Forum » Zvok in slika » DAB stanje pri nas
DAB stanje pri nas
Dalmatinac ::
Dragi ljudje, iz Hrvaške sem in me zanima katera aplikacija mi je najboljša za gledat slovenske programe?
Kaj se vam zdi tole: http://predvajaj.si
Upam da je v redu slika in da ne šteka če bom vzel, ker ni testnega obdobja.
Za vse ostalo, Eon itn. mislim da treba bit v Sloveniji.
Ah, ne. Zdaj mi pišejo da za aktivacijo treba imeti slovenski naslov in DŠ.
Škoda. Za zunaj Slovenije so Pop TV, Kanal A in Planet očitno omejeni s kitajsko steno.
Ma nekdo kakšno idejo?
Kaj se vam zdi tole: http://predvajaj.si
Upam da je v redu slika in da ne šteka če bom vzel, ker ni testnega obdobja.
Za vse ostalo, Eon itn. mislim da treba bit v Sloveniji.
Ah, ne. Zdaj mi pišejo da za aktivacijo treba imeti slovenski naslov in DŠ.
Škoda. Za zunaj Slovenije so Pop TV, Kanal A in Planet očitno omejeni s kitajsko steno.
Ma nekdo kakšno idejo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Dalmatinac ()
Furbo ::
Ja, menda imaš kakega prijatelja v Sloveniji?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
OK.d ::
Drugače Predvajaj.si lepo deluje pri sosedih, če si pa na tesnem s podatki pa pri ogledu preko računalnika lahko zmanjšaš tudi resolucijo.
No zdaj smo pa že offtopic.
No zdaj smo pa že offtopic.
LPOK.d
starfotr ::
Vprašanje je, katera radijska postaja bo prenehala z oddajanjem oz. jo bodo pohopsali oz. zamenjali.
duh1 ::
Najbolj logično bi bilo, da v R1 prenehajo vsi s 24 kbps MONO, se preselijo v R3 in tam oddajajo z boljšo kvaliteto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: duh1 ()
Jaz ne vem kakšni so dogovori... Se bodo že zmenili.
Glede na to, da je Salomon v isti "grupi" kot Antena, Radio 2 in Bob, zna biti, da bosta vsaj 2 od teh treh šla v R3. Lahko da gre City v R2E in bodo njega nadomestili. Ne vem, ugibam.
Bomo pa verjetno izvedeli do konca leta.
Glede na to, da je Salomon v isti "grupi" kot Antena, Radio 2 in Bob, zna biti, da bosta vsaj 2 od teh treh šla v R3. Lahko da gre City v R2E in bodo njega nadomestili. Ne vem, ugibam.
Bomo pa verjetno izvedeli do konca leta.
Ne morem več editirat posta. Za City ne verjamem, da bo zapustil R1, mogoče Net FM.
Mogoče Odprti Radio in Študent gresta v R3.
Možnosti je kar nekaj.
Mogoče Odprti Radio in Študent gresta v R3.
Možnosti je kar nekaj.
J.McLane ::
A ni logično, da bodo šli tisti, ki imajo trenutno premajhen bandwith v R1?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Juneau ::
Zanimivo, da je v R3 Salomon začel oddajati v HE-AAC v2. Še pred kratkim (včeraj?) so imeli HE-AAC.
Zgodovina sprememb…
19.10.2022
Krvavec
Izklop oddajnikov DAB+ (R1 in R2), zaradi vzdrževalnih del (09:00 - 14:00)
Krvavec
Izklop oddajnikov DAB+ (R1 in R2), zaradi vzdrževalnih del (09:00 - 14:00)
Vem, ampak glede na napoved, da bodo začeli oddajati v R1 mi je vseeno zanimiva ta "nadgradnja" v R3.
Bo pa zanimivo videti, kaj bo s sproščenima FM frekvencama od Salomona. Bosta ostali prazni ali jih bo uporabljal drug radio?
https://radiosalomon.si/clanek/novice/6...
https://radiosalomon.si/clanek/novice/6...
Ne verjamem, da se bodo odpovedali frekvencam. Sploh pa nr zastonj. Nenazadnje je to tako vredna zadeva, da je npr. Radio 1 samo zaradi frekvenc kupil ogromno postaj.
Še uradni datum začetka oddajanja v R1 in prenehanje oddajanja preko FM.
Naslednji zelo pomemben datum je 11.11. 2022. Od takrat dalje bomo še bolj povezani preko salomonove aplikacije in preko DAB+ R1, ki nam bo prvič omogočalo, da bomo slišni po celi Sloveniji. S tem datumom, pa bo vaš in naš najbljubši radio tudi zapustil FM frekvenco.
Vir: FB Radio Salomon
Naslednji zelo pomemben datum je 11.11. 2022. Od takrat dalje bomo še bolj povezani preko salomonove aplikacije in preko DAB+ R1, ki nam bo prvič omogočalo, da bomo slišni po celi Sloveniji. S tem datumom, pa bo vaš in naš najbljubši radio tudi zapustil FM frekvenco.
Vir: FB Radio Salomon
enemon ::
Po mojem bodo dali vsaj na gorenjsko frekvenco od Salomona Aktual, ker mislim da zgornjega dela Gorenjske še ne pokrivajo. Aktual je zdaj Odlazkov paradni radio, Salomon je pa žal samo še bleda senca tistega, kar je bil nekoč.
V ozadju mora biti nekaj drugega. Najbrž bo neka postaja odletela ven iz R1.
Vseeno. Oni so dobili dovoljenje za oddajanje v R3 in ne R1 ! Nekaj podobnega kot z gradbenim dovoljenjem. Če ga dobiš za gradnjo garaže, ne moreš ti tam zgraditi stanovanjskega bloka. Če si premisliš, moraš spet na novo zaprositi za gradbeno dovoljenje za stanovanjski blok. Trenutno pa ni novega razpisa za oddajanje v R1, ker je mux poln.
Torej bo v tem primeru treba preko medijev javno povprašati AKOS, kako je to možno?! Tako pa je. En red pa že mora biti !
Alexius Heristalski ::
Po mojem bodo dali vsaj na gorenjsko frekvenco od Salomona Aktual, ker mislim da zgornjega dela Gorenjske še ne pokrivajo. Aktual je zdaj Odlazkov paradni radio, Salomon je pa žal samo še bleda senca tistega, kar je bil nekoč.
Take smeti kot Aktual se po mojem mnenju ne bi smele širiti.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
@starfotr, prvo morajo res migrirati v R1, da se lahko AKOS javno vpraša zakaj tako.
Je pa res skrajno nenavadno, če so dobili dovoljenje le za R3 območje Ljubljane, zdaj bodo pa po gostilniško brez novega razpisa kar naenkrat v R1 in po celi Sloveniji.
Mi je res žal, da moram to napisati: Vsaki dan sem bolj prepričan, da ljudje v AKOSU sploh ne vedo zakaj so tam. Sploh niso kompetentni po moje za zadeve za katere so pristojni. Začelo se je pa z dovoljenjem MONO oddajanja. Halooo ! RA postaja leta 2022 oddaja MONO v digitalni platformi.
No bomo videli kako bo.
Je pa res skrajno nenavadno, če so dobili dovoljenje le za R3 območje Ljubljane, zdaj bodo pa po gostilniško brez novega razpisa kar naenkrat v R1 in po celi Sloveniji.
Mi je res žal, da moram to napisati: Vsaki dan sem bolj prepričan, da ljudje v AKOSU sploh ne vedo zakaj so tam. Sploh niso kompetentni po moje za zadeve za katere so pristojni. Začelo se je pa z dovoljenjem MONO oddajanja. Halooo ! RA postaja leta 2022 oddaja MONO v digitalni platformi.
No bomo videli kako bo.
Saj tudi n let niso vedeli, da cerkveni radio v Bohinju ne oddaja z lokacije, za katero so dobili dovoljenje ampak z druge, boljše.
Žal je pri nas cela javna uprava bolj kilava. Seveda z nekaterimi zelo svetlimi izjemami. Tudi na AKOSu so. Vendar jih lahko preštejemo na prste ene ali morda dveh rok.
Vse te agencije, uradi ipd. so navadno leglo politčnih kadrov. Ne pa stokovnega osebja.
Žal je pri nas cela javna uprava bolj kilava. Seveda z nekaterimi zelo svetlimi izjemami. Tudi na AKOSu so. Vendar jih lahko preštejemo na prste ene ali morda dveh rok.
Vse te agencije, uradi ipd. so navadno leglo politčnih kadrov. Ne pa stokovnega osebja.
matobeli ::
Ok, mono za doma v dnevni in v avtu ni kul. Za vse ostale primere je pa v resnic čist ok, ker se po pisarnah, v halah, oziroma kjerkol z multi room, itak furajo mono zvočniki, da ne omenjam pisarniških radijov ki so še vedno dostikrat na mono zvočnik, ali pa sta oba tolko bliz da je čisto vseen.
A si predstavljaš da bi v proizvodni hali mel na eni strani lev kanal na drugi pa desen
Kar se tiče starejše populacije imajo pa itak samo en zvočnik na tranzistorju, takega so imel na FM, zdej ko so tamlad kupil skor identičnega z DAB imajo pa spet sam mono zvočnik.
A si predstavljaš da bi v proizvodni hali mel na eni strani lev kanal na drugi pa desen
Kar se tiče starejše populacije imajo pa itak samo en zvočnik na tranzistorju, takega so imel na FM, zdej ko so tamlad kupil skor identičnega z DAB imajo pa spet sam mono zvočnik.
Ne zdej tuki vlečt izgovorov za mono zvok. Ker so patetični. Bil je zajeb in to je to. Konec.
Tudi Radio Ekspres je v R1 prišel "mimo vrste". Oddaja pod imenom "Ekspres Slo", pod pravnim subjektom HSG d.o.o. (kateri je oddajal Glasbeni radio). Radio Ekspres na FM pa oddaja pod pravnim subjektom R-GAMA MM d.o.o. Pa gre za isti program. Se pravi podjetje HSG d.o.o se je dogovorilo z Ekspresom, da lahko koristi "njihov plac" v R1.
matobeli ::
Popravit ne morejo. Razen, če se ostale postaje odpovedo pasovni širini ali pa kaka gre ven iz multipleksa in ni nadomestila.
Postaje si same želijo povečat pasovno širino, zaščito razmerje in odpravit mono. Pa ne gre, ker ker je vse zasedeno.
Postaje si same želijo povečat pasovno širino, zaščito razmerje in odpravit mono. Pa ne gre, ker ker je vse zasedeno.
Dajmo malo drugače reči. Komercialne postaje si želijo multipleksa, ki pokril celo državo, tudi predore.
Torej rabimo vsaj še en nacionalni multipleks, enak kot R1. R1 naj bo pa izključno za RTV programe. In naj z visoko kakovostjo programa (vsebine), kot tudi z visoko kakovostjo zvoka in pokritosti držijo ogledalo komercialnim postajam.
Oziroma, morda rabimo še 2 nacionalna multipleksa, glede na to, da upam na boljšo kakovost in zaščitno razmerje.
Torej rabimo vsaj še en nacionalni multipleks, enak kot R1. R1 naj bo pa izključno za RTV programe. In naj z visoko kakovostjo programa (vsebine), kot tudi z visoko kakovostjo zvoka in pokritosti držijo ogledalo komercialnim postajam.
Oziroma, morda rabimo še 2 nacionalna multipleksa, glede na to, da upam na boljšo kakovost in zaščitno razmerje.
J.McLane ::
Ok, mono za doma v dnevni in v avtu ni kul. Za vse ostale primere je pa v resnic čist ok, ker se po pisarnah, v halah, oziroma kjerkol z multi room, itak furajo mono zvočniki, da ne omenjam pisarniških radijov ki so še vedno dostikrat na mono zvočnik, ali pa sta oba tolko bliz da je čisto vseen.
Mono zvok je bolj posledica prenizkega bitrate, bolj kot dejstvo da je mono je problem ta kompresija.
Zakaj se pa R3 nebi v prihodnje razširil po celi Sloveniji, a to je zacementirano samo na LJ ali kako?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
R3 oddaja samo iz ene točke, to je Šance (LJ grad).
https://digitalniradio.si/slisnost/omre...
Namen je bil, da se pokrije LJ in morda bližnjo okolico. Vendar ta okolica bi morala biti po mojem vsaj 30-40 km okoli LJ. Glede na to, da je veliko dnevnih migrantov, ki se vozijo s smeri Vrhnike (Logatca), Domžal (Kamnika), Grosuplja (Ivančne gorice), Kranja, ... Do LJ.
Kdo bo v avtu 2x na dan premikal postaje? Nihče. In zato menim, da je R3 fail, ima mnogo prenizek doseg. Od tod tudi nezanimanje in posledično metanje denarja in elektrike skozi okno.
Namen je bil, da se pokrije LJ in morda bližnjo okolico. Vendar ta okolica bi morala biti po mojem vsaj 30-40 km okoli LJ. Glede na to, da je veliko dnevnih migrantov, ki se vozijo s smeri Vrhnike (Logatca), Domžal (Kamnika), Grosuplja (Ivančne gorice), Kranja, ... Do LJ.
Kdo bo v avtu 2x na dan premikal postaje? Nihče. In zato menim, da je R3 fail, ima mnogo prenizek doseg. Od tod tudi nezanimanje in posledično metanje denarja in elektrike skozi okno.
Han ::
Včeraj sem se peljal skozi šentviški predor, kjer deluje DAB+ brezhibno. Kaj mečkajo z ostalimi predori, sploh trojanskimi, kjer je letos še FM neprestano v okvari?
Če informacije držijo, bo Salomon nadomestil Odprti Radio.
Pri Odprtem radiu sem opazil, da je zadnje čase začel vrteti novejšo glasbo. Glede na to, da oddajajo 24 kbps MONO, je vprašanje ali bo Salomon prevzel izključno to ali se bo poslovila še kakšna postaja...
Na 87,7 in 101,6 pa bo po prenehanju oddajana Radia Salomon pričel "Best FM".
Pri Odprtem radiu sem opazil, da je zadnje čase začel vrteti novejšo glasbo. Glede na to, da oddajajo 24 kbps MONO, je vprašanje ali bo Salomon prevzel izključno to ali se bo poslovila še kakšna postaja...
Na 87,7 in 101,6 pa bo po prenehanju oddajana Radia Salomon pričel "Best FM".
Zgodovina sprememb…
Dajmo malo drugače reči. Komercialne postaje si želijo multipleksa, ki pokril celo državo, tudi predore.
Saj pravim, da se vse odvija PREPOČASI. 6 let že deluje DAB+, pa imamo zapolnjen le en MUX (R1), pa še ta je "invaliden". In spet lahko za to okrivim AKOS in njihovo nesposobnost ali pa načrtno zaviranje DAB+ razvoja?!
Škoda, da bo Salomon odletel z FM-a, v poplavi greznice na ostalih postajah je bil vedno na nekoliko višjem nivoju, voditeljev sploh ni bilo, glasba pa razmeroma raznolika, v najboljših časih s poudarkom tudi elektroniki.
R3 pokriva najmanj do Vrhnike (v Logatcu vrže ven), Domžal in Grosuplja.
R3 oddaja samo iz ene točke, to je Šance (LJ grad).
R3 pokriva najmanj do Vrhnike (v Logatcu vrže ven), Domžal in Grosuplja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
Best FM je v bistvu Aktual 2, s tem da pokriva srbsko (turbofolk) glasbo, Aktual pa hrvaško. Pa lastnik obeh je mislim da isti - Odlazek.
Zgodovina sprememb…
Njihova internetna stran pa v takih barvah, da te kar oči zabolijo. Ko misliš, da slovenska radijska scena ne more nižje, imamo pa zdaj še to... Bom se povsem odpovedal radiu in preklopil na Spotify.
Odlazek je s tem dejansko skenslal Salomon na mehak način, v DAB ga ne bo nihče poslušal in tako bo čez par let ukinjen. Njegovo mesto pa bo prevzela Antena, že ob prevzemu Infoneta s strani Odlazka je bilo jasno, da ne moreta obstati tako Salomon kot Antena, ki imata podobno ciljno skupino, ampak le eden od njiju.
Odlazek je s tem dejansko skenslal Salomon na mehak način, v DAB ga ne bo nihče poslušal in tako bo čez par let ukinjen. Njegovo mesto pa bo prevzela Antena, že ob prevzemu Infoneta s strani Odlazka je bilo jasno, da ne moreta obstati tako Salomon kot Antena, ki imata podobno ciljno skupino, ampak le eden od njiju.
Zgodovina sprememb…
Osebno upe polagam na "Center 7" oz. pod kakršnimkoli imenom bo oddajal. Opis obeta: "prevladujoča glasbena zvrst je nova elektronska glasba, ki ne sodi v »mainstream«".
Bomo videli. Glede na to, da je zaščitni znak Salomona že praktično od začetka Dee Jay Time, bi Salomon lahko oddajal ta žanr glasbe 24/7. Jaz vem, da bi tak radio imel nastavljen v avtu. Zdaj prek Android Auto v avtu poslušam Enter Zagreb. Če bo "Center 7" dober, bom poslušal njih.
Bomo videli. Glede na to, da je zaščitni znak Salomona že praktično od začetka Dee Jay Time, bi Salomon lahko oddajal ta žanr glasbe 24/7. Jaz vem, da bi tak radio imel nastavljen v avtu. Zdaj prek Android Auto v avtu poslušam Enter Zagreb. Če bo "Center 7" dober, bom poslušal njih.
Zgodovina sprememb…
Kar je zanimivo, je to, da v tujini na polno laufajo postaje z elektronsko glasbo (Nemčija Sunshine Live; Italija m2o, Studio Piu, One Dance, Discoradio; Hrvaška Enter Zagreb itd.), pri nas se pa to nikakor ne prime in imaš samo ali postaje s prežvečenimi starimi "hiti" ali pa balkanske cajke. Očitno pri nas ne obstaja dovolj širok bazen potencialnih poslušalcev take glasbe, da bi se splačalo komu investirati v razvoj take postaje.
Zgodovina sprememb…
A je kdo sploh poskusil s takim celodnevnim programom? Jaz se spomnim samo mariborskega Radia Bit cca. 10 let nazaj. So pa oddajali samo krajši čas. Na tej frekvenci se je v kratkem času zamenjalo kar nekaj postaj oz. so večkrat spremenili ime. Najprej Plus, potem Bit, nato Top, zdaj je na tej frekvenci Rock Radio.
Veseli me, da bo Center lansiral tak program. Sem optimist, da bo poslušljiv. Naj začnejo čimprej. :)
PS.: Poznam vse te tuje postaje, ki si jih naštel, zame osebno super programi. Sunshine Live sem poslušal že cca. 25 let nazaj, še dobro da je bil v naši takratni kabelski. :)
Verjamem, da je dosti navdušencev nad tako glasbo tudi pri nas.
Veseli me, da bo Center lansiral tak program. Sem optimist, da bo poslušljiv. Naj začnejo čimprej. :)
PS.: Poznam vse te tuje postaje, ki si jih naštel, zame osebno super programi. Sunshine Live sem poslušal že cca. 25 let nazaj, še dobro da je bil v naši takratni kabelski. :)
Verjamem, da je dosti navdušencev nad tako glasbo tudi pri nas.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Frekvence radijskih postajOddelek: Loža | 6125 (4547) | Scorpy84 |
» | Italijani drugi pokopavajo FMOddelek: Zvok in slika | 6699 (3094) | veso266 |
» | Kateri digitalni radio tuner - DAB komponenta ali druga rešitev ob ukinitvi analogneg (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 12391 (8038) | Juneau |
» | Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 30426 (26518) | CyberPunk |
» | Zakaj imajo Radijske postaje več frekvenc?Oddelek: Zvok in slika | 12965 (11322) | Scorpia |