» »

Samouničenje sistema

Samouničenje sistema

GummyBear ::

Naj najprej razložim situacijo: Imam malce starejši, vendar popolnoma delujoč računalnik z nameščenim Windows 8. Bolj kot sam računalnik so pomembni podatki, ki so na njem. Računalnika ne potrebujem, zato sem se dogovarjam za neko zamenjavo... jaz dobim neke druge stvari (ki so zame zelo pomembne), nekomu pa bi v zameno predal računalnik (na katerem so za njega pomembni podatki). Enostavno: menjava blago za blago.

Sedaj se odpira vprašanje: Kaj če nekomu dam delujoč računalnik z pomembnimi podatki, v zameno pa dobim pokvarjeno robo, ki mi prav nič ne koristi? Da bi se pred takimi nevšečnostmi zavaroval, sem poskrbel, da datoteke na računalniku lahko odprem le s tistim programom, ki je nameščen na računalniku. Tudi če bi datoteke skopiral na drugi računalnik, jih tam ne bo mogoče odpeti. Sedaj pa bi rad razvil nek programček za samouničenje sistema (v skrajni sili). Ideja je, da bi programu preko spleta poslal komando, kdaj naj se izvede samouničenje, vse ostalo pa opravi program sam. Končni rezultat bi bil, da se po uničenju Windows 8 ne zažene - tako da bi bila edina možnost ponovna namestitev sistema. Ob tem seveda predpostavljam, da nihče ne bo šel delat kopije diska - kar bi pomenilo, da obstaja še rezerva.

Kako to izvesti? Programiranje ne bo problem. Zanima me, kaj bi moral izbrisati/spremeniti/nastaviti/narediti, da se bi sistem sesul. Pri tem sem omejen na običajen zagon (ne safe mode) in račun s skrbniškimi pravicami.

Upam, da situacijo razumete. Če pa se komu zdi sporna vsebina ali ima kdo kakšne pomisleke, pa lahko temo brišete.

shadeX ::

Robo ki jo dobiš, pred predajo sprobaš?


Sicer je tukaj toliko lukenj da je kar veselo:

Tudi če bi ti dobil pokvarjeno robo in bi imel program ki bi naredil to kar si napisal zgoraj. kaj pa v primeru da ta računalnik ne bi nikoli se povezal na internet in tako mu ne bi upal poslat komande? Kaj pa če bi pred tem, tipček disk vzel ven? Ali pa prej naredil backup podatkov.. itd itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

SeMiNeSanja ::

Načeloma bi te lahko 'kupec' tožil zaradi uničenja podatkov in bi po vsej verjetnosti tožbo tudi dobil. Zato se s tem ne igraj.

Raje napiši menjalno pogodbo na tak način, da vsaka stran s svojim podpisom jamči, da je blago, ki se menja brezhibno.
V pogodbi zapiši, da ti je druga stran dolžna izplačati neko konkretno denarno protivrednost, če se v roku enega tedna izkaže, da gre za blago z okvaro.

Potem pa imaš ti možnost da njega tožiš... (če se ti bo dalo?).

GummyBear ::

Lahko me toži, vendar z ustreznimi dokazi. Kako pa dokažeš, da je nekdo kriv za uničenje (razen tega, da je na računalniku program za uničenje, za katerega pa noben ne ve kako se imenuje, čemu služi itd.)? Lahko bi bil kriv tudi virus ali ne vem kaj. Ravno zaradi tega sem odprl temo, ker me zanima, kako vi vidite ta scenarij.

Robo že lahko probaš, koliko časa je uporabna je pa druga stvar. Tip je vsega sposoben, zato sem tudi sam previden. Sploh pa še nič ni dogovorjeno, tako da so še vse možnosti odprte.

Glede internetne povezave je tako. Avtor programa s katerim se bodo datoteke odpirale sem jaz. Na to, da se morda računalnik sploh ne bi povezal na splet, sem že pomislil. Programska oprema je izdelana tako, da je za uporabo programa zahtevana povezava s spletom (program se povezuje na nek server), drugače program ne deluje. Torej, ali na splet ali pa ni podatkov.
Na serverju nekaj nastavim in to je vso moje delo. Program se lahko kadarkoli poveže na strežnik in če bodo nastavitve tako določale, se bo izvedlo uničenje.

Mogoče bi se tip spomnil in šel klonirat disk. Tu lahko naredim tako, da program preverja podatke o disku in če ni pravi disk, tudi ni podatkov ne bo. Lahko še malo dodam na varnost in preverjam ali se je program zagnal na katerem drugem disku in spet sprožim uničenje. LAhko pa bi tip kopijo spet kloniral na originalni disk (preden bi ga uporabil) in tako lahko ponavlja v neskončno. Trajne zaščite res ni mogoče izdelati, delam lahko na predpostavkah, da tip ni tako pozoren in ne razmišlja toliko vnaprej.

tomaz88 ::

prodaj brez diska oziroma pobriši disk preden prodaš (hdd prepišeš z 0, ssd pa uporabiš orodje od proizvajalca)

SeMiNeSanja ::

@Gummy.... daj ne kompliciraj, ker vse skupaj ni vredno....
Naj ti da denar na roke in se ne jajcaj, če mu ne zupaš. Če jamra, da nima denarja, mu reci, da naj se ti oglasi, ko bo tisto škart robo prodal na bolhi in zbral denar.

Drugače pa se lahko greš kompliciranja u božje rame... Menda nebi zdaj rad še dvoletno garancijo na rabljeno robo?

Praviš, da mu lahko karkoli pripišeš.... torej tudi to, da ti pride politi avto z bencinom in zažgat, če mu zbrišeš podatke? Mislim.... mafijski posli pač... ne igraj se z ognjem, ker si boš tako ali drugače opekel prste, če boš stvar 'reševal' s kvazi 'samouničenjem'.

In vse to zaradi menjave, ki morda ni vredna več kot 550€ v najboljšem slučaju?

stb ::

Podatke naj že ima lokalno, vendar šifrirane z nekim ključem, ki ga tvoj program lokalno nikamor ne shrani, ampak ga vsakič (oz na vsakih nekaj ur) potegne s spleta. Ko ključ umakneš s spleta njemu podatkov ne uničiš, so pa še vedno neberljivi. In zelo verjetno bo pozoren postal šele po tem, ko umakneš ključ, reverse engineeringa in ključa ne bo iskal dokler mu deluje, po umiku pa bo prepozno... klon diska mu ne pomaga.

Za hostanje ključa lahko uporabiš tudi DNS, twitter, facebook (pač karkoli, kjer lahko spremeniš nek opis), ne samo lastnega http strežnika.

Če že res želiš imeti opravka z njim in je vredno toliko komplikacij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stb ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čedalje več vrnjenih izdelkov predstavlja breme za spletne trgovce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
13033060 (26861) jernejl
»

WD Elements disk - računalnik ga ne prebere!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5311281 (10134) LeXani
»

Zaseg izdelkov na carini + položnica za stroške uničenja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19262036 (41482) St235
»

Digitalni neprebojni jopiči za nas in teroriste

Oddelek: Problemi človeštva
173735 (3065) sandmodnigga
»

Zakonodaja izdajanja šifriranega gesla (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8816507 (14265) Ribič

Več podobnih tem