Forum » Zvok in slika » DAB stanje pri nas
DAB stanje pri nas

Scorpy84 ::
Sej center, enter isto, radio rock prav tako, skoraj vsi. Samo drzavne postaje ne, pa se kdo. Pri rock mi je ok to pocetje, ker se stari komadi zaradi tega dober slisijo. Pri radio 1 bassi grejo precej nizko, bi skoraj rekel da imajo filter nad 80hz, pa mi avdip procesor kaze, da je okrog tega frekvencno obmocje utisano, nizje pa ojacano.

gb39 ::
Sej center, enter isto, radio rock prav tako, skoraj vsi. Samo drzavne postaje ne, pa se kdo. Pri rock mi je ok to pocetje, ker se stari komadi zaradi tega dober slisijo. Pri radio 1 bassi grejo precej nizko, bi skoraj rekel da imajo filter nad 80hz, pa mi avdip procesor kaze, da je okrog tega frekvencno obmocje utisano, nizje pa ojacano.
Če želim, da Radio 1 in radio Antena slišim približno enako, moram Radio 1 utišat na radiu za 10% (3 stopnje od 30).
Za to pojačano glasbost sem že nekaj bral, da je tudi za FM, naj bi bilo na izbiro višja kakovost ali višja glasnost. Rtv naj bi uporabljala prvo, komercjala pa glasnost. Naj me kdo popravi, če se motim.
Če želim, da Radio 1 in radio Antena slišim približno enako, moram Radio Antena utišat na radiu za 10% (3 stopnje od 30).
Za to pojačano glasbost sem že nekaj bral, da je tudi za FM, naj bi bilo na izbiro višja kakovost ali višja glasnost. Rtv naj bi uporabljala prvo, komercjala pa glasnost. Naj me kdo popravi, če se motim.
Če želim, da Radio 1 in radio Antena slišim približno enako, moram Radio 1 utišat na radiu za 10% (3 stopnje od 30).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gb39 ()

Če želim, da Radio 1 in radio Antena slišim približno enako, moram Radio Antena utišat na radiu za 10% (3 stopnje od 30).
Radio 1 in Antena je razlika v glasnosti ampak minimalna, ce imas nizkotonec je radio1 najglasnejsi od vseh seveda v nizkih tonih. Antena, center, rock, enter, capris so vsi enako glasni, expres je tisji, enako za aktual, best fm nisem probal. Net fm in city se mi zdita tudi glasna, ko sem bil en dan v nm, sem opazil, vsaj na hitro, da vse tiste postaje na r2 vzhod imajo ok kvaliteto in enako glasnost. Izjema je izstopal aktual iz ne vem kje ze, je bila slabsa kvaliteta.

bbobst ::
Danes sem se malo igral z avtoradiom in ko je avtomatsko preklapljal iz FM na DAB ugotovil kakšna žalost je take digitalni radio pri nas. Nobene globine zvoka , nizkih tonov ,samo visoki toni, da bolijo ušesa.
AMD Ryzen 7 5800X + Be quiet! DARK ROCK PRO 4, MSI MPG X570 GAMING PLUS
Palit RTX3070 Gaming Pro OC 8 Gb , Team Group T-Force Zeus 32GB Kit (2x16GB)
Team Group T-CREATE NVMe SSD, Corsair CX650M, Be quiet! Silent Base 601

Juneau ::
Danes sem se malo igral z avtoradiom in ko je avtomatsko preklapljal iz FM na DAB ugotovil kakšna žalost je take digitalni radio pri nas.
Čudno. Torej ni dobre pokritosti z DAB+ signalom, da preklaplja na FM?

enemon ::
Meni v Logatcu dela R1 DAB s Krvavca veliko bolje kot FM. Dobim pa tudi R3 s Šanc, kjer je recimo na FM z iste lokacije samo šumenje. Lovim pa zraven tega tudi R2W in R2E, tako da vse skupaj konkretno več programov kot na FM.

enemon ::
P.S.: Sem delal check s prenosnim radiem v avtu v Logatcu, kjer ponavadi večina FM-a izgine. :)

bbobst ::
Danes sem se malo igral z avtoradiom in ko je avtomatsko preklapljal iz FM na DAB ugotovil kakšna žalost je take digitalni radio pri nas.
Čudno. Torej ni dobre pokritosti z DAB+ signalom, da preklaplja na FM?Pa vsi trdijo, da je sedanjih 16 oddajnikov z nekaj 100W izsevane moči povsem dovolj?!
Se popravljam. Krvavec izstopa. Oddajajo s 1,2 kW.
![]()
Ma ne ni bilo tako, obratno.
Zaradi kvalitete zvoka imam raje FM in nisem izklopil avtomatike.
V Kranju sem naštimal Radio Kranj na FM in je takoj preklopilo na DAB+..
Ampak zvok je pa katastrofa. Sami visoki toni.
Ali pa je to stvat radia, samo dvomim, ker je avto lanski letnik.
AMD Ryzen 7 5800X + Be quiet! DARK ROCK PRO 4, MSI MPG X570 GAMING PLUS

Danes sem se malo igral z avtoradiom in ko je avtomatsko preklapljal iz FM na DAB ugotovil kakšna žalost je take digitalni radio pri nas. Nobene globine zvoka , nizkih tonov ,samo visoki toni, da bolijo ušesa.
Kaksen radio imas pa ti ali ozvocenje, ker fm je zalost proti dab, mogoce se samo bob radio slisi boljse na fm, pa se to nisem preprican ker fm nisem ze od lani uporabljal pa se to sam na hrvaskem.
Sicer sam poslusam glasbo dosti prek yt music in ce primerjam z dab, se zadnje case kvaliteta zvoka zelo popravila. Pustimo izjeme kot so salomon, student, bob..., ki jih je sam poraz od zvoka. Edino motece mi je, ker, kot smo rekli, da so ene postaje preglasne. Sam imam pa zelo dobro ozvocenje z procesorjem, tudi ce slednjega izklopim se zelo dober slisi. Sem tudi en dan poslusal original ozvocenje v skodi oktaviji, pa se tudi slisi dober, tako da bi se prej uprasal, da je pri tebi kaj narobe.

Čudno. Torej ni dobre pokritosti z DAB+ signalom, da preklaplja na FM?Pa vsi trdijo, da je sedanjih 16 oddajnikov z nekaj 100W izsevane moči povsem dovolj?!
![]()
Ma ne ni bilo tako, obratno.
Zaradi kvalitete zvoka imam raje FM in nisem izklopil avtomatike.
V Kranju sem naštimal Radio Kranj na FM in je takoj preklopilo na DAB+..
Ampak zvok je pa katastrofa. Sami visoki toni.
Ali pa je to stvat radia, samo dvomim, ker je avto lanski letnik.
Daj za foro preveri, če imaš morda izkljopljen "LoudNess" v nastavitvah zvoka. Ker se ti pri nekaterih znamkah radiev lahko zelo pozna. Pa malo se z bassi in treblom poigraj. Po mojih izkušnjah niti dva radia ne igrata isto, pa sta lahko isti model iste znamke. Te pa si nastaviš tako, kot ti najbolj paše. Seveda ti pa nič od tega ne bo pomagalo, če je samo ozvočenje bolj tako tako. Po mojih izkušnjah je kvaliteta zvoka že trenutno nad FM 100x, kaj bi šele bilo, če bi vsi oddajali tako, kot je v R3... Seveda je pa tu tudi pokritost, ki je pa...
Zgodovina sprememb…

mtosev ::
Fantasi sem opazil tudi jaz.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()

starfotr ::
Malo si že nadležen, ker je ERP že 247x omenjen v te temi s tvoje strani.
Omeni, ko bo kaka sprememba.
Omeni, ko bo kaka sprememba.

duh1 ::
Radio Radlje d.o.o. so preimenovali v Toti radio d.o.o. (Radio 1 Koroška in Best FM Maribor (Veseljak Maribor do ukinitve).
Direktor pa Matjaž Šalamun (Reporter Milan, Radio City, NK Maribor). Zdaj ali zapušča City ali pa gre tudi City pod Media24/Infonet.
Direktor pa Matjaž Šalamun (Reporter Milan, Radio City, NK Maribor). Zdaj ali zapušča City ali pa gre tudi City pod Media24/Infonet.

Kmalu naj bi bilo znano, kdo bo po novem vodil Akos.
Poteka izbor za novega direktorja oziroma direktorice Agencije za komunikacijska omrežja RS (Akos), ki ga trenutno kot vršilka dolžnosti vodi Tanja Muha. https://siol.net/novice/slovenija/kmalu...
Kakšno presenečenje nas čaka? Bo novi direktor bolj normalen, razumen in strokoven ali pa bomo prišli iz dežja pod kap?
Poteka izbor za novega direktorja oziroma direktorice Agencije za komunikacijska omrežja RS (Akos), ki ga trenutno kot vršilka dolžnosti vodi Tanja Muha. https://siol.net/novice/slovenija/kmalu...
Kakšno presenečenje nas čaka? Bo novi direktor bolj normalen, razumen in strokoven ali pa bomo prišli iz dežja pod kap?

brez-imenko ::
![]()
Bodo morali pojačati oddajno moč iz 1kW na 2kW, ker to je sedaj za en stare zgubane joške vredno vse skupaj.
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez

brez-imenko je izjavil:
![]()
Bodo morali pojačati oddajno moč iz 1kW na 2kW, ker to je sedaj za en stare zgubane joške vredno vse skupaj.
Na 10kW pa res. Vsaj te ta velike, aka Krvavec, Nanos, Pohorje,...

brez-imenko je izjavil:
![]()
Na 10kW pa res. Vsaj te ta velike, aka Krvavec, Nanos, Pohorje,...
Kar sanjajta.

https://www.radiocapris.si/si/dogajanje...
Capris ena od redkih naših postaj, ki intenzivno promovira svoje oddajanje v DAB+.
Capris ena od redkih naših postaj, ki intenzivno promovira svoje oddajanje v DAB+.

To je zato, ker želijo izkoristit to kar plačujejo (najem DAB+).
Hkrati pa po moje želijo še čim prej ukinit FM, da nimajo dodatnih stroškov.
Poleg tega je še promocija same postaje. Kar je pohvalno.

Prvi znanilec RA "pomladi".

To je zato, ker želijo izkoristit to kar plačujejo (najem DAB+).
Dobro jutro.

No, vsaj na primorskem se bodo ljudje ob pogledu na ta DAB+ avtobus začeli spraševati, kaj je pa zdaj to za en hudič??

Kot ti je verjetno znano, je primorska problematična glede RF, saj imamo na žalost tam sosednjo Italijo, katera ne spoštuje nobenih mednarodnih dogovorov o rabi prostora.
In zato je morda DAB+ tam tudi eden izmed rešitev težav.
In zato je morda DAB+ tam tudi eden izmed rešitev težav.

Seveda jim "paše". Ker nimajo izbire. Morajo imet FM in DAB ker na FM je glavnina poslušalcev, DAB je pa prihodnost.
Tisti, ki je danes samo na DAB, ima blizu 0 poslušalcev. Tisti, ki ne bo imel DAB v prihodnosti, bo pa imel 0 poslušalcev takrat.
V tem vmesnem času morajo biti večji igralci na trgu v obeh. Tisti, ki niso, jih bo čas povozil slej ko prej.
Tisti, ki je danes samo na DAB, ima blizu 0 poslušalcev. Tisti, ki ne bo imel DAB v prihodnosti, bo pa imel 0 poslušalcev takrat.
V tem vmesnem času morajo biti večji igralci na trgu v obeh. Tisti, ki niso, jih bo čas povozil slej ko prej.

Dobro veš, da lahko ta "vmesni čas" traja še 20, 30 let, če ne bo določen datum kdaj se popolnoma preneha oddajati FM. T.i. prehodno obdobje traja že 6 let in pol. Tudi vse pomembne RA postaje so zdaj že v DAB+ omrežju. Ne vidim več smisla, vsaj jaz ne, zakaj se bi hkrati oddajalo v FM in DAB+.
Pa ne spet začet o pregrešno dragih DAB+ sprejemnikih, ki so že dolgo na voljo po ugodnih/sprejemljivih cenah.

Prvi znanilec RA "pomladi".
Radio City je bil pomoje prvi (lahko, da se motim), ki je v programu vrtel oglas, da se jih digitalno sliši po vsej Sloveniji. Pa Capris že od začetka močno oglašuje oddajanje v DAB+. Pri ostalih nisem slišal kakšno omembo (mogoče nekaj spotoma na hitro ali pa še to ne). Očitno se jim ne zdi vredno.
Radiu 1 itak ni v interesu, da se ukine FM, ker tržijo oglasni prostor za 15 "ločenih postaj". Če ukinejo FM, ima Radio 1 samo en program na DAB, zdaj jih ima pa 15 na FM.

Ne bodo ukinili FM. Frekvence so podeljene, postaje se pa same odločajo o tem, če jih bodo uporabljale še naprej ali ne. Tudi analogno TV bi morda še vedno imeli, če ne bi frekcenc uporabili za LTE.

msjr ::
Kaj je ta journal? Čemu je namenjen? Na valu 202 je odlična zabava v koloni, predvsem zadnja novica.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: msjr ()

Itak, da FM ne bodo ukinili. Še danes 2/3 ljudi ne ve kaj sploh je DAB, pa R1 oddaja že skoraj 7 let.

Radiu 1 itak ni v interesu, da se ukine FM, ker tržijo oglasni prostor za 15 "ločenih postaj". Če ukinejo FM, ima Radio 1 samo en program na DAB, zdaj jih ima pa 15 na FM.
To že drži, a stroški oddajanja na DAB+ po celi Sloveniji ali na trenutni način po ne povsem celi Sloveniji niso ravno primerljivi. Pa potem tudi cena oglasa za primer program Radio 1 Krvavec ni enaka kot za tiste oglase, ki se predvajajo po celi Sloveniji. Pa moraš vedet, da je pomoje Radio 1 Krvavec najdražja opcija od vseh "lokalnih" izvedb.
Kaj je ta journal? Čemu je namenjen? Na valu 202 je odlična zabava v koloni, predvsem zadnja novica.
Kaj mislite ali je tole kodiranje napaka pri avtu ali pri RTV OZ?
Hja, kdo bi vedel, kje se jim je zataknilo.
Zgodovina sprememb…

To že drži, a stroški oddajanja na DAB+ po celi Sloveniji ali na trenutni način po ne povsem celi Sloveniji niso ravno primerljivi. Pa potem tudi cena oglasa za primer program Radio 1 Krvavec ni enaka kot za tiste oglase, ki se predvajajo po celi Sloveniji. Pa moraš vedet, da je pomoje Radio 1 Krvavec najdražja opcija od vseh "lokalnih" izvedb.
Če bi bilo res tako, bi Radio 1 opustil oddajanje preko FM, "prodal" ali "oddal" frekvence interesentom in oddajal samo na DAB+ ter tržil oglasni prostor z višjimi cenami, ker se program sliši po celi Sloveniji. Pa glede na to, da naj bi bili najbolj poslušam komercialni radio v Sloveniji, bi prehod na DAB+ oglaševali nekaj časa, tako da bi se poslušalci lahko "pripravili" (itak večina nikoli ne bi bila pripravljena, kar je v Sloveniji splošen običaj).
Skratka, Radio 1 bi se "rešil" dragega FM oddajanja, plačeval bi samo "poceni" DAB+ oddajanje, pa še oglasne bloke bi lahko tržil po znatno višji ceni, ker se jih sliši po celi Sloveniji. Zakaj potem tega ne naredijo?

Bom dal čisto en banalen primer - Best FM. Ko je 22.11.2022 Salomon nehal oddajati na FM in šel na digitalno (zanimivo nikoli niso izpostavljali, da oddajajo v R3) v R1, je na FM 101,6 in 87,8 MHz začel Best FM. Oddajal je tudi v R3 do se mi zdi 30.11.2022. Potem je R3 zapustil, ko je začel oddajati v R2Z. R2Z ne pokriva dobro Ljubljane z okolico v celoti. Cena za najem v R3 je smešna, pa so nehali oddajati. Zakaj? Ker imajo 101,6 MHz, po mojih predvidevanjih pa 75% ljudi še vedno radio posluša preko FM.
Nekaj podobnega sta Antena in Bob. Prisotna sta v R2E in R2W, nista pa prisotna v R3, pa sta ljubljanski postaji. Zakaj? Zato ker oddajata na 105,2 in 87,6 MHz. In jim je to dovolj.
Nekaj podobnega sta Antena in Bob. Prisotna sta v R2E in R2W, nista pa prisotna v R3, pa sta ljubljanski postaji. Zakaj? Zato ker oddajata na 105,2 in 87,6 MHz. In jim je to dovolj.

Bom dal čisto en banalen primer - Best FM. Ko je 22.11.2022 Salomon nehal oddajati na FM in šel na digitalno (zanimivo nikoli niso izpostavljali, da oddajajo v R3) v R1, je na FM 101,6 in 87,8 MHz začel Best FM. Oddajal je tudi v R3 do se mi zdi 30.11.2022. Potem je R3 zapustil, ko je začel oddajati v R2Z. R2Z ne pokriva dobro Ljubljane z okolico v celoti. Cena za najem v R3 je smešna, pa so nehali oddajati. Zakaj? Ker imajo 101,6 MHz, po mojih predvidevanjih pa 75% ljudi še vedno radio posluša preko FM.
Samo eno vprašanje, zakaj bi oddajal na r3, če si na r2, ki je prav tako pokrit po ljubljani? Ok v strogem centru nekoliko manj. Če bi sam bil lastnik, nebi plačeval dodaten strošek, ki ni potreben, samo zato, ker si ljubljanska postaja in mores oddajati na r3?

R2E se v Ljubljani sliši samo na mikrolokacijah, v avtu ko se pelješ kar naprej prekinja.
R2W je situacija malo boljša, vendar v zaprtih prostorih je sprejem zelo slab, če ne gledaš ravno proti Krvavcu.
R2W je situacija malo boljša, vendar v zaprtih prostorih je sprejem zelo slab, če ne gledaš ravno proti Krvavcu.

Meni prekinja samo na zaloški med garažno hiši in stomatološka, ter pri porodišnici in v centru, v bližini slovenske ulice. Boš moral preveriti anteno, če imaš tako slab sprejem.

To govoriš o R2E? Daj bodi resen... Sem kar nekaj časa testiral R2E in med vožnjo po Ljubljani se ga ne da normalno poslušati.

@duh1, ni ravno tako, kot pišeš. In to sam tudi dobro veš, sem prepričan. Ne glede na to, ali je Radio 1 najbolj poslušan radio v Sloveniji ali ne, ne morejo iz danes na jutri ukinit FM oddajanje. Niti ne morejo tega storiti čez eno leto, pa tudi če od jutri naprej oglašujejo, da jih čez eno leto ne bo več na FM in bodo samo na DAB+. Zakaj? Ker se ljudje ne brigajo za to. Tako je bilo recimo leta 2016, ko so "ugasnili" Radio Antena Gorenjska in zagnali Radio 1 Gorenjska, ko so potem še več tednov po "preklopu" po forumih spraševali, zakaj je to sedaj tako. Pa so vrteli oglase več kot mesec prej, da bo po novem tam Radio 1, Antena pa dobi "novo" frekvenvo. Skratka, ljudje se pobrigajo šele takrat, ko je to zares nujno, spomnimo se prehoda iz analogne tv na digitalno. Kot da nihče ni nič povedal prej, za nekatere je bilo to vse nekaj na novo, nikoli slišano.
Glede oglaševanja je pa tako, da toliko dražje spet ne bo, ker sigurno ni toliko stroška za najem prostora v mux-u (posebej trenitno s temi 56kbps) kot ga je za vse FM lokacije. Pa še za oddajnike jim ni treba skrbet (ps. a kdo mogoče ve, kaj se dogaja z Anteno na 96,8MHz, ker že od petka ne dela).
Kdaj bo možen prehod na DAB+ in ukinitev FM? Takrat, ko bo to rekla država. Takrat, ko bodo šli vsi na digitalno. Ali pa vsaj večina. Dokler pa na tem področju ne bo sprememb bo pa ostalo tako kot je, hočemo ali nočemo. Poleg tega pa je treba trenutno ureditev po omrežjih spremenit, ker R1 je še vedno prepoln, z R2 so naredili enako kot z R1, preveč programov, za R3 pa ne vedo, kaj bi z njim počeli. Kakšnih resnih postaj tam ne pričakujem, bodo pa vsaj neke tematske. Kaj jaz vem..
Glede oglaševanja je pa tako, da toliko dražje spet ne bo, ker sigurno ni toliko stroška za najem prostora v mux-u (posebej trenitno s temi 56kbps) kot ga je za vse FM lokacije. Pa še za oddajnike jim ni treba skrbet (ps. a kdo mogoče ve, kaj se dogaja z Anteno na 96,8MHz, ker že od petka ne dela).
Kdaj bo možen prehod na DAB+ in ukinitev FM? Takrat, ko bo to rekla država. Takrat, ko bodo šli vsi na digitalno. Ali pa vsaj večina. Dokler pa na tem področju ne bo sprememb bo pa ostalo tako kot je, hočemo ali nočemo. Poleg tega pa je treba trenutno ureditev po omrežjih spremenit, ker R1 je še vedno prepoln, z R2 so naredili enako kot z R1, preveč programov, za R3 pa ne vedo, kaj bi z njim počeli. Kakšnih resnih postaj tam ne pričakujem, bodo pa vsaj neke tematske. Kaj jaz vem..

In za kaj bomo potem porabili bivše frekvence, če "prepovedo" FM? Zakaj bi sploh karkoli prepovedovali?
Kot poslušalca me zanima, če bo ob ukinitvi slučajno:
Manj ali 0 reklam v primerjavi z FM? Glede na to, da gre za konkreten prihranek.
Več kakovostne izbire, kot če bi bil FM še živ?
Pokritost?
Kakovost zvoka?
Sprembe vsebine na DAB? Bodo izkoriščene?
Kot poslušalca me zanima, če bo ob ukinitvi slučajno:
Manj ali 0 reklam v primerjavi z FM? Glede na to, da gre za konkreten prihranek.
Več kakovostne izbire, kot če bi bil FM še živ?
Pokritost?
Kakovost zvoka?
Sprembe vsebine na DAB? Bodo izkoriščene?

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Frekvence radijskih postajOddelek: Loža | 7385 (5807) | Scorpy84 |
» | Italijani drugi pokopavajo FMOddelek: Zvok in slika | 7318 (3713) | veso266 |
» | Kateri digitalni radio tuner - DAB komponenta ali druga rešitev ob ukinitvi analogneg (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 13941 (9588) | Juneau |
» | Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 32567 (28659) | CyberPunk |
» | Zakaj imajo Radijske postaje več frekvenc?Oddelek: Zvok in slika | 13932 (12289) | Scorpia |