» »

FERI Računalništvo

FERI Računalništvo

Anivia ::

Zivjo,
Končujem 4.letnik okoljevarstva, po uspehu sem dobra (ocene 3,4)
Zanimam se za racunalnistvo, vendar mi vsi govorijo, da ga ne bi izdelala ker imam matematiko KOMAJ dve. Da je enostavno pretezek faks in da je veliko logike in programiranja.
Nimam predznanja programiranja, cesarkoli o spletu, racunalnikih in nicesar(vendar me ZELO zanima).
Vem da imam matematiko dve le ker se mi ne da ucit ker se ucim par dni pred testom.
Malce je problem, da tezje stvari pocasneje dojamem in nisem nevem kako pametna.
Pac nimam neke samozavesti.
Je matematika na Visoki racunalnisko res tako zahtevna?
Zelo rada bi sla na ta faks venar vsi profesorji pravijo, da je prezahteven zame.sama pa sem nekako v upa ju,da bi se redno sproti ucila in bi ze slo,sploh ker me zanima.

Hvala za odgovore,
LP
  • predlagal izbris: Tilen ()

Tr0n ::

Je kr zahtevna ja, ampak ce res hoces naredit in si pripravljena dosti vadit in veliko truda vlozit, se da vse.

lebdim ::

Povsem brezveze je razmišljati o tem, ali je matematika res težka. Tvoja napaka je, da se na tak način učiš matematiko. Matematika je predmet, kjer moraš narediti veliko vaje, vaje in še enkrat vaje ... seveda ob poznavanju teorije. Mislim da razen geometrijskih teles (moraš imeti precej dobro prostorsko predstavo) ter kombinatorike se vse drugo lepo da naučiti za dobro oceno, če seveda dovolj pazljivo poslušaš v šoli ...

Matematiko se je potrebno učiti z razumevanjem, in ne s piflanjem postopkov, nalog ... Če npr. pri limitah, odvodih in integralih, ki jih boš spoznala v 4. letniku, ne boš rešila vsaj po 100 primerov, ti bo ta snov precej težja, čeprav v resnici ne gre za težko snov ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lebdim ()

Anivia ::

Torej, če prav razumem:
Če se spravim v red in začnem z začetkom faksa račinalništva delat sproti, bo šlo.
Ja, se strinjam da se vse da,če se hoče:)!
Hvala

lebdim ::

Računalništvo in matematika sta kot siamska dvojčka, eno brez drugega ne gre. Ne moreš pričakovat, da boš imela samo računalniške predmete. Tudi, če bi jih imela, bo v njih zagotovo kaj matematičnega ... Je pa res, da se sama matematika deli na več vej: diskretna matematika, analiza, algebra, topologija, geometrija, teorija grafov, itd....

Mesar ::

lebdim je izjavil:

Računalništvo in matematika sta kot siamska dvojčka, eno brez drugega ne gre. Ne moreš pričakovat, da boš imela samo računalniške predmete. Tudi, če bi jih imela, bo v njih zagotovo kaj matematičnega ... Je pa res, da se sama matematika deli na več vej: diskretna matematika, analiza, algebra, topologija, geometrija, teorija grafov, itd....


Zato največ študentov na FERI pocepa na matematiki ostalo pa majo nareto? Matematika na FERI je samo stvar volje, če si pripravljen vložit trud, ki je potreben da preštudiraš snov in preračunaš dovolj nalog.

Večina pa tak dela isto, samo, da se ne učijo 2 dni pred izpitom ampak 2 tedna pred izpitom pa pol komaj naredijo. No tisti z slabšim znanjem in manj volje pa 3, 4 tedne pred izpitom.

Ahh, imam pa še recimo par kolegic iz FNM, ki znajo matematiko v nulo, pa jim programiranje dela težave - torej ravno obratna slika kot pri večini na FERI.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()

Tr0n ::

lebdim je izjavil:

Računalništvo in matematika sta kot siamska dvojčka, eno brez drugega ne gre.

To morda ze, ampak v praksi se potem izkaze, vsaj ce delas business/IT/web/db aplikacije, da ne rabis ne vem kake matematike, razen zelo osnovnih zadev. :) Logicno razmisljanje je pa nekaj drugega, to se pa da fajn z matematiko trenirat in zato jo je tudi tako veliko na faxih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

Mesar ::

Ja no, če greš v kake gamerske vode ti hitro prav pride dobro znanje MAT :D programirat seveda ne igrat...
Your turn to burn!

Tr0n ::

Odvisno. Ce ponucas ze kak 3D engine, potem tudi tu ni ne vem kake tezke matematike. Colission detection, izrisovanje trikovnitkov etc., to se ze vse na nizjem nivoju porihta. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

videc ::

Meni je bila matematika (analiza, diskretne strukture, linearna algebra, ...) na faksu še najbolj zanimiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: videc ()

Anivia ::

Hmmmm...
Če se mi stvar razloži na mojem nivoju, se mi lahko gre razlagat še Ajnštajna.
Mene skrbi,da bi bil profesor tak, da ne bi znal razložit "po domače', ker se vsako stvar da tak zakomplicirat da pol sam gledas pa razmislas.
Do sedaj sem se spravla ucit par dni prej oz.ce sem pisala ena pa sem sla ppnavlat sem se ucila ves teden pp dve uri na dan pa sem pisala dobro dve na koncu.

Nisem nevem kak pametna(vsaj sama zase mislim tak), ampak ko trenutno berem tele programe mi je tak zanimivo use skupi, da bi se z uzitkom ucila a ne?
Matematika pa je stvar zase a ne...

Kok matematike pa je na racunalnistvu?
Vsa tri leta?

Mesar ::

Vsa 3 leta, vsako leto predmet ali dva... razlage so načeloma kul, ampak moreš vsak teden na predavanja in na vaje, ter sledit kaj se dogaja in sproti delat, če se sam učiš 2 tedna pred izpitom je pa pač bolj tak... kak se kdo znajde.
Your turn to burn!

pitbull1336 ::

Razmišljaj raje o ITK-VS smeri je malo lažje kot RIT-VS. Matematični pa so trije predmeti na ITK in RIT.
Najbolše da si pogledaš predmetnik za obe smeri:
http://www.feri.um.si/datoteke/studij/p...
http://www.feri.um.si/datoteke/studij/p...

Zgodovina sprememb…

Anivia ::

Ne gledam UNI-ja niti podrazno:)
Račinalnistvo in inf.kom. gledam...
Predmetnik mi je zelo zanimiv,
Sem ga pregledala tud podrobno tak da ja...
Matematika......
Ju3 grem tako na informativce pa bomo vidli:)

Sama sem taka, da ne pijem,ne kadim...in grem na faks izkljucno zrad izobrazbe in interesa in sm pripravljena dat 110% od sebe,da nardim neki iz sebe ker tale okoljevarstvo je poguba...mi je zal da nisem sla na racunalnisko al pa gimnazijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anivia ()

lebdim ::

Tudi pri nas so bili v 1. letniku z nami pri predmetih Algebra 1 in Analiza 1 nekateri študentje, ki so imeli že več opravljenih izpitov iz 2. letnika, tudi npr. Programiranje. Predvsem mi je zanimivo to, da so jim potem ti osnovni matematični predmeti delali probleme. Meni sta največji problem predstavljali Sociologija vzgoje in Izbrana poglavja iz filozofije, zato sta bila tudi ta dva moja zadnja opravljena izpita. Osebno mi je bila Analiza 1 zelo všeč, Linearna algebra pa se mi je zdela v primerjavi z analizo precej težja.
Osebno so mi bili iz računalništva najboljši predmeti: Uvod v računalništvo, Uporabniška programska oprema, Programiranje in Algoritmi ter podatkovne strukture ..., pri matematiki pa: Analiza 1, Algebra 2 in Elementarna matematika.

Ampak, lahko trdim, da je 90% snovi pri Analizi 1 praktično ponovitev 4. letnika gimnazije. Ponovijo se zaporedja, realna števila, indukcija, limite, obravnava funkcij, odvodi, integrali ... praktično nič novega ...

Anivia ::

Hja....zopet matematika...bomo vidl

Lonsarg ::

Jah tko bom rekel, osnova tako matematike kot računalništva je logika. Logika je pa zalo prirojeno znanje, do neke mere se jo da naučit, ampak sam do neke mere, vsaj v osnovi ti samo logično razmišljanje ne sme delati težav. Oziroma lahko ti tudi dela tažave pa še vedno lahko narediš VSS FRI z zadosti učenja, ampak v tem primeru rabiš veliko več motivacije kot pa kdo, ki mu je to naravno.

jizzer ::

Prvi semester na RIT-u letos. Imam sošolca ki je prišel iz lesarske, in mu glih matematika povzroča naječje težave. Je učenjak, zelo dosti se uči in je sedaj naredil vse izpite. Ampak manjka mu pač razumevanja (ni znal zastopit nekega osnovnega integrala... Na začetku seveda). Tako da če imaš voljo, si pripravljena delat vaje, VSAJ 2 tedna pred kolokvijom/izpitom, ti bo to šlo (priporočam da delaš kolokvije ker se, da lepo enostavno vsega rešit).

Glede računalništva pa je tako. Rabiš veliko logike. Če se ti programiranje sedaj zdi zanimivo, ti priporočam da greš še korak naprej in sama začneš delat kaj na tem. Aja, brez samoiniciative in samostojnega dela nebo nič, tako da ti prioročam da malo preiščeš ta forum, našla boš ogromno linkov do vsega kar se tiče programiranja.

Predavanja iz programiranja so največja bedarija na RIT-u, razlaga je izredno površna in vse gre ZELO HITRO (in pravzaprav VSE, vsi predmeti). Tako da je fajn da imaš nekaj predznanja, do takrat se lahko naučiš vsaj osnove (teden dni branja).
Vaje pri matematiki so izredno fajn, predavanja pa so mogoče malo težja, ker profesor zelo hitro razlaga in če ne slediš si izgubljen (ampak je problem ker je zelo težko sledit).Sicer nevem za izpit ampak za kolokvije se je potem dalo naučit.

Nasploh za mene osebno so predavanja bedarija (pomembno je da hodiš na vaje), tut nasploh so bla ful slabo obiskana, ampak ti priporočam da boš MOGLA hodit če nimaš spet nekih osnov.

Anivia ::

Najlepša hvala!!!;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Upravna informatika

Oddelek: Šola
204335 (1886) styrian
»

FERI programiranje

Oddelek: Šola
246936 (6463) amacar
»

Študij informatike

Oddelek: Šola
275843 (4460) branc
»

Začetek na Fri

Oddelek: Šola
132273 (1752) technolog
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146508 (34028) awy

Več podobnih tem