» »

Začetek na Fri

Začetek na Fri

i33a ::

Pozdravljeni, ker vas je tu veliko, ki stebali pa še študirate na Fri, me zanima kakšne nasvete imate za čimboljši začetek(pa tudi nadaljevanje) na faksu?

pickle_rick ::

Hodi na vaje, redno delaj domače naloge in kvize, sicer ne boš imel pogojev za izpit. Kar se da nujno naredit s kolokviji, ker kjer se da, je potem težji izpit.

Ne prepisuj pri programerskih nalogah, ker te bodo dobili. (Uporabljajo sistem, ki navzkrižno preveri vse oddane naloge). Če te dobijo, ne moreš na izpit tisto leto, ter naslednje leto imaš potem poseben tretma.

Najdi si študentsko delo v fohu, da ne boš diplomiral brez izkušenj.

Načeloma ni FRI nič groznega, samo zdaj z bolonjcem zahteva precej dela. Če si resen pa ni problema redno delat, tudi če še malo prek študenta delaš zraven.

Grizzly ::

Če si se že vpisal na FRI, predvidevam, da imaš dobro matematično, programersko in nasplošno računalniško predznanje... polovica jih namreč odleti pri programerskih predmetih, ostala polovica pa pri matematičnih. FRI je res za tiste, ki se stvari hitro učijo in ob faksu še sami kaj naredijo za svoje dobro... samo obiskovanje vaj in predavanj ne zadostuje (mogoče samo da narediš faks), saj po diplomi ne znaš ničesar.

Kot je že @DoLeNc15 povedal, hodi na vaje tam kjer se to preverja in tam, kjer misliš da bo zate dobro. Če ti predmet kolikor-tolikor gre, vaje lahko preskočiš (se ti ne splača) in čas raje porabiš za kaj ustvarjalnega, kar ti bo koristilo kasneje (morda pri diplomi, morda pri iskanju zaposlitve).

Sedaj ko je bolonjc, je več sprotnega dela (ponekod so tudi preverjali prisotnost), tako da boš med letom težko opravljal kakšno študentsko delo, med počitnicami pa le išči delo v katerem se vidiš.

Kot boš videl kasneje, faks ni nekaj kar moraš imeti (eni namreč tako mislijo), pač pa nekaj, kar je dobro če imaš. Sedaj ko si študent imaš veliko časa... izkoristi ga za nabiranje izkušenj in iskanje vez, saj bi bo to kasneje koristilo bolj kot sam papir.

Invictus ::

Nekaj preprostih nasvetov bivšega FRIjevca:

1. Hodi na vaje. Marsikaj se tam naučiš, za kar potem ne rabiš zabijati časa doma.
2. Če ima izpit kolokvije, se uči za njih. Konec leta ti narejeni izpiti prihranijo precej časa. Seveda je tu še vedno ustni zagovor.
3. Ne zafrkavaj profesorjev. V mojih letih je bil študent, ki mu ni uspelo narediti nekaj izpitov zaradi tega. Ni nardil faska, oz. vsaj d otakrat ne ko sem sam tja hodil.
4. Izkoristi govorilne ure. Tudi na ustnem zagovoru se te bo profesor lažje spomnil.
5. Faks moraš imeti, sploh če računaš na kako tujino. Drugače ne prideš skozi prvi filter.
6. Delo? Med počitnicami ja, če boš pa začel delati 8 ur/dan, pa pozabi da boš naredil. Vsaj z nekim omembe vrednim povprečjem. Ki včasih tudi prav pride ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

bella_trix ::

Delaj sproti, predvsem pri programiranju (sploh če nimaš veliko predznanja), ker snov se predeluje izredno hitro (v dveh tednih predelamo 4 leta vegove) in če ostaneš zadaj, si oplel. Govorim za UNI program. Kako je na VSŠ pa ne vem.

lebdim ::

sicer ne poznam čisto celotnega programa na FRI, ampak zagotovo so nekateri predmeti bolj važni in pomembni kot nekateri drugi. zagotovo so med najbolj pomembnimi predmeti (linearna algebra, programiranje, uvod v računalništvo, matematična analiza, diskretne strukture, teorija grafov ipd ...). tako da, je mogoče smiselno najprej opraviti "težje" izpite in šele potem "lažje". predvsem pomembno pa se mi zdi programiranje, kjer je zares pomembno SPROTNO DELO in obiskovanje vaj. če te recimo enkrat ni, že zamudiš glavni tok in si ga zares oplel, ker se vsake vaje tako dopolnjujejo in nadgrajujejo. pri programiranju je pa predvsem pomembno, da si dodobra razviješ programersko logiko. sam študij matematike in računalništva je po svoje zanimiv, vendar tudi zahteven, saj zahteva zares ogromno veliko dela.

bella_trix ::

Važno je predvsem, da pri programiranju ne ostane zadaj, ker je to na koncu leta praktično nemogoče nadoknaditi. Se pa strinjam s tem, da fax zahteva ogromno veliko dela, je treba bit stoprocentno pri stvari, kakšnemu res velikemu social lajfu se je na žalost treba odpovedat. Razen če si programerski genij, ki to počne v prostem času in ima za seboj že kar nekaj kilometrine. Taki delajo FRI z levo roko.

Invictus ::

bella_trix je izjavil:

Razen če si programerski genij, ki to počne v prostem času in ima za seboj že kar nekaj kilometrine. Taki delajo FRI z levo roko.

Taki frajerčki pocepajo v prvem letniku pri Analizi ...

V mojem letniku jih je bilo kar nekaj.

Sicer lahko naredijo vaje hitreje, ampak matematiko seje pa treba naučiti.

In programerski genij in matematika dostikrat ne gresta skupaj.

Pač ljudje programiranje še vedno narobe dojemajo ker ne poznajo razvojnih ciklov. Programiranje je pri večjih projektih precej majhen del opravil.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

lebdim ::

@Invictus,
super za primerjavo ... tudi mi smo recimo na pef-u imeli v prvem letniku takšne, ki so imeli narejeno npr. programiranje, pa sta jima manjkali ali analiza ali algebra 1. za analizo 1 lahko trdim, da je to čista ponovitev matematičnega 4. letnika gimnazije. ok, osebno mi je bila sicer algebra 1 eden izmed najtežjih izpitov, algebra 2 pa eden izmed najljubših.

lebdim ::

@bella_trix, sicer pa, mislim da je popolnoma jasno in pričakovano, da nekega "social life-a" med študijem ne moreš ravno imeti veliko, ker imaš obveznosti - vaje, predavanja, seminarske naloge, izpiti, kolokviji itd... - sicer odvisno od tega, kaj si postaviš kot prioriteto v življenju, ampak mislim, da je bolj pomembno imeti faks narejen, kot pa na veliko hoditi na neke brezvezne žure ipd. bo po moje veliko bolje, če se prosti čas nameni športu in športnim aktivnostim ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lebdim ()

harmony ::

lebdim je izjavil:

@bella_trix, sicer pa, mislim da je popolnoma jasno in pričakovano, da nekega "social life-a" med študijem ne moreš ravno imeti veliko, ker imaš obveznosti - vaje, predavanja, seminarske naloge, izpiti, kolokviji itd... - sicer odvisno od tega, kaj si postaviš kot prioriteto v življenju, ampak mislim, da je bolj pomembno imeti faks narejen, kot pa na veliko hoditi na neke brezvezne žure ipd. bo po moje veliko bolje, če se prosti čas nameni športu in športnim aktivnostim ...


To ni problem faksa, temvec bednega urnika, ki ga postavijo na faksu. Namesto da bi predavanja in vaje potekale normalno, je le to vse razdeljeno na celoten dan in tako se zgodi, da imas tudi po 5-6 ur luknje in tisti, ki se nimajo kam dati enostavno al odidejo domov ali pac tavajo po lj in se dolgocasijo.

Invictus ::

Socialnega življenja je dovolj tudi če študiraš na FRI. Sicer ima vsak svoje meje, ampak zase vem da se za vikend nisem učil. sem podelal vse med tednom, razen kadar me je malo čas stisnil.

Če bi pa še delal zraven, pol je pa problem.

Ah, vidim da problem lukenj še vedno obstaja. najboljša rešitev je tarok. Sam kaj ko že dolgo ni več študentskih prostorov pod Predavalnico 1.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

amacar ::

Vzameš laptop zraven pa delaš vaje. Ni ravno prevelik problem. Socialnega življenja je pa čisto dovolj, moreš pa vedet, da to ni fdv, da bi naredil seminarsko in rešil pol predmeta.

technolog ::

Standard na FRI je v zadnjih 30 let toliko padel, da se nima noben prav nič za pritoževat (sploh pa ne glede tistih drobtinic matematike, ki so še ostale :).

Zgodovina sprememb…Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7111921 (3463) PH03N1X
»

Informatika VŠ (Ekonomska šola Murska Sobota)

Oddelek: Šola
192057 (1702) lebdim
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22139946 (27466) awy
»

Smeri na FERI

Oddelek: Šola
268397 (6910) LordTado
»

Kako izgleda študij?

Oddelek: Šola
336748 (5387) Gandalfar

Več podobnih tem