Tanker", ki bo šel po energijo in jo pripeljal na celino.

Seveda za kaj takega mora kapaciteta energije na kg še precej pasti.

driver_x ::

Ali pa boš v kleti imel reaktor v velikosti bojlerja in enkrat na 15 let zamenjal palice. K vsem kantam za smeti pa bodo dali še eno za jedrske odpadke.

WarpedGone ::

Prihodnost so integrirane celice v strešnikih, ki so tolk simpl in čip da se noben ne sekira glede "izgub" in "optimalnosti".
Namečeš na streho in potegneš kabl v kivder, kjer je ena škatla baterij. Lepo v temi ni na hladnem.
Zbogom in hvala za vse ribe

Magic1 ::

Ko se bo izumilo nove sončne celice in baterije, ki se naredijo za drobiž, bo energetska prihodnost sigurno drugačna od trenutne. Vendar nič ne kaže na kakršnokoli revolucijo za vogalom, evolucije do tega pa še sploh ni na vidiku.
Magic

black ice ::

WarpedGone je izjavil:

Prihodnost so integrirane celice v strešnikih, ki so tolk simpl in čip da se noben ne sekira glede "izgub" in "optimalnosti".

Daljna prihodnost.

WarpedGone ::

We are getting there. Unstoppable.
Zbogom in hvala za vse ribe

Jst ::

Prihodnost so integrirane celice v strešnikih, ki so tolk simpl in čip da se noben ne sekira glede "izgub" in "optimalnosti".


Jaz sem bral o enem inštitutu, kjer delajo z "nano" tehnologijo in raziskujejo, kako bi naredili zadevo, ki je kot sprej, s katerim posprejaš neko površino in postane "solarni panel". Sedaj to lahko naredijo na majhni površini, par cm krat par cm, študirajo pa, kako bi zadevo naredili scalable.

Tako da je možno, da boš v prihodnosti kupil nekaj deset sprejev ali kakorkoli bo zapakirano, posprejal zidake in strešnike in imel lastno produkcijo elektrike.

Drugače pa tudi normalni solarni paneli so v zadnjem desetletju evulirali in pridobili na učinkovitosti. V glavi imam cifro 20%.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BigWhale ::

Edino vprasanje je samo ali je streha ene hise dovolj, da napaja eno hiso. Plus tega moras nekaj narediti se z bloki in industrijo.

Magic1 ::

Problem solarne je, da ko ni sonca, rabiš nadomestek. In pozimi rabiš dosti časa 100% nadomestek. Proizvajalci elektrike si bodo pa rekli: "šment, ko je sonce moramo ugasnit pol proizvodnje, ko ga pa ni pa bomo računal duplo" in tako enako zaslužili. Kaj imaš potem od masovne razširjenosti solarcev razen dodaten strošek? In ravno pozimi se porabi največ elektrike. Solarna v velikem % pri nas ni uporabna(neglede na ceno), dokler ne odkrijejo opcije shranjevanja ogromnih količin elektrike z malimi izgubami.
Magic

driver_x ::

Imaš tudi aplikacije, kjer solarna energija pride prav. Npr. poleti lahko čez dan na panele poganjaš klimo. Ali pa z njimi čez dan ogravaš vodo v bojlerju, ki ostane topla tudi ponoči.

Magic1 ::

Seveda lahko, vendar ti klima poleti porabi za manj kot 100€ elektrike. Za ogrevanje vode imaš pa namenske panele, ki so cenejši in efektivnejši. Računica ne pride blizu niti iz aviona. Sej zna bit uporabna zadeva, a za zelo specifične primere.
Magic

Jackass ::

No pri električnih avtomobilih in baterijah se skoraj praviloma pozablja na okoljsko vprašljivost baterij samih. Ne vem, ali je bolj nevarnih za okolje 40 L bencina, ki se izlije v okolje ob prometni nesreči ali razne kisline, ki so v akumulatorjih oz. baterijah električnih avtomobilov. Ampak mislim, da pred 2040 na tem področju ne bo neke velike revolucije. V tem času pa le UPAM, da se zgodi kakšen konkreten premik na tem področju. Do takrat bodo pa ti koncepti tako uporabni kot je bil iPhone 1 v primerjavi z današnjimi pametnimi telefoni.
jAcKaSS

WarpedGone ::

Ne pozablja se ampak se na to aktivno študira in skrbi, da ne bo problemov. 40L bencina ima znano usodo - zgorelo bo v nepopolnih razmerah in v okolje poleg CO2 in H2O izpljunilo še kup dejansko strupenih stvari. Sliko bodo mal popravili katalizatorji itd ampak to je le obliž na rano, nek konkreten delež bo ušel v okolje. In ko teh 40L zgori, bo za njimi prišlo novih 40L in zopet zgorelo. Ko baterija deluje so izpusti v okolje nični. V svoji življenski dobi baterija v okolje izpusti točno 0 kemikalij.

Če se želi direkt primerjat, je tako treba primerjat količino skurjenega bencina za enako kilometražo, kot jo bo sposobna neka baterija. Življenska doba baterije je meglena reč in bo kvečjemu večja kot pa so trenutne ocene. Za oceno vzemimo to kar je garantirano - 8 let brez omejitve prevoženih kilometrov. Recimo da nam uspe baterijo spraznit vsak dan in smo tko štancal po ~350km/dnevno, 8 let skupaj kar navrže kak milijon kilometrov. Za milijon kilometrov je treba skurih takih 80.000L oz 50 ton bencina. Ergo, če želiš primerjat izpuste, primerjaj količino svinjarije v 50 tonah bencina s svinjarijo v eni bateriji v teslinem Model S.

Kjer je nadaljni zaplet to, da bencin nima druge šanse kot da zgori in gre 100% vse kemije v njem direkt v zrak. Baterija pa bo po koncu svoje življenske dobe še vedno vsebovala točno iste zadeve kot jih je na začetku. Le mal bodo 'kemično' pokvarjene zato kapaciteta ne bo več takšna kot bi si želeli. Nobene potrebe ni, da gre vsebina baterije na smetišče. Z dovolj volje je možno čistovse v bateriji reciklirat in kemično popravit in tako iz enakega kupa kemikalij potegnit novih milijon prevoženih kilometrov. Kdorkoli želi danes v evropi prodajat zadeve z velikimi baterijami mora birokrate prepričat, da bo vsaj polovico kemikalij v baterijah recikliral. Kolk se temu lahko verjame je no, garantirano pa je neki druzga: kemikalije v bateriah imajo svojo vrednost in navaden gnil kapitalizem bo poskrbel, da se bo ta vrednost izkoristila in ne enostavno vrgla proč.

Že vem da tulite: pridelava elektrike svinja okolje. Seveda, lahko tudi. Ampak tudi pridelava bencina svinja okolje. Tolk fejst, da imajo praktično vse rafinerije direkt linije v elektrarne. Obstaja ocena da je potrebno za vsak liter pridelanega bencina skurit 4kWh elektrike. Poleg n litrov surovega bencina.

Transport elektrike ne svijnja, trnasport bencina svinja - kuri taisti bencin.

Tko da pod črto: bencin je nafilana otroška plenica potem ko otrok že začne jest meseka, drug pa meniška halja potem ko jo je menih ravno dal nase in je uspela obrisat mal frišnega švica.
Tudi ta halja je že umazana, ne moreš pa te umazanije z resnim obrazem primerjat s smrdljivo in usrano plenico kot je sežiganje bencina.
Zbogom in hvala za vse ribe

driver_x ::

WarpedGone je izjavil:

V svoji življenski dobi baterija v okolje izpusti točno 0 kemikalij.


Saj dokler bencin samo čaka v tanku, jih tudi izpusti točno 0.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj se dogaja z evropskim električnim omrežjem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13748735 (38663) Oldi
»

Tesla v roku zgradila največji litij-ionski baterijski kompleks

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
158707 (6647) feryz
»

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9129372 (24082) Unknown_001
»

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13542828 (28894) Spajky
»

Koliko stane eno pranje v pralnemu stroju?

Oddelek: Loža
376249 (4868) Tilen

Več podobnih tem