Forum » Loža » Kje dobiti poceni in soliden kamne za brušenje nožev ?
Kje dobiti poceni in soliden kamne za brušenje nožev ?
Brane22 ::
Vse kar najdem po štacunah za brušenje nožev, je poceni ampak crap.
Probal sem z brusnimi kamni in rezultat kaže, da bi to lahko bilo uporabno, če bi imel dober, raven kamen.
Iskanje po netu daje kup nekih japonskih zadev, ki so očitno debelo precenjene na račun nekakšne samurajske tradicije.
Se da dobiti kaj brez samurajskega davka in kje ? Če prav ocenjujem zadeve, potrebujem gradacije 200-300,1000-1200 in 3000-5000. Če cena ni prehuda, še kaj okrog 8000-12000 za poliranje.
Mel sem v mislih nekaj takega:
Brusni kamen
Vendar brez dragega pedigreja, če se da.
Probal sem z brusnimi kamni in rezultat kaže, da bi to lahko bilo uporabno, če bi imel dober, raven kamen.
Iskanje po netu daje kup nekih japonskih zadev, ki so očitno debelo precenjene na račun nekakšne samurajske tradicije.
Se da dobiti kaj brez samurajskega davka in kje ? Če prav ocenjujem zadeve, potrebujem gradacije 200-300,1000-1200 in 3000-5000. Če cena ni prehuda, še kaj okrog 8000-12000 za poliranje.
Mel sem v mislih nekaj takega:
Brusni kamen
Vendar brez dragega pedigreja, če se da.
SplitCookie ::
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Okapi ::
Na Viču, menda nekje pri Koleziji, je en profi za brušenje rezil - poznavalci pravijo, da najboljši daleč naokoli. Po mojem ti bo rade volje povedal, kje nabavlja opremo.
O.
O.
SplitCookie ::
Aja, pa če vzemaš, baje rabiš 2 kamna, da jih potem poravnaš in zbrusiš med seboj.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Rok Woot ::
Ja pa je potrebno, sploh če imaš dolge nože. Dobri kamni pa so dragi, sploh naravni.
http://japanesechefsknife.com/WhetStone...
Tukaj se splača... Vsaj včasih se je... 65$ relativno dober kamen... Je pa zame premajhen, ker uprabljam tudi 28cm dolga rezila c kuhinji in bi rad da gre cel gor...
http://japanesechefsknife.com/WhetStone...
Tukaj se splača... Vsaj včasih se je... 65$ relativno dober kamen... Je pa zame premajhen, ker uprabljam tudi 28cm dolga rezila c kuhinji in bi rad da gre cel gor...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Rok Woot ()
lambda ::
Nisem nek expert, sem pa malo prebrskal, preden sem na dolgi rok nabavil kamen za potrebe brušenja kuhinjskih nožev. Konkretno sem izbral Suehiro Cerax 1000/3000 (35 € + 10 € poštnina). Kolikor se se spomnim, sem iz tega tvojega linka takrat gledal Naniwa 1000/3000, a po reviewih sodeč presodil, da je ta Cerax boljši in je vredno dati 10 € več. Imajo pa neke dobre varjante tudi, a sam sem gledal le dvoplastne oz. zlepljene različnih granulacij.
Merilo za izbiro? Google, preletel par reviewov, izbrskal nekaj dobrih p/p kandidatov, pogledal dobavljivost in ta je potem ustrezal željam:
* kompaktna rešitev, nočem cel kup orodja, torej max en kamen pa še nekaj za izravnavanje dokupim kasneje
* neke primerne velikosti in debeline, da ga ne bo ravno takoj pobralo
* vse skupaj v škatli, da ni potrebno imeti kakih dodatnih stojal, desk za podlago ali česarkoli
* če je možno 2 v 1, najprej za bolj grobo brušenje in nato za fino, za kuhinjske nože sem po prebranem ocenil 800-1200 za neko primerno grobo granulacijo, 3000-6000 pa za primerno fino granulacijo (za neizkušene raje manj, kot več)
* za oil stone sem ponekod zasledil, da je packarija (ali je res ali ne, ne vem), torej waterstone
Najprej sem ga stestiral na nekem starem, že precej izrabljenem noname kuhinjskem nožu in bil zaskrbljen, da sem morda kupil slabo zadevo ali pa sploh ne znam brusiti, ker nož sicer je rezal bolje kot prej, ampak prave ostrine nikakor ni dobil, v papir ni zarezal gladko in brez težav, kot bi moral. Nato sem poizkusil na kvalitetnem kompletu nožev, ki so bili že topi, saj so imeli za sabo kar nekaj rezanja od tovarniškega brušenja. Ko sem nespametno enega po brušenju preizkušal z roko, kot tistega prejšnjega, ki nikakor ni dobil ostrine, sem se dobro urezal. Papir so po brušenju rezali gladko, kot tukaj. Prvič malo traja, ko pa se navadiš, se mi zdi, da gre zelo hitro, sploh če ne čakaš, da se čisto skrhajo, ampak jih nabrusiš že malo prej.
Vsako stran kamna pred brušenjem namočiš za 5-10min v vodo, da se napije. Pri brušenju potem samo dodajaš kaplje vode, da se ti površina ne začne sušiti. Srednjih in višjih granulacij nekaterih od teh kamnov ne smeš pustiti v vodi trajno, ker jim škoduje. Po uporabi ga daš nekam za par dni, da se posuši, preden ga zapreš. Brušenje pa ... imaš cel kup youtube videov, skoraj vsak se brušenja loti na svoj način. Meni je bilo najlažje mož vleči s hrbtom naprej vzdolž rezila od zadnjega konca proti konici - paziš seveda na kot brušenja.
Še nekaj linkov na to temo, iz bookmarks folderja:
http://straightrazorplace.com/hones/379...
http://chowhound.chow.com/topics/847793
http://www.messer-machen.de/schleifst.h...
http://www.fine-tools.com/japwas.htm
http://www.tm-shop.si/si/nega-nozev-d25...
Mimogrede, če kdo ve, kaj je pametno imeti za izravnavanje?
Merilo za izbiro? Google, preletel par reviewov, izbrskal nekaj dobrih p/p kandidatov, pogledal dobavljivost in ta je potem ustrezal željam:
* kompaktna rešitev, nočem cel kup orodja, torej max en kamen pa še nekaj za izravnavanje dokupim kasneje
* neke primerne velikosti in debeline, da ga ne bo ravno takoj pobralo
* vse skupaj v škatli, da ni potrebno imeti kakih dodatnih stojal, desk za podlago ali česarkoli
* če je možno 2 v 1, najprej za bolj grobo brušenje in nato za fino, za kuhinjske nože sem po prebranem ocenil 800-1200 za neko primerno grobo granulacijo, 3000-6000 pa za primerno fino granulacijo (za neizkušene raje manj, kot več)
* za oil stone sem ponekod zasledil, da je packarija (ali je res ali ne, ne vem), torej waterstone
Najprej sem ga stestiral na nekem starem, že precej izrabljenem noname kuhinjskem nožu in bil zaskrbljen, da sem morda kupil slabo zadevo ali pa sploh ne znam brusiti, ker nož sicer je rezal bolje kot prej, ampak prave ostrine nikakor ni dobil, v papir ni zarezal gladko in brez težav, kot bi moral. Nato sem poizkusil na kvalitetnem kompletu nožev, ki so bili že topi, saj so imeli za sabo kar nekaj rezanja od tovarniškega brušenja. Ko sem nespametno enega po brušenju preizkušal z roko, kot tistega prejšnjega, ki nikakor ni dobil ostrine, sem se dobro urezal. Papir so po brušenju rezali gladko, kot tukaj. Prvič malo traja, ko pa se navadiš, se mi zdi, da gre zelo hitro, sploh če ne čakaš, da se čisto skrhajo, ampak jih nabrusiš že malo prej.
Vsako stran kamna pred brušenjem namočiš za 5-10min v vodo, da se napije. Pri brušenju potem samo dodajaš kaplje vode, da se ti površina ne začne sušiti. Srednjih in višjih granulacij nekaterih od teh kamnov ne smeš pustiti v vodi trajno, ker jim škoduje. Po uporabi ga daš nekam za par dni, da se posuši, preden ga zapreš. Brušenje pa ... imaš cel kup youtube videov, skoraj vsak se brušenja loti na svoj način. Meni je bilo najlažje mož vleči s hrbtom naprej vzdolž rezila od zadnjega konca proti konici - paziš seveda na kot brušenja.
Še nekaj linkov na to temo, iz bookmarks folderja:
http://straightrazorplace.com/hones/379...
http://chowhound.chow.com/topics/847793
http://www.messer-machen.de/schleifst.h...
http://www.fine-tools.com/japwas.htm
http://www.tm-shop.si/si/nega-nozev-d25...
Mimogrede, če kdo ve, kaj je pametno imeti za izravnavanje?
Rok Woot ::
Ja jaz tudi iščem neki za izravnavo... Sem mislil kak granit...
Hmm kamen na mojem linku ni slab, pride pa 52€ s poštnino.
Hmm kamen na mojem linku ni slab, pride pa 52€ s poštnino.
Brane22 ::
Kar je poceni robe na linkih, je nizkega grita ( 200 itd), ki je itak poceni.
Vse ostalo je s samurajskim pedigrejem in ne bistveno drugačne cene, kot na mojem linku.
Ma kdo kako drugo idejo in/ali dobavitelja ?
Vse ostalo je s samurajskim pedigrejem in ne bistveno drugačne cene, kot na mojem linku.
Ma kdo kako drugo idejo in/ali dobavitelja ?
PecenkA ::
Tega imam jaz in sem zadovoljen. Po kakem mesecu vaje nož suvereno brije kocine na roki tudi pred končno obdelavo na jeklu. Sicer ne piše zrnavosti, samo ena stran je zelo gladka, na drugi strani se pa rahlo čuti zrnavost.
RejZoR ::
Greš v kakšno zadrugo al pa štacuno kjer še prodajajo ročne kose, imajo skor sigurno tud brusni kamen zanje. Če imajo več vrst vzameš tistega z najmanjšim gritom. To je to.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Aston_11 ::
Imam 2 - enega umetnega z grobo in fino granulacijo (verjetno 100/300) in enega japonskega 800. Guess what - tale umetni naredi svoje delo ravno tako kot japonski. Je pa filing (zvok) na japonskem boljši. Če pomislim, da sem dal 50 EUR za kos kamna - pa stane pamet.
Je pa problem s tem, da tudi umeten ni več raven in da nož brusim praktično po dveh robovih - kar ponovno pomeni, da je nož oster in da mu nič ni. Prilagodiš tehniko temu dejstvu.
Je pa problem s tem, da tudi umeten ni več raven in da nož brusim praktično po dveh robovih - kar ponovno pomeni, da je nož oster in da mu nič ni. Prilagodiš tehniko temu dejstvu.
gruntfürmich ::
take dvodelne kamne sem par let nazaj dobival iz kometa. tudi zelo fine.
drugače pa če nisi profi je imho boljša (morda dopolnilna?) zadeva en poceni električni brus in fini kamen gor. pa še morda samo na en kamen in na drugem brusni trak.
drugače pa če nisi profi je imho boljša (morda dopolnilna?) zadeva en poceni električni brus in fini kamen gor. pa še morda samo na en kamen in na drugem brusni trak.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
joco000 ::
tole zgoraj sem kupil pred kratkim
ni se potrebno učiti z brusnimi kamni in vodo...itd , pa kot brušenja je tudi rešen
narejen je po principu profesionalnih brusilcev, nabrusi pa tako da ne opazim razlike v ostrini, kot prej ko sem nosil brusit profesionalnim brusilcem
lp
ni se potrebno učiti z brusnimi kamni in vodo...itd , pa kot brušenja je tudi rešen
narejen je po principu profesionalnih brusilcev, nabrusi pa tako da ne opazim razlike v ostrini, kot prej ko sem nosil brusit profesionalnim brusilcem
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20318 (1839) | Rias Gremory |
» | Kateri brusni kamen za brušenje nožev? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 41592 (12810) | gruntfürmich |
» | Kako skrbite za ostre nože? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14180 (11706) | BorutO |
» | Solingen noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31085 (17636) | Okapi |