» »

Applove patentne težave v Švici v medijih bistveno prenapihnjene

Applove patentne težave v Švici v medijih bistveno prenapihnjene

Slo-Tech - Številni mediji, med njimi tudi Yahoo News in Reuters, so zadnje dni poročali, da Apple v Švici svoje pametne ure Watch ne bo smel prodajati do 5. decembra zaradi patentnih težav. Resnica je precej drugačna in manj spektakularna. V Švici je že 30 let registrirana blagovna znamka ur Apple, zaradi katere bi v zelo redkih okoliščinah Apple lahko imel manjše nevšečnosti.

Patenti načeloma veljajo 20 let, zato je bilo prvotno poročanje o registriranem patentu sumljivo. Kmalu je postalo jasno, da gre za blagovno znamko, kjer časovnih omejitev ni, dokler jo imetnik aktivno izkorišča in obnavlja registracijo. Podjetje Leonard Timepieces SA je 5. decembra 1985 registriralo blagovno znamko Apple z vizualno podobo v obliki preščipnjenega jabolka. Registrirali so jo za mehanične ure in njihove sestavne dele.

Po švicarski zakonodaji blagovna znamka velja 10 let, potem pa jo mora imetnik podaljšati. Da to lahko stori, mora izkazati, da jo dejansko uporablja. Zadnja registracija se tako res izteče 5. decembra letos, pa še potem bo imel Leonard Timepieces šest mesecev časa za prednostno izredno registracijo.

Vseeno pa to ne pomeni, da Apple ne sme prodajati pametnih ur Apple Watch v Švici. V tem primeru velja, kjer ni tožnika, ni sodnika, torej bi moral Leonard tožiti. Da bi lahko iztožil prepoved prodaje izdelka pod tem imenom, bi moral dokazati, da Apple uporablja zelo podobno blagovno znamko, da gre za soroden izdelek in da obstoji realna možnost zamenjave oziroma zmede pri potrošnikih. Prav slednje bi bilo izjemno težko dokazati, saj Leonard prodaja mehanične ure, Apple pa pametne ure s povsem drugačnim dizajnom.

Prednaročila za uro bo Apple začel pobirati 10. aprila, prodaja pa bo stekla 24. aprila.

6 komentarjev

LJ4L ::

Mediji imajo očitno premalo materiala.. Samo mlatenje prazne slame
LP from LJ

nekikr ::

Kaj?! Applove težave v medijih prenapihnjene? Kaj takega! Nezaslišano! Če se bo jutri proti jutru zdanilo bo pa mera res polna.

roCkY ::

Zastonj reklama.

Jackass ::

Meni se zdita logota precej podobna oz. z vidika potrošnika deluje levi znak kot neka hecna izpeljanka desnega znaka. To pomeni, da ameriški Apple škoduje lokalni blagovni znamki. Soroden izdelek pa je po moji interpretaciji ura sama po sebi in niti nima veze ali gre za mehansko ali digitalno ter dizajn. To je drugotnega pomena.
jAcKaSS

driver_x ::

roCkY je izjavil:

Zastonj reklama.


Ja, predvsem za švicarsko firmo.

Nagi Bator ::

Kristalna kugla mi pravi, da bo najkasneje do 6. decembra Apple vlozil tozbo proti Leonard Timepieces.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applove patentne težave v Švici v medijih bistveno prenapihnjene

Oddelek: Novice / Tožbe
66923 (5376) Nagi Bator
»

Microsoft primoran umakniti ime "Metro" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5619871 (16822) MrStein
»

Kitajsko sodišče v provinci Guangdong prepovedalo prodajo ipadov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
258343 (6867) antonija
»

Psystar spet izgubil proti Applu, Mac OS X ostaja omejen na mace (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
7522354 (19023) HeMan
»

Apple ne more registrirati blagovne znamke Multi-Touch

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4014399 (11791) klinker

Več podobnih tem