Forum » Zvok in slika » DAB stanje pri nas
DAB stanje pri nas

duh1 ::
Na Entru popoldanski voditelj že 2 dni govori, da je njihova spletna stran radio.enter namesto enter.radio 
Verjetno so posneli za cel teden vodenja.

Verjetno so posneli za cel teden vodenja.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: duh1 ()

vinkop ::
mah, ta enter radio ali bilokateri drugi, če ni slišen po celi sloveniji je sploh brezveze, da oddaja...

Juneau ::

gb39 ::
ENTER je pomoje edini komercijalni radio, ki za prikaz slike ne uporablja samo logotipa, pač pa tudi prikazno sliko pesmi. Lahko, da to počneta tudi Center in Rock, ker sta lastniško povezana, ampak ju ne poslušam. Tako da me lahko kdo popravi, če se motim.

starfotr ::
Stalna sprememba slike se zažira v pasovno širino. Tako se za nekaj trenutkov poslabša kakovost zvoka. Sicer najbrž ni opazno, vendar pri tistih, ki imajo 24 k bi se pa poznalo.

https://m.facebook.com/story.php?story_...
Mislim, da potrebujemo več takih oglaševalskih akcij!

Ne potrebujemo oglaševanja DABa.
Ko bo čas za ugasnit, se bodo ljudje že pobrigali in kupili ustrezno opremo.

enemon ::
Veliko ljudi po mojem "nehote" posluša DAB+ tudi v novejših avtomobilih, kjer je vgradnja obvezna. Človek pač prižge radio in šalta po postajah, dokler ne najde kaj pametnega, pa ga briga ali je FM, DAB+ ali nekaj tretjega.

Aljaz2864 ::
Podpišem. Poleg Radia Center so edini, ki delajo nekaj na temu. Caprisu se sicer bolj gre, ker skozi leta niso uspeli prodreti v notranjost z FM, sploh glede na veliko migracij njihovih poslušalcev v Ljubljano zaradi služb. Oba radia imata sicer tudi solidno kakovost 👌
Ta čas ne bo tako kmalu.
mah, ta enter radio ali bilokateri drugi, če ni slišen po celi sloveniji je sploh brezveze, da oddaja...
Zakaj pa to? Povsod po svetu imaš kvalitetne lokalne postaje, ki prav dobro živijo, pri nas jih sicer ni toliko, so pa. Capris iz Kopra, City iz Maribora, Robin iz Nove Gorice, Krka v Novem mestu… to so radii, ki delajo dobro, imajo regijsko najboljšo poslušanost in zaposlujejo en kup ljudi, tako da ta tvoja izjava nima nekega trdnega temelja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aljaz2864 ()

Aljaz2864 ::

vinkop ::
Podpišem. Poleg Radia Center so edini, ki delajo nekaj na temu. Caprisu se sicer bolj gre, ker skozi leta niso uspeli prodreti v notranjost z FM, sploh glede na veliko migracij njihovih poslušalcev v Ljubljano zaradi služb. Oba radia imata sicer tudi solidno kakovost 👌
Ta čas ne bo tako kmalu.
Zakaj pa to? Povsod po svetu imaš kvalitetne lokalne postaje, ki prav dobro živijo, pri nas jih sicer ni toliko, so pa. Capris iz Kopra, City iz Maribora, Robin iz Nove Gorice, Krka v Novem mestu… to so radii, ki delajo dobro, imajo regijsko najboljšo poslušanost in zaposlujejo en kup ljudi, tako da ta tvoja izjava nima nekega trdnega temelja.
jaz sem gledal z vidika glasbe, ki je meni bolj všeč. Enter radio vrti meni bolj všečno muziko kot radio Krka.

mtosev ::
Sem ugotovil, da radio podpira prikaz bitrate, moč signala in drug info.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Verjemi, da je Next Medii v interesu, da se Enter sliši po celotni Sloveniji. Ker AKOS kar se tiče novega MUX-a, ki bi pokrival celotno Slovenijo, spi, je (zaenkrat) pač samo V R3. Predvidevam, da bodo (ko bo razpis) kandidirali za vzhodni in zahodni R2. Da bodo izbrani, imajo po moje več možnosti za R2 zahod, kjer je več prostora, hkrati pa na zahodnem delu praktično ni več FM postaje, ki še ni v R2 zahod (se mi zdi, da samo še Gorenc manjka, je pa vprašanje koliko interesa je sploh z njihove strani).
Na področju R2 vzhod je več FM postaj, ki še niso v DAB-u (Moj Radio, Rogla, Pohorje, Slovenske Gorice, MARŠ, Romic, Prlek). So pa to lokalne postaje in je tudi vprašanje, koliko jim je do tega, da oddajajo tudi digitalno. V R2 vzhod je prostora za samo še 2 postaji ob predpostavki, da bosta obe oddajali 88 kbps EEP 3A. Ker pa se kvalitete večina "otepa" in je bolj "realno", da postaje oddajajo "standardnih" 56 kbps EEP 3A, je potem prostora za 3 postaje.
Me pa zanima kaj mislijo "odgovorni" z Radiem Hit. Umetno ga ohranjajo pri življenju, program je bil moderiran, se mi zdi, do konca leta 2019, od takrat naprej pa "tema". Ne vem zakaj nič ne naredijo glede programa. Vegetirajo že več kot 3 leta.
Zgodovina sprememb…

Me pa zanima kaj mislijo "odgovorni" z Radiem Hit. Umetno ga ohranjajo pri življenju, program je bil moderiran, se mi zdi, do konca leta 2019, od takrat naprej pa "tema". Ne vem zakaj nič ne naredijo glede programa. Vegetirajo že več kot 3 leta.
A ni Radio Hit nekaj povezan z Radiem Capris? Mislim, da sem enkrat zjutraj slišal moderiran program na Hitu in ne vem, če ga niso prenašal s Caprisa...

Predvidevam, da bodo (ko bo razpis) kandidirali za vzhodni in zahodni R2. Da bodo izbrani, imajo po moje več možnosti za R2 zahod, kjer je več prostora, hkrati pa na zahodnem delu praktično ni več FM postaje, ki še ni v R2 zahod (se mi zdi, da samo še Gorenc manjka, je pa vprašanje koliko interesa je sploh z njihove strani).
Dvomim, da bodo lahko kandidirali za R2, ker so že v R3, sigurno bo pa pogoj pri razpisu, da ne sme že oddajati na dabu na skupnem območju pokrivanja. Razen, če bodo tako naredili, kot so z Anteno in Bobom. Kar je pa tu po moje bolj malo verjetno, ker nimajo nizkih bitratov. Pa tudi Omrezje R2 je polno. Če bodo pa še dodajali programe se bo pa čez čas spet nekdo našel, ki bo jokal, da bi rat dvignil bitrate, a prostora pa ne bo. AKOS mora, tako kot nekateri že od lani trobimo, zagna 2 nova muxa, enega podobnega omrežju R2 in še enega klasičnega nacionalnega. In pa upam, da operater ne bo RTVSLO OZ, ker ne delajo nič na tem, da bi dejanso pokrili celo Slovenijo. R2, kvazi nacionalno omrežje, ti pa na Igu vn meče signal. Kočevje, Cerkno, Idrija, Bovec,... bodo pa DAB+ signal dobili kdaj?

garfield1 ::
Sem šel ravno to preverit na https://www.akos-rs.si/registri/seznam-... in ne morem verjeti, da je dodana nova lokacija za R1.. in to je oddajnik Idrija 1 - Kobalove planine.. če bo kdo tam okoli naj malo poroča :)

Kar se pa omrežja R3 tiče in da bo dobil še več zanimanja ga pa kamot razširijo na celotno SLO.. po GE06 kukr sem malo gledal, lahko ostane 7D v Lj. kotlini, zahodni del dobi kanal 7A, vzhodni del pa 11A..

Omrežje se seveda ščasoma širi. Problem je seveda, ker se širi prepočasi, za premalo programov (ne za vse multiplekse) in ker imamo premalo multipleksov.

Že toliko let se daje tele razpise ven, da kar mal preveč tole traja.. in širjenje omrežij po SLO tudi.. že davnej bi imel lohk celo državo pokrito z več omrežji..
In tut folk se konstanto buni, da je tale DAB mem pihnen, de raj uporabljajo FM, k so stalno prekinitve, kakovost določenih postaj pa nikakva.. itak de jim pol sprejemnik avtomatsko preklaplja na FM..
In tut folk se konstanto buni, da je tale DAB mem pihnen, de raj uporabljajo FM, k so stalno prekinitve, kakovost določenih postaj pa nikakva.. itak de jim pol sprejemnik avtomatsko preklaplja na FM..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: garfield1 ()

Sem šel ravno to preverit na https://www.akos-rs.si/registri/seznam-... in ne morem verjeti, da je dodana nova lokacija za R1.. in to je oddajnik Idrija 1 - Kobalove planine.. če bo kdo tam okoli naj malo poroča :)
Pa spet samo R1. Kaj R2 je pa zadeva zaključena kar se oddajnih lokacij tiče?

A ni dost 16 DAB+ oddajnikov za celo Slovenijo?

Slovenija meri 20.270 km2. Torej 1 DAB+ oddajnik za 1300 km2 ozemlja.

Da človeka srat pritisne.

A ni dost 16 DAB+ oddajnikov za celo Slovenijo?![]()
Slovenija meri 20.270 km2. Torej 1 DAB+ oddajnik za 1300 km2 ozemlja.![]()
R2 jih ima pa 10...

A ni dost 16 DAB+ oddajnikov za celo Slovenijo?![]()
Slovenija meri 20.270 km2. Torej 1 DAB+ oddajnik za 1300 km2 ozemlja.![]()
R2 jih ima pa 10...
Sej pravim. Zavoženo kot DVB-T.
Če bi tudi mobilni operaterji bili tako nesposobni, bi do danes prilezli le do GPRS, tako je pa že dobršen del Slovenije pokrit s 5G.

Za večino države je to dovolj. Za pokrit vsako grapo pa še zdaleč premalo.
Po takšni logiki je za "grape" dovolj tudi ČB televizija in 2G GSM signal, pa prevoz s kočijami itd.
Verjel ali ne, da je tudi v vseh "grapah" že LTE 4G telefonski signal ne le 2G GSM. A ni to čudno?
Bo bolj pošteno, da si priznate, da je v Sloveniji DAB+ popolnoma zgrešeni projekt tako kot DVB-T. Pa ne zaradi tehnologije same, ampak zaradi nesposobnosti tistih, ki bi morali ukrepati. Kmalu bo 7 let, pa so uspeli zagnati le reci in piši 16 DAB+ oddajnikov. Kot smo že večkrat pisali jih ima samo RTV Slovenija za FM 220+ oddajnikov. Kje so še tu Radio 1, pa radio Ognjišče ...

Tudi v grapah imaš samo 2G. Če imaš srečo in če imaš ustrezno opremo.
https://www.rtvslo.si/slovenija/zivljen...
Penetracija DVB-T in DAB+ je boljša, kot pri analognih alternativah. Tako, da gre na bolje in ne na slabše.
Penetracija DVB-T in DAB+ je boljša, kot pri analognih alternativah. Tako, da gre na bolje in ne na slabše.

Tudi v grapah imaš samo 2G. Če imaš srečo in če imaš ustrezno opremo.
Madona, kako dolgo so iskali tega (1) človeka za tako "pompozen" TV pamflet, ki je verjetno res na takšni mikrolokaciji, da občasno nima tel. signala. Verjetno je pa signal že 50 m stran od hiše.

@starfotr. Ti se pa že smešiš s takimi "dokazovalnimi" linki.
Plus tega je ta pompozni pamflet star eno leto in so mobilni operaterji verjetno po tem prispevku, če ne drugega, vsaj ojačali signal na teh dveh oddajnikh, ki sta omenjena.

A ti res verjameš, da je 16 DAB+ oddajnikov ekvivalent 220 FM oddajnikom? Povedano po domače: da 16 DAB+ oddajnikov enako dobro pokriva Slovenijo s signalom, kot 220 FM oddajnikov?
Daj zresni se!

Učinkovitost je dosti boljša, če s 16 oddajniki pokriješ skoraj celo državo vs. 220 oddajnikov.

Učinkovitost je dosti boljša, če s 16 oddajniki pokriješ skoraj celo državo vs. 220 oddajnikov.
Realno, če bi analogno oddajali iz identičnih lokacij kot dab, bi dobili približno isto pokritost. A bi za to porabili precej več energije. Edino kar jaz ne razumem je to, zakaj R2 ne oddaja na istih lokacijah kot R1, če gre pa v obeh primerih za nacionalni mux. Za R2 ni bilo narejeno v vseh letih obstoja nič.

Da je boljši izkoristek je res, ampak ...
... ne v razmerju 1:14! 14 FM oddajnikov za 1 DAB+. Niti v teoriji, kaj šele v praksi. Tako vsemogočni pa DAB+ spet ni. Mogoče bi še šlo 1:6, pa še to le tam, kjer ni hribovito.
Saj mi ne rabiš verjeti, ampak takšna je realnost. Vprašaj koga, ki ima dolgoletne izkušnje z oddajniki. Pa ne radioamaterja.

16 je premalo. 220 jih pa nikoli ne bo.
R1 in R2 sta različna muxa. Tako kot A in C nimata iste pokritosto pri DVB-T.
Po domače povedano, ne izplača se.

16 je premalo. 220 jih pa nikoli ne bo.
Saj nihče ne pričakuje, da jih bo 220.

Vseeno pa 16 jih je absolutno premalo! Najmanj, kar bi morali narediti je, da jih vsaj podvojijo in da vsi obratujejo v nekaj kW in ne nekaj 100 W.
Zakaj se ne bi izplačalo? Ker je Odlazek škrt in noče plačati polne obratovalne cene, ki ne bi delala izgube?
Če se jim splača v Nemčiji, Franciji, Angliji, Italiji, se mora splačati tudi v Sloveniji. Le pravilno bi se morali lotiti projekta, kar pa na AKOS-u niso sposobni.

Že ob samem zagonu bilokaterega muxa, ki bi ga oznacili za nacionalnega, bi morali doseči 100% pokritost avtocestnega križa. To bi morala biti prioriteta. Potem so pa še večja mesta.
R1 in R2 jaz ne bi primerjal z Muxom A in C. Tv je treba spravit v stanovanja, radio je na določenih točkah dovolj samo kot "mobilni sprejem". In zakaj bi komplicirali, če so lahko vsi pokriti iz enakih lokacij. Pokritost bi pa za vse muxe pričakoval enako. Že za voljo novih programov, da imajo enake (vsaj v teoriji) možnosti kot že obstoječe.
R1 in R2 jaz ne bi primerjal z Muxom A in C. Tv je treba spravit v stanovanja, radio je na določenih točkah dovolj samo kot "mobilni sprejem". In zakaj bi komplicirali, če so lahko vsi pokriti iz enakih lokacij. Pokritost bi pa za vse muxe pričakoval enako. Že za voljo novih programov, da imajo enake (vsaj v teoriji) možnosti kot že obstoječe.

Že ob samem zagonu bilokaterega muxa, ki bi ga oznacili za nacionalnega, bi morali doseči 100% pokritost avtocestnega križa. To bi morala biti prioriteta. Potem so pa še večja mesta.
Spet en butast izraz MOBILNA POKRITOST. Veste kaj to pomeni? Da je signal na tem mestu tako šibak, da je možen sprejem le zunaj, v stavbe pa ne prodre.
In kako bi vi pozimi poslušali radio tam, kjer bi naj bila le mobilna pokritost?
Boš pri - 10°C sedel pred hišo in poslušal radio?
Pokritost kot pokritost mora biti povsod solidna. Pa saj se ne posluša radio samo v avtomobilu. Radii so v kuhinji, delavnici, garaži, kleti, spalnici...

Radio mora imeti anteno. Ne tako kot danes telefoni, kjer se antene ne vidi. In je zaradi tega potrebnih mnogo več baznih postaj.
Boljši radiji imajo še priklop za zunanjo anteno.
Pametni ljudje si pa montirajo anteno na objekt, kjer živijo.
Še vedno gre za radio in osnova radia je antena. Na oddajni in na sprejemni strani.
Ne razumem dizajnerjev, kateri želijo skriti anteno, inženirji jim pa ustrežejo in nato naredijo kriplast izdelek, z gluhim radijem. Pa naj bo to na avtih ali pa na hišnih radijih ali pa na telefonih, na koncu routerjih. Fizika je tu edina pravična. Isto kot smrt, kjer na koncu vsak dobi 2 kubika na glavo, ne glede na to ali je reven ali bogat.
Še vedno gre za radio in osnova radia je antena. Na oddajni in na sprejemni strani.
Ne razumem dizajnerjev, kateri želijo skriti anteno, inženirji jim pa ustrežejo in nato naredijo kriplast izdelek, z gluhim radijem. Pa naj bo to na avtih ali pa na hišnih radijih ali pa na telefonih, na koncu routerjih. Fizika je tu edina pravična. Isto kot smrt, kjer na koncu vsak dobi 2 kubika na glavo, ne glede na to ali je reven ali bogat.

Radio mora imeti anteno. Ne tako kot danes telefoni, kjer se antene ne vidi. In je zaradi tega potrebnih mnogo več baznih postaj.
99% hišnih RA sprejemnikov ima teleskopsko (paličasto) anteno, nekateri "kuhinjski" modeli celo le navadno žičko. Zato mora biti na oddajnikih dovolj močan ERP, da je dober sprejem tudi pri teh RA.
Ne bodo ljudje zaradi varčevanja pri oddajanju kupovali drage RA komponente s priključkom za zunanjo anteno (minimalno 200 €), pa tudi zunanja DAB+ RA antena stane cca. 25 € ...

Saj ti stalno v te temi cviliš o tem, da je treba FM ugasnit (zaradi porabe elektrike), medtem ko tu pri DABu bi navijal oddajnike samo zato, ker proizvajalci in tudi uporabniki varčujejo (eni kompomente, drugi denar).

Saj ti stalno v te temi cviliš o tem, da je treba FM ugasnit (zaradi porabe elektrike), medtem ko tu pri DABu bi navijal oddajnike samo zato, ker proizvajalci in tudi uporabniki varčujejo (eni kompomente, drugi denar).
Ccccccc ... @starfotr
Bom še 1X napisal in zadnjič, ker se mi ne da več znova in znova ukvarjati s tem. Ker se vidi, da tak ne razumete.
KRVAVEC
FM - Samo 3 RA programi RA Slovenija porabijo 15 kW elektrike.
Če bi DAB+ oddajnik na Krvavcu "navili" s sedanjih 1,2 kW na 5 kW (za 16 RA programov) je še vedno 3X manjša poraba elektrike, sprejem (doseg) pa bi bil enak ali celo malo boljši kot trenutno pri FM.
Razumeš?
Verjetno je podobno tudi pri drugih FM oddajnikih po Sloveniji. Tega žal ne vemo natančno, ker skrivajo te podatke kot kača noge.
In, ja. ERP mora biti takšen, da tudi v "vukojebini" v hiši sprejemaš DAB+ radio le z žičko, če je treba.

Ni res. 100 % pokritosti nikoli ne bo. Tisti, kateri nima signala (nima tehničnih zmožnosti), mu ni treba plačati RTV prispevka. Za vse je poskrbljeno. Če nimaš, ne plačaš.
DAB bodo širili, toliko kot jim paše. Počasi, kot to pač gre pri nas. Glede na trenutno politično nastavljeno in destruktivno vodstvo RTV, pričakujem da je vse skupaj zamrlo. Ali pa ne želijo vlagat, če bo OZ moral iti v posebno firmo.
DAB bodo širili, toliko kot jim paše. Počasi, kot to pač gre pri nas. Glede na trenutno politično nastavljeno in destruktivno vodstvo RTV, pričakujem da je vse skupaj zamrlo. Ali pa ne želijo vlagat, če bo OZ moral iti v posebno firmo.

Ni res. 100 % pokritosti nikoli ne bo. Tisti, kateri nima signala (nima tehničnih zmožnosti), mu ni treba plačati RTV prispevka. Za vse je poskrbljeno. Če nimaš, ne plačaš.
Saj so že hoteli OZ oddelek prestaviti, pa so bili vsi proti. Zdaj pa imajo kar imajo. Operater muxov bi moarlo biti podjetje, ki lastnisko ni povezano z nobeno radijsko postajo. Lahko pa je, ampak največ en mux, pa tam naj tudi njegove postaje oddajajo. Drugje ne. Pri nas bi to kar funkcioniralo, potem naj se pa Media24/Infonet Media igrajo svojo igro pa če oddajajo samo na enem oddajnik, ostali muxi bodo pa prosti za druge. Pa isto naj bo RTV Slo OZ operater R1 omrežja, ampak tam naj bodo samo RTV programi.
To vse smo že 100x predebatirali, ampak očitno to drugim (beri mojstrom na AKOSu) ni jasno.

Samostojni OZ je fail.
Isto, kot je fail ločen elektro in prodajalci.
Samo še Telekom naj razbijejo, da bomo plačevali še več.
Meni kot tehniku je jasno, da če je vmes še nekdo, da ne bo ceneje ampak dražje.
Ekonomisti pa cvilijo o tem, da bo ceneje, če je razbito na ponudnika in infrastrukturo. In folk to verjame in upošteva.
Isto, kot je fail ločen elektro in prodajalci.
Samo še Telekom naj razbijejo, da bomo plačevali še več.
Meni kot tehniku je jasno, da če je vmes še nekdo, da ne bo ceneje ampak dražje.
Ekonomisti pa cvilijo o tem, da bo ceneje, če je razbito na ponudnika in infrastrukturo. In folk to verjame in upošteva.

Oddajniki in zveze bi že zdavnaj morali poslovati ločeno od RTV.
Tako je povsod drugod po razviti Evropi.
Tako je povsod drugod po razviti Evropi.

Enter - moja videnja po slabih 14 dneh poslušanja
Na šihtu ga imam prižganega cel dan. Po popoldanskem (vnaprej posnetem) vodenem programu se je ta teden začel tudi jutranji (vnaprej posneti) voden program. To "moderiranje" je itak bolj za zraven, saj po moji oceni samo 1x v eni uri (po novicah) pove kdo je (Kaja Godeša, Aleksander Radić) in kater radio poslušamo pa mogoče kater komad sledi.
Kot pijanec plota se držijo baze kaj pa vem enih 100 komadov (če jih je sploh 100), ki jih ponavljajo v nedogled. Se je že zgodilo, da sem v 8 urah delovnika en komad slišal trikrat. Pa 75% komadov itak vrtijo na Centru.
Tudi tista "rubrika" "iz zgodovine" vrtijo nek ozek izbor komadov, ki se tudi konstantno ponavlja. Wtf?
Elektronska glasba ima tako bazo, da "glava boli", a oni se specializirajo na eno ozko bazico. Saj Enter Zagreb tudi ponavlja komade, ampak vrti vsaj meni bolj všečno glasbo. Upam, da naš Enter ne bo zabluzil v povprečje ostalih komercialnih postaj.
Na šihtu ga imam prižganega cel dan. Po popoldanskem (vnaprej posnetem) vodenem programu se je ta teden začel tudi jutranji (vnaprej posneti) voden program. To "moderiranje" je itak bolj za zraven, saj po moji oceni samo 1x v eni uri (po novicah) pove kdo je (Kaja Godeša, Aleksander Radić) in kater radio poslušamo pa mogoče kater komad sledi.
Kot pijanec plota se držijo baze kaj pa vem enih 100 komadov (če jih je sploh 100), ki jih ponavljajo v nedogled. Se je že zgodilo, da sem v 8 urah delovnika en komad slišal trikrat. Pa 75% komadov itak vrtijo na Centru.
Tudi tista "rubrika" "iz zgodovine" vrtijo nek ozek izbor komadov, ki se tudi konstantno ponavlja. Wtf?
Elektronska glasba ima tako bazo, da "glava boli", a oni se specializirajo na eno ozko bazico. Saj Enter Zagreb tudi ponavlja komade, ampak vrti vsaj meni bolj všečno glasbo. Upam, da naš Enter ne bo zabluzil v povprečje ostalih komercialnih postaj.
Zgodovina sprememb…

Komadi po radijskih postajah se ponavljajo, ker ljudje po raziskavah poslušajo radio v povprečno 15-minutnih intervalih (vožnja v službo, po opravkih itd.) in postaje ponavljajo izbor največjih hitov, da dosežejo z njimi vse poslušalce, ki v teh petnajstih minutah poslušajo radio. V tujini je to še bolj izrazito kot pri nas. Verjamem pa, da to poslušalce, ki cel dan poslušajo radio, recimo na šihtu, spravlja ob živce.

Scorpy84 ::
Točno tako kot ti sedaj pišeš, je eden isto napisal za rock radio, ko je začel oddajati, no tisti je šel še stopnjo, dve višje in je takrat celo vse pesmi dal v spisek, katere vrtijo. No sedaj rock radio ima kar razširjeno bazo. Včasih je treba pustiti času čas, da se razvijejo. Meni v avtu, za tiste pol ure, jih je kar vredu poslušati.
Me pa zanima, zakaj bob radio ima tako zanič zvok, srednje frekvenčno območje jim precej manjka in je kot tunelski zvok. Druge postaje s podobno ali isto kvaliteto, imajo veliko boljši zvok.

Me pa zanima, zakaj bob radio ima tako zanič zvok, srednje frekvenčno območje jim precej manjka in je kot tunelski zvok. Druge postaje s podobno ali isto kvaliteto, imajo veliko boljši zvok.
To je bilo še bolj opazno prej, ko so imeli tistih 24kbps mono. Pa sam opazam tudi, da je radio Antena precej glasnejši proti ostalim.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Frekvence radijskih postajOddelek: Loža | 7405 (5827) | Scorpy84 |
» | Italijani drugi pokopavajo FMOddelek: Zvok in slika | 7322 (3717) | veso266 |
» | Kateri digitalni radio tuner - DAB komponenta ali druga rešitev ob ukinitvi analogneg (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 13948 (9595) | Juneau |
» | Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 32588 (28680) | CyberPunk |
» | Zakaj imajo Radijske postaje več frekvenc?Oddelek: Zvok in slika | 13937 (12294) | Scorpia |