» »

Namestitev procesorja

Namestitev procesorja

Grizzly ::

Pravkar sem izvedel, da je stara plata spustila dušo, tako da si bom kmalu moral zložiti drug računalnik. Ker računalnik nujno rabim, novega pa si trenutno ne morem privoščiti, bom sestavil nekaj iz rabljenih komponent, toliko da bo za nekaj časa.
Sedaj imam 2 starejša procesorja - prvi je AMD Athlon XP 2500+, drugi pa Intel Pentium 4 (2.4GHz). Ker je prvi boljši od drugega, sem se odločil, da bom uporabil tega (sem ga uporabljal že na prvi plati, pa je tudi ta izdihnila). Naslednji teden dobim plato, ki podpira AMD-jev procesor in se lotim sestavljanja. Nisem pa še nikoli nameščal procesorja in ker imam samo 1 poskus (1 procesor), si res ne želim, da bi šlo kaj narobe, zato bom imel nekaj vprašanj.

Na zalogi nimam nobene termalne paste, zato bom moral to kupiti. Zanima me, ali je pomembno katero kupim? Verjetno ne, ampak vseeno vprašam. Ali je kakšna razlika med pastami (se pozna pri temperaturi)?

Za drugo vprašanje je verjetno še malo prehitro, a vseeno. Ker bom dal drugo ploščo (drugi chipset) me čaka formatiranje. Trenutno je na disku naložen Windows XP, a razmišljam, da bi ga nadomestil z Visto (mogoče tudi W7). Pred kratkim sem na procesor Sempron 2800+ (2GB DDR) namestil Visto in sem nad odzivnostjo presenečen... mogoče malo dlje traja sam zagon računalnika, med uporabo pa razlike ni (v primerjavi z XP). Zanima me, kako bi se Vista/W7 obnesla na Athlonu 2500+? Bi delalo tekoče? Računalnik nameravam uporabljati samo za brskanje po spletu in urejanje dokumentov v Officu.

Zaenkrat toliko, ko se lotim menjave, pa se mogoče najde še kakšno vprašanje.

hojnikb ::

inštaliraj kak lite win7. Seveda ob pogoju, da imaš kako vsaj napol kompatabilno grafično. Sicer pozabi na kakršno koli "tekoče" delovanje.
#brezpodpisa

Grizzly ::

Doma imam pravo zakladnico komponent, tako da razmišljam, da bi šel malo testirat, seveda če mi bo uspelo sestaviti delujoč PC. Omejen sem z GeForce grafično kartico (modela ne vem na pamet), 2-krat po 1GB DDR, procesorjem Athlon XP 2500+ in na zalogi imam še nekaj diskov. Bom probal različne OS, pa bom videl kateri se najbolj obnese. Mogoče bom dal tudi dual boot s kakšnim Linuxom, ampak obvezno mora biti gor Windows.

Grizzly ::

Še eno vprašanje glede nanosa termalne paste. Osnovno ploščo sem dobil in danes sem se lotil namestitve procesorja. Na starem procesorju je ostalo še nekaj mase (kar se vidi na sliki). Ali moram to maso spraviti dol, preden nanesem termalno pasto? Ali jo nanesem kar po vrhu?

 Procesor na osnovni plošči

Procesor na osnovni plošči



Zanima me, koliko paste je treba nanesti in na kako - jo kar izstisnem na sredino procesorja ali jo razmažem po celotni površini? Imam pa tole termalno pasto (vsebina: 1,5g):

 Termalna pasta

Termalna pasta

Assass1n ::

To moraš očistiti, uporabi wc papir ali podobno, važna je zgoraj površina katera se stika z hladilnikom. Okol ni toliko važno, potem pa namaži malo pa namesti hladilnik.
Pazi da hladilnika preveč me zvijaš da ne boš odkrušil jedra ( redko vendar se zgodi)
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Grizzly ::

Assass1n je izjavil:

To moraš očistiti, uporabi wc papir ali podobno, važna je zgoraj površina katera se stika z hladilnikom. Okol ni toliko važno, potem pa namaži malo pa namesti hladilnik.
Pazi da hladilnika preveč me zvijaš da ne boš odkrušil jedra ( redko vendar se zgodi)


Potem tudi ni nič narobe, če izstisnem kar celotno pasto in jo razmažem po celi površini, da res ne bo kje prišlo do stika. Zanima me še, v kolikšnem času se pokaže, če gre kaj narobe? Verjetno bi že po nekaj sekundah računalnik crknil? Samo toliko da vem, koliko časa moram testirat.

gddr85 ::

to jo iztisneš za velikost enga majhnega grahka

Assass1n ::

Kakšno celo ne se hecat, samo na tisti kvadratek ki vn štrli svetleč daš eno pikico velikosti dveh riževih zrn.
Če je kaj narobe pa se hitro pokaže.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Mesar ::



seveda če maš star socket a cpu daj samo na jedro termalno, ne na ceu cpu :D
Your turn to burn!

Grizzly ::

Se pravi, izstisnem na tisto mesto, kjer je sedaj stara masa, toliko, da prekrije tisto jedro na vrhu? Je možno, da med odstranjevanjem stare mase kaj poškodujem? Toliko da vem, da ne bom pregrob.

Matična je AsRock K7S41GX2, procesor pa Athlon XP 2500+. Plošča je enaka (vsaj na pogled) tisti, ki sem jo imel na začetku. Namestitev hladilnika pa bi utegnil biti problem, saj sem ga iz stare plošče komaj dol spravil.

Vrocipes ::

Nežno odstranjuj pa je. In vloga paste ni električna izolacija, da ne bi kjer prišlo do stika, ampak za lažje prevajanje toplote iz procesorja na hladilnik (zato tudi termalna pasta). Torej namaži le na tisti sredinski pravokotnik, ne na celi procesor. Če boš vsekal mimo, boš hitro ugotovil...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vrocipes ()

Nagi Bator ::

Kot so ti ze ostali povedali:

-Spucaj staro pasto dol z jedra - s tistega svetlecega kvadratka. Ce je zasusena si lahko pomagas z 90% alkoholom, al pa kar z nohtom, ce si nezen.
Jaz za pucanje uporabljam higijenske palcke - uhopuce ;) Spucaj tudi hladilnik, ki ga bos namestil.

-Nato nanesi za rizevo zrno(!) paste na sredino jedra in nic ne mazi, pac pa le postavi hladilnik gor, ga pritisni ter ga pricvrsti. pasta se bo sama
rasporedila. Ce hladilnik dvignes, ponovi ves postopek s pucanjem vred!

Maticna je zadnji shit, ki je bil v redni prodaji, kar se tice plat s Socket A. Ampak to tebe ne rabi skrbeti - da le deluje.

Zgodovina sprememb…

Han ::

Če je stara pasta zalepljena in zasušena, jo lahko zelo enostavno odstraniš z robčkom ali WC papirjem, omočenim z WD-40. Slednji bo pasto dobesedno raztopil... Ostanek 'packarije' najprej na suho obrišeš, ovlažiš robček z blago raztopino detergenta, da razmastiš prej obrisano, in na koncu še enkrat na suho obrišeš...

Grizzly ::

Dela! Danes sem namestil Windowse in trenutno nameščam še Office in zaenkrat računalnik dela. Tudi temperatura v BIOS-u je videti v redu. Je možno, da bi v prihodnjih dneh prišlo do kakšnih problemov ali se to pokaže takoj ko prvič prižgem računalnik? Sprašujem zato, ker sem enkrat menjal hladilnik na grafični in je 3 dni delala v redu, potem je pa naenkrat pregorel GPU, ker sem menda slabo nanesel termalno pasto. Zato sprašujem iz preventive.

In še eno vprašanje, samo iz zanimanja. Prej sem imel ta procesor (AMD Athlon XP 2500+) na ASRock K7S41GX in mi je v BIOS-u prikazovalo frekvenco 1875MHz. Sedaj sem ta procesor namestil na K7S41GX2 in mi v BIOS-u piše frekvenca 1050MHz (v Windowsih pa 1.06GHz). Kako je to možno, če gre za isti procesor (samo plata zamenjana)? Ker imam tudi Sempron 2800+ in deluje na 2.0GHz, sem mislil, da je tudi ta procesor približno na enaki frekvenci.
Opazil sem tudi, da na procesorju piše Sempron, medtem ko v BIOS-u piše, da je Athlon (in tako je pisalo tudi na prejšnji plati). Zakaj se ta podatka razlikujeta?

Blinder ::

Lol potem pa imaš semprona in ne athlon. Na 1.05 ghz ti dela pa ker imaš slabo nastavljeno frekvenco v biosu. Mogoče tudi kak jumper-mostiček boš moral premaknit. Zdaj imaš mogoče 10.5 x 100 mhz. Moral pa bi imet verjetno 10.5 x 166 mhz, kar bi naneslo na 1750 mhz.

S temperaturo pridejo problemi ko je procesor najbolj obremenjen. Ko si samo v biosu ni pretirano obremenjen. Ko ti ga bo nabijalo par 10 sekund na 100% pa bo šla temperatura še gor.

V bios piše, da je athlon ker ga pač bios/matična ne prepoznata, tj ta sempron je še preveč nov da bi bil v spisku podprtih procesorjev, potem pa bios po občkutku poskuša predvidet kateri procesor to je, tako da ga je napačno krstil za athlona.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Grizzly ::

Glede na podatke, naj bi bila ta verzija BIOSa izdana leta 2009. Ta procesor pa je bil v prodaji že prej, tako da bi moral biti v spisku podprtih procesorjev. Sem procesor testiral še na drugi plati (kjer imam sicer Semprona) in mi prav tako piše, da je Athlon - medtem ko za Semprona piše, da je Sempron.. Če bi res bil Sempron 2500, potem bi mi tudi za Sempron 2800+ (ki je še novejši) pisalo v BIOSu, da je Athlon. Drugače me znamka procesorja niti ne moti (važno da dela), me pa res zanima, zakaj je na procesorju napisano drugače kot v BIOSu.

Glede frekvence in temperature sem razumel. Potem bo treba pogledat v bios in nastavit pravo frekvenco. Po vsej logiki težav ne bi smelo biti, če je že prej delal na 1700MHz, ali pač?

Blinder ::

bios izdan 6 let po koncu prodaje? pa če piše na njemu sempron pol mora bit sempron.
1.7ghz je laho problem če ti plošča ne podpira 166 mhz fsb.

sam mislim da bi morala podpirat
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blinder ()

Grizzly ::

Blinder je izjavil:

bios izdan 6 let po koncu prodaje? pa če piše na njemu sempron pol mora bit sempron.
1.7ghz je laho problem če ti plošča ne podpira 166 mhz fsb.

sam mislim da bi morala podpirat


http://www.asrock.com/mb/SiS/K7S41GX2/
Na levi strani CPU Support List in Download (za pregled BIOS verzij). Verzija BIOSa je še celo novejša, kot sem sklepal po podatkih. No, saj nima veze. Glede frekvence bom pa preveril kako in kaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
291911 (1502) GummyBear
»

Starejši Amd-jev procesor

Oddelek: Navijanje
6767 (585) GTX970
»

Navijanje Athlona XP 2500+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
615333 (3896) Pyr0Beast
»

barton 2600+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
584579 (3323) SepoX
»

sempron socket A (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
514063 (3328) Dr_M

Več podobnih tem