» »

"Downloadible" skripte

"Downloadible" skripte

Elemen_T ::

Zanima me naslednje.

Sem urednik spletnega portala, kateri bazira na ŽE narejeni programski opremi, ki jo skupina PHPnuke na spletu ponuja zastonj.

Kot sem omenil - skripta je open source in vsak dan prihajajo ven že narejeni avtomatizirani moduli oziroma addoni, katere pač porabimo za različne dinamične vsebine.
Kljub temu, da s kolegom te skripte nenehno prilagajava in obdelujeva po svojem okusu ter dodajva tudi mnogo statične vsebine dobiva veliko pikrih pripomb ala - Kaj sta pa nardila...naložila phpnuke in evo, basta, finito, portal je na nogah.
Potihem se s tem strinjam, a vseeno menim, da so take pripombe zelo neargumentirane in že kar neumne. Poral izdelujeva zaradi zabave in osebnega zadovoljstva ter, da najina stran ni strokovno usmerjena (kot recimo slotech) in ponuja vsebine, ki so predvsem zabavne in nikakor niso povezane s kakšno specifično stroko.

Za primer vzamem že omenjen sistem, ki ga uporabljamo - phpnuke. Dotične skripte so lepo optimizirane, koda je izjemno lepa, tudi za varnost je poskrbljeno RELATIVNO ok. Da o funkcijah in nadgradnjah ne govorim.
Tako se mi zdi programiranje iz nule totalno odkrivanje tople vode.

Zanima me, kaj o tem mislite vi? Ali je res odkrivanje tople vode in kaj bi bilo narobe, če bi cel splet temeljil na ENI SAMI dobri opensource programski opremi, ki bi jo, kot pri primeru PHPnuke, oblikovalo in programiralo več 10.000 ljudi. Splet bi bil tako bolj prijazen, flexibilen in verjetno tudi bolj enostaven in dostopen.

Ne me razumet narobe - ZELO podpiram programiranje iz NULE, vendar le pri straneh, ki so s tem POVEZANE.

kopernik ::

Narobe ne bi bilo nič. Ampak vsi bi se vezali na ta produkt (tudi če je open-source).
Da niti ne govorim o temu, da je PHP le ena izmed tehnologij...
A si predstavljaš, da bi microsoft.com temeljil na open-source (Linux+php)?

Po drugi strani pa (govorim osebno), a ni nekaj najlepšega, da sprogramiraš
nekaj svojega in potem vidiš kako dela?

lp

jankoFer:

Res je! Lepo je nekaj sprogramirati sam!
Tako bi tudi bilo!
Same module (podskripte) bi vsak delal iz nule...point pa bil ta, da bi bil tudi ta modul opensource in bi ga lahko uporabim vsak! Tako bi nastalo na milione modulov, ki bi jih webmastri pilili in nastal bi kvaliteten multi dostopen produkt.

Prišlo pa bi do nelojalne konkurence. le to.

nojus ::

jest to primerjam delo z notepadom proti deeamweaverjem. Zakaj bi šel pisat z nule, če lahko program vse to naredi. (sproti spremljaš kodo in popravljaš, če ti kaj ne paše. Z php-nukom je full dela, da ga usposobiš ter ga optimiziraš glede na svoje potrebe. Pa fajn je da si dol potegneš mode in ti ni treba biti designar A1 klase, pa še zmeri lahko narediš fancy portal.
sovražim Gargamela.

No?

Pričakoval sem malo več odziva na sicer precej aktualno vprašanje ...

Phoebus ::

Za kaksne vecje stvari nuke ne pride v postev, ker mas prevec problemov s predelavo in je pisanje iz nule veliko boljse, ker lahko naredis zadevo tocno tako, kot mora biti.

Za postavit stran bolj na hitro, ali pa ce se ne gre za kaksno stvar kateri nuke ne bi pomagal, pa se ga splaca vzet.

IceIceBaby ::

Jaz trenutno postavljam en forum in sem razmišljal da bi šla s frendom sama pisat php skripte. Ampak če pomislem, delal bi 2 meseca in stvar bi bla verjetno polna bugov in lukenj. Sigurno so fantje, ki pišejo phpBB boljši programerji in stvar je preizkušena. Jaz bom forum priredil mojim potrebam in stvar bo postavljena.

Uglavnem. Nimam nič proti takim že pripravljenim skriptam. Sicer me ob začetkih PCjev še ni blo zraven ampak mislim da je bla zadeva podobna. Ljudje so začeli tako da so pisali svoje programe, potem pa se je stvar razširila in se jim je brez veze zdelo da bi si moral vse sami pisat. In v današnjih časih je že obratno...če kdo napiše svoj program je že frajer :)
Podobno se dogaja z webdesign sceno. Pred parimi leti se je vse delalo v notepadu, zdaj pa smo že na tej stopnji ko so narejene aplikacije na pohodu.

Tody ::

ja jest se tut strinjam sam je fora v tem da je dobr poznat tako hmtl ko php kodo če se pravljaš kej delat ne pa da maš php portal pol te pa en vpraša kako si to naredu al pa da maš kak bug ti pa neveš o čem človek govori. Res je najbolje pustit programu da dela kodo in jo popravljat.

Tody, sej jest pravim, da bi (vsaj nekateri) lastniki strani kjer bi se uporabljal program kot je phpnuke SAMI izdelovali podskripte.

Glede designa je pa drugače. Design je bolj globalna zadeva in plaigat je pač plagiat.
Pri skriptah ni tako.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

slo-tech.com OPEN SOURCE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Slo-Tech
835314 (3361) Poldi112
»

Portali?!?

Oddelek: Izdelava spletišč
423185 (2335) gregy
»

Iščete delo?

Oddelek: Izdelava spletišč
271557 (914) glavic
»

Cene programiranja