» »

Priklop switcha na mikrokontroler

Priklop switcha na mikrokontroler

ragezor ::



1. zakaj rabim sploh povezavo z ground? ko je switch odprt, ne bi na input pinu bilo nic. ampak internet mi pravi, da to ni logicna nicla ampak da "floata". mi lahko kdo to razlozi?

2. zakaj imam resistor na povezavi z groundom in kako se vrednost resistorja izracuna?

Tukaj je stran mikrokontrolerja, kjer so informacije o GPIO pinih
http://shrani.si/?3T/11Y/11WgkDgH/untit...

Ce rabim se kaksen podatek, ga lahko poiscem, ce vem kaj iskati.
  • spremenil: ragezor ()

TESKAn ::

Vhodni pin ima visoko upornost in neko majhno kapacitivnost. Ce nimas tega pull-down upora in (primer) gres iz stanja, ko imas sklenjeno stikalo v stanje z razklenjenim stikalom, ti bo napetost na vhodu zelo, zelo pocasi sla proti 0 - ce sploh. Posledica - ti bos testiral vezje, stikalo ti recimo prizge LEDico. Ti vklopis napajanje, LED ne sveti, OK. Vklopis stikalo, LED zasveti, OK. Izklopis stikalo, LED se kar naprej sveti, ti se pa sprasujes, zakaj se ne izklopi.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

nadlipnik ::

Bi lahko povedal kater mikrokontroler uporabljas?

Ponavadi imas tudi moznost da vhodni pin das pull-up, pull-down ali no pull. Ti lahko interni upor vezes kot tistega na shemi.

Ko delas take stvari se je vedno dobro vprasati kaksni so potenciali. Ce je kdaj potencial plavajoc (nedefiniran), potem bo tudi delovanje tvojega programa nedefinirano!

AnubisVX ::

Če pogledaš tabelo katero si priložil, lahko prebereš da bo mikrokontroler zaznal logično 0, če je na GPIO pin pripeljana napetost med 0 in 1,155V in logično 1 če je na GPIO pin pripeljana napetost med 2,145 in 5,5V.

1) Mikroračunalniki so sestavljeni iz tranzistorjev, kateri imajo premike delovnih točk, so temperaturno odvisni, v mikroračunalniki se prav tako pojavljajo parazitne kapacitivnosti. Torej če je GPIO pin v zraku nikoli ne veš kakšno napetost bo zaznal, lahko bo zaznal napetost za logično 0, napetost za logično 1 ali pa bo napetost nekje vmes v prepovedanem področju.

Ko skleneš stikalo je na GPIO pinu 3,3V, ko ga sprostiš pa se GPIO pin preko upora poveže na zemljo in je na GPIO pinu 0V.

2) Ko skleneš stikalo čez upor teče tok kateri je omejen z velikostjo upora. Upor se ponavadi ne računa, ampak izbereš primerno velikega da omejiš tok na kakšen 1 ali 2 mA.

ragezor ::

So mi medtem ze razlozili, da cim vecji je upor, manj toka bo steklo v ground, ko bo switch zaprt. Torej bo recimo baterija dlje zdrzala.

Ko je pa odprt, pa se rabi povezava z ground, da potegne naboj iz pina in tako vzpostavi logicno 0. Ce je prevelik upor, ne bo potegnilo naboja dol oziroma bo trajalo prevec casa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3-barvna LED dioda na RaspberryPi

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
201402 (891) Ahim
»

Štoparica z RPi (+arduino?)

Oddelek: Strojna oprema
131266 (985) GupeM
»

Arduino Mega + esp8266

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
143720 (3479) FX6300B
»

Programiranje GPIO na RaspberryPi 3

Oddelek: Programiranje
384167 (3011) slodreamer
»

LED RPi (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6813466 (9490) salcadoo

Več podobnih tem